Του Δημήτρη Κατσαγάνη
“Εγκαίνια” θα κάνει η ηλεκτρονική πλατφόρμα της κινητικότητας για όλο το Δημόσιο πλην των Δήμων την ερχόμενη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου. Οι Δήμοι θα εξαιρεθούν προσωρινά γιατί δεν έχουν διαμορφώσει τα νέα τους οργανογράμματα.
Ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν πως η σχετική πλατφόρμα θα ανοίξει τις “πύλες” της για κάθε μόνιμο υπάλληλο και αορίστου χρόνου συμβασιούχο του στενού Δημοσίου –δηλαδή των Υπουργείων- ο οποίος επιθυμεί να αιτηθεί μετάταξη ή απόσπαση σε άλλη δημόσια υπηρεσία ή φορέα.
Ήδη η Κεντρική Επιτροπή Κινητικότητας έχει εγκρίνει πάνω από 1000 αιτήματα δημοσίων φορέων και υπηρεσιών με τα οποία ζητούν την κάλυψη κενών θέσεων.
Τα αιτήματα θα ήταν περισσότερα αν είχαν όλα τα Υπουργεία ολοκληρώσει τα νέα οργανογράμματα τους.
Ωστόσο, τρία από τα δεκαεπτά Υπουργεία δεν έχουν ακόμα ολοκληρώσει τις σχετικές ενέργειες, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
Θα το κάνουν, όμως, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, μέχρι την επόμενη εβδομάδα, έτσι ώστε να μπορούν οι εργαζόμενοι όλων των Υπουργείων (συνολικά 513.000, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη απογραφή) να μπορούν να συμμετάσχουν στην κινητικότητα, εφόσον τηρούν τις προϋποθέσεις.
Πολύ πίσω από τη διαμόρφωση των νέων οργανογραμμάτων βρίσκονται οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ βαθμού (δήμοι).
Έτσι οι δημοτικοί υπάλληλοι, οι οποίοι συνολικά φτάνουν τους 83.000 περίπου, δεν θα μπορούν να αιτηθούν μετάταξη ή απόσπαση από τις 13/11. Συνεπώς δεν θα μπορούν να συμμετάσχουν στο α΄ κύκλο κινητικότητας για την περίοδο 2017-2018.
Και αυτό γιατί για να μπορούν να συμμετάσχουν οι υπάλληλοι των ΟΤΑ στην κινητικότητα, θα πρέπει πιο πριν οι ΟΤΑ να έχουν αιτηθεί στην Κεντρική Επιτροπή Κινητικότητας την κάλυψη των κενών θέσεων τους με βάση τα νέα οργανογράμματά τους.
Έτσι μπορούν να δώσουν τη δυνατότητα στους υπαλλήλους τους να αιτηθούν μετάταξη –απόσπαση. Δεδομένου ότι η σχετική διαδικασία δεν έχει γίνει από τους Δήμους, δεν θα μπορούν οι υπάλληλοι τους να συμμετάσχουν στον α ΄κύκλο της κινητικότητας.
Με το που ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, θα μπορεί κάθε υπάλληλος των Υπουργείων να προβεί σε αίτημα μετάταξης ή απόσπασης σε όποια κενή θέση αντιστοιχεί στα προσόντα του.
Για να γίνει, όμως, η μετάταξη ή η απόσπαση ενός υπαλλήλου θα πρέπει, επίσης, να μην δημιουργηθούν κενά θέσεων άνω του 40% στο δημόσιο φορέα ή υπηρεσία από την οποία ο ίδιος αιτείται.
Η έγκριση ή μη του σχετικού αιτήματος βρίσκεται στα χέρια και πάλι της Κεντρικής Επιτροπής Κινητικότητας. Από τη στιγμή που θα εγκριθεί το σχετικό αίτημα, δηλαδή μετά από περίπου 30 ημέρες, θα μπορεί ο εν λόγω υπάλληλος να μεταταχθεί ή να αποσπασθεί.
Υπενθυμίζεται πως κάθε χρόνο θα “τρέχουν” τρεις κύκλοι κινητικότητας στο Δημόσιο. Δεδομένου ότι ο α΄ κύκλος θα “τρέχει” την περίοδο Οκτωβρίου–Δεκεμβρίου 2017 (ή ενδεχομένως μέχρι τον Ιανουάριο του 2018), ο επόμενος (β΄) κύκλος θα “τρέξει” την περίοδο Φεβρουαρίου /Μαρτίου-Μαΐου/Ιουνίου 2018, ενώ ο γ΄ κύκλος της κινητικότητας θα “τρέξει προς το τέλος του καλοκαιριού –τέλος Φθινοπώρου του ίδιου έτους.
Αναδημοσίευση από : http://www.capital.gr