ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ
Αθήνα, 03 /09/2018
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Κύρια σημεία της συνέντευξης του Υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, στον τ/σ “Alpha” και τους δημοσιογράφους Ράνια Τζίμα, Σπύρο Λάμπρου και Λώρα Ιωάννου
(καλεσμένος και ο Τομεάρχης Εσωτερικών της ΝΔ, Μ. Βορίδης)
Ερωτηθείς για την υπόθεση Φλώρου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απάντησε:
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: […] η ελληνική κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή κινητοποιήθηκε, έλεγξε με μεγάλη σχολαστικότητα το σύνολο του φακέλου. Προκάλεσε Ένορκες Διοικητικές Εξετάσεις. Ήδη, όλα αυτά βρίσκονται σε μια πορεία υλοποίησης. Και το σημαντικό είναι ότι τελικά ο κ. Φλώρος δεν κατάφερε να ξεγλιστρήσει από τον νόμο. Έχει επιστρέψει στις φυλακές και νομίζω ότι αυτό πρέπει να το πιστωθεί η κυβέρνηση. Από εκεί και πέρα, να σας πω το εξής: Έχουμε πει πάρα πολλές φορές ότι η διαφθορά, μικρή και μεσαία, δεν είναι ένα φαινόμενο το οποίο είναι τωρινό. Αντιθέτως, είναι ενδημικό στον ελληνικό διοικητικό μηχανισμό. Είναι ενδημικό στην ελληνική κοινωνία. Και με αυτή την έννοια, χρειάζεται διαρκής εγρήγορση. Επομένως, κάθε φορά, ένα κομμάτι είναι η πρόληψη, ένα κομμάτι είναι και η καταστολή της διαφθοράς.
Δεν θεωρώ ότι υπάρχει πολιτική ευθύνη. Αντιθέτως, νομίζω ότι η ελληνική κυβέρνηση πιστώνεται το γεγονός ότι μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα λειτούργησαν όλες οι απαραίτητες διοικητικές μονάδες για να έχουμε το αποτέλεσμα που είχαμε.
Θα επανεξεταστούν [υποθέσεις αντίστοιχες με του κ. Φλώρου]. Όλα αυτά, βρίσκονται σε πορεία υλοποίησης, όπως σας είπα. Έχει επιληφθεί η Δικαιοσύνη. Έχουν επιληφθεί οι αρμόδιοι ελεγκτικοί διοικητικοί μηχανισμοί. Όμως, νομίζω ότι αυτό που πρέπει να κρατήσουμε από όλη αυτή την ιστορία, είναι η προσπάθεια, από τη μεριά της Ν.Δ. τουλάχιστον, να υποδειχθεί ως υπεύθυνος για το γεγονός ότι είχαμε αυτή την παράνομη αποφυλάκιση ένας νόμος της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που τελικά φάνηκε ότι δεν ισχύει, αλλά αντιθέτως ότι παραβιάστηκε ο νόμος για να μπορέσει να βγει ο συγκεκριμένος κύριος.
Ως προς το νόμο Παρασκευόπουλου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απάντησε:
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: […] υπάρχει ένα σημαντικό ερώτημα, το οποίο είναι το εξής: Γιατί έσπευσε η Ν.Δ. να υποδείξει τον νόμο Παρασκευόπουλου ως υπεύθυνο για τη συγκεκριμένη κατάσταση, πριν προλάβει να δει ποια είναι η πορεία των γεγονότων και τι ακριβώς συνέβη;
Επειδή έχει πέσει πολύ λάσπη και έχει χυθεί πολύ μελάνι από πάρα πολλούς, πρέπει να σας πω το εξής: Ο νόμος Παρασκευόπουλου, είναι ένας αποσυμφορητικός νόμος. Τέτοιοι νόμοι ισχύουν στην Ελλάδα από το 1950 και μετά. Άλλοτε αυστηρότεροι, άλλοτε ηπιότεροι, αναλόγως με το πρόβλημα που είχε να αντιμετωπίσει κάθε φορά το σύστημα των φυλακών στη χώρα. Όταν έχουμε καταδίκες διαρκείς και συνεχόμενες από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την κατάσταση συμφόρησης που επικρατεί στις ελληνικές φυλακές, είναι δεδομένο ότι το ελληνικό κράτος θα πρέπει να πάρει συγκεκριμένα μέτρα. Και ακριβώς αυτό έκανε.
Είναι διαφορετικό να έχεις 13.500 κρατουμένους και διαφορετικό να έχεις να αντιμετωπίσεις μια κατάσταση με 9.000 κρατούμενους. Αναλόγως, δηλαδή, το πρόβλημα που έχεις να αντιμετωπίσεις κάθε φορά με τη συμφόρηση των φυλακών, που δεν είναι το μόνο. Εγώ συμφωνώ ότι θα πρέπει πάντοτε να έχουμε στο μυαλό μας και την εγγύηση για την ασφάλεια των πολιτών, γιατί η ασφάλεια είναι λαϊκό δικαίωμα. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν και συγκεκριμένοι όροι, τους οποίους η χώρα πρέπει να ακολουθεί για να μπορεί να σέβεται τους διεθνείς κανόνες σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ως προς τη σχέση του κ.Βορίδη και της Ν.Δ με την υπόθεση του κ.Φλώρου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος τοποθετήθηκε ως εξής:
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ θα σας πω το εξής: Δεν μιλάμε μόνο για την αποφυλάκιση του κ. Φλώρου. Μιλάμε για μια υπόθεση διαφθοράς που συγκλόνισε το πανελλήνιο. Μιλάμε για μια υπόθεση διαφθοράς, η οποία φαίνεται ότι δημιουργεί ερωτηματικά για πιθανές πολιτικές της προεκτάσεις, όπως καταλαβαίνετε. Και με αυτή την έννοια, θέλω να πω τα εξής: Εγώ σέβομαι τον κ. Βορίδη. Ωστόσο, ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. είχε αναλάβει μια υπόθεση ενός ανθρώπου, ο οποίος κατηγορούνταν για διασπάθιση δημόσιου χρήματος. Και στο πλαίσιο αυτό, ξέρετε ότι η ποινική δίωξη είχε ασκηθεί ήδη από το 2011. Υπήρχαν καταδικαστικές αποφάσεις. Και το μόνο ερώτημα που τίθεται –εγώ το θέτω με απόλυτη ευθύτητα και ειλικρινώς, χωρίς διάθεση προσβολής κανενός- είναι αν συνάδει η ιδιότητα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου ενός κόμματος και δη κυβερνητικού, με την υπεράσπιση -οποιουδήποτε χαρακτήρα και οποιαδήποτε διαδικαστική πράξη κι αν αυτό αφορά, στο πλαίσιο μιας οποιασδήποτε δίκης- ενός ανθρώπου, ο οποίος έχει καταδικαστεί για κατάχρηση δημόσιου χρήματος. Αυτό είναι το ερώτημα. Είναι ηθικού χαρακτήρα. Δεν είναι ούτε νομικού ούτε συνταγματικού. Κανείς δεν είπε ποτέ ότι υπήρχε ασυμβίβαστο του βουλευτή και τα λοιπά. Γιατί υπάρχει μια ηθική διάσταση.
Ο κ. Δημητριάδης δεν είναι απλώς και μόνο ένας δικηγόρος, ο οποίος συστήνει μια εταιρεία κατ΄ εντολή του κ. Φλώρου. Είναι συνεταίρος του σε εταιρείες, οι οποίες ακόμη είναι εν ισχύ, δεν έχουν λυθεί.
Άλλες εταιρείες. Δεν έχουν λυθεί, πρώτον. Δεύτερον, διατηρώ πάρα πολλές επιφυλάξεις, αν και δεν μπορώ να ξέρω τις λεπτομέρειες της δικογραφίας, για το τι ακριβώς έχει καταθέσει ο κ. Δημητριάδης. Ωστόσο, από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι τίποτα δεν έχει καταθέσει, το οποίο να μπορεί να οδηγήσει στην καταδίκη του κ. Φλώρου. Και τρίτον, οφείλω να σας πω ότι ο κ. Δημητριάδης στη συνέχεια αυτής της ιστορίας -το πρόβλημα δεν είναι η συγγενική του σχέση με τον κ. Μητσοτάκη- γίνεται σύμβουλος στο γραφείο του κ. Μητσοτάκη, όταν ο κ. Μητσοτάκης ήταν υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
Αυτό, λοιπόν, είναι το πολιτικό ζήτημα. Το πολιτικό ζήτημα είναι ότι έχουμε έναν συνέταιρο ενός καταδικασμένου για υπεξαίρεση 265 εκατομμυρίων ευρώ, ο οποίος στη συνέχεια γίνεται πολιτικός σύμβουλος του σημερινού αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αν αυτό δεν θεωρείται ότι έχει πολιτικές ουρές…
Απαντώντας σε ερώτηση και τοποθέτηση του κ. Βορίδη για τις πολιτικές ευθύνες της Κυβέρνησης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε:
Μα, μόνος του το είπε ο κ. Βορίδης. Ο κ. Βορίδης έκανε το αντεπιχείρημα στο επιχείρημά του. Τα ΚΕΠΑ, είπε, το μόνο το οποίο κάνουν είναι να προσθέτουν και να έχουν έναν αλγόριθμο για να μπορούν να υπολογίζουν το ποσοστό αναπηρίας, πού; Στη βάση των γνωματεύσεων γιατρών. Άρα, λοιπόν, τι μας λέει ο κ. Βορίδης; Μας λέει ότι επειδή κάποιοι τέλεσαν ποινικά κολάσιμες πράξεις, έχει ευθύνη η ελληνική κυβέρνηση. Αυτό είναι πλήρως παράλογο. Σας λέω, λοιπόν, ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ευθύνη για ένα και μόνον πράγμα: για το γεγονός ότι ο κ. Φλώρος, μέσα σε τέσσερις-πέντε ημέρες από την ημέρα της αποφυλάκισής του, έχει επιστρέψει στις φυλακές Κορυδαλλού. Και δεν υπάρχει περίπτωση αυτή η κυβέρνηση να επιτρέψει ποτέ και σε κανέναν, ό,τι μέσα κι αν χρησιμοποιήσει, να μπορέσει να αποφύγει την αυτονόητη τιμωρία για ποινικά κολάσιμες πράξεις.
Λάσπη, δηλαδή συκοφαντία, σημαίνει όταν επικαλείται κανείς γεγονότα τα οποία δεν έχουν ισχύσει ποτέ. Ποτέ η ελληνική κυβέρνηση, λοιπόν, ούτε ο Πρωθυπουργός, ούτε εγώ, ούτε κανένας από εμάς, δεν επικαλέστηκε ψευδή γεγονότα. Αντιθέτως, τι είπαμε; Είπαμε ότι ο κύριος Βορίδης ήταν δικηγόρος του κυρίου Φλώρου, είπαμε ότι ο κύριος Δημητριάδης ήταν πολιτικός σύμβουλος του κυρίου Μητσοτάκη. Και είπαμε ότι άρα, λοιπόν, εδώ δεν μπορεί η ΝΔ να μας κάνει μαθήματα για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε
Επιτρέψτε μου τώρα, λοιπόν, την αποφυλάκιση του κυρίου Φλώρου. Αλλά, αντιθέτως, αντί να μας κάνουν μαθήματα, λοιπόν, καλό είναι να αναγνωρίσουν το γεγονός ότι μέσα σε πέντε ημέρες ο κύριος Φλώρος επιστρέφει στη φυλακή. Ένα είναι αυτό. Δεύτερο, επιτρέψτε μου τώρα να σας πω: Σε ό,τι αφορά τη διαφθορά στη δημόσια διοίκηση, το γεγονός ότι τελούνται παράνομες πράξεις, όπως πάντοτε τελούνται παράνομες πράξεις στο εσωτερικό της δημόσιας διοίκησης -μην θυμηθούμε εδώ τα αίσχη τα οποία γίνονταν επί διακυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, επί 40 ολόκληρα χρόνια- είναι προφανές ότι η μοναδική κυβέρνηση η οποία έχει προχωρήσει σε συγκεκριμένες δράσεις, για να μπορέσει να περιορίσει αυτά τα ενδημικά φαινόμενα στον ελληνικό κρατικό μηχανισμό, είναι η σημερινή κυβέρνηση. Επομένως, ούτε σε αυτό το επίπεδο είναι δυνατόν να μας κάνει μαθήματα η ΝΔ.
Σε ερώτηση για την περικοπή συντάξεων, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε:
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως γνωρίζετε, έχει κλείσει ο κύκλος των μνημονίων. Τι σημαίνει αυτό; Το κλείσιμο του κύκλου των μνημονίων σημαίνει το κλείσιμο και του κύκλου της ιδεολογικής ηγεμονίας της δεξιάς στη χώρα. Τι σημαίνει αυτό; […] Η λογική του μνημονίου ήταν η εξής: Να μειωθούν μισθοί και συντάξεις, ώστε, υποτίθεται, κατ’ αυτό τον τρόπο να μειωθούν αντίστοιχα και οι τιμές και η ελληνική οικονομία να γίνει πιο ανταγωνιστική. Αυτή είναι η ιδεολογική ηγεμονία της δεξιάς. Εμείς προσπαθήσαμε αυτό το πολιτικό πρόγραμμα να το σχετικοποιήσουμε με μια σειρά από κινήσεις που στήριζαν το κοινωνικό κράτος, στήριζαν το εισόδημα. Και αυτή τη στιγμή έχουμε, στη βάση των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων που έχουμε πετύχει για το 2018, τη δυνατότητα να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένες ελαφρύνσεις.
Σε ό,τι αφορά τον δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται για το 2019, είναι περίπου 800 εκατομμύρια, όπως έχει και ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών, δεν έχουμε κανέναν λόγο να συζητήσουμε με κανέναν. Αλλά αντιθέτως έχουμε τη δυνατότητα, με βάση και την απόφαση του Eurogroup, να παίρνουμε τα μέτρα εκείνα τα οποία η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί πιο αποτελεσματικά για να εφαρμόσει την πολιτική της.
Σε ό,τι αφορά τις συντάξεις, έχω πει πάρα πολλές φορές το εξής. Ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2019 μπορεί να επιτευχθεί αντικειμενικά και χωρίς την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου. Άρα, λοιπόν, αφού έχουμε όλα τα στοιχεία στη διάθεσή μας με βάση τα οποία θα μπορέσουμε να βγάλουμε ένα απολύτως τελικό και οριστικό συμπέρασμα για το συγκεκριμένο, θα κάνουμε και τις σχετικές ανακοινώσεις. Αυτή τη στιγμή σας λέω ότι με βάση τις προβλέψεις η περικοπή των συντάξεων για το 2019 δεν είναι ένα αναγκαίο μέτρο για την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος των 800 εκατομμυρίων, ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης κατά το δοκούν. Από εκεί και πέρα, σε ό,τι αφορά το μέτρο των συντάξεων, εφόσον αποδειχθεί στις σχετικές συζητήσεις που θα γίνουν ότι δεν είναι αναγκαίες οι περικοπές για την επίτευξη του 3,5% και σας λέω με μεγάλη βεβαιότητα ότι δεν είναι αναγκαίες οι περικοπές, τότε θα εκτιμήσουμε την κατάσταση και στη βάση ακριβώς των προβλέψεων θα προχωρήσουμε στην α΄ ή στη β΄ κατεύθυνση.