Home ΚοινωνίαΠολιτικήΔ.Τύπου Η ΑΚΙΣ κοντά στον Σαμιώτη και στα καθημερινά του προβλήματα (Μαυρατζαίοι – Παγώνδας – Κουμαραδαίοι)

Η ΑΚΙΣ κοντά στον Σαμιώτη και στα καθημερινά του προβλήματα (Μαυρατζαίοι – Παγώνδας – Κουμαραδαίοι)

by ikariaki.gr
7 views

Ενημερώνουμε τους κατοίκους των χωριών Μαυρατζαίων, Παγώνδα και Κουμαραδαίων, τους οποίους επισκεφθήκαμε τον περασμένο μήνα (Μάρτιο 2017), ότι στις 5-4-2017 υποβάλαμε εγγράφως στη Δημοτική Αρχή τα ζητήματα που απασχολούν τα χωριά τους, προκειμένου να δρομολογηθούν οι απαιτούμενες ενέργειες αποκατάστασης των προβλημάτων και υλοποίησης των προτάσεων τους.

 

Για τους ενδιαφερόμενους, τα έγγραφα που καταθέσαμε έλαβαν τους παρακάτω αριθμούς πρωτοκόλλου:

7626 / 5-4-2017  (για την τοπική κοινότητα Μαυρατζαίων)

7627 / 5-4-2017 (για τη δημοτική κοινότητα Παγώνδα)

7629 / 5-4-2017 (για την τοπική κοινότητα Κουμαραδαίων)

 

Πληρέστερη ενημέρωση μπορείτε να έχετε από τα τοπικά ΜΜΕ στα οποία αποστείλαμε τα ανωτέρω έγγραφα ή από τη σελίδα μας στο διαδίκτυο (Αδέσμευτη Κίνηση Πολιτών Σάμου – ΑΚΙΣ)  www.akisamou.blogspot.com

 

Η ΑΚΙΣ και θέλει και μπορεί να κάνει πράξη αυτό που αναζητά, να βρίσκεται δηλαδή κοντά στον Σαμιώτη και στα καθημερινά του προβλήματα.

 

Αντώνιος Σίμος

Δημοτικός Σύμβουλος

 

 

ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΑΜΟΥ

                             (Α.ΚΙ.Σ)

 

 

 

Ιατρού Δημ. Καρύδα 44

Βαθύ Σάμου,ΤΚ 83100

Τηλ: 2273080725, Κιν 6973460825

 

ΠΡΟΣ: Δήμαρχο Σάμου

 

 

ΚΟΙΝ. 1. Τεχνική Υπηρεσία Δήμου Σάμου

2. Πρόεδρο Κοινότητας Μαυρατζαίων (μέσω Δήμου)

 

Σάμος, 05 Απριλίου 2017

 

           

 

ΘΕΜΑ: Προβλήματα Τοπικής Κοινότητας Μαυρατζαίων

 

ΣΧΕΤ:  N. 3852/10

 

1          Σε συνέχεια της από 8 Μαρτίου 2017 επισκέψεώς μας στην τοπική κοινότητα Μαυρατζαίων και της σχετικής ενημέρωσης που είχαμε από τον πρόεδρο κ. Κυριαζή Δημήτριο και τους κατοίκους αυτής, σας γνωστοποιούμε τα παρακάτω ζητήματα που απασχολούν τους κατοίκους και επιδρούν αρνητικά στη διαβίωσή τους:

 

ΥΔΡΕΥΣΗ – ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ

Οι κάτοικοι δεν ενημερώνονται για τα αποτελέσματα των εξετάσεων καταλληλότητας του νερού, αλλά και ο ίδιος ο πρόεδρος έχει αρκετό καιρό να λάβει σχετική ενημέρωση. Η δεξαμενή ύδρευσης του νερού είναι περιτριγυρισμένη με υψηλά και πυκνά βάτα τα οποία καθιστούν αδύνατη την προσέγγιση ατόμων στη δεξαμενή για έλεγχο και συντήρηση αυτής. Ο πρόεδρος ζήτησε να διανοιχθεί δρόμος από το νεκροταφείο του χωριού προς τη δεξαμενή, ο οποίος εκτός της προσέγγισης οχημάτων στη δεξαμενή, θα χρησιμεύσει και ως ζώνη πυροπροστασίας. Επίσης, ο πρόεδρος ζήτησε την κατασκευή και δεύτερης δεξαμενής ύδρευσης, προκειμένου να αποταμιεύεται το νερό που χάνεται άσκοπα λόγω της υπερχείλισης, κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες. Τα τέλη σύνδεσης της ύδρευσης και της αποχέτευσης κρίνονται πολύ υψηλά, 350 ευρώ, σχετικά με τα αντίστοιχα τέλη κοινοτήτων άλλων δημοτικών ενοτήτων. Στο χωριό δεν υπάρχει βιολογικός για την επεξεργασία των λυμάτων, τα οποία χύνονται ελεύθερα στο ρέμα Μαυρατζά.

 

ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ

Η περισυλλογή των απορριμμάτων από τους κάδους γίνεται μία φορά την εβδομάδα, χρόνος που θεωρείται από τους κατοίκους πολύ μεγάλος, οι οποίοι και ζήτησαν τουλάχιστον κάθε δεύτερη ημέρα να αδειάζουν οι κάδοι. Οι κάδοι απορριμμάτων δεν πλένονται ποτέ.  Όλοι οι κάδοι είναι συγκεντρωμένοι σε ένα σημείο έξω από το χωριό. Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος ζήτησε να τοποθετηθεί μικρή περίφραξη πέριξ των κάδων, έτσι ώστε να μην σκορπίζονται τα απορρίμματα που τοποθετούνται εκτός των κάδων λόγω της πληρότητας αυτών. Επίσης, ζήτησε και επέκταση του δημοτικού ηλεκτροφωτισμού του χωριού μέχρι εκείνο το σημείο. Απαραίτητη επίσης κρίνεται η διάθεση ανοικτής σκάφης αποκομιδής απορριμμάτων, διότι την ημέρα επίσκεψής μας στο χωριό τα ογκώδη αντικείμενα και τα κλαδιά ήταν τόσα πολλά, που είχαν μετατρέψει το χώρο σε μία μικρή χωματερή. Μερικοί κάτοικοι του χωριού ζήτησαν να τοποθετηθούν 1-2 μικροί κάδοι απορριμμάτων εντός του χωριού για την εξυπηρέτηση κυρίως των ηλικιωμένων, οι οποίοι αδυνατούν να μεταβούν μέχρι το χώρο τοποθέτησης των κάδων.

 

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΣ

Απαιτείται η τοποθέτηση λαμπτήρων στην επέκταση του δικτύου φωτισμού μέχρι τον Άγιο Σπυρίδωνα, όπου και η κύρια είσοδος του χωριού. Οι λαμπτήρες παρότι έχουν ζητηθεί  από τον πρόεδρο εδώ και μήνες δεν έχουν τοποθετηθεί ακόμη. Απαιτείται η επέκταση του δημοτικού φωτισμού μέχρι το χώρο του δεύτερο πάρκινγκ, που είναι στη βόρεια είσοδο του χωριού από τους Γκιώνηδες, όπου βρίσκεται και ο χώρος τοποθέτησης των κάδων απορριμμάτων.

 

ΟΔΟΠΟΙΙΑ – ΟΔΙΚΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απαιτείται σε συνεργασία με την περιφερειακή ενότητα Σάμου, η συντήρηση των δύο κύριων δρομολογίων που οδηγούν στο χωριό, διότι σε ορισμένα σημεία έχει καταστραφεί η άσφαλτος, ενώ κατά μήκος της διαπλάτυνσης που υπάρχει στο νότιο δρομολόγιο δεν έχει πέσει καθόλου άσφαλτος. Το χωριό δεν διαθέτει συγκοινωνία με λεωφορεία του ΚΤΕΛ. Οι κάτοικοι καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου δεν έχουν καθόλου συγκοινωνία με οχήματα δημοσίας χρήσεως. Το ζήτημα της συγκοινωνίας απασχολεί τα περισσότερα χωριά της Σάμου και ζητούν να βρεθεί άμεσα λύση.

 

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ – ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΕΡΓΩΝ

Ο πρόεδρος έχει ζητήσει από καιρό τη διαμόρφωση δύο μικρών, σε έκταση δημοτικών χώρων, πλησίον της εκκλησίας του χωριού, προκειμένου να δημιουργηθούν ένας μικρός χώρος πρασίνου και ένας πλακόστρωτος χώρος αναψυχής, αντίστοιχα.

Υπάρχει πρόβλημα χωρητικότητας στο νεκροταφείο. Ο πρόεδρος έχει ζητήσει από καιρό εργασίες τροποποίησης και διαμόρφωσης των οκτώ υπαρχόντων τάφων από σκυρόδεμα, προκειμένου να εξευρεθεί χώρος ταφής.

Απαιτούνται να γίνουν ενέργειες κατεδαφίσεις των εγκαταλελειμμένων σπιτιών του χωριού που κρίνονται ετοιμόρροπα και επικίνδυνα για τη δημόσια ασφάλεια.

 

ΛΟΙΠΑ ΘΕΜΑΤΑ

Επισκέπτεται το χωριό γιατρός μία φορά την εβδομάδα, κάθε Τετάρτη. Οι κάτοικοι ζήτησαν να τους επισκέπτεται γιατρός πιο συχνά, τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.

Η υπηρεσία «Βοήθεια στο Σπίτι», σύμφωνα με τον πρόεδρο του χωριού, έχει σταματήσει εδώ και πολύ χρόνο να επισκέπτεται το χωριό.

Απαιτείται η περισυλλογή των αδέσποτων σκυλιών, που κυκλοφορούν μόνιμα στο χωριό, προκαλώντας ακαθαρσίες, αλλά και προβλήματα στους κήπους και στα οικόσιτα ζώα.

Δεν γίνονται συσκέψεις προέδρων κοινοτήτων.  Κατά τον πρόεδρο, εκτός από μία συγκέντρωση προέδρων κοινοτήτων που έγινε το 2015, για παροχή κατευθύνσεων και οδηγιών, ο πρόεδρος του χωριού δεν έχει ξανασυναντηθεί με τον Δήμαρχο.

 

  1. Λοιπά στοιχεία σχετικά με το υπόψη θέμα, όπως σας αναφέρθηκαν προφορικά κατά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 23 Μαρτίου 2017.
  2. Παρακαλούμε για την κατά την κρίση σας εκδήλωση των ενδεδειγμένων ενεργειών, προκειμένου να δρομολογηθεί η αποκατάσταση των ανωτέρω προβλημάτων, καθώς επίσης και για τη δική μας ενημέρωση σχετικά με την πρόοδο της αποκατάστασης.

 

Σίμος Αντώνιος

Δημοτικός Σύμβουλος

 

 

 

ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΑΜΟΥ

                             (Α.ΚΙ.Σ)

 

 

 

Ιατρού Δημ. Καρύδα 44

Βαθύ Σάμου,ΤΚ 83100

Τηλ: 2273080725, Κιν 6973460825

 

ΠΡΟΣ: Δήμαρχο Σάμου

 

 

ΚΟΙΝ. 1. Τεχνική Υπηρεσία Δήμου Σάμου

2. Πρόεδρο Κοινότητας Παγώνδα (μέσω Δήμου)

 

Σάμος, 05 Απριλίου 2017

 

           

ΘΕΜΑ: Προβλήματα Δημοτικής Κοινότητας Παγώνδα

 

ΣΧΕΤ:  N. 3852/10

 

1          Σε συνέχεια της από 15 Μαρτίου 2017 επισκέψεώς μας στη δημοτική κοινότητα Παγώνδα και της σχετικής ενημέρωσης που είχαμε από τον πρόεδρο κ. Τσάτσο Γεώργιο, του τοπικούς συμβούλους και τους κατοίκους αυτής, σας γνωστοποιούμε τα παρακάτω ζητήματα, που απασχολούν τους κατοίκους και επιδρούν αρνητικά στη διαβίωσή τους:

 

ΥΔΡΕΥΣΗ – ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ

Το νερό έρχεται από την πηγή Καρίτσα, το δίκτυο είναι σε καλή κατάσταση, αλλά οι κάτοικοι του χωριού δεν ενημερώνονται για τα αποτελέσματα των εξετάσεων καταλληλότητας του νερού. Επίσης, αρκετό καιρό έχει να ενημερωθεί και ο ίδιος ο πρόεδρος για τις εξετάσεις νερού. Τα τέλη σύνδεσης της ύδρευσης και της αποχέτευσης κρίνονται πολύ υψηλά, 350 ευρώ, σχετικά με τα αντίστοιχα τέλη κοινοτήτων άλλων δημοτικών ενοτήτων. Στο χωριό δεν υπάρχει βιολογικός για την επεξεργασία των λυμάτων, που χύνονται ελεύθερα σε παρακείμενο ρέμα, το οποίο ενώνεται με τον Ίμβρασο.

 

ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ

Η περισυλλογή των απορριμμάτων από τους κάδους γίνεται σχεδόν κάθε ημέρα, αλλά οι κάδοι απορριμμάτων δεν πλένονται τακτικά, πλένονται κυρίως κατά τους θερινούς μήνες. Το χωριό είναι μεγάλο και απαιτείται συχνά η διάθεση εργατών για την καθαριότητα και τα ασπρίσματα των δρόμων, πράγμα που δεν επιτυγχάνεται τις περισσότερες φορές, παρά τα συχνά αιτήματα του προέδρου. Το ίδιο πρόβλημα εντοπίζεται και στον οικισμό Ηραίον. Απαιτείται η τοποθέτηση μερικών πινακίδων σήμανσης τροχαίας και παρότι έχει γίνει η προμήθειά τους, καθυστερεί η τοποθέτησή τους εδώ και δύο μήνες λόγω έλλειψης εργατικού προσωπικού.

 

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΣ

Ζητήθηκε από τους κατοίκους η φωταγώγηση με προβολείς του παλαιού υδραγωγείου του χωριού. Επίσης απαιτείται η τοποθέτηση ένδεκα φωτιστικών στην πλατεία του Ηραίον, τα φωτιστικά έχουν ζητηθεί από καιρό αλλά δεν έχουν παραληφθεί για να τοποθετηθούν.

 

ΟΔΟΠΟΙΙΑ – ΟΔΙΚΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το χωριό διαθέτει μεγάλο αγροτικό οδικό δίκτυο, το μήκος του οποίου ξεπερνά τα 100 χιλιόμετρα. Οι κάτοικοι του χωριού διαμαρτύρονται για την πλημμελή συντήρηση των αγροτικών δρόμων. Η σωστή συντήρηση των αγροτικών δρόμων πρέπει να ξεκινά αρχές ανοίξεως, έτσι ώστε μέχρι τον Ιούνιο να έχει ολοκληρωθεί, για να πατηθεί το καλοκαίρι και το φθινόπωρο με τις διελεύσεις των οχημάτων και να διατηρηθεί μέχρι το χειμώνα. Σε ορισμένα πολύ δύσβατα σημεία του αγροτικού οδικού δικτύου απαιτείται να πέσει σκυρόδεμα. Έχει υπολογισθεί ότι χρειάζονται περίπου 50 κυβικά σκυροδέματος, το οποίο παρότι έχει ζητηθεί από τον πρόεδρο εδώ και 2 χρόνια, για να το διαστρώσει με τη βοήθεια εθελοντών κατοίκων, δεν έχει χορηγηθεί από το Δήμο.

Απαιτείται η συντήρηση της περιμετρικής οδού του χωριού, μήκους 4,5 χιλιομέτρων περίπου, που αρχίζει από τη διασταύρωση Σπαθαραίων και φτάνει μέχρι το σχολείο του χωριού. Σε ορισμένα σημεία της περιμετρικής απαιτείται ασφαλτόστρωση, κυρίως κατά μήκος των διαπλατύνσεων που έχουν διανοιχθεί σε κάποια επικίνδυνα σημεία αυτής. Η διευθέτηση της περιμετρικής οδού θα συμβάλει στη μεταφορά των μαθητών μέχρι το δημοτικό σχολείο, οι οποίοι το χειμώνα αναγκάζονται να περπατούν για αρκετή ώρα υπό βροχή, γιατί το λεωφορείο δεν μπορεί να πλησιάσει στο κέντρο του χωριού και τους αφήνει έξω από το χωριό.

Το χωριό διαθέτει συγκοινωνία με λεωφορεία του ΚΤΕΛ πρωί και μεσημέρι κατά τις εργάσιμες ημέρες, αλλά μόνο κατά το χρόνο που είναι ανοικτά τα σχολεία για την εξυπηρέτηση των μαθητών. Τον υπόλοιπο χρόνο οι κάτοικοι έχουν συγκοινωνία μόνο μία φορά την εβδομάδα, κάθε Δευτέρα. Οι κάτοικοι ζητούν να πυκνώσουν τα δρομολόγια των λεωφορείων που πηγαίνουν στο Ηραίον και κάποια από αυτά να ανεβαίνουν και στο χωριό. Ειδικά για τη μεταφορά μαθητών προτείνουν να μπουν στη γραμμή μικρότερα λεωφορεία, 30 θέσεων, για να μπορούν να ανεβαίνουν μέχρι και το κέντρο του χωριού.

 

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ – ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΕΡΓΩΝ

Απαιτείται η διευθέτηση και η διαπλάτυνση της κοίτης μικρού ρέματος, μήκους 100 μέτρων περίπου, που διέρχεται ανατολικά από την συνοικία Πλαγάκι, πλησίον του κτηρίου του Συνεταιρισμού. Η διευθέτηση του ρέματος, εκτός της ομαλής και ασφαλής ροής των υδάτων, θα διευκολύνει και την πρόσβαση των κατοίκων στις πάνω γειτονιές και στο σχολείο του χωριού.

Απαιτείται η κατασκευή δύο τμημάτων τοιχίου μήκους περίπου 20 μέτρων και ύψους 4 μέτρων για να συγκρατήσει το δρόμο που διέρχεται πλησίον του πάρκινγκ του συνεταιρισμού, διότι το υπάρχον τοιχίο από φέρουσα τοιχοποιία έχει υποχωρήσει και σε περίπτωση καταπτώσεως του θα συμπαρασύρει και τμήμα του παρακείμενου δρόμου.

Απαιτείται η ολοκλήρωση των εργασιών βελτίωσης της υπάρχουσας παιδικής χαράς έμπροσθεν του λαογραφικού μουσείου.

Οι κάτοικοι του χωριού ζήτησαν να αντικατασταθούν 4 από τα γερασμένα δένδρα της πλατείας τα οποία έχουν σαπίσει με ανεπτυγμένες (7-10 ετών) αγριομουριές.

Το παλιό υδραγωγείο του χωριού χρειάζεται να συντηρηθεί και να φωτισθεί με προβολείς, προκειμένου να αναδειχθεί ως χώρος έλξης επισκεπτών.

Απαιτείται ο καθαρισμός του ρέματος από το νεκροταφείο προς το ελαιοτριβείο του Μανωλιάδη. Το ρέμα αυτό που έχει να καθαρισθεί πάνω από 15 χρόνια είναι γεμάτο φερτά υλικά και σκουπίδια και εγκυμονεί κινδύνους σε περίπτωση μεγάλης νεροποντής.

Απαιτούνται να γίνουν ενέργειες κατεδαφίσεις των εγκαταλελειμμένων σπιτιών του χωριού που κρίνονται ετοιμόρροπα και επικίνδυνα για τη δημόσια ασφάλεια.

Στον οικισμό του Ηραίον χρειάζεται να γίνει ο καθορισμός και η προστασία της παράκτιας ζώνης. Η προστασία της παράκτιας ζώνης μαζί με την κατασκευή του αλιευτικού καταφυγίου είναι αίτημα των κατοίκων εδώ και πολλά χρόνια.

Αίτημα επίσης των κατοίκων του Ηραίον είναι ο καθαρισμός της κοίτης του χειμάρρου Ίμβρασσου, στο σημείο της εκβολής του προς τη θάλασσα, διότι έχει φράξει από την πυκνή βλάστηση με αποτέλεσμα να  εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τους κατοίκους του οικισμού και τις περιουσίες τους, σε περίπτωση πλημμύρας.

Απαιτούνται να γίνουν ενέργειες κατεδαφίσεις των εγκαταλελειμμένων σπιτιών του χωριού που κρίνονται ετοιμόρροπα και επικίνδυνα για τη δημόσια ασφάλεια.

 

ΛΟΙΠΑ ΘΕΜΑΤΑ

Δημιουργείται συχνά θέμα με τον ανταποκριτή του ΟΓΑ, ο οποίος κατά τον πρόεδρο δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τους κατοίκους με μία μέρα την εβδομάδα που έρχεται το χωριό και κυρίως όταν απουσιάζει σε άδεια και δεν αντικαθίσταται.

Οι κάτοικοι δικαιούχοι επιδοτήσεων από το λάδι και τα στρεμματιάτικα δεν έχουν λάβει τα χρήματα που δικαιούνται εδώ και δύο χρόνια. Συγκεκριμένα από τους 220 συνολικά κατοίκους όλης της Σάμου, που δεν έλαβαν ακόμη τις επιδοτήσεις, οι 140 είναι κάτοικοι του Παγώνδα, οι οποίοι και πρέπει να λάβουν σημαντικά χρηματικά ποσά, που κυμαίνονται από 800 έως και 8000 ευρώ. Τα χρήματα έχουν εκδοθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμό πληρωμών και ελέγχου κοινοτικών ενισχύσεων προσανατολισμού και εγγυήσεων), αλλά δεν έχουν αποδοθεί στους δικαιούχους. Ο πρόεδρος προσπαθεί να δώσει λύση με τηλεφωνικές επαφές που έχει με τους αρμόδιους υπαλλήλους αλλά και με πιέσεις που ασκεί προς τον Βουλευτή Σάμου, αλλά οι προσπάθειές έχουν μείνει μέχρι σήμερα άκαρπες.

Αρκετά έργα που αφορούν την κοινότητα Παγώνδα έχουν προταθεί στο πενταετές πρόγραμμα του Δήμου, αλλά κανένα από αυτά δεν έχει πάρει το δρόμο της υλοποίησης.

Απαιτείται η ορθή κατανομή του εργατικού προσωπικού του Δήμου, διότι δημιουργείται σοβαρότατο πρόβλημα εξασφάλισης εργατών για τις διάφορες ανάγκες του χωριού.

Δεν γίνονται συσκέψεις προέδρων κοινοτήτων για αλληλοενημέρωση, κατάθεση προβλημάτων και παροχή οδηγιών και κατευθύνσεων από τη δημοτική αρχή.

 

  1. Λοιπά στοιχεία σχετικά με το υπόψη θέμα, όπως σας αναφέρθηκαν προφορικά κατά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 23 Μαρτίου 2017.
  2. Παρακαλούμε για την κατά την κρίση σας εκδήλωση των ενδεδειγμένων ενεργειών, προκειμένου να δρομολογηθεί η αποκατάσταση των ανωτέρω προβλημάτων, καθώς επίσης και για τη δική μας ενημέρωση σχετικά με την πρόοδο της αποκατάστασης.

 

Σίμος Αντώνιος

Δημοτικός Σύμβουλος

 

 

 

 

ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΑΜΟΥ

                             (Α.ΚΙ.Σ)

 

 

 

Ιατρού Δημ. Καρύδα 44

Βαθύ Σάμου,ΤΚ 83100

Τηλ: 2273080725, Κιν 6973460825

 

ΠΡΟΣ: Δήμαρχο Σάμου

 

 

ΚΟΙΝ. 1. Τεχνική Υπηρεσία Δήμου Σάμου

2. Πρόεδρο Κοινότητας Κουμαραδαίων (μέσω Δήμου)

 

Σάμος, 05 Απριλίου 2017

 

           

ΘΕΜΑ: Προβλήματα Τοπικής Κοινότητας Κουμαραδαίων

 

ΣΧΕΤ:  N. 3852/10

 

1          Σε συνέχεια της από 20 Μαρτίου 2017 επισκέψεώς μας στην τοπική κοινότητα Κουμαραδαίων και της σχετικής ενημέρωσης που είχαμε από την πρόεδρο κ. Κληρονόμου Θεολογία και τους κατοίκους αυτής, σας γνωστοποιούμε τα παρακάτω ζητήματα που απασχολούν τους κατοίκους και επιδρούν αρνητικά στη διαβίωσή τους:

 

ΥΔΡΕΥΣΗ – ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ

Το νερό έρχεται από πηγή που έχει υψομετρική διαφορά με το χωριό και απαιτείται η χρήση αντλίας για να μεταφέρει το νερό από τη δεξαμενή της πηγής στην κύρια δεξαμενή ύδρευσης. Οι κάτοικοι του χωριού δεν ενημερώνονται για τα αποτελέσματα των εξετάσεων καταλληλότητας του νερού. Επίσης αρκετό καιρό έχει να ενημερωθεί και η ίδια η πρόεδρος για τις εξετάσεις του νερού. Οι υπάλληλοι του Δήμου καθυστερούν σημαντικά στην καταμέτρηση των ρολογιών ύδρευσης με αποτέλεσμα οι λογαριασμού να υστερούν κατά τρία και πλέον χρόνια να έρθουν στα χέρια τους. Πριν από λίγες ημέρες είχαν λάβει λογαριασμούς του 2014. Στο χωριό δεν υπάρχει βιολογικός για την επεξεργασία των λυμάτων, τα οποία χύνονται ελεύθερα σε παρακείμενο ρέμα. Ο κεντρικός αγωγός αποχέτευσης έχει βουλώσει λίγο πριν την έξοδό του, εδώ και αρκετά χρόνια, λόγω εισχώρησης ριζών μέσα σε αυτόν, με αποτέλεσμα τα λύματα να χύνονται σε κοντύτερη απόσταση από ότι αρχικά έπεφταν και οι κάτοικοι να διαμαρτύρονται για δυσοσμία.

 

ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ

Η περισυλλογή των απορριμμάτων από τους κάδους γίνεται δύο με τρεις φορές την εβδομάδα. Οι κάδοι απορριμμάτων δεν πλένονται τακτικά, πλένονται κυρίως κατά τους θερινούς μήνες.

 

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΣ

Η αντικατάσταση των καμένων λαμπτήρων του δημοτικού φωτισμού καθυστέρει σημαντικά λόγω της έλλειψης αυτών. Βλάβες του δημοτικού φωτισμού αποκαθίστανται μετά από πολύ χρόνο και μετά από συχνές παραινέσεις της προέδρου. Για να αντικατασταθεί ένα καλώδιο, που είχε υποστεί φθορά πριν από 3 μήνες, έπρεπε η πρόεδρος του χωριού να το επισημάνει σε προσωπικό του Δήμου και της ΔΕΗ αμέτρητες φορές. Γενικά το χωριό θέλει περισσότερο φωτισμό, προς τούτο απαιτείται η πύκνωση των φωτιστικών του δημοτικού φωτισμού.

 

ΟΔΟΠΟΙΙΑ – ΟΔΙΚΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην αγροτική οδοποιία. Απαιτείται η κατασκευή μικρού τοιχίου, χωρίς ιδιαίτερες μελέτες, για να αποκατασταθεί το δρομολόγιο που οδηγεί από τον κεντρικό δρόμο προς το σχολείο του χωριού. Το χωριό δεν διαθέτει συγκοινωνία με λεωφορεία του ΚΤΕΛ. Το ζήτημα αυτό απασχολεί τα περισσότερα χωριά της Σάμου, οι κάτοικοι το θεωρούν πάρα πολύ σοβαρό και ζητούν να βρεθεί άμεσα λύση. Οι  μαθητές του σχολείου πηγαίνουν στα σχολεία του Πύργου και της Χώρας και κινούνται με τα αυτοκίνητα των γονιών τους, οι οποίοι και εισπράττουν τα έξοδα της κίνησης των αυτοκινήτων τους.

 

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ – ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΕΡΓΩΝ

Απαιτείται η συντήρηση του σχολείου, όπου στεγάζεται και ο πολιτιστικός σύλλογος του χωριού. Κυρίως επείγει η επισκευή της πόρτας και η συντήρηση των δύο τουαλετών του σχολείου.

Προτάθηκε εντός του σχολείου να δημιουργηθεί μικρό μουσείο λαϊκής τέχνης, κυρίως αντικειμένων και εργαλείων της αγγειοπλαστικής τέχνης, η οποία αποτελεί και το κύριο γνώρισμα του χωριού.

Απαιτείται να διευθετηθεί και να συντηρηθεί ένα μικρό πάρκο, το αλσάκι όπως το ονομάζουν οι κάτοικοι, το οποίο χρησιμοποιείται ως χώρος αναψυχής και διοργάνωσης πολιτιστικών εκδηλώσεων. Το συγκεκριμένο πάρκο εκτός της γενικής συντήρησης απαιτείται να ηλεκτροδοτηθεί και να φωτιστεί, διότι δεν διαθέτει καθόλου φωτισμό.

Το ιατρείο του χωριού χρειάζεται άμεση συντήρηση έχει να βαφτεί από το 2005 και σήμερα παρουσιάζει φθορές στα επιχρίσματα από την πολύ υγρασία.

Απαιτούνται να γίνουν ενέργειες κατεδαφίσεις των εγκαταλελειμμένων σπιτιών του χωριού, που κρίνονται ετοιμόρροπα και επικίνδυνα για τη δημόσια ασφάλεια.

 

ΛΟΙΠΑ ΘΕΜΑΤΑ

Υπάρχει αγροτικός γιατρός, ο οποίος εξυπηρετεί ταυτοχρόνως επτά χωριά και επισκέπτεται τους Κουμαραδαίους μία φορά την εβδομάδα. Το περασμένο φθινόπωρο  αντιμετωπίσθηκε σοβαρό πρόβλημα έλλειψης γιατρού, μετά το διορισμό του υπάρχοντος γιατρού στο νοσοκομείο, αλλά το πρόβλημα λύθηκε έγκαιρα, μετά από σχετική διαμαρτυρία των κατοίκων, η οποία και επέφερε την αναστολή του διορισμού.

Δεν γίνονται συσκέψεις προέδρων κοινοτήτων για αλληλοενημέρωση, κατάθεση προβλημάτων και παροχή οδηγιών και κατευθύνσεων από τη δημοτική αρχή.

Οι κάτοικοι που ασχολούνται με τοπικές οικογενειακές επιχειρήσεις, όπως με το ελαιοτριβείο του χωριού, το βενζινάδικο που καλύπτει όλα τα γύρω χωριά της περιοχής και έκλεισε πριν δύο μήνες και κυρίως με τις μικρές παραδοσιακές βιοτεχνίες κεραμικής και αγγειοπλαστικής τέχνης, εξέφρασαν παράπονα ότι δεν υποστηρίζονται από την πολιτεία και το Δήμο, παρότι συμβάλουν σημαντικά στην ανάπτυξη και βελτίωση του τουρισμού.

 

  1. Λοιπά στοιχεία σχετικά με το υπόψη θέμα, όπως σας αναφέρθηκαν προφορικά κατά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 23 Μαρτίου 2017.
  2. Παρακαλούμε για την κατά την κρίση σας εκδήλωση των ενδεδειγμένων ενεργειών, προκειμένου να δρομολογηθεί η αποκατάσταση των ανωτέρω προβλημάτων, καθώς επίσης και για τη δική μας ενημέρωση σχετικά με την πρόοδο της αποκατάστασης.

 

Σίμος Αντώνιος

Δημοτικός Σύμβουλος

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue