ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Σάμος, 03 Οκτωβρίου 2017
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΑΜΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ
ΠΡΟΣ: Κίνηση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Αλληλεγγύη στους Πρόσφυγες – Σάμος
Απάντηση Αντιπεριφερειάρχη Σάμου στην ανοιχτή επιστολή της «Κίνησης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα- Αλληλεγγύη στους Πρόσφυγες Σάμος».
Ομολογώ ότι με έκπληξη διάβασα την επιστολή σας. Διότι σε καμία περίπτωση το ύφος και το περιεχόμενό της δεν συμφωνεί με την μέχρι σήμερα τουλάχιστον σχέση και συνεννόηση που η «Κίνηση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα- Αλληλεγγύη στους Πρόσφυγες Σάμος» είχε με την ΠΕ Σάμου.
Δεδομένου ότι η εποχή του εξαναγκασμού σε δημόσια δήλωση φρονημάτων έχει περάσει ανεπιστρεπτί θα ήθελα απλά να σημειώσω απαντώντας και στα δημόσια ερωτήματά σας: Ο δημόσιος βίος του καθενός μας, τα έργα και όχι τα μεγάλα λόγια και μάλιστα σε μικρές κοινωνίες, όπως η δική μας, τον χαρακτηρίζει. Η δημοκρατία στην οποία πιστεύω και έχω οδηγό μου είναι η δημοκρατία που σέβεται την άλλη, τη διαφορετική άποψη, που δεν την δαιμονοποιεί, δεν την στοχοποιεί. Η δημοκρατία στην οποία πιστεύω είναι αυτή που στηρίζεται στο διάλογο και όχι στην βία από οποιαδήποτε πλευρά και αν προέρχεται και με οποιαδήποτε αιτιολόγηση και αν καλύπτεται.
Ως Αντιπεριφερειάρχης, δηλαδή εκλεγμένος εκπρόσωπος της τοπικής κοινωνίας, φρόντισα από την πρώτη στιγμή να είμαι δίπλα στην κοινωνία αλλά και σε κάθε δράση της με σεβασμό στους πολίτες και τις απόψεις τους και φυσικά το ίδιο θα εξακολουθήσω να πράττω μέχρι την ολοκλήρωση της θητείας μου. Να θυμίσω λοιπόν ότι και η δική σας κίνηση πάντα βρήκε και θα βρίσκει ανοιχτή την πόρτα μας. Να σας θυμίσω ότι στο ισόγειο της ΠΕ Σάμου σε όλη τη διάρκεια της πρώτης φάσης της προσφυγικής κρίσης η κίνησή σας στέγασε τα υλικά της αλλά και τις πολλές περιπτώσεις που μας ζητήθηκε η συνεργία μας,την οποία απλόχερα ως είχαμε υποχρέωση παρείχαμε και εξακολουθούμε να παρέχουμε κάθε φορά που μας ζητείται.
Από την πρώτη στιγμή του μεταναστευτικού-προσφυγικού ζητήματος κινηθήκαμε και κινούμαστε με θέσεις ξεκάθαρες. Τονίσαμε και τονίζουμε σε κάθε κατεύθυνση ότι το πρόβλημα δεν είναι οι δύσμοιροι άνθρωποι αλλά αυτοί που τους οδήγησαν και τους εγκλώβισαν στα νησιά μας. Τονίσαμε και τονίζουμε την ανάγκη της σύντομης παραμονής τους, πράγμα που και οι ίδιοι άλλωστε επιθυμούν και πιέσαμε και πιέζουμε στη λύση της άμεσης αποσυμφόρησης, ενόψει μάλιστα του χειμώνα που έρχεται. Φαντάζομαι ότι θα συμφωνείτε και εσείς ότι το πρόβλημα των ανθρώπων αυτών δεν είναι να βρουν σπίτια με ανέσεις στο νησί μας αλλά το πότε οι υπηρεσίες ασύλου θα καταφέρουν να εξετάσουν τις αιτήσεις τους, ώστε να προωθηθούν ανάλογα.
Σε ότι αφορά τις ΜΚΟ ήμασταν και θα εξακολουθήσουμε να είμαστε σε αυτούς που από την πρώτη στιγμή ζητήσαμε και ζητάμε τον περιορισμό της ανεξέλεγκτης δράσης τους και τη λειτουργία τους σε καθεστώς διαφάνειας, ειδικά όσον αφορά τη διαχείριση των τεράστιων κονδυλίων που τους παρέχονται. Είναι φαντάζομαι αυτονόητο και δεν χρειάζεται καμία δήλωση ότι οι εργαζόμενοι στις οργανώσεις αυτές κατά την άσκηση των επαγγελματικών τους υποχρεώσεων φυσικά θα πρέπει να απολαμβάνουν τα δικαιώματα, όπως ο κάθε εργαζόμενος στην ελληνική επικράτεια.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου
Νικόλαος Κατρακάζος
Η επιστολή της «Κίνησης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα- Αλληλεγγύη στους Πρόσφυγες – Σάμος»
Για τα γεγονότα στο Παλαιόκαστρο και τις απόψεις μας (ξανά) για το μεταναστευτικό ζήτημα.
Τη Δευτέρα 25/09/2017 πραγματοποιήθηκε τοπικό συμβούλιο στο Παλαιόκαστρο, στη Σάμο. Το κάλεσμα δημοσιοποιήθηκε και ζητήθηκε η παρουσία κατοίκων από όλο το νησί καθώς το ζήτημα, σύμφωνα με το κάλεσμα, αφορούσε όλους και όλες. Στόχος του καλέσματος και εισήγηση του προέδρου του Παλαιοκάστρου ήταν να μην επιτραπεί σε ΜΚΟ να φιλοξενήσει μετανάστες σε σπίτια που είχε νοικιάσει στο χωριό.
Στη συζήτηση αυτή παρευρέθηκε άτομο με την ιδιότητα του εργαζομένου στη ΜΚΟ Άρσις με σκοπό να ενημερώσει τους κατοίκους του χωριού για τους στόχους του προγράμματος ενοικίασης σπιτιών. Παρόντες υπήρξαμε και άτομα από την Κίνηση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα – Αλληλεγγύη στους Πρόσφυγες. Από την πρώτη στιγμή που μπήκαμε στην αίθουσα διαπιστώσαμε ότι το κλίμα ήταν ιδιαίτερα εχθρικό και η συζήτηση περιστρεφόταν γύρω από ψεύτικες ειδήσεις και κινδυνολογίες. Χαρακτηριστικό σημείο ήταν η ονομαστική διαπόμπευση, από τον πρόεδρο του χωριού, όσων ιδιοκτητών είχαν συμφωνήσει καθ’ όλα νόμιμα και συνταγματικά κατοχυρωμένα να νοικιάσουν τα σπίτια τους. Όσοι προσπάθησαν με τον λόγο τους να υποστηρίξουν την ιδέα να μένουν ευάλωτες οικογένειες στο χωριό, αποδοκιμάστηκαν με πολύ επιθετικό τρόπο από κάποιους παρευρισκόμενους -μεταξύ των οποίων μέλη της γνωστής ρατσιστικής κίνησης Σάμος SOS.
Μέσα σε μία τέτοια ατμόσφαιρα ο εργαζόμενος ζήτησε τον λόγο για να τοποθετηθεί για τα όσα ακούγονταν. Το επιθετικό κλίμα εντάθηκε, ακούστηκαν τραμπουκισμοί, απειλές και προσωπικές ερωτήσεις και το δικαίωμα στην τοποθέτηση δεν έγινε ποτέ σεβαστό. Ο εργαζόμενος αποφάσισε να αποχωρήσει και μαζί του αποχωρήσαμε κι εμείς. Στη συνέχεια καθίσαμε για καφέ στην πλατεία του χωριού και με τη λήξη του τοπικού συμβουλίου δεχτήκαμε επίθεση αρχικά με καπνογόνα και όταν διαμαρτυρηθήκαμε για αυτή τη φασιστική συμπεριφορά, δεχθήκαμε νέα βίαιη επίθεση από πλήθος 20-30 ατόμων. Βασικός στόχος ήταν ο εργαζόμενος που προαναφέραμε, τον οποίο προσπαθούσαμε να προστατέψουμε 5 μέλη της Κίνησης (όλοι/ες Σαμιώτες/ισσες, τέσσερις γυναίκες και ένας άντρας). Από τους επιτιθέμενους, κάποιοι με γροθιές, άλλοι με σπρωξιές και άλλοι ακόμα και με καρέκλες, προσπαθούσαν να χτυπήσουν με πολύ μίσος έναν μόνο άνθρωπο.
Έκπληξη μας έχει προκαλέσει το γεγονός πως κανένας από τους βουλευτή, αντιπεριφερειάρχη, πρόεδρο του χωριού, μητροπολίτη, κομματικές παρατάξεις δεν έχει καταδικάσει το γεγονός της απρόκλητης βίας σε βάρος ενός εργαζομένου και των λίγων ανθρώπων που προσπάθησαν να τον προστατέψουν. Αντίθετα, οργή προκαλούν οι δημόσιες τοποθετήσεις του προέδρου και του αντιπεριφερειάρχη μετά το περιστατικό. Αρκέστηκαν στο να καταγγείλουν τη δράση των ΜΚΟ χωρίς να κάνουν διάκριση ανάμεσα σε εργαζομένους και οργανώσεις, ενισχύοντας το εχθρικό κλίμα που υπάρχει στο νησί για τα άτομα που δουλεύουν σε αυτές. Περιττό να πούμε ότι διαφωνούμε κάθετα με την ταύτιση ΜΚΟ και εργαζομένων.
Μέσα σε αυτό το κλίμα ακολούθησε μια άνευ προηγουμένου δημόσια στοχοποίηση του ατόμου που δέχτηκε την επίθεση εμπλουτισμένη με πολλά ψέματα και χυδαίες αναφορές σε αυτόν και το περιβάλλον του. Ως πότε θα αφήνει η κοινωνία της Σάμου την ενημέρωσή της σε επικίνδυνα φασιστικά στόματα γνωστά για το βεβαρημένο παρελθόν τους; Αναρωτιόμαστε, ποιο είναι το αφεντικό τους και ποιες οι προθέσεις τους;
Η Κίνηση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα – Αλληλεγγύη στους Πρόσφυγες ξεκαθαρίζει για ακόμα μια φορά τις θέσεις της απέναντι στο προσφυγικό ζήτημα και τις επιδιώξεις της. Η κατάσταση στο κέντρο Σάμου συνεχώς επιδεινώνεται με αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός μεταναστών να παραμένουν σε αυτό. Αρκετοί από αυτούς μένουν σε σκηνές περιμετρικά του κέντρου χωρίς τις βασικές παροχές σε στέγαση, νερό και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Η κατάσταση έχει ξεφύγει και υπεύθυνη για αυτό είναι η κυβέρνηση, η οποία είναι ανίκανη να τη διαχειριστεί αν και το προσφυγικό είναι ένα θέμα που ταλανίζει ζωές ανθρώπων εδώ και χρόνια.
Αναγνωρίζουμε την ανάγκη μιας άλλης διαχείρισης του προσφυγικού και εναντιωνόμαστε στα κυβερνητικά και ευρωπαϊκά μέτρα που εγκλωβίζουν ανθρώπους στο νησί μας και τους εξαθλιώνουν. Απαιτούμε τη δημιουργία δομών φιλοξενίας και ενσωμάτωσης με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης σε όλη την επικράτεια της Ευρώπης και συνεπώς και στο νησί μας.
Κλείνοντας, θέλουμε να θέσουμε κάποια ερωτήματα στον αντιπεριφερειάρχη Σάμου κ. Κατρακάζο μετά τις τελευταίες δηλώσεις του και θα παρακαλούσαμε να απαντηθούν άμεσα:
1) Θεωρεί πώς η λύση του προσφυγικού ζητήματος στο νησί μας και κατ’ επέκταση σε όλα τα νησιά θα επέλθει με την αποχώρηση των ΜΚΟ;
2) Τι κατάσταση θα επικρατήσει εάν αποχωρήσουν σήμερα οι ΜΚΟ, συνεπώς και η δουλειά που προσφέρουν οι εργαζόμενοί της (ιατρικές, ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες, στέγαση, νομική συνδρομή) την ίδια στιγμή που το κράτος και η κοινότητα αδυνατεί να τις αντικαταστήσει; Οι ΜΚΟ εκμεταλλεύονται την ανεπάρκεια του Κράτους, αλλά και την αδιαφορία των πολιτών απέναντι στους πρόσφυγες.
3) Θα είναι ίδια η στάση του απέναντι στο προσφυγικό αν δομές κι υπηρεσίες δοθούν στην τοπική αυτοδιοίκηση όπως συμβαίνει σε άλλες περιοχές της Ελλάδας;
Ας καταλάβουν επιτέλους όλοι και όλες ότι το πρόβλημα δεν είναι οι μετανάστες, στη θέση των οποίων βρεθήκαμε στο παρελθόν, βρισκόμαστε σήμερα και κάποιοι θα βρεθούμε και στο μέλλον. Το πρόβλημα είναι οι πολιτικές που ασκούνται εδώ και χρόνια και οι φασιστικές/ ρατσιστικές αντιλήψεις που βρίσκουν έδαφος σε αυτές τις εποχές.
Κίνηση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα – Αλληλεγγύη στους Πρόσφυγες