ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ
Αθήνα, 15/03/2018
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου από τον Υπουργό Επικρατείας και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Δημήτρη Τζανακόπουλο
Κυρίες και Κύριοι,
Η χθεσινή επιτυχημένη έκδοση εντόκου γραμματίου διάρκειας ενός έτους για πρώτη φορά μετά το 2010 αποτελεί ένα ακόμη βήμα στην πορεία για την έξοδο της χώρας από την μνημονιακή επιτροπεία και την ανάκτηση της αυτοδύναμης πρόσβασης στις αγορές χρήματος τον Αύγουστο του 2018.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το έντοκο γραμμάτιο έκλεισε με απόδοση 1,25% που καθορίστηκε πλήρως από τη ζήτηση.
Το δημοπρατούμενο ποσό ήταν της τάξης 625 εκατομμύρια ευρώ το ύψος των προσφορών έφτασε στο 1.986 δις ενώ τελικά το γραμμάτιο καλύφθηκε 100% από ξένους επενδυτές.
Σας θυμίζω, ότι η προηγούμενη απόδοση τον Απρίλιο του 2010 ήταν στο 4,85%.
Η έκδοση του εντόκου γραμματίου επιβεβαιώνει τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει δυναμικά και η εμπιστοσύνη αποκαθίσταται στις διεθνείς αγορές, γεγονός που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις αιτιάσεις της Νέας Δημοκρατίας και του προέδρου της που επιμένουν να μιλούν για καθίζηση και στασιμότητα.
Αρκεί κανείς να συγκρίνει τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων αλλά και τα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας σήμερα με αυτά που παραλάβαμε το 2015, για να κατανοήσει το αβάσιμο και ψευδές του συνόλου του αφηγήματος της Νέας Δημοκρατίας.
Όσο λοιπόν και αν επιχειρούν να δημιουργήσουν μια εικόνα αδιεξόδου η πραγματικότητα τους διαψεύδει.
Τίποτα δεν πρόκειται να διακόψει την έξοδο της χώρας από την επιτροπεία και την επιστροφή στην οικονομική κανονικότητα.
Αυτός είναι και ο βασικός στόχος της ελληνικής κυβέρνησης για τις επόμενες 97 μέρες που μας χωρίζουν από το Eurogroup της 21ης Ιουνίου, στο οποίο αναμένεται να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις για την 4η αξιολόγηση, την μεταπρογραμματική εποπτεία και την ρύθμιση του ελληνικού χρέους.
Είναι βεβαίως κατανοητό το γεγονός ότι η ΝΔ επιμένει σε αυτή τη μηδενιστική αντιπολιτευτική γραμμή καθώς βρίσκεται σε δεινή θέση, εξαιτίας κυρίως του σκανδάλου της Νοβάρτις που έχει αναδείξει όλες τις παθογένειες και τις στρεβλώσεις του παλιού πολιτικού συστήματος και τις οποίες δεν μπορεί παρά να χρεώνεται η ΝΔ.
Δεν μας κάνει λοιπόν καθόλου εντύπωση η σιωπή της, της ΝΔ αλλά και του εξαφανισμένου τις τελευταίες μέρες πρώην Πρωθυπουργού κυρίου Σαμαρά, ο οποίος μετά τους λεονταρισμούς και την ακατάσχετη φλυαρία των προηγούμενων εβδομάδων εντός και εκτός της χώρας, έχει μάλλον καταπιεί τη γλώσσα του. Ιδίως μετά την αποκάλυψη των προηγούμενων ημερών για το χειρόγραφο σημείωμα του προς τον κο Φρουζή.
Αποκάλυψη που διαψεύδει τους ισχυρισμούς του ότι τον έχει συναντήσει μόνο μπροστά στις κάμερες. Εκτός και αν οι κάμερες έχασαν τη στιγμή που ο κος Σαμαράς ενεχείρισε στον κο Φρουζή το επίμαχο σημείωμα με το τηλέφωνο του κου Σταϊκούρα τότε πολιτικού προϊστάμενου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους υπεύθυνου για της πληρωμές του ελληνικού δημοσίου.
Χθες όμως είδε το φως της δημοσιότητας και μια νέα αποκάλυψη που αφορά τον κο Στουρνάρα, ο οποίος σας θυμίζω ότι σε καμία από τις παρεμβάσεις του κατά τις οποίες μιλούσε για σκευωρία και πολιτική επίθεση που ενορχηστρώνεται εναντίον του δεν θεώρησε σκόπιμο να αναφέρει ότι είχε επαγγελματικούς δεσμούς με τη Νοβάρτις θεωρώντας προφανώς ότι κάτι τέτοιο είναι απολύτως άνευ σημασίας.
Αφού όμως ο κος Στουρνάρας δεν διέψευσε τα χθεσινά δημοσιεύματα οφείλει σήμερα να απαντήσει αν υπάρχουν και άλλες συμβάσεις που έχει υπογράψει με την εταιρεία και αν είχε ή έχει προνομιακές σχέσεις με τα διευθυντικά της στελέχη.
Ερωτήματα που είναι βεβαίως κυρίως πολιτικού χαρακτήρα και δεν αφορούν το ποινικό σκέλος της υπόθεσης. Αυτό εξάλλου θα διερευνηθεί όπως αρμόζει από τα αρμόδια όργανα της βουλής και της δικαιοσύνης.
Θέλω όμως να κλείσω με κάποια σχόλια και για τον κο Μητσοτάκη ο οποίος με τη χθεσινή του παρουσία στις ΗΠΑ έδωσε ένα άνευ προηγουμένου ρεσιτάλ υποκρισίας.
Για το μεν ζήτημα των δύο αξιωματικών που κρατούνται από τις τουρκικές αρχές, κάνοντας στροφή 180 μοιρών σε σχέση με την προ εβδομάδος ομιλία του στο ελληνικό κοινοβούλιο, χαρακτήρισε το περιστατικό ένα σύνηθες και μικρό συμβάν που δεν πρέπει να εξελιχθεί σε μείζον διπλωματικό επεισόδιο.
Εν τω μεταξύ, η υποκρισία δε της Νέας Δημοκρατίας αποδεικνύεται από το γεγονός ότι μια μέρα μετά την τοποθέτηση του κου Μητσοτάκη, η κα Σπυράκη εμφανίστηκε πριν λίγη ώρα να αλλάζει ξανά τη γραμμή αναφερόμενη, με τρόπο ειρωνικό, στο περιστατικό ως σύνηθες. Ποιον ειρωνεύεται αλήθεια; Την ελληνική κυβέρνηση ή τον ίδιο τον κο Μητσοτάκη;
Την ίδια στιγμή σε ότι αφορά το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ ο κ. Μητσοτάκης χθες πάλι δήλωσε ότι τα θέματα ταυτότητας και αλυτρωτισμού είναι πιο σημαντικά από το θέμα της ονομασίας, ενώ δεν επανέλαβε τη θέση του για αναζήτηση λύσης σε άλλη συγκυρία, αναγνωρίζοντας ότι η σημερινή κυβέρνηση της γείτονος είναι θετική προς έναν συμβιβασμό.
Το θέμα τελικά για τον κο Μητσοτάκη είναι ότι δεν μπορεί στην Ελλάδα να εμφανίζεται ως ουρά της ακροδεξιάς, αρνούμενος κάθε συζήτηση για το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ και αξιοποιώντας τα θέματα εξωτερικής πολιτικής ως πεδίο αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση από θέσεις που φλερτάρουν με τον εθνικισμό, ενώ στις ΗΠΑ να ντρέπεται για τις θέσεις που εκφράζει στο εσωτερικό και να φορά το μανδύα του μετριοπαθούς και φιλελεύθερου μεταρρυθμιστή.
Οφείλει λοιπόν να μας απαντήσει:
Θεωρεί το συμβάν με τους δύο αξιωματικούς σύνηθες και μικρό ή εκτιμά ότι πρόκειται για μείζον διπλωματικό επεισόδιο;
Είναι υπέρ μιας λύσης σύνθετης ονομασίας που θα περιλαμβάνει το όνομα Μακεδονία; Ναι ή όχι, εδώ δε χωρούν υπεκφυγές.
Θεωρεί ο κ. Μητσοτάκης τη συγκυρία κατάλληλη για μια αμοιβαία αποδεκτή λύση ή θεωρεί ότι το ζήτημα πρέπει να μετατεθεί σε άγνωστο χρόνο;
Και τέλος, έπραξε ορθά η κυβέρνηση που επέλεξε να επιταχύνει τις διαδικασίες διαπραγμάτευσης για την εξεύρεση λύσης σε αυτή τη χρονική συγκυρία;
Ο κος Μητσοτάκης είναι δυστυχώς αναγκασμένος να πάρει θέση. Αυτή είναι η πολιτική του υποχρέωση με βάση τη θεσμική του ιδιότητα.
Σας ευχαριστώ
Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.
ΖΟΡΜΠΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, λέγοντας για το θέμα της ΠΓΔΜ και των διαπραγματεύσεων, σε ποια φάση βρίσκονται οι ελληνικές διαπραγματεύσεις; Είναι έτοιμο το Σύμφωνο που έχει αναλάβει να εκπονήσει το ΥΠΕΞ και πότε θα παραδοθεί στην άλλη πλευρά;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Οι διαπραγματεύσεις με τη γείτονα συνεχίζονται σε εντατικούς ρυθμούς. Το σχέδιο τυγχάνει επεξεργασίας από το υπουργείο Εξωτερικών και προγραμματίζεται πάρα πολύ σύντομα και επίσκεψη του υπουργού, του κυρίου Κοτζιά, στη γείτονα, έτσι ώστε να συζητηθούν όλα τα ζητήματα. Για την ακριβή ημερομηνία της επίσκεψης, προφανώς, θα ενημερωθείτε από το υπουργείο Εξωτερικών. Ωστόσο, αυτό το οποίο εγώ μπορώ με μεγάλη καθαρότητα να σας πω, είναι ότι βαδίζουμε σε έναν αρκετά θετικό δρόμο αυτή τη στιγμή.
ΚΕΧΑΓΙΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, θεωρείτε επαρκή τη δήλωση που έκανε χθες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, ο κύριος Στουρνάρας, σε σχέση με τη συνεργασία που είχε με τη Novartis στο παρελθόν;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Στην εισαγωγική μου τοποθέτηση έθεσα κάποια ερωτήματα. Θεωρούμε ότι υπάρχει θέμα, κυρίως γιατί ο κύριος Στουρνάρας δεν θεώρησε σκόπιμο σε όλες τις τοποθετήσεις που έχει κάνει τις τελευταίες εβδομάδες για τα όσα του καταλογίζονται, εν πάση περιπτώσει, από τους προστατευόμενους μάρτυρες, δεν θεώρησε, λοιπόν, αναγκαίο να μιλήσει για την επαγγελματική του σχέση και τους δεσμούς που είχε με την εταιρεία, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο ενός τεράστιου σκανδάλου. Η γνώμη μας είναι, λοιπόν, ότι οφείλει να δώσει πιο πειστικές απαντήσεις και να πάρει συγκεκριμένη θέση σε σχέση με τα ερωτήματα τα οποία τέθηκαν και εισαγωγικά.
ΡΑΠΑΝΑΚΗΣ: Πριν από λίγο, η κυρία Σπυράκη άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησης της Ν.Δ. από την Επιτροπή και διάφορα στελέχη χτίζουν και αυτό το ενδεχόμενο. Πώς το σχολιάζει αυτό η κυβέρνηση;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η Ν.Δ. από την αρχή που άνοιξε η συζήτηση για την υπόθεση της Novartis επέλεξε να κινηθεί στη βάση μιας λογικής εντυπωσιασμού, μιας λογικής παραγωγής θορύβου, μιας λογικής που κατά κύριο λόγο δεν είχε σκοπό τη διαλεύκανση της υπόθεσης, αλλά την κατατρομοκράτηση των μαρτύρων και τον εκφοβισμό της ελληνικής Δικαιοσύνης. Αυτή τη στιγμή, πρέπει να καταλάβουμε το εξής: ότι η Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης πρέπει να κινηθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να διευκολύνει τη διαλεύκανση της υπόθεσης και την απόδοση ευθυνών. Αν κρίνει η Επιτροπή ότι αυτό σημαίνει πως πρέπει να προχωρήσει σε ενδελεχή έρευνα, τότε αυτό θα πράξει. Αν, όμως, η Επιτροπή κρίνει ότι η βασική αρμοδιότητα ανήκει στην ελληνική Δικαιοσύνη, τότε πάρα πολύ γρήγορα θα πρέπει να προχωρήσει, έτσι ώστε η τακτική, πια, Δικαιοσύνη να αναλάβει την πλήρη ευθύνη των ερευνών. Νομίζω ότι αυτό είναι το καθήκον και η αρμοδιότητα της Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης να το κρίνει και όχι της κυρίας Σπυράκη, του κυρίου Μητσοτάκη ή του Πρωθυπουργού ή εμού. Σας ξαναλέω, λοιπόν, ότι θεωρούμε πως η Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης θα πράξει με τον τρόπο που αρμόζει στη συγκεκριμένη περίπτωση, απαντώντας σε όλα τα νομικά ερωτήματα τα οποία θα τεθούν ενώπιον της.
ΑΝΤΖΟΛΕΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, το πρωί ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ., ο κύριος Παπαχριστόπουλος, δήλωσε στον ΣΚΑΪ πως η κυβέρνηση είχε κάποιες φιλικές σχέσεις με τον κύριο Σαββίδη. Θα ήθελα να μου κάνετε ένα σχόλιο πάνω σε αυτό και να μου πείτε, αν μπορείτε, τι φιλικές σχέσεις είχε με τον κύριο Σαββίδη;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι. Η κυβέρνηση δεν έχει φιλικές σχέσεις με κανέναν επιχειρηματία. Αντιμετωπίζει όλους τους επενδυτές με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Δηλαδή, προσπαθεί να διευκολύνει οποιαδήποτε επένδυση κινείται στο πλαίσιο του νόμου και μπορεί να προσφέρει θέσεις εργασίας και να συμβάλει στη δυναμική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Κανένα άλλο σχόλιο δεν έχω επ’ αυτού.
ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Σχεδόν επί αυτού η ερώτηση. Υπήρξαν τοποθετήσεις και βουλευτών και μεταξύ αυτών και βουλευτή των ΑΝΕΛ, δηλαδή του κόμματος που συγκυβερνά με τον ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με το κατεστημένο της Αθήνας και άλλα, δηλαδή αυτό που λέμε «ποδοσφαιροποίηση της πολιτικής» έγινε και στη Βουλή. Εσείς θεωρείτε ότι τέτοιου είδους δηλώσεις συμβάλλουν στο κλίμα, το οποίο θέλει να δημιουργήσει η κυβέρνηση, όπως λέει για επίλυση των ζητημάτων στο ελληνικό ποδόσφαιρο;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας πω κάτι, κύριε Περδικάρη: Αυτός ο διαχωρισμός μεταξύ Βορρά και Νότου ή, αν θέλετε, Θεσσαλονίκης και Αθήνας, δεν είναι κάτι καινούργιο στην ελληνική πολιτική και κοινωνική ζωή. Είναι κάτι το οποίο έχει καλλιεργηθεί εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες και σχετίζεται με το γεγονός ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά και το παλιό πολιτικό σύστημα, έδιναν πολύ μεγαλύτερη σημασία στην Αθήνα από ό,τι έδιναν στη Βόρεια Ελλάδα, η οποία γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι υποφέρει και οικονομικά και από άποψη ανεργίας, αλλά και από άποψη ζητημάτων που σχετίζονται με την καθημερινότητα των πολιτών. Επομένως, για να μπορέσει αυτό το τραύμα, αν θέλετε, που υπάρχει στην ελληνική πολιτική και κοινωνική ζωή να επουλωθεί, χρειάζεται χρόνος. Από τη δική μας μεριά, αυτό το οποίο κάνουμε είναι ότι δεν εμμένουμε σε τέτοιου τύπου διαχωρισμούς. Προσπαθούμε να αντιμετωπίζουμε όλους τους Έλληνες πολίτες ως ίσους, δηλαδή όπως ακριβώς ορίζει το ελληνικό Σύνταγμα. Και νομίζω ότι αυτό θα φανεί και το επόμενο διάστημα στον τρόπο με τον οποίο θα διαχειριστούμε και την κρίση στον χώρο του ποδοσφαίρου. Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω με πάσα ειλικρίνεια, αλλά και με κάθε βεβαιότητα είναι ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει τέτοιου τύπου διαχωρισμούς στον τρόπο με τον οποίο θα χειριστεί οποιαδήποτε υπόθεση και νομίζω ότι αυτό θα γίνει πάρα πολύ σαφές τις επόμενες ημέρες. Εξάλλου, ήδη, έχουμε δηλώσει ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση να αποδεχτούμε την επανέναρξη του Πρωταθλήματος, παρά μόνο εφόσον κατατεθεί από τους αρμόδιους ποδοσφαιρικούς φορείς ένα πλαίσιο τέτοιο, που να εγγυάται και την ασφάλεια του ελληνικού πρωταθλήματος, αλλά και την εξυγίανση του ελληνικού ποδοσφαίρου στο σύνολό του.
ΤΣΙΚΡΙΚΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, δεδομένου ότι υπάρχει το λεγόμενο «αυτοδιοίκητο» στον χώρο του αθλητισμού και του ποδοσφαίρου, πόσο μπορεί να προχωρήσει η κυβέρνηση σε σχέση με τις πρωτοβουλίες που επεξεργάζεται; Θέλω να πω, έχετε πει ότι είμαστε έτοιμοι να πάρουμε σκληρά μέτρα, αλλά από την άλλη υπάρχει και το λεγόμενο «αυτοδιοίκητο». Για παράδειγμα, μια από τις ιδέες που ακούσαμε ότι έχει πέσει στο τραπέζι είναι και το λεγόμενο «ασυμβίβαστο κατόχου ΜΜΕ» και «ιδιοκτησίας ποδοσφαιρικής ομάδας». Μπορεί να προχωρήσει; Μπορεί να προχωρήσει κάποιο άλλο μέτρο, που εσείς θεωρείτε σκληρό, εφόσον υπάρχει αυτοδιοίκητο;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούστε κυρία Τσικρίκα: Η ελληνική κυβέρνηση, αυτή τη στιγμή, επεξεργάζεται μια σειρά από ιδέες και προτάσεις που θα θέσει υπόψη και των φορέων του ελληνικού ποδοσφαίρου και θα συζητηθούν. Από εκεί και πέρα, εμείς έχουμε κάνει πάρα πολύ καθαρή τη θέση μας. Ποια είναι αυτή; Το είπα και προηγουμένως: Το ελληνικό πρωτάθλημα δεν πρόκειται να ξαναρχίσει, παρά μόνο στον βαθμό που οι αρμόδιοι φορείς του ποδοσφαίρου θα καταθέσουν προτάσεις τέτοιες, που η κυβέρνηση θα θεωρήσει ότι εγγυώνται την ασφάλεια των αγώνων, αλλά και την εξυγίανση του ελληνικού ποδοσφαίρου. Επομένως, πλέον, η μπάλα βρίσκεται στην πλευρά των ποδοσφαιρικών φορέων, της ΕΠΟ, αλλά και της Super League, να πείσουν την ελληνική κυβέρνηση ότι μπορούμε να περάσουμε σε μια νέα ημέρα για το ελληνικό ποδόσφαιρο.
Τώρα, όσον αφορά το θέμα του βασικού μετόχου, στο οποίο αναφερθήκατε, είναι ένα ζήτημα νομικής ερμηνείας, αν και κατά πόσο η δυνατότητα αυτή δίνεται στην ελληνική κυβέρνηση, με βάση, πρώτον, το Ενωσιακό Δίκαιο και, δεύτερον, το αυτοδιοίκητο. Νομίζω ότι δεν έχει σχέση με το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου το συγκεκριμένο ζήτημα. Έχει περισσότερο να κάνει με την Ευρωπαϊκή Ενωσιακή νομοθεσία.
Παρ’ όλα αυτά, σας ξαναλέω ότι εμείς βλέπουμε και συζητάμε και επεξεργαζόμαστε όλες τις προτάσεις, οι οποίες τίθενται ενώπιόν μας και θα αποφασίσουμε προφανώς στο πλαίσιο και της ευρωπαϊκής έννομης τάξης.
ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, όσον αφορά το θέμα της κράτησης των δύο Ελλήνων αξιωματικών, για την κυβέρνηση παραμένει ένα μικρό και σύνηθες συμβάν ή εξελίσσεται σε διπλωματικό επεισόδιο, με την έννοια ότι έχουμε και κλιμακούμενες ρητορικές επιθέσεις Ερντογάν; Σήμερα, μίλησε για προετοιμασία για Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Και κατά πόσο η ελληνική κυβέρνηση παραμένει σταθερή στη θέση της ότι επιθυμεί αλλαγή του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, με βάση ότι υπάρχουν αντιδράσεις στα Σκόπια και αν αποδέχεται τη διεθνή Συνθήκη για την αλλαγή της ονομασίας και για την απάλειψη των αλυτρωτικών αναφορών.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτά είναι δύο εντελώς διαφορετικά ζητήματα. Σε ό,τι αφορά τους δύο Έλληνες αξιωματικούς, έχουμε πει ότι τέτοια περιστατικά ήταν συνήθη στο παρελθόν. Ο τρόπος με τον οποίο αυτή τη φορά αντιμετωπίστηκε, ήταν διαφορετικός και προφανώς αυτό προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε, χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα πολιτικά και διπλωματικά μέσα που έχουμε. Από εκεί και πέρα, το αν ακριβώς αυτό το συμβάν θα μετατραπεί σε ένα μείζον διπλωματικό επεισόδιο, σχετίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό και με το κατηγορητήριο στο οποίο ακόμα ο Τούρκος εισαγγελέας δεν έχει καταλήξει. Εφόσον, όμως, πρόκειται για μια κατηγορία που θα αφορά είσοδο σε απαγορευμένη ζώνη και μόνο, θεωρώ ότι όλη αυτή η περιπέτεια των δύο Ελλήνων αξιωματικών θα λήξει πάρα πολύ σύντομα. Ωστόσο, ξαναλέω, αυτό σχετίζεται και με τις σχετικές αποφάσεις, που θα πάρει η τουρκική Δικαιοσύνη. Για αυτό το λόγο εμείς παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις. Έχουμε υπομονή, συστήνουμε υπομονή. Στηρίζουμε τους δύο Έλληνες αξιωματικούς με κάθε μέσο που έχουμε στη διάθεσή μας και αναμένουμε τις αποφάσεις του Τούρκου εισαγγελέα.
Τώρα, σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ονομασίας, νομίζω ότι ήμουν σαφής και στην εισαγωγική μου τοποθέτηση, αλλά και σε μια σειρά από άλλες ερωτήσεις που έχουν τεθεί σχετικά: Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι σύνθετη ονομασία erga omnes για όλες τις χρήσεις. Τι σημαίνει αυτό; Ότι επιβάλλεται η συνταγματική αναθεώρηση για να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μια αμοιβαία αποδεκτή και βιώσιμη λύση. Η συνταγματική αναθεώρηση θα αφορά και την ονομασία, αλλά και ενδεχομένως αλυτρωτικές θέσεις, που εμπεριέχονται στο Σύνταγμα της γείτονος. Ωστόσο, αυτά είναι ζητήματα, τα οποία θα λήξουν κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, η οποία προφανώς και θα καταλήξει σε μια διεθνή συμφωνία, καθώς θα μιλάμε για μια συμφωνία μεταξύ δύο ανεξάρτητων κρατών.
ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ: Για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, είναι ένα θέμα το οποίο ο Πρωθυπουργός θα το βάλει στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής την επόμενη εβδομάδα;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αναμένουμε να δούμε ποιες θα είναι οι εξελίξεις, αν υπάρξει αρνητική εξέλιξη, προφανώς θα μελετήσουμε όλες τις διαθέσιμες διπλωματικές κινήσεις. Αν ωστόσο βαίνουμε προς ευτυχή κατάληξη, είναι προφανές ότι δεν πρόκειται να εγείρουμε τέτοιο ζήτημα.
ΛΑΖΟΥ: Όσο εξελίσσεται η υπόθεση Novartis μπορεί να προκύψουν και νέα στοιχεία, θέλω να ρωτήσω, αν υπάρχει θέμα με την θέση του κυρίου Στουρνάρα, γιατί είναι ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς το μόνο το οποίο έχουμε ζητήσει από τον κ. Στουρνάρα είναι να δώσει πειστικές απαντήσεις για τους λόγους που τον οδήγησαν να μην αναφέρει τη συγκεκριμένη επαγγελματική του σχέση με την Νοvartis στις προηγούμενες τοποθετήσεις του.
ΚΛΑΥΔΙΑΝΟΣ: Για την υπόθεση Novartis: Ο κ. Στουρνάρας δεν είχε μιλήσει γι΄ αυτό το θέμα, για τις οικονομικές του σχέσεις με την εταιρεία, αλλά είναι καθ΄ όλα νόμιμη αυτή η σχέση. Θεωρείτε, παρ΄ όλα αυτά, ότι υπάρχει θέμα ηθικής τάξης για τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας; Και κάτι ακόμα: Καλείτε τον κ. Σαμαρά να απαντήσει για τα νέα τεκμήρια που έχουν βγει στη δημοσιότητα για τις προσωπικές σχέσεις που είχε με τον κ. Φρουζή. Εάν δεν απαντήσει, σκοπεύετε να προχωρήσετε ως κυβέρνηση σε κάποιου είδους πολιτική πρωτοβουλία;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το θέμα του κ. Στουρνάρα είναι καθαρό. Του απευθύναμε συγκεκριμένα ερωτήματα. Ποια είναι αυτά; Πρώτον, αν έχει υπογράψει και άλλες συμβάσεις με την εν λόγω εταιρεία, με την Novartis. Και για ποιο λόγο επέλεξε να μην αναφερθεί σε αυτούς τους ειδικούς δεσμούς, επαγγελματικούς δεσμούς που είχε με την εν λόγω εταιρεία, παρά το γεγονός ότι η Novartis βρίσκεται στο επίκεντρο ενός τεράστιου σκανδάλου. Και η δεύτερη ερώτηση που του απευθύνουμε, είναι για το αν και κατά πόσο διατηρεί προνομιακές σχέσεις ή διατηρούσε προνομιακές σχέσεις με διευθυντικά στελέχη της εταιρείας. Αυτές τις δύο ερωτήσεις θεωρούμε ότι ο κ. Στουρνάρας οφείλει και ηθικά και πολιτικά να απαντήσει, καθώς έχει την ιδιότητα του κεντρικού τραπεζίτη της χώρας.
Τώρα, σε ό,τι αφορά τον κ. Σαμαρά, σε τι ακριβώς πρωτοβουλία θέλετε να προχωρήσουμε; Λέμε με πολύ μεγάλη καθαρότητα ότι από τα στοιχεία, τα οποία έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες ημέρες, προκύπτει μια πλήρης και καταιγιστική διάψευση όλων των ισχυρισμών του κ. Σαμαρά το προηγούμενο διάστημα. Ότι, δηλαδή, δεν συνάντησε ποτέ τον κ. Φρουζή ιδιωτικά, αλλά, παρ΄ όλα αυτά, ο κ. Φρουζής βρίσκεται να έχει στην κατοχή του ένα ιδιόχειρο σημείωμα του πρώην Πρωθυπουργού. Αυτό νομίζω από μόνο του αποτελεί και μία ένδειξη του πόσο σαθρή είναι η επιχειρηματολογία περί «σκευωρίας», την οποία προσπάθησε να οικοδομήσει και να καλλιεργήσει όλο το προηγούμενο διάστημα.
Σας ευχαριστώ πολύ.