Home ΚοινωνίαΕλλάδα Γ. Στασινός : Τώρα να ξεκινήσει η ενσωμάτωση των νέων κοινοτικών κατευθύνσεων για την εξοικονόμηση ενέργειας

Γ. Στασινός : Τώρα να ξεκινήσει η ενσωμάτωση των νέων κοινοτικών κατευθύνσεων για την εξοικονόμηση ενέργειας

by ikariaki.gr
50 views

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ

 

Δελτίο Τύπου 

Γ. Στασινός:  η ενσωμάτωση των νέων κοινοτικών κατευθύνσεων για την εξοικονόμηση ενέργειας πρέπει να ξεκινήσει τώρα

 

  • Προτάσεις χρηματοδότησης της ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων, με συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα
  • Εξαίρεση ενεργειακών και περιβαλλοντικών επενδύσεων από τους δημοσιονομικούς περιορισμούς
  • Η εξοικονόμηση ενέργειας αλλάζει την κτηματαγορά

 

Τί ειπώθηκε στην εκδήλωση του ΤΕΕ με θέμα: «η τυποποίηση στην ενεργειακή αποδοτικότητα των κτιρίων»

 

Εξαίρεση των επενδύσεων σε εξοικονόμηση ενέργειας και φιλικές στο περιβάλλον τεχνολογίες από τους δημοσιονομικούς περιορισμούς και τον υπολογισμό του ελλείμματος κάθε χώρας ζήτησε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, παρουσιάζοντας παράλληλα δύο συγκεκριμένες προτάσεις χρηματοδότησης της ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων, με συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, απευθύνοντας χαιρετισμό στην Εσπερίδα με θέμα: «η τυποποίηση στην ενεργειακή αποδοτικότητα των κτιρίων», που διοργάνωσε το ΤΕΕ το βράδυ της Τετάρτης 30 Ιανουαρίου 2019 στην Αθήνα.

Ο Γ. Στασινός μίλησε για τις καθυστερήσεις, που έχουν σημειωθεί τόσο στο παρελθόν, όσο και την τρέχουσα περίοδο, «φαίνεται ότι πάμε για νέα καθυστέρηση» είπε χαρακτηριστικά, όσον αφορά στην εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας  από την χώρα μας. Κάλεσε δημόσια την πολιτεία και την κυβέρνηση να ξεκινήσουν άμεσα τις αναγκαίες θεσμικές αλλαγές. Τόνισε  ότι «η ενσωμάτωση των νέων κοινοτικών κατευθύνσεων για την εξοικονόμηση ενέργειας πρέπει να ξεκινήσει τώρα».

 

«Ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν στην Αθήνα τόνισε ότι σε δύο χρόνια η Ευρώπη θα είναι διαφορετική γιατί έχουν ήδη νομοθετηθεί όσα χρειάζονται κυρίως στα θέματα περιβάλλοντος και ενέργειας και αυτά μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν και τις νέες απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης και τις νέες απαιτήσεις στον κτιριακό τομέα» σημείωσε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ και επισήμανε ότι «πρέπει να γίνει άμεσα η δουλειά ουσίας και βάσης, η επιστημονική και τεχνική δουλειά, που χρειάζεται για την ενσωμάτωση των νέων κοινοτικών κατευθύνσεων,  ώστε να μπορεί η αγορά να προγραμματίσει τις κινήσεις και τις επιλογές της, και να μην τρέχουμε την τελευταία στιγμή».

 

«Το ΤΕΕ ξέρει και μπορεί να υλοποιήσει το έργο των θεσμικών αλλαγών και της κατάρτισης των νέων κανονισμών και προτύπων ενεργειακής εξοικονόμησης, αρκεί να αναλάβει την πρωτοβουλία η πολιτεία να μας αναθέσει τη δουλειά», είπε ο Γ. Στασινός, αναφέροντας σχετικά ότι «το ΤΕΕ με την εργασία εκατοντάδων εθελοντών συναδέλφων και λαμπρών επιστημόνων έχει δημιουργήσει τον ΚΕΝΑΚ, τοn νέο ΚΕΝΑΚ, το λογισμικό».

 

«Όσα περισσότερα δώσουμε τώρα για ενεργειακή εξοικονόμηση τόσα περισσότερα θα γλυτώσουμε στο μέλλον» είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Στασινός αναφορικά με την πρόταση που διατύπωσε να εξαιρεθούν οι ενεργειακές και περιβαλλοντικές επενδύσεις από τους δημοσιονομικούς περιορισμούς τονίζοντας ότι «καμία κοντόφθαλμη δημοσιονομική πολιτική δεν λαμβάνει υπόψιν τις εξωτερικότητες, όπως οι ζημιές από την κλιματική αλλαγή που θα επιβαρύνουν μοιραία τις επόμενες χρήσεις και τις επόμενες γενιές και θα αυξήσουν εν τέλει το χρέος». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «πρέπει αυτά να γίνουν κατανοητά από τα οικονομικά επιτελεία. Και πρέπει οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να έρθουν ενώπιος – ενωπίω με το παράλογο του δίπολου “δημοσιονομικός περιορισμός – φιλόδοξοι στόχοι εξοικονόμησης ενέργειας”».

 

Παράλληλα ο Πρόεδρος του ΤΕΕ επισήμανε ότι οι διατιθέμενοι πόροι δεν αρκούν για τα αναγκαία εκτεταμένα έργα ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων μας, όσα προγράμματα τύπου «εξοικονομώ» και να προγραμματιστούν, για τα επόμενα χρόνια, προκειμένου η χώρα να πιάσει τους ευρωπαϊκούς στόχους μέχρι το 2030. «Το δημοσιονομικό κόστος ανά έτος είναι μικρό μπροστά στις χρηματοδοτικές ανάγκες που έχει η χώρα για τα επόμενα 10 έως 12 χρόνια», είπε ο Γιώργος Στασινός, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ιδιωτικής συμμετοχής για την ανάπτυξη και υλοποίηση των αναγκαίων έργων και προγραμμάτων.

 

Ο Γ. Στασινός  έδωσε το μήνυμα ότι «η εξοικονόμηση ενέργειας αλλάζει την κτηματαγορά, καθώς όσοι επενδύουν σε ακίνητα υψηλής ενεργειακής απόδοσης και χαμηλής κατανάλωσης βγαίνουν κερδισμένοι, τόσο από την εξοικονόμηση ενέργειας, όσο και από την αύξηση της αξίας του ακινήτου». Πράγμα που όπως σημείωσε «ήδη οι έξυπνοι επενδυτές το βλέπουν». «Χωρίς τα χρήματα του καθενός μας δεν θα καταφέρουμε να εξοικονομήσουμε κόστος και ενέργεια» είπε ο Γ. Στασινός. Σε αυτή την κατεύθυνση ο Πρόεδρος του ΤΕΕ παρουσίασε δύο συγκεκριμένες χρηματοδοτικές προτάσεις, οι οποίες προβλέπουν:

  • Η πρώτη ένα έξυπνο και δυνατό χρηματοοικονομικό εργαλείο που θα αξιοποιεί τους διαθέσιμους δημόσιους πόρους πολλαπλασιαστικά, όχι σαν επιδότηση, αλλά σαν εγγύηση σε σχήματα με ιδιωτική συμμετοχή. Να κάνουμε μόχλευση των χρημάτων που υπάρχουν ώστε να τα πολλαπλασιάσουμε με ιδιωτικούς πόρους και συνδυασμό έξυπνων χρηματοοικονομικών εργαλείων.
  • Η δεύτερη πρόταση τη δημιουργία κινήτρων, ώστε κάθε πολίτης, κάθε επιχείρηση, κάθε οικονομική οντότητα να μπορεί να επενδύσει χωρίς δεύτερη σκέψη σε ενεργειακή εξοικονόμηση του ακινήτου που έχει, με συγκεκριμένα κίνητρα ως εξής:
  • Φορολογικά κίνητρα στο πλαίσιο μιας νέας συνολικής φορολογικής πολιτικής για τα ακίνητα.
  • Οι δαπάνες ενεργειακής εξοικονόμησης να εκπίπτουν από το εισόδημα.
  • Οι αποσβέσεις επενδύσεων ενεργειακής εξοικονόμησης να έχουν τουλάχιστον διπλάσιο συντελεστή απόσβεσης.

 

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το ΤΕΕ τα τέσσερα τελευταία χρόνια να ενημερώνει συνεχώς για όλες τις εξελίξεις στην εξοικονόμηση ενέργειας. Και ολοκλήρωσε την ομιλία του υπογραμμίζοντας τον ρόλο του ΤΕΕ και των μηχανικών,  όπως είπε «να βοηθήσουν τόσο την πολιτεία να προωθήσει άμεσα και ολοκληρωμένα τις αναγκαίες θεσμικές ρυθμίσεις, όσο και όλους τους πολίτες, όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων να καταλάβουν το όφελος τους, το κοινό καλό αλλά και το ατομικό συμφέρον από την εφαρμογή τεχνικών λύσεων και προγραμμάτων ενεργειακής εξοικονόμησης».

 

Τόνια Μοροπούλου: Μπορούμε όχι απλώς να εναρμονιστούμε αλλά και να κάνουμε ένα βήμα μπροστά από την Ευρώπη

Η Ελλάδα, παρά τις καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί μπορεί και πρέπει με τις επιστημονικές δυνάμεις που διαθέτει και τις πολιτικές της, όχι μόνον να εναρμονιστεί ταχύτατα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία για την ενεργειακή εξοικονόμηση και την ενεργειακή αποδοτικότητα των κτιρίων αλλά και να κάνει ένα βήμα μπροστά από την Ευρώπη, τόνισε η Πρόεδρος της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ Τόνια Μοροπούλου, απευθύνοντας χαιρετισμό στην Εσπερίδα του ΤΕΕ με θέμα:  «η τυποποίηση στην ενεργειακή αποδοτικότητα των κτιρίων».

Η Τ. Μοροπούλου αναφέρθηκε στην πρόκληση να υλοποιήσουμε ως χώρα τις προβλέψεις της Οδηγίας 844/2018 ΕΕ και υπογράμμισε την πρόθεση του ΤΕΕ να βοηθήσει αποφασιστικά σε αυτή την κατεύθυνση. Πρότεινε οι φορείς της επιστήμης, της αγοράς, της προτυποποίησης και οι φορείς της πολιτικής, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που έχει την τελική ευθύνη, να συμπράξουν σε έναν σαφώς οριοθετημένο και  συντεταγμένο διάλογο, έτσι ώστε να μπορούν να διατυπωθούν τα ελληνικά προσαρτήματα και να αποτελέσουν μόχλευση εναρμόνισης με την Ευρωπαϊκή στρατηγική.

 

«Μπορούμε να πετύχουμε όχι απλώς εναρμόνιση αλλά οι δράσεις μας να αποτελέσουν  πεδίο πρωτοβουλιών για το επόμενο βήμα της Ευρώπης» τόνισε η Πρόεδρος της Αντιπροσωπείας ΤΕΕ υπογραμμίζοντας ότι «αυτό μπορεί να συμβεί διότι οι Έλληνες μηχανικοί και η ελληνική κατασκευαστική και ενεργειακή βιομηχανία αποτελούν χώρους παραγωγής καινοτομίας», συμπληρώνοντας χαρακτηριστικά: «Επομένως μπορούμε να κάνουμε και το επόμενο βήμα. Ένα βήμα πέρα από την Ευρώπη».

 

Η Τ. Μοροπούλου, αναφερόμενη στην ενσωμάτωση των Κοινοτικών κατευθύνσεων για την ενεργειακή εξοικονόμηση υπογράμμισε ότι «αυτή τη στιγμή όμως είμαστε πίσω και οφείλουμε να φτιάξουμε εκείνες τις πολιτικές με τις δικές μας δυνάμεις, που απαιτούνται για να εναρμονιστούμε για να κερδίσουμε το χαμένο χρόνο».  Η ίδια τόνισε ότι «η καινοτομία την οποία παράγουμε μπορεί να είναι ένας σημαντικός μοχλός προς την κατεύθυνση αυτή, άρα πρέπει να την επιστρατεύσουμε». Η Πρόεδρος της Αντιπροσωπείας ΤΕΕ υπογράμμισε την  βούληση και τη διαθεσιμότητα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας στην κατεύθυνση να αξιοποιήσει την υψηλή τεχνογνωσία και την καινοτομία που παράγουν οι Έλληνες μηχανικοί. Διαβεβαίωσε τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση, ότι το ΤΕΕ  θα αξιοποιήσει  τα πορίσματα της εκδήλωσης, όπως και κάθε άλλη πρόταση και εργασία, που κατατίθεται και θα αναλάβει τον ρόλο και την ευθύνη που του αναλογεί στον συγκροτημένο διάλογο για να ανταποκριθεί η χώρα στις νέες προκλήσεις για την ενεργειακή απόδοση, την αναβάθμιση των κατασκευών και την προστασία του περιβάλλοντος.

Παναγιώτης Χαρουπιάς: Σταθερή συνεργασία ΕΛΟΤ -ΤΕΕ

Από το 2006 υπάρχει καθιερωμένη συνεργασία μεταξύ του Ελληνικού Οργανισμού Τυποποίησης (ΕΛΟΤ)  και του ΤΕΕ,  με κύριο σκοπό την αξιοποίηση της τεχνογνωσίας που απορρέει από την εξέλιξη των προτύπων και της συνεχούς ενημέρωσης των Ελλήνων μηχανικών, μέσα από τη συνεργασία των δύο φορέων, τόνισε ο Παναγιώτης Χαρουπιάς διευθύνων σύμβουλος του Εθνικού Συστήματος Υποδομών Ποιότητας (ΕΣΥΠ)  απευθύνοντας χαιρετισμό στην εκδήλωση του ΤΕΕ, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι είναι προδιαγεγραμμένη η πορεία συνεργασίας του ΕΛΟΤ, με το ΤΕΕ για την ολοκλήρωση των προτύπων,  που προβλέπονται από το ευρωπαϊκό πλαίσιο της οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων μέσω της αξιοποίησης της τυποποίησης για την εκπόνηση των εθνικών προσαρτημάτων και των προτύπων.  Ο κ. Χαρουπιάς τόνισε επίσης ότι  πάγια θέση της διοίκησης του ΕΛΟΤ είναι η αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων, που υπάρχουν  για τη διάδοση της τυποποίησης,  με σκοπό και την ενίσχυση του Έλληνα μηχανικού στο διεθνές επαγγελματικό και επιστημονικό γίγνεσθαι. Ο ίδιος επισήμανε ότι ο Ελληνικός Οργανισμός Τυποποίησης είναι ο μοναδικός οργανισμός, σε εθνικό επίπεδο, έγκρισης, έκδοσης και διάθεσης των Ελληνικών Προτύπων από το 1976, έτος ίδρυσης του. Ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΣΥΠ  παρουσίασε τις συνεργασίες και τις συμμετοχές του ΕΛΟΤ στις διοικητικές και τεχνικές δραστηριότητές  ευρωπαϊκών και διεθνών οργανισμών οι οποίοι είναι  Ευρωπαϊκή Επιτροπή Τυποποίησης-CEN, Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ηλεκτροτεχνικής Τυποποίησης-CENELEC, Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Τηλεπικοινωνιακών Προτύπων –ETSI ,  Διεθνής Οργανισμός Τυποποίησης-ISO και  Διεθνής Ηλεκτροτεχνική Επιτροπή-IEC

Βιργίνιος Βουδούρης:  H Hellas Certh έτοιμη για συνεργασία

Σε σύντομο χαιρετισμό του ο Βιργίνιος Βουδούρης μέλος ΔΣ της Hellas Certh αναφέρθηκε στους σκοπούς της ένωσης που εκπροσώπησε αναφέροντας ότι είναι  η προώθηση της ποιότητας, οι επιθεωρήσεις τυποποίησης, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων, όπως επίσης  η ενίσχυση της διαφάνειας της λειτουργίας των φορέων και  η ασφάλεια ποιότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών. Ο ομιλητής τόνισε ότι τα θέματα της ενεργειακής εξοικονόμησης και της αποδοτικότητας των κτιρίων είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των μελών της Hellas Certh και πρόσθεσε ότι διαδικασίες, που προϋποθέτουν μετρήσεις έλεγχο και επιθεώρηση εμπίπτουν απόλυτα στις υπηρεσίες και τις αρμοδιότητές τους σημειώνοντας τη διαθεσιμότητα της ένωσης και των μελών της για συνεργασία.

Ανδρέας Ανδρουσόπουλος: τα πρότυπα και οι διαδικασίες τυποποίησης σημαντικά εργαλεία για την ενεργειακή εξοικονόμηση

Σημαντικά εργαλεία, «γρανάζια» όπως τα χαρακτήρισε για να πετύχουμε την ενεργειακή εξοικονόμηση είναι τα πρότυπα και οι διαδικασίες τυποποίησης τόνισε ο Ανδρέας Ανδρουσόπουλος (Ειδ.Επιστ.Επ.Υποδομών Ποιότητας του ΤΕΕ), Τμήμα Κτιρίων του ΚΑΠΕ, μιλώντας στην εκδήλωση του ΤΕΕ, αναφέροντας ότι για την εφαρμογή της Οδηγίας 844/2018 ΕΕ έχουν ήδη ετοιμαστεί 91 πρότυπα και 39 τεχνικές εκθέσεις. Παρουσιάζοντας τη σημασία της τυποποίησης για την ενεργειακή αποδοτικότητα ο ομιλητής είπε ότι τα πρότυπα είναι διεθνώς αποδεκτά ως μέθοδος. Υλοποιούνται με τη συμμετοχή  της επιστήμης και της αγοράς. Διασφαλίζουν αντικειμενικότητα, διαφάνεια, σύγκριση αποτελεσμάτων, ενώ υποστηρίζουν την εσωτερική αγορά. Επιτυγχάνουν συνεργασίες φορέων σε διεθνές επίπεδο και υψηλή πιστοποίηση με το διεθνές ISO.

Τα πρότυπα, όπως  εξήγησε ο κ. Ανδρουσόπουλος λειτουργούν αρθρωτά και είναι ευέλικτα σε συνδυασμό με τα προσαρτήματα, ώστε να μπορούν να ενσωματώνουν τις εξελίξεις της έρευνας, της παραγωγής και της αγοράς. Σχετικά ανέφερε ως χαρακτηριστικά παραδείγματα, ότι μπορούν να ενσωματώσουν μία νέα τεχνολογία, το κέλυφος του κτιρίου, νέες εφαρμογές και συστήματα για συστήματα ψύξης θέρμανσης. Σημαντικό κεφάλαιο στη λειτουργία των προτύπων είπε ο ομιλητής είναι ότι τα κράτη-μέλη συμμετέχουν ενεργά στη διαμόρφωσή τους και σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «σε κάθε περίπτωση είναι υψηλής ποιότητας και απόδοσης εργαλεία που μπορούν να οδηγήσουν σε κτίρια μηδενικής κατανάλωσης». Η κάθε χώρα είπε ο ομιλητής μπορεί να διαμορφώσει τα δικά της πρότυπα ξεχωριστά και με βάση τους προδιαγεγραμμένους στόχους να λειτουργήσουν συνολικά σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για την ενεργειακή εξοικονόμηση. Ο ομιλητής εξήγησε ακόμη ότι τα πρότυπα  λειτουργούν σε συνδυασμό με τους ΚΕΝΑΚ,  τις ΤΟΤΕΕ,  τις κοινοτικές Οδηγίες,  τους νόμους και τις υπουργικές αποφάσεις, ως ένα ολοκληρωμένο τεχνικό και θεσμικό πλαίσιο για κάθε χώρα και συνολικά για την ΕΕ. Ο κ Ανδρουσόπουλος κατά την ομιλία του παρουσίασε τη διαχρονική εξέλιξη και τις αυξομειώσεις που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στην κατανάλωση ενέργειας του κτιριακού τομέα και στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα τόσο σε εγχώριο όσο και σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Ο ίδιος αναφέρθηκε στους δεσμευτικούς στόχους, που έχουν τεθεί από την ΕΕ για τη μείωση της ενεργειακής σπατάλης των κτιρίων και την ενεργειακή εξάρτηση, όπως επίσης την με κάθε τρόπο αύξηση της πράσινης ενέργειας.

 

Δημήτρης  Αθανασίου:  Νέες πρωτοβουλίες της ΕΕ για την υποβοήθηση και ενίσχυση των πολιτικών ενεργειακής εξοικονόμησης

Στις πρωτοβουλίες που προχωρά και υλοποιεί η Ευρωπαϊκή Ένωση για να βοηθήσει τις χώρες-μέλη να εφαρμόσουν με τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα τις αποφάσεις και τις πολιτικές ενεργειακής εξοικονόμησης και ενεργειακής αποδοτικότητας των κτιρίων αναφέρθηκε ο Δημήτρης  Αθανασίου, EU DG energy, μιλώντας στην εκδήλωση του ΤΕΕ,  σε ζωντανή σύνδεση από τις Βρυξέλλες.

Ειδικότερα ανακοίνωσε ότι η ΕΕ προχώρησε  ήδη σε σύναψη νέας σύμβασης με εξωτερικούς συνεργάτες για να δημιουργηθεί ένα δίκτυο από εμπειρογνώμονες σε όλη την Ευρώπη, το οποίο θα αναλάβει να υποβοηθήσει στην κατάρτιση των εθνικών προτύπων και προσαρτημάτων. Παράλληλα, όπως είπε μέσω των ενεργειακών πιστοποιητικών που αποτελούν ένα χρήσιμο εργαλείο, ενώ σχεδιάζονται πολιτικές ώστε να αυξηθεί η ποιότητα και αποτελεσματικότητα τους, και των ηλεκτρονικών καταγραφών, που αυτά επιτρέπουν προωθείται η δημιουργία μίας νέας βάσης δεδομένων σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για την αποτύπωση και την παρακολούθηση της κατάστασης των κτιρίων σε όλη την Ευρώπη.

Μία ακόμη πρωτοβουλία που βρίσκεται σε εξέλιξη από την ΕΕ, σύμφωνα με τον κ. Αθανασίου είναι η λειτουργίας «έξυπνης πλατφόρμας»,  για την προώθηση των επενδύσεων στον ενεργειακό τομέα και τη μείωση του ρίσκου αυτών των επενδύσεων.

Ο ομιλητής αναφέρθηκε στη νέα Οδηγία για την ενεργειακή εξοικονόμηση και την αποδοτικότητα των κτιρίων όπως ψηφίστηκε το καλοκαίρι του 2018 και σημείωσε ότι τα κράτη-μέλη έχουν περιθώριο μέχρι τον Μάρτιο του 2020 να εναρμονίσουν απόλυτα την εθνική τους νομοθεσία. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι υπάρχουν υποχρεωτικά «στάνταρ», τα οποία πρέπει να εφαρμόσουν τα κράτη μέλη της ΕΕ και υπογράμμισε ότι τα κράτη-μέλη σε κάθε περίπτωση  έχουν υποχρέωση να περιγράψουν τις μεθοδολογίες που θα ακολουθήσουν για τον υπολογισμό της ενεργειακής εξοικονόμησης από την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων.

Τα κράτη μέλη, είπε ακόμη ο κ. Αθανασίου μπορούν να πετύχουν τους ευρωπαϊκούς στόχους με τα δικά τους εθνικά σχέδια δράσης για την ενέργεια και το κλίμα. Ο ομιλητής είπε ακόμη ότι στην Ευρώπη το 75% των κτιρίων έχει μη αποδεκτή κατανάλωση ενέργειας. Οι ρυθμοί ανακαίνισης των κτιρίων ποικίλουν από χώρα σε χώρα αλλά είναι συνολικά σε εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο από 0,4 έως 1,5% και τόνισε ότι πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός και το βάθος των ανακαινίσεων κτιρίων να αναζητηθούν περισσότεροι πόροι και χρηματοδοτικά εργαλεία για αυτό το σκοπό και παράλληλα να αξιοποιηθούν η ψηφιακή τεχνολογία και καινοτομίες.

Τις ανωτέρω εξελίξεις παρουσίασε σε πιο εξειδικευμένη τεχνική παρουσίαση με θέμα: «Ευρωπαϊκές τεχνικές προδιαγραφές για την ενεργειακή απόδοση κτιρίων» ο Jaap Hogeling, Director EPB.Center, Chair CENTC 371 Program Committee on EPBD, ISO/TC 163/WG 4, REHVA, που λειτουργεί ως εξωτερικός σύμβουλος της ΕΕ

Φ. Κρόκος: Η τυποποίηση και τα πρότυπα είναι τεκμήριο εναρμόνισης και συμμόρφωσης της χώρας

Μιλώντας στην εκδήλωση του ΤΕΕ ο Δρ. Φραγκούλης Κρόκος, Διευθυντής Τυποποίησης, ΕΛΟΤ, με θέμα: «Αξιοποίηση προτύπων για την ορθή Τεχνική Εναρμόνιση Κανόνων και Κανονισμών με το Ενωσιακό Δίκαιο» επεσήμανε μεταξύ άλλων πως, η αξία των προτύπων έγκειται στο γεγονός ότι  δεν επιβάλλονται από κάποιον εξωτερικό φορέα. Είναι κείμενα προαιρετικής εφαρμογής (δεν έχουν δεσμευτική ισχύ) και συμφωνούνται από εκείνους που επηρεάζονται άμεσα  από αυτά (συναλλασσόμενα και επηρεαζόμενα μέρη) στη βάση διαδικασιών που διασφαλίζουν:

  • ισόρροπη εκπροσώπηση όλων των ενδιαφερομένων μερών
  • ανεξαρτησία από ίδια συμφέροντα/ super partes
  • συμμετοχή ειδικών/επιστημόνων/τεχνικών
  • ανοικτή προσέγγιση
  • διαφάνεια
  • συνοχή
  • εξορθολογισμό/αποτελεσματικότητα
  • συναίνεση.

Και επίσης, είναι κατάλληλα για σκοπούς δημόσιας πολιτικής.

Σε ό,τι αφορά τη συμβολή των προτύπων ανέφερε πως χρησιμοποιούνται ως τεχνική βάση εξειδίκευσης της νομοθεσίας, προκειμένου να διασφαλίζεται η ελεύθερη κυκλοφορία αγαθών, υπηρεσιών και προσωπικού, ενώ η αξιοποίηση της τυποποίησης και η ενσωμάτωση των προτύπων (ευρωπαϊκών, διεθνών και εθνικών), στο νομοθετικό και ελεγκτικό έργο της Δημόσιας Διοίκησης αποτελεί τεκμήριο εναρμόνισης της εθνικής τεχνικής νομοθεσίας και συμμόρφωσης της χώρας σε θεσμικές υποχρεώσεις.

Θ. Πάνου: Τα κύρια σημεία για τα Ευρωπαϊκά πρότυπα

Για την «Υποχρέωση συμφωνίας των εθνικών μεθόδων υπολογισμού «Εξοικονόμησης Ενέργειας στα Κτίρια» με τα Εθνικά Προσαρτήματα των αντίστοιχων Ευρωπαϊκών Προτύπων», μίλησε ο Θόδωρος Πάνου, Τμηματάρχης Δ. Υλικών & Κατασκευών, ΕΛΟΤ. Όπως είπε, η τελευταία οδηγία 2018/844 τροποποιεί τις οδηγίες 2010/31 (τρόπος υπολογισμού) και 2012/27 (επιθεωρήσεων) και θέτει στο Παράρτημα της το «Σημείο 1: Τα κράτη μέλη περιγράφουν τις οικείες μεθόδους υπολογισμού σύμφωνα με τα εθνικά προσαρτήματα των γενικών προτύπων (ΕΝ ) ISO 52000-1, 52003-1, 52010-1, 52016-1, 52018-1».

Κύρια σημεία για τα Ευρωπαϊκά πρότυπα:

  • Καθίστανται εθνικά (ΕΛΟΤ ΕΝ) όταν ψηφισθούν με σχετική πλειοψηφία
  • Χρησιμοποιούνται αποκλειστικά στον ΕΟΧ (Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο)
  • Εξυπηρετούν το Ενωσιακό δίκαιο για την εφαρμογή των δημόσιων  συμβάσεων
  • Τα εντεταλμένα ΕΝ(mandated), εξυπηρετούν την εφαρμογή της τεχνικής νομοθεσίας και της κυκλοφορίας των βιομηχανικών προϊόντων (σήμανση CE).

Σχετικά με την εφαρμογή της νέας οδηγίας 2018/844 έχει εκδοθεί  το ένταλμα –mandate-  Μ/480 που περιέχει άνω των 50 ήδη εκπονημένων ευρωπαϊκών προτύπων (ΕΝ) 10 +1 υποτομέων καθώς και τεχνικών αναφορών σε αυτά CEN/TR.

«Τον Μάρτιο του 2020 –είπε-  πρέπει να έχουμε ένα εφαρμόσιμο σύστημα  υπολογισμών Ενεργειακής Επίδοσης και όχι ένα σύστημα που να περιέχει όλες τις περιπτώσεις που δύναται να υπάρξουν. Όλα τα Κράτη- Μέλη οφείλουν να δηλώσουν, στη βάση των Προσαρτημάτων Α, εάν και γιατί οι εθνικές διαδικασίες εφαρμογής  διαφοροποιούνται από τις προβλέψεις των προτύπων της σειράς ISO 52000.

Και ανέλυσε ως εξής τα προτερήματα της σειράς ΕΝ ΙSO 52000:

  • Όλα τα ΕΝ της σειράς 52000 είναι και ISO!
  • EN ISO = Ευρωπαϊκά και Διεθνή!
  • Προσόν για τον Έλληνα μηχανικό και για την ελληνική οικονομία σε όλη την Ευρώπη και τρίτες χώρες.

Μ. Πετρολιάγκη: οι αρμοδιότητες των Τμημάτων Επιθεώρησης Ενέργειας της ΕΓΣΕΕ/ΥΠΕΝ

Για την «Τυποποίηση στις διαδικασίες του ελέγχου των Ενεργειακών Επιθεωρήσεων Κτιρίων, Συστημάτων Θέρμανσης και Κλιματισμού» μίλησε η Δρ. Μαργαρίτα Πετρολιάγκη, Προϊσταμένη Τμήματος Επιθεώρησης Ενέργειας Ν.Ε., ΥΠΕΝ. Όπως τόνισε, οι αρμοδιότητες των Τμημάτων Επιθεώρησης Ενέργειας της ΕΓΣΕΕ/ΥΠΕΝ είναι:

  • Ο έλεγχος της εφαρμογής έκδοσης Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) κτιρίου, της διενέργειας επιθεωρήσεων συστημάτων θέρμανσης και συστημάτων κλιματισμού
  • Ο έλεγχος της διαδικασίας έκδοσής τους, ο έλεγχος των ενεργειακών επιθεωρητών και των φορέων εκπαίδευσης αυτών και η εισήγηση για επιβολή κυρώσεων
  • Η σύσταση, η τροποποίηση, η τήρηση, ο έλεγχος και η Διαχείριση του Μητρώου Ενεργειακών Επιθεωρητών, καθώς και του Αρχείου Επιθεώρησης Κτιρίων.

Ο έλεγχος διαπιστώνει καταστάσεις, εξετάζει την τήρηση ή μη των νόμων, των κατευθύνσεων, των εντολών και των οδηγιών που διέπουν τη λειτουργία τους, παρακολουθεί την αποτελεσματικότητα των ενεργειών, την απόδοση των διαδικασιών και την εφαρμογή των προγραμμάτων των στρατηγικών και των πολιτικών της ελεγχόμενης υπηρεσίας ή οργανισμού.

Δ. Τσαλέμης: Μέτρα Πολιτικής ΕΣΕΚ για την επίτευξη εθνικών στόχων ενεργειακής απόδοσης 2020-2030

Με θέμα: «Εθνικά Προγράμματα ενεργειακά αποδοτικότερων κτιρίων» μίλησε ο  Δρ. Δημήτρης Τσαλέμης, Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας, ΥΠΕΝ, ο οποίος επεσήμανε πως τα Μέτρα Πολιτικής του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα για την επίτευξη εθνικών στόχων ενεργειακής απόδοσης 2020-2030 είναι τα:

  1. Βελτίωση ενεργειακής απόδοσης δημοσίων κτιρίων
  2. 2. Βελτίωση ενεργειακής απόδοσης ιδιωτικών κτιρίων
  3. Προώθηση μηχανισμών αγοράς και ενεργειακών ελέγχων
  4. Οριζόντια μέτρα βελτίωσης ενεργειακής απόδοσης
  5. Βελτίωση ενεργειακής απόδοσης βιομηχανικού τομέα
  6. Βελτίωση ενεργειακής απόδοσης μεταφορών
  7. Βελτίωση ενεργειακής απόδοσης υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου
  8. 8. Προώθηση παρεμβάσεων εκσυγχρονισμού υποδομών ύδρευσης/αποχέτευσης και άρδευσης.

Σε ό,τι αφορά τον κτιριακό τομέα στην  Ελλάδα, ο συνολικός αριθμός κτιρίων ανέρχεται στα 4, 1 εκατομμύρια, εκ των οποίων το 79% είναι κτίρια κατοικίας. Επίσης το 85% αυτών μπορεί να ανακαινιστεί ενώ το 15% δεν επιδέχεται ενεργειακή αναβάθμιση.

Σχετικά με τα χρηματοδοτικά προγράμματα, ο κ. Τσαλέμης ανέφερε:

  • Εξοικονόμηση κατ’ οίκον: ΕΣΠΑ 2007-2013. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε την περίοδο 2011-2015, με συνολικό προϋπολογισμό 548 εκατ. ευρώ οδηγώντας στην ενεργειακή αναβάθμιση περίπου 51 χιλ. κτιρίων κατοικίας. Συμβάλλοντας σε εξοικονόμηση ενέργειας σωρευτικά 240 ktoe
  • Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ: Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020 με συνολικό προϋπολογισμό δημόσιας χρηματοδότησης 600 εκατ. ευρώ. Με προβλεπόμενη εξοικονόμηση ενέργειας σωρευτικά 131 ktoe
  • Στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013, υλοποιήθηκε ένα επιπρόσθετο πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών, το οποίο υποστήριζε την επιχορήγηση του κόστους της εσωτερικής εγκατάστασης φυσικού αερίου για την αντικατάσταση των υφιστάμενων συστημάτων θέρμανσης, συνολικού προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ.

 

Χ.Δούκας: χρηματοπιστωτικά προϊόντα για επενδυτικά έργα ενεργειακής απόδοσης

«Ο ρόλος της τυποποίησης για να ξεκλειδώσουν οι χρηματοδοτήσεις ενεργειακής αποδοτικότητας», είναι το θέμα που ανέλυσε ο Χάρης Δούκας, επ. καθηγητής ΕΜΠ, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο EEFIG (ENERGY EFFICIENCY FINANCIAL INSTITUTIONS GROUP): 2013, από τις DG Energy και UNEP FI. Πρόκειται για πλατφόρμα ανοικτού διαλόγου και εργασίας από δημόσια και ιδιωτικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, εκπροσώπους της βιομηχανίας και ειδικούς στην αντιμετώπιση δυσκολιών κατά την εξασφάλιση μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης για έργα ενεργειακής αποδοτικότητας. Περιλαμβάνει 120 ενεργούς συμμετέχοντες από 100 οργανισμούς.

Το EEFIG Underwriting Toolkit παρουσιάστηκε το 2017 κατά τη διάρκεια του EU Sustainable Energy Week με σκοπό να βοηθήσει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να σχεδιάσουν καλύτερα χρηματοπιστωτικά προϊόντα για επενδυτικά έργα ενεργειακής απόδοσης:

  • Κοινό πλαίσιο αξιολόγησης επενδύσεων ενεργειακής απόδοσης και ανάλυσης των σχετιζόμενων – τυποποιημένων διαδικασιών.
  • Βοήθεια σε ιδιώτες που επιδιώκουν να προσελκύσουν κεφάλαια σε έργα ενεργειακής απόδοσης, για το σχεδιασμό έργων που να ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Αναφέρθηκε στα έργα που μπορούν να λάβουν πιστοποίηση IREE και στα οφέλη που προκύπτουν για ιδιοκτήτες, επενδυτές, αναπτυξιακούς φορείς, και κυβερνητικά προγράμματα.

Ι. Ψαρράς: παγκόσμια κοινότητα επιστημόνων με κύριο αντικείμενο την ενέργεια και τη διαχείρισης της

Στα «Εκπαιδευτικά Προγράμματα και Πιστοποιήσεις ΑΕΕ και Δράσεις του Ελληνικού Παραρτήματος» αναφέρθηκε ο Ιωάννης Ψαρράς, καθηγητής ΕΜΠ, Πρόεδρος Ελληνικού Παραρτήματος του Association of Energy Engineers (AEE). Όπως είπε, το Association of Energy Engineers ιδρύθηκε το 1977 στις ΗΠΑ.  Ήταν ο πρώτος οργανισμός που ασχολήθηκε με θέματα διαχείρισης ενέργειας. Το ΑΕΕ είναι ένας παγκόσμια αναγνωρισμένος οργανισμός που κύριο σκοπό έχει να παρέχει πληροφορίες αλλά και δικτύωση στους δυναμικούς κλάδους της:

  • ενέργειας,
  • της διαχείρισης ενέργειας,
  • των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας,
  • της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας,
  • των ενεργειακών υπηρεσιών καθώς και σε άλλους συναφείς τομείς.

Αποτελεί πλέον μια παγκόσμια κοινότητα επιστημόνων με κύριο αντικείμενο την ενέργεια και τη διαχείρισης της. Περισσότεροι από 18.000 επαγγελματίες σε 100 χώρες είναι μέλη του Association of Energy Engineers  διαμέσου των 100+ παραρτημάτων. Αποστολή του είναι να ενισχύσει το επιστημονικό και το εκπαιδευτικό ενδιαφέρον όσων ασχολούνται με τη βιομηχανία της ενέργειας, και παράλληλα να ενδυναμώσει τις δράσεις που αφορούν στην αειφόρο ανάπτυξη. Να αυξήσει την αξιοπιστία και τον επαγγελματισμό των ενεργειακών διαχειριστών μέσω συνεχούς και αποτελεσματικής εκπαίδευσης και μέσω παροχής πιστοποιήσεων, αναγνωρισμένων σε παγκόσμιο επίπεδο. Να βοηθήσει τους ιδιωτικούς οργανισμούς και δημόσιους φορείς στο σχεδιασμό και στην επίτευξη των στόχων τους σε σχέση με την εξοικονόμηση ενέργειας. Να βοηθήσει στη διάδοση των πλεονεκτημάτων που απορρέουν από την εφαρμογή συστημάτων ενεργειακής διαχείρισης σε όλες τις βασικές ομάδες ενδιαφερομένων μερών.

Κ. Μπαλαράς: Κανονισμοί & Τεχνικές Οδηγίες της ASHRAE για Κτίρια Υψηλών Επιδόσεων

Με θέμα: «Κανονισμοί & Τεχνικές Οδηγίες της ASHRAE για Κτίρια Υψηλών Επιδόσεων» μίλησε ο Δρ. Κων/νος Μπαλαράς, Director and Regional Chair, ASHRAE Region XIV, Δ/ντης Ερευνών, ΙΕΠΒΑ-ΕΑΑ. Όπως επεσήμανε, η ASHRAE έχει 57.000 μέλη από 130 χώρες του κόσμου και σε αυτήν ανήκουν 65 οργανισμοί (μεταξύ των οποίων είναι και το ΤΕΕ). Για τις διαδικασίες τυποποίησης της ASHRAE\, ανέφερε πως η Επιτροπή Τυποποίησης (Standards Committee) με 26 μέλη, διαφόρων ειδικοτήτων & επαγγελματικών φορέων επιβλέπει τις πρακτικές & διαδικασίες σύμφωνα με τις αρχές του φορέα διαπίστευσης ANSI (Αμερικανικό Ινστιτούτο Τυποποίησης).

  • Τα πρότυπα δημιουργούνται ανάλογα με τις ανάγκες των επαγγελματιών, της βιομηχανίας, του κράτους
  • Κάθε πρότυπο προετοιμάζεται από επιτροπές μέσω συναινετικών διαδικασιών, δημόσιας διαβούλευσης και διαδικασιών ενστάσεων. Τα μέλη είναι εμπειρογνώμονες, με ισόρροπη συμμετοχή επαγγελματιών, εκπροσώπων βιομηχανίας, προμηθευτών, τελικών χρηστών, κ.α.
  • Τα πρότυπα της ASHRAE έχουν υιοθετηθεί σε ομοσπονδιακό, πολιτειακό και τοπικό επίπεδο οικοδομικών κανονισμών στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες.
  • “Σύμφωνα με τα Πρότυπα της ASHRAE”, έχοντας διεθνή αναγνώριση.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο Γιώργος Παπαδάκος, Πρόεδρος  της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Υποδομών Ποιότητας του ΤΕΕ.

 

Στρογγυλό τραπέζι

Οι εργασίες της εσπερίδας  ολοκληρώθηκαν με το Στρογγυλό τραπέζι: «Εφαρμογή  προτύπων για την ενεργειακή απόδοση κτιρίων: εμπειρία, υποχρεώσεις, επιδιώξεις». Συμμετείχαν ο Παναγιώτης Αχλάδας, επικεφαλής Επιθεωρητής Συστημάτων Διαχείρισης TUV HELLAS, ο Χάρης Δούκας, επίκουρος Καθηγητής Ε.Μ.Π. και ο δρ. Απόστολος Ευθυμιάδης, διπλ. Μηχανολόγος- Ηλεκτρολόγος, Τεχνικός Υπεύθυνος Επιτροπής ΕΛΟΤ/ ΤΕ 101 «Εξοικονόμηση Ενέργειας στα Κτίρια». Τον συντονισμό της συζήτησης είχε η δημοσιογράφος Κατερίνα Νικολοπούλου

 

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue