Home Τ. ΑυτοδιοίκησηΔήμος Ικαρίας Η θέση του ΙΚΑ.ΡΙ.Α. στο τελευταίο Δ.Σ. για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση του Θεσμικού Πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Η θέση του ΙΚΑ.ΡΙ.Α. στο τελευταίο Δ.Σ. για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση του Θεσμικού Πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

by ikariaki.gr
26 views

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΙΚΑΡΙΑΚΗΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ (ΙΚΑ.ΡΙ.Α.)

Στην δημόσια τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ικαρίας που έγινε την 29/05/2017 στο δημοτικό κατάστημα Ευδήλου ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης ΙΚΑΡΙΑΚΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ (ΙΚΑ.ΡΙ.Α.) ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ για το θέμα Διοικητική Μεταρρύθμιση του Θεσμικού Πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ανέφερε τα παρακάτω:

Κύριοι συνάδελφοι σήμερα συζητάμε ένα κορυφαίο θέμα: Την «Πρόταση Αναθεώρησης του Θεσμικού Πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Η πρόταση αυτή είναι αποτέλεσμα προσπάθειας και διαβούλευσης 7 μηνών η οποία έγινε από το Υπουργείο Εσωτερικών (ΥΠΕΣ).

Συγκεκριμένα για το σκοπό αυτό

Συστάθηκε 27μελής επιτροπή με :

  • Πρόεδρο τον Γ.Γ. του ΥΠΕΣ τον κ. Πουλάκη Κώστα
  • 7 Επιτελικά στελέχη του ΥΠΕΣ
  • 11 Ειδικούς επιστήμονες-εμπειρογνώμονες
  • 8 Εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης, από την ΚΕΔΕ (3), ΕΝΠΕ (3), ΠΟΕ-ΟΤΑ (1), ΟΣΥΑΠΕ (1)

Επίσης συστάθηκαν 4 Θεματικές ομάδες (100 μέλη από ειδικούς επιστήμονες-εμπειρογνώμονες-στελέχη του ΥΠΕΣ- εκπροσώπους αυτοδιοικητικών φορέων).

Όλοι αυτοί, Επιτροπή και Θεματικές ομάδες (σύνολο 130 μέλη) εργάστηκαν 7 μήνες και διαβουλεύτηκαν με πολλούς δήμους και περιφέρειες. (Σε πολλές περιπτώσεις παρίστατο ο ίδιος ο Υπουργός Εσωτερικών ή Γ.Γ. του ΥΠΕΣ).

Έγινε εν ολίγοις μία γιγάντια αλλά συγχρόνως σοβαρή προσπάθεια για να βγει αυτή η πρόταση την οποία έχουμε μπροστά μας. (450 σελίδες)

Αρνητικό σημείο σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια ήταν δυστυχώς η στάση της ΚΕΔΕ η οποία αποχώρησε από τον διάλογο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Δυστυχώς ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Πατούλης (Στέλεχος πρώτης γραμμής της Νέας Δημοκρατίας) έχει μετατρέψει την ΚΕΔΕ από ένωση Δήμων που καταγράφει τα προβλήματα των Δήμων και αναζητεί λύσεις σε κομματικό παράρτημα της Νέας Δημοκρατίας.

Από τα γραφεία της ΚΕΔΕ στρέφεται ενάντια στην «επικίνδυνη» κυβέρνηση και ζητάει να γίνουν εκλογές ευθυγραμμιζόμενος με τον αρχηγό της παράταξης του.

Αυτά σαν εισαγωγή.

Ας μιλήσουμε για την ίδια την πρόταση του ΥΠΕΣ:

Κατά την γνώμη μου η πρόταση θέτει 3 πολύ σημαντικούς άξονες.

1ος Η εμβάθυνση της δημοκρατικής και συμμετοχικής λειτουργίας των ΟΤΑ (ά και ΄β βαθμού).

2ος Αναβάθμιση της επιχειρησιακής ικανότητας και διαφάνειας της λειτουργίας των ΟΤΑ (ά και ΄β βαθμού).

3ος Μετατροπή των δήμων και περιφερειών σε πρωταγωνιστές της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Αναλυτικότερα :

1ος Αιχμή της δημοκρατικής και συμμετοχικής λειτουργίας των ΟΤΑ είναι η καθιέρωση της απλής αναλογικής στην αυτοδιοικητικές εκλογές, γεγονός που θα αποτελέσει και το θεσμικό πλαίσιο για την διαμόρφωση κουλτούρας συνεργασιών και συναινέσεων.

Επίσης εισάγονται θεσμοί άμεσης συμμετοχής των πολιτών, όπως:

Λαϊκές συνελεύσεις, τοπικά δημοψηφίσματα, θεσμοί διαβούλευσης και κοινωνικής λογοδοσίας των αυτοδιοικητικών αρχών, ηλεκτρονική διαβούλευση.

Επιπλέον προτείνεται το δικαίωμα του ΕΚΛΕΓΕΙΝ να μειωθεί στα 17 έτη.

2ος Για την αναβάθμιση της επιχειρησιακής ικανότητας και διαφάνειας στην λειτουργία των ΟΤΑ, ανοίγει εκ νέου συζήτηση για τις αρμοδιότητες κάθε επιπέδου διοίκησης (ΟΤΑ ά και ΄β βαθμού, Αποκεντρωμένες διοικήσεις, Κράτος), με στόχο Μια ευρύτερη ανακατανομή τους σύμφωνα πάντα με κάποια κριτήρια.

Αναφέρω 2 από αυτά:

  1. Οι αρχές της επικουρικότητας και της εγγύτητας, βασικές αρχές του Ευρωπαϊκού Δικαίου (γνωστές από την εποχή του Αριστοτέλη).

Αρχή της επικουρικότητας σημαίνει: Να λαμβάνονται αποφάσεις στο κατώτερο δυνατό επίπεδο.

Αρχή εγγύτητας σημαίνει: Να λαμβάνονται αποφάσεις στο επίπεδο που βρίσκεται κοντά στους πολίτες, προκειμένου να τους παρέχονται περισσότερες δυνατότητες για άσκηση ελέγχου και επιρροής με δημοκρατικές αποφάσεις.

  1. Η αποφυγή πολυκερματισμού κάθε τομέα ώστε η εξυπηρέτηση του πολίτη να εξαρτάται κάθε φορά από ένα κέντρο.

3ος Σχετικά με την μετατροπή των Δήμων και των Περιφερειών σε πρωταγωνιστές της κοινωνικής αλληλεγγύης και της δίκαιης ανάπτυξης, στόχος του κράτους είναι η στήριξη των κοινωνικών δομών των ΟΤΑ και η γενίκευση της αρμοδιότητας τους στην άσκηση κοινωνικής πολιτικής μέσα από πολύπλευρες πολιτικές.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι:

Η φιλοσοφία της πρότασης του ΥΠΕΣ βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση.

Υπάρχουν βέβαια στην πρόταση και σημεία στα οποία δεν συμφωνώ.

Τελειώνοντας πιστεύω ότι:

Πρέπει να θεσπιστούν όλα εκείνα τα θεσμικά χρηματοδοτικά και επιστημονικά εργαλεία, που θα δώσουν στους ΟΤΑ την δυνατότητα να πρωτοστατήσουν στην Τοπική και Περιφερειακή ανάπτυξη, να διαχειριστούν το μεγαλύτερο μέρος των εθνικών και κοινοτικών κονδυλίων-πόρων και κυρίως να παίξουν ενεργό ρόλο στη χάραξη και την υλοποίηση της εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής.

Γιατί αν έχουμε στους ΟΤΑ μόνο μεταφορά αρμοδιοτήτων και όχι αντίστοιχων οικονομικών πόρων τότε δεν θα έχουμε πραγματική αυτοδιοίκηση αλλά ΕΤΕΡΟΔΙΟΙΚΗΣΗ που συμβαίνει σήμερα, όπως σωστά ανέφερε σε συνέντευξη της η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου.

Κλείνοντας ψηφίζω υπέρ της πρότασης Αναθεώρησης του ΥΠΕΣ.

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue