Στην δημόσια τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ικαρίας που έγινε στις 30/04/2018 στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού καταστήματος Δ.Ε. Ευδήλου , ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης ΙΚΑΡΙΑΚΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ (ΙΚΑ.ΡΙ.Α.) ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
- «Για το Περιφερειακό Συνέδριο, για την παραγωγική ανασυγκρότηση του Βορείου Αιγαίου» ανέφερε:
- Η διεθνής οικονομική πραγματικότητα έρχεται στην χειρότερη δυνατή συγκυρία για τη χώρα μας που βιώνει μια βαθιά οικονομική κρίση ως συνέπεια του μοντέλου ανάπτυξης που εφαρμόστηκε τις τελευταίες δεκαετίες.
- Ο υπερδανεισμός, η εισροή κερδοσκοπικών κεφαλαίων, η επιβάρυνση του περιβάλλοντος, η εκτεταμένη φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή είναι μερικοί από τους παράγοντες που η νεοφιλελεύθερη πολιτική μας οδήγησε σε βαθύτατη χρεοκοπία τόσο στο πεδίο της κοινωνικής δικαιοσύνης όσο και της οικονομικής αποτελεσματικότητας από τη σκοπιά του δημόσιου και κοινωνικού συμφέροντος.
- Είναι αυτή η νεοφιλελεύθερη πολιτική που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.
Τι πρέπει να γίνει:
- Πρέπει να αλλάξουμε αυτό το μοντέλο ανάπτυξης. Απαιτείται ένα σχέδιο που θα οδηγεί στην Παραγωγική Ανασυγκρότηση με όρους αειφορίας όλων τον τομέων, στην πλήρη απασχόληση, στην ουσιαστική αναδιανομή του εισοδήματος, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη και στην ύπαιθρο, στη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, στη διασφάλιση χρηματοδότησης ενός κοινωνικού κράτους.
- Χρειάζεται ένα σχέδιο που θα προσαρμόζει την κοινωνική βάση της χώρας στις απαιτήσεις που προκύπτουν από το νέο ρόλο της γνώσης στην οικονομία και την διεθνοποίηση των οικονομικών δραστηριοτήτων, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την μεγιστοποίηση της κοινωνικής και συλλογικής ευημερίας έναντι του ιδιωτικού κεφαλαίου.
Για το νησί μας την Ικαρία:
Δύο κατά την γνώμη μου είναι οι δύο πιο βασικοί μοχλοί ανάπτυξης του νησιού μας.
1ος ) Τουρισμός
- Το φυσικό και το πολιτιστικό περιβάλλον αποτελούν τη βάση της τουριστικής ανάπτυξης. Στο βαθμό που το περιβάλλον αλλοιώνεται ο τουρισμός απαξιώνεται σταδιακά και τελικά φθίνει.
- Πρέπει να προωθηθούν όλες οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού (περιπατητικός, αναρριχητικός, θρησκευτικός, θαλάσσιος κτλ.).
- Πρέπει να δημιουργηθούν τουριστικές εγκαταστάσεις που να είναι συμβατές με το περιβάλλον του νησιού μας.
- Πρέπει να γίνει αποτελεσματική σύνδεση των προϊόντων του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό.
- Να ενισχυθούν τα προγράμματα που θα προωθούν την ενσωμάτωση αυθεντικών παραδοσιακών προϊόντων στον τουρισμό ώστε να υποστηριχθεί η επιβίωση των παραδοσιακών τρόπων παραγωγής τους.
Ειδικότερα για τον ΙΑΜΑΤΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ
- Ο Ιαματικός τουρισμός είναι μία εναλλακτική μορφή τουρισμού η οποία ανήκει στην κατηγορία του κοινωνικού τουρισμού και αυτό διότι αφορά λουόμενους-τουρίστες όλων των κοινωνικών και οικονομικών τάξεων.
Πρόκειται για την πρώτη μορφή τουρισμού υγείας που είναι γνωστή από αρχαιοτάτων χρόνων.
Οι δραστηριότητες που περιλαμβάνει έχουν σχέση με την αποκατάσταση της σωματικής και της ψυχικής υγείας αλλά και της ευεξίας των επισκεπτών.
- Το νησί μας διαθέτει μία από τις πιο σημαντικές ιαματικές πηγές του κόσμου, οι οποίες δυστυχώς δεν έχουν αξιοποιηθεί όσο πρέπει.
Τι πρέπει να γίνει:
- Πρέπει η Πολιτεία να διαθέσει μια γενναία χρηματοδότηση για την ουσιαστική αναβάθμιση τους.
Παράλληλα πρέπει ο Δήμος να επιδιώκει τη συνεχή προβολή τους τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Επίσης θα πρέπει ο Δήμος σε συνεργασία με το Κράτος να καταστήσουν την ΙΚΑΡΙΑ ως ένα από τα κέντρα Ιαματικού τουρισμού στην Ελλάδα.
Ο θεσμός των κέντρων Ιαματικού τουρισμού είναι ευρέως διαδεδομένος σε όλες τις χώρες της Ευρώπης που διαθέτων Ιαματικές πηγές (Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία, Αυστρία, Ουγγαρία κτλ.).
2ος ) Αγροτική παραγωγή και ολοκληρωμένη ανάπτυξη της Ικαρίας
- Η Αγροτική οικονομία εμπερικλείει εκτός από τις οικονομικές παραμέτρους και πλήθος κοινωνικών και περιβαλλοντικών ζητημάτων.
Πιστεύω ότι η Αγροτική παραγωγή πρέπει να είναι ορθολογικά οργανωμένη, να σέβεται τους φυσικούς πόρους, να προστατεύει την βιοποικιλότητα, να παράγει ποιοτικά προϊόντα που θα αλλάζουν τα πρότυπα κατανάλωσης και διατροφής, που θα ενθαρρύνει τις ελεύθερες συλλογικές μορφές παραγωγής (συνεταιρισμοί), θα συνδέει την παραγωγή με την έρευνα και παράλληλα θα συγκρατεί τον κόσμο και ιδίως τους νέους στον τόπο τους, προωθώντας μια νέα ποιότητα ζωής.
Κλείνοντας και επειδή δεν νοείται παραγωγική ανασυγκρότηση χωρίς καλές συγκοινωνίες και σωστά οργανωμένο σύστημα υγείας, προτείνω:
- Να υπάρχει ημερήσια ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού μας με την Ηπειρωτική Ελλάδα και την έδρα της Περιφέρειας όλο το χρόνο. Επίσης ακτοπλοϊκή σύνδεση με τα νησιά του Αιγαίου.
- Ολοκλήρωση των λιμανιών Αγίου Κηρύκου και Ευδήλου.
- Για την υγεία: Άμεση πρόσληψη όλων των ειδικοτήτων των γιατρών του Νοσοκομείου Ικαρίας, των Κέντρων Υγείας, των Περιφερειακών Ιατρείων.
Προμήθεια όλων των αναγκαίων ιατρικών μηχανημάτων (αξονικός τομογράφος).
Λειτουργία όλων των προβλεπόμενων τμημάτων στο νοσοκομείο (μονάδα τεχνητού νεφρού).