Home ΚοινωνίαΑιγαίο Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος : Ολοκληρώθηκε η δράση έρευνας και κατάρτισης επιστημόνων

Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος : Ολοκληρώθηκε η δράση έρευνας και κατάρτισης επιστημόνων

by ikariaki.gr
23 views

Έρευνα & Κατάρτιση Επιστημόνων στο Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Δράσης των Ηνωμένων Εθνών για τη Μεσόγειο Πραγματοποιήθηκε στη Σάμο

***
att

Έπειτα από μία εβδομάδα εντατικής έρευνας στη θαλάσσια περιοχή Σάμου, Ικαρίας και Φούρνων, ολοκληρώθηκε η Δράση Έρευνας και Κατάρτισης Επιστημόνων που υλοποίησε το Περιφερειακό Κέντρο Δράσης των Ηνωμένων Εθνών για τη Μεσόγειο (UNEP/MAP SPA/RAC) σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος.
Η εκπαίδευση των επιστημόνων και εκπροσώπων κρατικών αρχών από τον Λίβανο, την Αίγυπτο και το Μαυροβούνιο, έγινε από εξειδικευμένους ακαδημαϊκούς και ερευνητές από την Τυνησία, τη Λιβύη, την Ιταλία και την Ελλάδα, σε συνεργασία με τους επιστήμονες του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος.

Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιήθηκαν τα 2 ερευνητικά σκάφη του Αρχιπελάγους και εξειδικευμένος εξοπλισμός (multibeam sonar, ROV, ρομποτική, κάμερα, υδρόφωνα, echosounder κ.α.).

iug u
37113179690 273cafd008 o
UVCSurvey RobinEllis Samos 19July15 2

Το UNEP/MAP SPA/RAC με αυτή τη δράση κατάρτισης στην εφαρμοσμένη θαλάσσια έρευνα, στηρίζει τα κράτη-μέλη του, επιτυγχάνοντας την ανάπτυξη δυνατοτήτων και την ανταλλαγή καλών πρακτικών.

xfbfd

Στόχος είναι η εφαρμογή της αρχής της οικοσυστημικής προσέγγισης, η οποία υιοθετήθηκε από τις Μεσογειακές χώρες, μέσω της Σύμβασης της Βαρκελώνης.

Η κατάρτιση επικεντρώθηκε στους Κοινούς Δείκτες Βιοποικιλότητας της Μεσογείου που αφορούν τα:
– Προστατευόμενα, παραγωγικά οικοσυστήματα (θαλάσσια λιβάδια Ποσειδωνίας, ύφαλοι κοραλλιγενών ροδοφυκών)
– Θαλάσσια θηλαστικά, χελώνες και θαλασσοπούλια
– Εισβολικά θαλάσσια είδη

dthth

Σκοπός αυτής της δράσης είναι ο συντονισμός αλλά και η κινητοποίηση των Μεσογειακών φορέων που δραστηριοποιούνται στη θαλάσσια έρευνα και την προστασία. Η Μεσόγειος θεωρείται μία από τις σημαντικότερες θάλασσες παγκοσμίως, όμως υπάρχουν τεράστια κενά γνώσης όσον αφορά στη βιοποικιλότητα της, γεγονός που δυσχεραίνει τη διαχείριση και προστασία της. Αυτό θέτει σε μεγάλο κίνδυνο τα θαλάσσια οικοσυστήματα και τους πόρους των Μεσογειακών θαλασσών.

DSC 0310
DSC 0537
zdhth

Το ανατολικό Αιγαίο και ειδικότερα η ευρύτερη περιοχή του Νομού Σάμου, θεωρήθηκε ως ιδανικός τόπος για την υλοποίηση αυτής της σημαντικής δράσης, δεδομένου ότι αποτελεί μία από τις πιο πλούσιες θάλασσες της Μεσογείου και της Ευρώπης καθώς στηρίζει μία σπάνια βιοποικιλότητα προστατευόμενων οικοσυστημάτων και ειδών, τα οποία έχουν εξαφανιστεί ή υποβαθμιστεί σε πολλές περιοχές της Μεσογείου.

rbaeta

Οι δράσεις κατάρτισης στην εφαρμοσμένη έρευνα και προστασία, που είναι αποτέλεσμα πολυετούς στοχευμένης δουλειάς και προεργασίας, με περιορισμένη μόνο στήριξη από τις τοπικές κοινωνίες και αρχές, φέρνουν το ανατολικό Αιγαίο: τη Σάμο, την Ικαρία, τους Φούρνους και τα βόρεια Δωδεκάνησα στο επίκεντρο της επιστημονικής κοινότητας, αλλά και των διεθνών ΜΜΕ. Η προστασία αλλά και ανάδειξη αυτής της ιδιαίτερης, παγκόσμιας φυσικής κληρονομιάς, για την οποία λέγονται τόσο πολλά και γίνονται τόσο λίγα, αποτελεί προτεραιότητα, αλλά και σημαντικό μοχλό ανάπτυξης.

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue