Από το 2004 και την «Τεστοστερόνη» έχει να κάνει ταινία ο Γιώργος Πανουσόπουλος. Και να που η νέα κινηματογραφική σεζόν θα μας ξαναφέρει, σε φεστιβάλ ελληνικά και ξένα, αλλά και σε εμπορικές οθόνες, ακόμα μια δουλειά του δημιουργού των «Απέναντι» και της «Μανίας», που συνοψίζει θαρρείς και αναδεικνύει τον πυρήνα της φιλοσοφίας του, κινηματογραφικής και άλλης. Δεν θέλει και πολύ για να καταλάβεις ότι η ταινία με τον περίεργο τίτλο «Σ’ αυτή τη χώρα κανείς δεν ήξερε να κλαίει» είναι αιρετική, ερωτική, ελεύθερη και τολμηρή και συγχρόνως μια θετική, ευπρόσδεκτη πρόταση ζωής. Ή μήπως ουτοπία;
Η ταινία θα κάνει την πανελλήνια πρεμιέρα της στο 24ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας (19-30 Σεπτεμβρίου), ενώ στις 20 του ίδιου μήνα θα βγει και στις αίθουσες από τη Feelgood. Χρωστάει τον τίτλο της σε ένα στίχο από το «Ήτανε (λέει)», ένα από τα λιγότερο γνωστά τραγούδια του Άκη Πάνου [Ήτανε (λέει) μια πολιτεία μαγεμένη! Ήτανε (λέει) μια χώρα δίχως φυλακή, ήτανε (λέει) όλοι μαζί αγαπημένοι, ήτανε (λέει)…]. Η ιστορία που αφηγείται ο Πανουσόπουλος (δικό του το σενάριο) μας προσκαλεί να ξαναδούμε τη ζωή με άλλα μάτια.
Σε μια νησιωτική «Αρκαδία», έξω από τον τόπο και τον χρόνο, σε ένα μικρό, αχαρτογράφητο νησάκι κάπου στο Αιγαίο, που το λένε Αρμενάκι (τα γυρίσματα έγιναν στην Ικαρία) καταφτάνουν δυο κανονικοί, ανυποψίαστοι γι’ αυτό που τους περιμένει άνθρωποι, ένας Γάλλος ευρωβουλευτής (Σερζ Ρεκέ Μπαρβίλ) και μια νεαρή οικονομολόγος (Μαργαρίτα Πανουσοπούλου). Και ανακαλύπτουν ότι οι ντόπιοι έχουν έναν καταδικό τους, αλλόκοτο τρόπο ζωής και εντελώς ανατρεπτικές ηθικές αξίες. Δεν είναι μόνο ότι περιφρονούν και δεν χρειάζονται το χρήμα και δεν έχουν καν τράπεζα, όπως και δρόμους, αυτοκίνητα και ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Σύμφωνα με τα όσα ο ίδιος ο σκηνοθέτης αφήνει να κυκλοφορήσουν για την ταινία του, οι δυο επισκέπτες στο νησί, αφού γνωριστούν με έναν αλλοπρόσαλλο δάσκαλο (Μπάμπη Χατζηδάκη) και μια πληθωρική χήρα (Φωτεινή Τσακίρη), θα παραδοθούν στον τόπο που «κανείς δεν ήξερε να κλαίει». Θα ξεδιπλώσουν ελεύθερα τους εαυτούς τους, θα φιλοσοφήσουν, θα γλεντήσουν, θα ζήσουν τον έρωτα, θα ξανασυνδεθούν με την ίδια τη ζωή με πρωτόγνωρο πάθος.
Θα έλεγε κανείς πως ο 76χρονος δημιουργός απαντά σε όσα δύσκολα και αβάσταχτα μαυρίζουν τις ζωές μας τα τελευταία χρόνια, υπενθυμίζοντάς μας πράγματα, αξίες και διεξόδους που έχουμε ξεχάσει. Μα πώς σας ήρθε αυτή η ιδέα, τον ρωτήσαμε; Πώς βρήκατε τη διάθεση να μιλήσετε για έρωτα, ανατροπή, ελευθερία, ευτυχία; «Γιατί έχω βαρεθεί τα τελευταία οχτώ χρόνια να ακούω και να διαβάζω μόνο για οικονομικές ειδήσεις, ας σταματήσει αυτή η μαλακία. Ειδήσεις υπάρχουν κι άλλες και είναι σαν αυτές στην ταινία μου», απαντά. Μας διευκρινίζει, όμως, ότι το σενάριο είναι γραμμένο από το 2012 και απλώς τώρα βρήκε χρήματα να γυρίσει την ταινία.
Είναι μια γαλλοελληνική παραγωγή, με τη συμμετοχή τόσο του δικού μας Κέντρου Κινηματογράφου όσο και του γαλλικού, αλλά και της ΕΡΤ και της NOVA. Παραγωγός η Ελένη Κοσσυφίδου. Διευθυντής φωτογραφίας ο Χρήστος Καραμάνης, σκηνογράφος ο Σπύρος Λάσκαρης, ενδυματολόγος η Μανταλένα Παπαδάκη, μοντάζ ο Νίκος Βαβούρης, μουσική ο Βαγγέλης Φάμπας. Παίζουν ακόμα οι Γ. Χατζηγιάννης, Βαλέρια Χριστοδουλίδου, Σταύρος Μερμήγκης, Θάνος Πρίτσας και πολλοί κάτοικοι της Ικαρίας, άνδρες και γυναίκες.
Με την ευκαιρία της νέας του ταινίας, οι Νύχτες Πρεμιέρας θα οργανώσουν και μια πλήρη ρετροσπεκτίβα του έργου του Γιώργου Πανουσόπουλου, για νέους και λιγότερο νέους σινεφίλ. Παρουσία των συντελεστών τους θα προβληθούν οι ταινίες «Ταξίδι του μέλιτος» (1979), «Οι Απέναντι» (1981), «Μανία» (1985), «Μ’ αγαπάς;» (1988), «Ελεύθερη κατάδυση» (1995), «Μια μέρα τη νύχτα» (2000) και «Τεστοστερόνη» (2004). Έτσι θα φανούν και οι υπόγειοι ή ξεκάθαροι ιστοί που διαπερνούν και ενώνουν το έργο ενός από τους σημαντικότερους και με την πιο έντονη ιδιοσυγκρασία Έλληνες δημιουργούς του σινεμά.
■ Τρεις ακόμα ενδιαφέρουσες και πολυαναμενόμενες ελληνικές ταινίες εξασφάλισαν οι «Νύχτες Πρεμιέρας». Την πανελλήνια πρώτη προβολή τους θα κάνουν στο φεστιβάλ ο «Οίκτος» του Μπάμπη Μακρίδη, που αφού ξεκίνησε από το φεστιβάλ του Sundance, συσσωρεύει βραβεία από φεστιβάλ σε φεστιβάλ (θα βγει στις 28 Σεπτεμβρίου αποκλειστικά στη Μικρή Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση από τη Strada Films), και το «Chinatown- Tα Τρία Καταφύγια» της Αλίκης Δανέζη-Κνούτσεν, μια περιπέτεια εκδίκησης στην καρδιά της Αθήνας, η πρώτη ταινία πολεμικών τεχνών που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα με πρωταγωνίστρια την Κατερίνα Μισιχρόνη. Τέλος, θα προβληθεί και η νέα μικρού μήκους και επιστημονικής φαντασίας ταινία του Γιώργου Ζώη «Third Kind», που συμμετείχε στο επίσημο πρόγραμμα της Εβδομάδας Κριτικής στις φετινές Κάνες.
Αναδημοσίευση από : https://www.efsyn.gr