Home ΚοινωνίαΠολιτικήΔ.Τύπου Δίκτυο Γυναικών : Απολογισμός δράσης για τους 15 πρώτους μήνες λειτουργίας

Δίκτυο Γυναικών : Απολογισμός δράσης για τους 15 πρώτους μήνες λειτουργίας

by ikariaki.gr
3 views

Απολογισμός δράσης
δίκτυο γυναικών
ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Δημοκρατών Σοσιαλιστών

ΑΘΗΝΑ, ΙΟΥΛΙΟΣ 2017

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

 

Το Δίκτυο Γυναικών του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Δημοκρατών Σοσιαλιστών ιδρύθηκε με απόφαση του Προέδρου του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ και Προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργου Α. Παπανδρέου την 1 Απριλίου 2016.

Από την ίδρυσή του και ως 30 Ιουνίου 2017, το Δίκτυο Γυναικών του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Δημοκρατών Σοσιαλιστών με τους εξαιρετικά περιορισμένους πόρους που είχε στη διάθεσή του και με μηδενικούς οικονομικούς πόρους, έκανε μια σημαντική προσπάθεια να αναπτύξει πολιτικές και κοινωνικές δράσεις για την προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων που, εκτός από θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, είναι απαίτηση για επιβίωση, προϋπόθεση για
βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη και μας αφορά όλους.

Η Ισότητα των φύλων δεν είναι απλά αυτοσκοπός. Είναι προϋπόθεση για τον τερματισμό της φτώχειας, την οικοδόμηση μιας ειρηνικής κοινωνίας, την αειφόρο ανάπτυξη. Γιατί καμία πρόοδος δε μπορεί να συντελεστεί αν ο μισός πληθυσμός της γης, που είναι οι γυναίκες, εξακολουθεί να είναι ουσιαστικά αποκλεισμένος από την αγορά εργασίας.

Από το 1981, τις περιόδους Κυβερνήσεων Ανδρέα Παπανδρέου συντελέστηκαν ριζικές αλλαγές στην ελληνική κοινωνία και τέθηκαν οι βάσεις για την εξάλειψη των διακρίσεων εις βάρος των γυναικών και την ισότητα των δύο φύλων.

Ιδιαίτερα σημαντικός και αποφασιστικής σημασίας ήταν ο ρόλος που έπαιξε η Ένωση Γυναικών Ελλάδος (ΕΓΕ) στη θέσπιση των σημαντικών μεταρρυθμίσεων για την ισότητα.

Το έργο για την ισότητα των φύλων συνεχίστηκε την περίοδο 2009 – 2011 επί Κυβέρνησης Γιώργου Α. Παπανδρέου, όπου η ισότητα έγινε πράξη με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού γυναικών στην Κυβέρνηση και στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, για πρώτη φορά.

Την περίοδο διακυβέρνησης Γιώργου Α. Παπανδρέου έγιναν σημαντικές και ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στην κατεύθυνση της ισότητας των φύλων όπως
ü Η υπογραφή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης για την πρόληψη της έμφυλης βίας, που η χώρα μας πρώτη υπέγραψε το Μάϊο του 2011 και εξακολουθεί μέχρι σήμερα να μην την έχει ενσωματώσει στη νομοθεσία της και να μην την εφαρμόζει.
ü Η δημιουργία 61 συνολικά δομών φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών (39 συμβουλευτικά κέντρα, 21 ξενώνες φιλοξενίας
ü Η δημιουργία της τηλεφωνικής γραμμής SOS 15900 για συμβουλευτική στις κακοποιημένες γυναίκες

Οι πολιτικές – κοινωνικές δράσεις που αναπτύχθηκαν από το Δίκτυο Γυναικών το διάστημα αυτό είχαν σαν στόχους:
ü Την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για την προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων και την προώθηση των αρχών και αξιών του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ για σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, ισότητα, δικαιοσύνη, αξιοπρέπεια, αλληλεγγύη.
ü Την ανάδειξη των θεμάτων που απασχολούν τις σύγχρονες γυναίκες και την ενθάρρυνση του διαλόγου με τους πολίτες για την κατάρτιση πολιτικών θέσεων – προτάσεων με στόχο την ισότιμη συμμετοχή γυναικών και ανδρών στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή για τη βιώσιμη ανάπτυξη και το σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.
ü Την κινητοποίηση των δημοκρατικών γυναικών για να λάβουν ενεργό κοινωνικό και πολιτικό ρόλο για τα θέματα της ισότητας των φύλων.

Το συνολικό έργο του Δικτύου για το παραπάνω χρονικό διάστημα, οφείλεται στην εθελοντική, αποκλειστικά,  συμμετοχή και προσφορά ουσιαστικού χρόνου εκ μέρους των μελών της Συντονιστικής Γραμματείας και των γυναικών – μελών που εκδήλωσαν το ενδιαφέρον και συμμετείχαν εθελοντικά με μεράκι και ενθουσιασμό στην κοινή μας προσπάθεια.

Θα συνεχίσουμε το έργο αυτό με το ίδιο μεράκι και ενθουσιασμό και περισσότερο συστηματικά, με δράσεις ουσιαστικές και στοχευμένες που θα οδηγούν σε άμεση επαφή – επικοινωνία με τους πολίτες και θα ευνοούν τη συμμετοχική διαδικασία, λαμβάνοντας υπόψη χρήσιμες εμπειρίες που αποκομίσαμε από το πρώτο διάστημα λειτουργίας του Δικτύου.

Η παρούσα Απολογιστική Έκθεση εκπονήθηκε στα πλαίσια της διαφάνειας και λογοδοσίας και στόχο έχει τη διαρκή βελτίωση της ποιότητας και αποτελεσματικότητας του συλλογικού μας έργου.

 

Για το Δίκτυο Γυναικών
Ελένη Σταύρου
Συντονίστρια

 

 

https://www.facebook.com/pg/diktyo.gynaikon/videos/?ref=page_internal

Απολογισμός δράσης για τους 15 πρώτους μήνες

 

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue