ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ακατανόητη η κατάργηση των διασυνοριακών προγραμμάτων για τις περιφέρειες με θαλάσσια σύνορα
Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου με τη ιδιότητά της ως προέδρου της Επιτροπής Βαλκανικής και Μαύρης Θάλασσας της CPMR (Conference of Peripheral Maritime Regions/Διάσκεψη των Παραθαλάσσιων και Παρακτίων Περιφερειών της Ευρώπης), συμμετείχε στη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου της CPMR, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στo Parnou της Εσθονίας.
Η κα. Καλογήρου μίλησε στη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου που έγινε με θέμα «Το μέλλον του προϋπολογισμού της Ε. Ε. και της Πολιτικής Συνοχής». Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της αναφέρθηκε στα προβλήματα που δημιουργεί η διαφαινόμενη υποβάθμιση των προγραμμάτων INTERREG στη νέα προγραμματική περίοδο.
Έκανε ιδιαίτερη επισήμανση για την προτεινόμενη κατάργηση του INTERREG EUROPE, «του μοναδικού προγράμματος που επέτρεπε την συνεργασία όλων ανεξαρτήτως των ευρωπαϊκών περιφερειών μεταξύ τους», όπως είπε χαρακτηριστικά, το οποίο «αποτελούσε σημείο αναφοράς χάρη στην ποιότητα των εγκεκριμένων προτάσεών του».
Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου επικέντρωσε ωστόσο την παρέμβασή της στην κατάργηση των διασυνοριακών προγραμμάτων για τις Περιφέρειες με θαλάσσια σύνορα. «Πρόκειται για μία απόφαση ακατανόητη καθώς δεν είναι αντιληπτό σε τι διαφέρουν τα θαλάσσια από τα χερσαία σύνορα ως προς τη συνεργασία δύο κρατών. Πολύ δε περισσότερο όταν υπάρχουν κράτη όπως η Κύπρος, η Μάλτα και η Ιρλανδία που δεν έχουν χερσαία σύνορα. Ή η Ελλάδα, όπου 4 Περιφέρειές της, αν και ακριτικές, έχουν μόνο θαλάσσια σύνορα», τόνισε η κα. Καλογήρου.
Περιγράφοντας το γεωπολιτικό πλαίσιο σημείωσε ότι «η απόφαση αυτή έρχεται σε μια χρονική στιγμή που ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο, υπάρχουν σημαντικά ανοιχτά πολιτικά ζητήματα με τις εκτός Ε.Ε. χώρες» και υπογράμμισε ότι «δίνει ένα επιπλέον επιχείρημα σε όσους αμφισβητούν τα όρια και τη σημασία των θαλάσσιων συνόρων, όπως κάνει η Τουρκία για τα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου».
Παράλληλα, έκανε τη σύγκριση των νησιών με τις απομακρυσμένες Περιφέρειες της Ευρώπης, λέγοντας ότι τα νησιά -παρότι έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά- στερούνται ανάλογων κινήτρων, ενώ τώρα χάνουν και τη δυνατότητα διασυνοριακής συνεργασίας σε τομείς όπως ο τουρισμός, οι μεταφορές ή η μετανάστευση.
«Πρόκειται για μία κατάσταση που δε μπορεί να γίνει αποδεκτή» είπε η κα. Καλογήρου, τονίζοντας ότι «θα πρέπει η CPMR να κινηθεί άμεσα, αφενός με την ενεργοποίηση των ευρωβουλευτών, αλλά και παράλληλα με πιέσεις στις εθνικές κυβερνήσεις των κρατών μελών, που πλήττονται άμεσα από αυτή την απόφαση».
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης για τις μεταφορές και την προσβασιμότητα, η Περιφερειάρχης έκανε παρέμβαση, τονίζοντας ότι ενόψει της τροποποίησης των ευρωπαϊκών κανονισμών που θα γίνει το 2020, είναι αναγκαία η διεκδίκηση της αλλαγής του άρθρου 16 του Κανονισμού 1008/2008. «Είναι πράγματι αναγκαίο ως CPMR με τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία να ζητήσουμε την αλλαγή της νομοθεσίας, ώστε περιφερειακά αεροδρόμια απομακρυσμένων περιοχών όπως νησιά του Αιγαίου, να μπορούν να χαρακτηριστούν ως αεροδρόμια που παρέχουν υπηρεσίες κοινής ωφέλειας και ως εκ τούτου η οικονομική τους στήριξη (με ευρωπαϊκούς πόρους ή με πόρους των κρατών μελών) να μην θεωρείται ότι προκαλεί στρέβλωση στον ανταγωνισμό. Με τον τρόπο αυτό θα δοθεί η δυνατότητα για την ενίσχυση αυτών των αεροδρομίων, ώστε να μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν παρέχοντας δυνατότητες πρόσβασης στους κατοίκους και στους επισκέπτες. Αυτό δεν είναι πολυτέλεια, δεν θα είναι προνόμιο, αλλά θα είναι όρος και προϋπόθεση για τη συνοχή, τη διαβίωση και την ανάπτυξη», είπε χαρακτηριστικά η κα. Καλογήρου, τονίζοντας ότι τέτοιες αλλαγές στη νομοθεσία συμβάλλουν στην άρση των ανισοτήτων και είναι σωστό να αποτελούν προτεραιότητα.