Σήμερα το πρωί άκουσα στο Ράδιο Αίολος συζήτηση του κ. Κουτσκουδή με την Α. Παζιάνου σχετικά με τη Γιορτή του Κάστανου που οργανώνεται για 10η φορά στην Αγιάσο.
Με εντυπωσίασαν οι απόψεις του κ. Κουτσκουδή σχετικά με την ανάγκη ουσιαστικών αλλαγών στην οργάνωση της γιορτής που έχει φτάσει στα όρια της με τη σημερινή μορφή που διαρκεί 1 μόλις ημέρα και συγκεντρώνει υπερβολικό κόσμο. Και μετά …τίποτα.
Ανέφερε μια σειρά ιδεών σχετικά με την ανάδειξη και την αξιοποίηση του καστανιώνα, του ορεινού όγκου και της ζωής της υπαίθρου που είχαν κατατεθεί από τους συμβούλους ανάπτυξης-εμψυχωτές του προγράμματος EQUAL και έμειναν στα χαρτιά αφού κανείς δεν μπήκε στο κόπο να τις ωριμάσει και να τις υλοποιήσει. Και ολοκλήρωσε τη παρέμβαση του παροτρύνοντας τους κατοίκους της Αγιάσου να δραστηριοποιηθούν προς τη κατεύθυνση αυτή.
Ακούγοντας τον κ. Κουτσκουδή ήταν φανερή η απογοήτευση του για το πως:
– πολλές εργατοώρες και ιδέες πήγαν χαμένες και δεν υλοποιήθηκαν από τις επόμενες δημοτικές αρχές που βλέπουν ως αναπτυξιακά εργαλεία μόνο τις “σκληρές” υποδομές (κυρίως δρόμους) και όχι άυλες ενέργειες ,
– πως θεσμοί όπως οι “σύμβουλοι ανάπτυξης-εμψυχωτές τοπικών κοινωνιών” απαξιώθηκαν αφού δεν κρίθηκαν “διατηρήσιμοι” χωρίς τη κοινοτική χρηματοδότηση
– πως έχουν αδρανοποιηθεί οι τοπικοί πληθυσμοί που περιμένουν από τους άλλους (ποιούς άραγε;) να κινηθούν για λογαριασμό τους.
Η συζήτηση αυτή μου θύμισε παλαιότερες συζητήσεις που είχα κάνει με τον Α. Βάλεση όταν ήταν στο ΔΣ της Αγιάσου σχετικά με το πως θα μπορούσε να αναπτυχθεί η περιοχή. Μάλιστα μια από τις συζητήσεις είχε γίνει στο Αναγνωστήριο. Η συζήτηση είχε εστιαστεί στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά-πλεονεκτήματα της και πως θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν. Αγγειοπλαστική, Κάστανο, Κεράσι, Καρναβάλι, Παναγία Αγιάσου, Φυσικό και δομημένο περιβάλλον θα μπορούσαν να αποτελέσουν το πλέγμα πάνω στο οποίο θα μπορούσε να πατήσει μια εναλλακτική πρόταση ανάπτυξης προφανώς με τη διατήρηση και αναζωογόνηση της πρωτογενούς παραγωγής.
Μάλιστα σήμερα με την ανάπτυξη του AirBnb πολλά κλειστά σπίτια της Αγιάσου θα μπορούσαν να μετατραπούν σε καταλύματα με ιδιαίτερα φυσιογνωμία δίνοντας νέα ζωή στο χωριό.
Και επειδή φαίνεται ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τις τοπικές και περιφερειακές αρχές και τις αναπτυξιακές τους εταιρείες να δουν αυτή τη διάσταση των πραγμάτων, η πρόταση μου είναι να διερευνήσουν οι ίδιοι οι κάτοικοι της Αγιάσου την αξιοποίηση του θεσμικού πλαισίου της Κοινωνικής Οικονομίας.
Και κάτι ακόμη: στη Κορσική όπου βρέθηκα τέτοια εποχή πέρσι με εκπαιδευτική άδεια είχα τη τύχη να βρεθώ σε ανάλογη γιορτή και ειδικά στην έκθεση τοπικών προϊόντων. Ήταν απλά εντυπωσιακή. Είχα την ευκαιρία να αγοράσω προϊόντα κάστανου όπως κάνω κάθε φορά που βρίσκομαι στο νησί, ανεξάρτητα εποχής. Μια οργανωμένη επίσκεψη στη Κορσική ή Καλλίστη θα σας πείσει.
Κύριε Κουτσκουδή, φίλοι Αγιασώτες, τολμήστε το
Γ. Σπιλάνης