Το βρετανικό ελικοπτεροφόρο «HMS Ocean» δεμένο στη Σούδα,
δίπλα στο επίσης βρετανικό αντιτορπιλικό «HMS Diamond»
Κατέπλευσε στη Σούδα και αναλαμβάνει καθήκοντα ως ναυαρχίδα της αρμάδας SNMG2, το μεγαλύτερο πλοίο του βρετανικού Πολεμικού Ναυτικού φορτωμένο αποβατικά, ελικόπτερα και πεζοναύτες.
Σε ΝΑΤΟική θάλασσα έχει μετατραπεί το Αιγαίο, με τις ευλογίες της κυβέρνησης, καθώς η μία μετά την άλλη οι αρμάδες της λυκοσυμμαχίας καταπλέουν εδώ. Ταυτόχρονα, στη σύνθεσή του εντάσσονται όλο και ισχυρότερα πλοία, με τρομακτικές δυνατότητες, φορτωμένα ελικόπτερα, αποβατικά πλοιάρια και πεζοναύτες, αυξάνοντας την ανησυχία και τους κινδύνους για τον ελληνικό λαό και τους υπόλοιπους λαούς της περιοχής. Αλλωστε, τα τέτοια πλοία, που επισήμως κατέπλευσαν εδώ με πρόσχημα τη διαχείριση του Προσφυγικού, στην πράξη αποσπώνται σε επιμέρους ομάδες που επιχειρούν από το Γιβραλτάρ μέχρι το Σουέζ, και στα βόρεια μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα, βάζοντας το Αιγαίο και τη χώρα στο επίκεντρο επικίνδυνων εξελίξεων, με την κυβέρνηση να φέρει ακέραια την ευθύνη.
Συγκεκριμένα, την Κυριακή 29/10 ρόλο ναυαρχίδας της ΝΑΤΟικής αρμάδας SNMG2, που επιχειρεί με κέντρο το Αιγαίο, ανέλαβε η ίδια η ναυαρχίδα του βρετανικού Πολεμικού Ναυτικού, το βρετανικό ελικοπτεροφόρο «HMS Ocean», το οποίο, όπως προβάλλεται και επισήμως από τους Βρετανούς, είναι «το μεγαλύτερο πολεμικό πλοίο της Βρετανίας».
Η αλλαγή σκυτάλης στην ηγεσία της SNMG2 (από το επίσης βρετανικό «HMS Diamond») έγινε – πού αλλού; – στη Σούδα, που «φράκαρε» και αυτές τις μέρες από ΝΑΤΟικά πλοία, αντικατοπτρίζοντας την πρεμούρα της κυβέρνησης να παράσχει γην και ύδωρ στους ΝΑΤΟικούς, εφόσον μέχρι τις 27/10 ήταν δεμένο εκεί για ανεφοδιασμό και το αμερικανικό αντιτορπιλικό «USS Porter», σε ένα από τα συνεχή πήγαινε – έλα του στη βάση, επιχειρώντας ενταγμένο στη δύναμη του αμερικανικού 6ου Στόλου που περιπολεί σε Ευρώπη και Αφρική.
Το χαρακτήρα της αποστολής της SNMG2 στο Αιγαίο τον αποκαλύπτουν για άλλη μια φορά οι ίδιοι οι ΝΑΤΟικοί, κάνοντας σαφές ότι αξιοποιούν το Αιγαίο ως κέντρο απ’ όπου κατευθύνουν τις δυνάμεις τους στα μέτωπα των αντιπαραθέσεων με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, όπου κρίνουν κάθε φορά σκόπιμο, υπό το πρόσχημα ασκήσεων ή ό,τι άλλο. Γράφουν σε ανακοίνωσή τους:
«Κατά τους προσεχείς μήνες, η SNMG2 θα συμμετάσχει σε πολλές πολυεθνικές ασκήσεις για την ανάπτυξη μεγαλύτερης διαλειτουργικότητας μεταξύ των ναυτικών δυνάμεων των μελών του ΝΑΤΟ. Το “HMS Ocean” είναι ένα μεγάλο και εξαιρετικά ικανό πλοίο υποστήριξης αμφίβιων επιθέσεων, κάτι που θα του επιτρέψει να συμβάλει σημαντικά στο πρόγραμμα άσκησης (σ.σ. του ΝΑΤΟ)». Αλλωστε, στην ανακοίνωση γίνεται σαφές ότι στα αμπάρια του θα κουβαλά και πεζοναύτες από Βρετανία και ΗΠΑ.
Ο ίδιος ο κυβερνήτης του «HMS Ocean», Robert Pedre, δήλωσε ότι το πλοίο του είναι μια «πλατφόρμα με απίστευτες ικανότητες διοίκησης και υποστήριξης αποβατικών ενεργειών» και ότι «αντιπροσωπεύει τη σημαντική συμβολή του Ηνωμένου Βασιλείου στις προσπάθειες του ΝΑΤΟ για τη διατήρηση της ασφάλειας στην περιοχή της Μεσογείου».
Και η σχετική ανακοίνωση του ΝΑΤΟ καταλήγει, κάνοντας τα πράγματα ακόμα πιο ξεκάθαρα: «Η SNMG2 εκπληρώνει έναν ζωτικής σημασίας ρόλο στην περιοχή της Μεσογείου. Δεν μπορεί ποτέ να προβλεφθεί ποια γεγονότα ή αναδυόμενες απειλές μπορεί να προκύψουν, αλλά η Ομάδα θα είναι η πρώτη που θα κληθεί και θα είναι έτοιμη να απαντήσει»…
Τέλος, στον Πειραιά κατέπλευσαν χτες και 3 πλοία έτερης ΝΑΤΟικής αρμάδας (η λυκοσυμμαχία έχει συνολικά 4), της SNMCMG2, επισήμως για «εθιμοτυπική επίσκεψη». Πρόκειται για το ιταλικό ναρκοθηρευτικό «ITS CROTONE» και τα βρετανικά «HMS Pembroke» (ναρκοθηρευτικό) και «HMS Enterprise»(υδρογραφικό – ωκεανογραφικο).
Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, σε σταθερή υπόμνηση πάγιων επιδιώξεων της τουρκικής αστικής τάξης στην περιοχή και ευρύτερα την Ανατολική Μεσόγειο, όπου κλιμακώνονται ανταγωνισμοί κεφαλαίων για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.
Χτες το πρωί και ενώ επίκειται τις επόμενες βδομάδες επίσκεψη στην Αθήνα του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν για συναντήσεις με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία, ελικόπτερο της τουρκικής ακτοφυλακής εισήλθε στο FIR Αθηνών, στην περιοχή των Ιμίων, την ώρα που διεξαγόταν εκεί κοντά επιχείρηση Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού.
Το τουρκικό ελικόπτερο πραγματοποίησε υπερπτήση άνωθεν των Ιμίων στις 07.59 στα 100 πόδια, εξερχόμενο ακολούθως από το FIR Αθηνών. Εισήλθε και πάλι στις 9.41 και πραγματοποίησε άλλη μια υπερπτήση πάνω από τα Ίμια, αυτήν τη φορά στα 800 πόδια.
Όλα αυτά, ενώ το ελληνικό Λιμενικό διεξήγαγε επιχείρηση διάσωσης μεταναστών από δουλεμπορικό που ναυάγησε νότια της Καλόλιμνου, στα δυτικά των Ιμίων, και όπου σύμφωνα με μαρτυρίες διασωθέντων επέβαιναν 22 έως 24 άτομα, 3 εκ των οποίων ανασύρθηκαν από τη θάλασσα νεκρά, ενώ μέχρι χτες το βράδυ είχαν διασωθεί 15.
Εξάλλου, αργά το βράδυ της Πέμπτης, στη σελίδα του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αναρτήθηκε ανακοίνωση για την εκτέλεση φάσεων της κοινής άσκησης Ελλάδας – Αιγύπτου «Μέδουσα 5» στη Ρόδο και ευρύτερα τα Δωδεκάνησα, που η Τουρκία χαρακτηρίζει αποστρατιωτικοποιημένα.
Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρει πως «η ειρηνευτική συνθήκη του Παρισιού του 1947 απαγορεύει κάθε είδους στρατιωτικές δραστηριότητες εκπαίδευσης στη Ρόδο, οι οποίες παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα από την Ιταλία, υπό τον όρο ότι θα είναι και θα παραμείνει αποστρατιωτικοποιημένη. Ως εκ τούτου, η προαναφερθείσα στρατιωτική εκπαίδευση στο νησί αποτελεί σαφή παραβίαση του διεθνούς δικαίου» και προσθέτει πως «η προειδοποίησή μας σχετικά με την εν λόγω άσκηση έχει ήδη κοινοποιηθεί στην Πρεσβεία της Ελλάδας στην Άγκυρα, υπενθυμίζοντας στην Πρεσβεία τη σημασία της αποχής από μονομερείς πράξεις που ενδέχεται να αυξήσουν τις εντάσεις στο Αιγαίο. Από την άποψη αυτή, υπογραμμίζουμε την προσδοκία μας από την Ελλάδα ως γειτονική χώρα, να αποφύγει τέτοιες εχθρικές πράξεις, που είναι ταυτόχρονα αντίθετες με το διεθνές δίκαιο. Καλούμε επίσης τρίτους να μην συμμετάσχουν στις παραβιάσεις που διαπράττονται από την Ελλάδα».
Σε απάντησή του, το ελληνικό ΥΠΕΞ ανέφερε πως «καλό θα ήταν η Τουρκία να αποφασίσει επιτέλους – και το ελπίζουμε – να συμπεριφέρεται με βάση τη διεθνή νομιμότητα και τις αρχές της καλής γειτονίας», παρουσιάζοντας την άσκηση ως «αυτονόητο δικαίωμα» στη «λήψη των απαραίτητων μέτρων για την αποτελεσματική προάσπιση της κυριαρχίας και εδαφικής της ακεραιότητας» και «υπενθυμίζοντας» «στη γείτονα χώρα ότι δεν αποτελεί συμβαλλόμενο μέρος στη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων του 1947 και συνεπώς δεν αντλεί κανένα δικαίωμα εξ αυτής».
Αναδημοσίευση από : https://www.rizospastis.gr