Έγινε τη Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018 η συζήτηση στη Βουλή των Ελλήνων για το θέμα που απασχόλησε το νησί μας το προηγούμενο διάστημα σχετικά με την έλλειψη Παιδιάτρου στο Νοσοκομείο Ικαρίας, μετά από εκπαιδευτική άδεια του Παιδιάτρου.
Την Επίκαιρη ερώτηση έκανε ο βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης και απάντησε ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.
Αναμεταδίδουμε από το 902.gr
Προσλήψεις παιδιάτρων με μόνιμη σχέση εργασίας, για τη στελέχωση όλων των δημόσιων μονάδων Υγείας, ζήτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης αναφερόμενος στο σοβαρό πρόβλημα που αφορά την υγεία των παιδιών από την έλλειψη παιδιάτρων στο Γενικό Νοσοκομείο – ΚΥ Ικαρίας.
Κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ σημείωσε πως στην Ικαρία δεν υπάρχει παιδίατρος, με αποτέλεσμα μένει ουσιαστικά ακάλυπτος ο παιδικός πληθυσμός του νησιού τόσο για τις πάγιες υγειονομικές τους ανάγκες, όσο και για τις έκτακτες που μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο ακόμα και για τη ζωή τους.
Στην απάντησή του ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός αναγνώρισε το πρόβλημα και ανέφερε ότι θα αντιμετωπισθεί προσωρινά με την πρόσληψη συμβασιούχου παιδιάτρου και εντός του χρόνου θα προστεθεί μια ακόμα οργανική θέση παιδιάτρου στον οργανισμό του νοσοκομείου.
Από την πλευρά του ο Γιώργος Λαμπρούλης τόνισε ότι πρέπει να επισπευσθούν οι κινήσεις του υπουργείου Υγείας.
Από τα πρακτικά της Βουλής των Ελλήνων
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σπυρίδων Λυκούδης): Ευχαριστώ, κυρία Υπουργέ.
Ακολουθεί η τέταρτη με αριθμό 1166/27-2-2018επίκαιρη ερώτηση του δεύτερου κύκλου του ΣΤ΄ Αντιπροέδρου της Βουλής και Βουλευτή Λάρισας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κ. Γεωργίου Λαμπρούλη προς τον Υπουργό Υγείας, με θέμα: «Έλλειψη Παιδιάτρων στο Γενικό Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Ικαρίας».
Ορίστε, κύριε συνάδελφε, έχετε τον λόγο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ (ΣΤ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Η ερώτηση, όπως αναφέρετε κι εσείς, Πρόεδρε, αφορά την έλλειψη παιδιάτρων στο ακριτικό νησί της Ικαρίας. Στο συγκεκριμένο νησί υπηρετεί μία παιδίατρος η οποία πρόσφατα, λόγω εκπαιδευτικής άδειας, απουσίασε για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Συγκεκριμένα –ανοίγω μια παρένθεση- η ερώτηση έγινε την περίοδο που η παιδίατρος έλειπε με την εκπαιδευτική της άδεια. Γι’ αυτό, ενδεχομένως, κάποια αναφορά που γίνεται σε παντελείς ελλείψεις αφορά εκείνη την περίοδο. Αυτό, για να μην υπάρξει κάποια παρεξήγηση. Αφορούσε την περίοδο που η παιδίατρος έλειπε όντως για την εκπαιδευτική της άδεια και σε αυτήν την κατεύθυνση καταθέσαμε εμείς την επίκαιρη ερώτηση. Και θέλουμε και τη θέση του Υπουργείου.
Υπηρετεί, λοιπόν, μία παιδίατρος η οποία καλείται να καλύψει τις ανάγκες των παιδιών και των βρεφών της Ικαρίας αλλά και των Φούρνων. Έλειψε αυτή τη φορά σαράντα μέρες με εκπαιδευτική άδεια και το νησί έμεινε ακάλυπτο από παιδίατρο. Αντίστοιχα, και σε προηγούμενες περιόδους για αντίστοιχες άδειες ή αναρρωτικές, αλλά και μελλοντικές, είτε κανονική άδεια που δικαιούται ως εργαζόμενη και η συγκεκριμένη παιδίατρος, πάλι το ίδιο πρόβλημα θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι γονείς και τα παιδιά του νησιού.
Στη βάση αυτών, λοιπόν, τα ερωτήματα που απευθύνουμε στον Υπουργό είναι ότι πρέπει να γίνουν άμεσα, να δρομολογηθούν προσλήψεις σε αριθμό παιδιάτρων τέτοιο ούτως ώστε να ικανοποιούνται οι ανάγκες των παιδιών, βεβαίως με μόνιμη πλήρη σχέση εργασίας στις δημόσιες μονάδες υγείας αποκλειστικής απασχόλησης.
Προκειμένου, λοιπόν, να στελεχωθούν οι μονάδες υγείας αλλά και να καλύπτονται οι ανάγκες υγείας των παιδιών όλο το εικοσιτετράωρο όλες τις ημέρες του χρόνου και παράλληλα να στελεχωθούν συγχρόνως με όλο το αναγκαίο υγειονομικό και επικουρικό προσωπικό, τα κέντρα υγείας του νησιού, ώστε να παρέχονται πλήρως και δωρεάν οι δημόσιες υπηρεσίες της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και αντίστοιχα πρόληψης σε όλο τον πληθυσμό του νησιού.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σπυρίδων Λυκούδης): Ευχαριστούμε, κύριε συνάδελφε.
Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ (Υπουργός Υγείας): Αγαπητέ συνάδελφε, η εικόνα του Νοσοκομείου της Ικαρίας προφανώς αντιστοιχεί στην εικόνα ενός μικρού νοσοκομείου λίγων κλινών, σαράντα κλινών, το οποίο στον Οργανισμό του έχει μια ελλιπή στελέχωση. Αυτό είναι σαφές. Στον ισχύοντα Οργανισμό του Νοσοκομείου προβλέπεται μία οργανική θέση παιδιάτρου η οποία και είναι καλυμμένη από πέρυσι με ένα μόνιμο ειδικευμένο παιδίατρο.
Υπήρξε αυτό το πρόβλημα το οποίο λέτε. Πραγματικά δημιουργήθηκε ένα κενό. Προφανώς οφείλουμε ως σύστημα υγείας, σε συνεννόηση με όμορα νοσοκομεία και με την εποπτεία της Υγειονομικής Περιφέρειας, να μην δημιουργούνται τέτοια κενά και να καλύπτονται έγκαιρα.
Το πρόβλημα, κατά την άποψή μου, μπορεί να λυθεί σε μόνιμη βάση με την προκήρυξη μιας οργανικής θέσης παιδίατρου που υπάρχει στο Κέντρο Υγείας Ευδήλου και με την προσπάθεια που θα κάνουμε, στα πλαίσια της τροποποίησης των οργανισμών όλων των νοσοκομείων της χώρας.
Ο σχεδιασμός μας για φέτος είναι μέσα στους πρώτους μήνες του 2018 να περάσουμε ένα νέο πλαίσιο, να νομοθετηθεί δηλαδή ένα νέο πλαίσιο, για τους οργανισμούς όλων των νοσοκομείων και στη συνέχεια, με βάση αυτό, να γίνει επικαιροποίηση των οργανισμών των νοσοκομείων και να υπάρξει μια πρόνοια σε τέτοια υποστελεχωμένα νοσοκομεία να προστεθούν οργανικές θέσεις, ειδικότερα σε θέσεις αιχμής. Νομίζω ότι η παιδιατρική είναι μια από αυτές τις ειδικότητες.
Οφείλω να πω πάντως ότι όντως η παιδιατρική είναι μια ειδικότητα που σήμερα έχουμε μια δυσκολία κάλυψης αναγκών, ειδικά σε δυσπρόσιτες νησιωτικές και άγονες περιοχές. Έχουμε προκηρύξει θέση επικουρικού παιδιάτρου, χωρίς δυστυχώς ανταπόκριση. Έχουμε προκηρύξει θέση στα πλαίσια της τοπικής μονάδας υγείας, του νέου δηλαδή οργανωτικού μοντέλου στην πρωτοβάθμια φροντίδα. Υπήρξε κι εκεί πρόσκληση ενδιαφέροντος και για παιδίατρο, επίσης, χωρίς ανταπόκριση. Νομίζω ότι είναι ένα ευρύτερο θέμα το πώς μπορούμε, με δεδομένους τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, να δώσουμε μεγαλύτερα κίνητρα αυτήν την περίοδο σε περιοχές που πραγματικά υπάρχει μια αντικειμενική δυσκολία ανταπόκρισης σε γιατρούς, ιδιαίτερα σε συγκεκριμένες ειδικότητες, που, κατά την άποψή μου, είναι ειδικότητες που σχετικά εύκολα κανείς μπορεί να ανοίξει ιδιωτικό ιατρείο και μια τέτοια ειδικότητα είναι η παιδιατρική.
Η ουσία είναι πάντως ότι το Νοσοκομείο είναι σήμερα -και νομίζω ότι αυτό αναγνωρίζεται από την τοπική κοινωνία- σε μια καλύτερη φάση από την άποψη της στελέχωσής του με ιατρικό προσωπικό. Με ενημέρωσαν ότι σήμερα υπηρετούν είκοσι έξι γιατροί, είκοσι ένας μόνιμοι και πέντε επικουρικοί, επί συνόλου τριάντα ενός οργανικών θέσεων. Νομίζω ότι είναι ένα αξιοπρεπές ποσοστό στελέχωσης.
Αυτήν την περίοδο περιμένουμε στο αμέσως επόμενο διάστημα μέσα στον Απρίλη να διοριστεί και δεύτερος αναισθησιολόγος. Υπήρχε διαχρονικά ένα έλλειμα σε αυτήν την πολύ κρίσιμη ειδικότητα. Τώρα έχουμε έναν μόνιμο και θα προστεθεί και άλλος ένας.
Θα κάνουμε πραγματικά μια προσπάθεια στο αμέσως επόμενο διάστημα καταρχήν να επαναπροκηρύξουμε τις θέσεις για την Τοπική Μονάδα Υγείας, για την ΤΟΜΥ δηλαδή, τη δομή της πρωτοβάθμιας, και να προκηρύξουμε τη θέση αυτή για το Κέντρο Υγείας Ευδήλου και να προβλέψουμε μια επιπλέον θέση στον Οργανισμό του Νοσοκομείου στα πλαίσια της αναθεώρησης του Οργανισμού.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σπυρίδων Λυκούδης): Κύριε Λαμπρούλη, έχετε τον λόγο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ (ΣΤ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Κύριε Υπουργέ, αναμφίβολα ο ένας παιδίατρος -το παραδέχεστε και εσείς, νομίζω ο καθένας μπορεί να το αποδεχτεί και να το παραδεχτεί αυτό- δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες αυτής της περιοχής, του νησιού αυτού.
Και δείτε τώρα είναι και οι Φούρνοι. Η ίδια η παιδίατρος καλείται να καλύψει και τους Φούρνους, τα Κέντρα Υγείας, κλπ. Εδώ θέλει πραγματικά παρέμβαση της Κυβέρνησης, αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες και τα μέσα που υπάρχουν, ούτως ώστε να διοριστεί παιδίατρος. Κέντρο Υγείας είναι αυτό; Βεβαίως και τα Κέντρα Υγείας θέλουν και αυτά στελέχωση, πάσχουν.
Δείτε τώρα, με αφορμή και την περίοδο αυτή που υπήρχε και έμεινε εντελώς ακάλυπτο το νησί από παιδίατρο, οι γονείς -όχι μόνο τώρα, αλλά και το προηγούμενο διάστημα- με αιτήματα αιχμής, κινητοποιούμενοι, διεκδικώντας, αναδεικνύαν τη βελτίωση των συνθηκών παροχής υπηρεσιών σε ό,τι αφορά τις παροχές της δημόσιας υγείας: νοσοκομεία, κέντρα υγείας, περιφερειακά ιατρεία. Υπάρχουν ελλείψεις και σε αγροτικούς γιατρούς και κατά περιόδους βεβαίως άλλοτε είναι οξυμένα ή όχι σε άλλες ειδικότητες.
Βέβαια δεν μπορεί ένας γενικός γιατρός -το καταλαβαίνετε, γιατρός είστε, γιατρός είμαι, δεν χρειάζεται στο κάτω – κάτω κάποιος να είναι γιατρός- να αναλάβει να διεκπεραιώσει τη δουλειά ενός παιδιάτρου όχι μόνο στην αντιμετώπιση και στην κατεύθυνση της διάγνωσης και ίασης μιας ασθένειας, αλλά πολύ περισσότερο στην κατεύθυνση της πρόληψης, που είναι βασικός τομέας και στην πρωτοβάθμια, αλλά και στον τομέα της υγείας στο σύνολο.
Λαμβάνοντας υπόψη παράλληλα ότι οι καιρικές συνθήκες του νησιού κατά τους χειμερινούς μήνες, όπως και σε πολλά άλλα νησιά της χώρας μας, είναι τέτοιες που δεν επιτρέπουν είτε την ακτοπλοϊκή μετακίνηση είτε τη μεταφορά με αεροπλάνο, κλπ, καταλαβαίνετε ότι η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη και, αν θέλετε, και πιο εκρηκτική ενδεχομένως και σε περιόδους που λείπει η μια παιδίατρος που υπάρχει είναι έως και επικίνδυνη.
Άρα, θεωρούμε ότι η Κυβέρνηση άμεσα θα πρέπει να κινηθεί. Είπατε κάποιες πρωτοβουλίες που θα αναλάβει το Υπουργείο, η Κυβέρνηση κατ’ επέκταση, αλλά νομίζω ότι αυτά θα πρέπει να επισπευσθούν, γιατί το ίδιο πρόβλημα θα αντιμετωπίζουν στην ίδια περιοχή και για τον παιδίατρο. Εγώ το εστιάζω μόνο στους παιδιάτρους. Η ερώτηση δεν αφορούσε, βεβαίως, όπως αναφέρατε εσείς, σε βελτιώσεις που υπήρξαν στο Νοσοκομείο, ενδεχομένως στις άλλες μονάδες. Υπάρχουν και εκεί τεράστια προβλήματα, τα ξέρετε.
Σε ό,τι αφορά, όμως, τους παιδιάτρους νομίζουμε και εκτιμούμε -και σε αυτήν την κατεύθυνση κινήθηκε και η κατάθεση της ερώτησης- πως θα δρομολογηθεί με τον πιο γρήγορο τρόπο η διαδικασία πρόσληψης παιδιάτρων. Διαφορετικά θα είμαστε εδώ και θα ανακυκλώνονται τα ίδια προβλήματα και οι κάτοικοι βεβαίως θα νοιώθουν απομονωμένοι, όπως νοιώθουν σε πολλά νησιά και όχι μόνο, αλλά λέμε τώρα μιας και μιλάμε για τα νησιά.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σπυρίδων Λυκούδης): Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ (Υπουργός Υγείας): Νομίζω ότι είναι απολύτως κατανοητή η ευαισθησία και η ανασφάλεια, προφανώς, των μόνιμων κατοίκων της περιοχής για την παιδιατρική περίθαλψη στο νησί.
Ξαναλέω, αυτό που μπορούμε να κάνουμε και είναι εφικτό, είναι το εξής: Να είναι διαρκής η δυνατότητα πρόσληψης ενός επικουρικού, συμβασιούχου δηλαδή, παιδιάτρου, διότι σήμερα δεν υπάρχει κενή οργανική θέση στο Νοσοκομείο, να αλλάξουμε τον Οργανισμό μέσα στη χρονιά, να προβλέψουμε επιπλέον θέση την οποία να προκηρύξουμε κι επίσης, να προκηρύξουμε την προβλεπόμενη θέση στο Κέντρο Υγείας Ευδήλου από ένα πακέτο περίπου τετρακοσίων πενήντα θέσεων μονίμων γιατρών του ΕΣΥ που έχουμε σκοπό στον επόμενο μήνα, ελπίζω μέχρι το Πάσχα, να έχουμε προκηρύξει για όλα τα κέντρα υγείας της χώρας. Αυτό θεωρώ ότι είναι το εφικτό και το άμεσα υλοποιήσιμο.
Το Νοσοκομείο πραγματικά έχει γίνει μια προσπάθεια να στηριχθεί αυτήν την περίοδο και με εξοπλισμό και με ανθρώπινο δυναμικό. Το ισοζύγιο μέσα στο 2017 του προσωπικού, αφαιρουμένων των αποχωρήσεων λόγω συνταξιοδότησης, ήταν συν δεκαέξι άτομα. Σας είπα ότι η στελέχωση, με βάση τις λιγοστές οργανικές θέσεις είναι, κατά την άποψή μου, ικανοποιητική επί του παρόντος και έχουν δρομολογηθεί δύο σημαντικές παρεμβάσεις.
Η μία είναι η αγορά σύγχρονου αξονικού τομογράφου από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου αξίας 250.000 ευρώ και, επίσης, η οργάνωση Μονάδας Τεχνητού Νεφρού. Ήταν ένα διαχρονικό αίτημα των κατοίκων της περιοχής, έτσι ώστε οι νεφροπαθείς που χρειάζονται αιμοκάθαρση να μη χρειάζεται να μεταβαίνουν σε άλλα μέρη και συνήθως στον Πειραιά, στην Αθήνα, για να έχουν την απαιτούμενη φροντίδα. Επίσης, και αυτό έχει δρομολογηθεί πάλι από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου.
Νομίζω, λοιπόν, ότι η προσπάθεια που θα κάνουμε είναι στο επόμενο διάστημα με αιχμή την ανάγκη στήριξης σε μόνιμη βάση από παιδίατρο να δοθεί ένα σήμα στην τοπική κοινωνία μεγαλύτερης και ασφαλέστερης κάλυψης των μονάδων της περιοχής. Είναι πολύ ενθαρρυντικό ότι τα περιφερειακά ιατρεία είναι όλα καλυμμένα αυτήν την περίοδο είτε με γενικούς γιατρούς είτε με αγροτικούς γιατρούς που κάνουν θητεία υπαίθρου είτε με οπλίτες γιατρούς. Είχαμε κάνει μια συμφωνία με τις Ένοπλες Δυνάμεις και έχουμε καλύψει περιφερειακά ιατρεία, όπως της Θύμαινας και της Χρυσομηλιάς, τα οποία ήταν για χρόνια ακάλυπτα και είναι τώρα καλυμμένα.
Νομίζω, λοιπόν, ότι η προσπάθεια είναι -και αυτό φαίνεται ότι έχει αποτυπωθεί- μιας πληρέστερης κάλυψης, προφανώς στα πλαίσια των ελλείψεων που πάντα υπάρχουν σε τέτοιες νησιωτικές και δυσπρόσιτες περιοχές.