Home ΚοινωνίαΕλλάδα Β. Αιγαίο: Ζητούν διεύρυνση προγράμματος εθελούσιας επιστροφής

Β. Αιγαίο: Ζητούν διεύρυνση προγράμματος εθελούσιας επιστροφής

by ikariaki.gr
9 views

Να αλλάξει την   πρόσφατη απόφαση που αποκλείει τους αιτούντες άσυλο στα ελληνικά νησιά που έχουν  αρνητικές αποφάσεις, να έχουν στη συνέχεια τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στην Εθελοντική Επιστροφή και Επανένταξη του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση 15 διεθνείς οργανισμοί και ΜΚΟ μεταξύ των οποίων η διεθνής αμνηστία.

Όπως τονίζουν,  «η απόφαση ακολουθεί την κατεύθυνση του κοινού σχεδίου δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία αποσκοπεί στον περιορισμό των διαδικασιών προσφυγής.Επίσης  ζητούν από τον ΔΟΜ και την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες να συνεργαστούν με την Επιτροπή και την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να αξιολογήσουν τον αντίκτυπο της νέας πολιτικής στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων των αιτούντων άσυλο.

Το πρόγραμμα AVRR που υλοποιεί ο ΔOM ,παρέχεται σε μετανάστες που δεν μπορούν ή δεν επιθυμούν πλέον να παραμείνουν σε μια χώρα υποδοχής με την υποστήριξη της επιστροφής και της επανένταξής τους στη χώρα καταγωγής τους. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης(ΔΟΜ), «η εθελοντικότητα εξακολουθεί να αποτελεί προϋπόθεση για όλες τις δραστηριότητες της AVRR».

Ωστόσο, σε άμεση αντίφαση με αυτή την προϋπόθεση, η πρόσφατα ανακοινωθείσα πολιτική περιορίζει την πρόσβαση στο πρόγραμμα AVRR στα ελληνικά νησιά από τις αρχές Απριλίου, υπαγορεύοντας ότι, όταν λάβουν αρνητική πρωτοβάθμια απόφαση (δηλαδή απαράδεκτη ή απορριπτέα επί της ουσίας), οι αιτούντες άσυλο  ή να παραιτηθούν από το δικαίωμά τους να ασκήσουν προσφυγή και να επωφεληθούν από το πακέτο AVRR (το οποίο περιλαμβάνει € 1.000). Αν τελικά επιλέξουν να ασκήσουν το δικαίωμά τους να ασκήσουν έφεση, χάνουν την ευκαιρία για μελλοντική χρήση του προγράμματος , αντιμετωπίζοντας την απέλαση στην Τουρκία. Η πολιτική αυτή δεν ισχύει για όσους μετανάστες βρίσκονται στην ηπειρωτική. Σύμφωνα με τη νέα πολιτική, σε πέντε ημέρες πρέπει  να αποφασίσουν. Ωστόσο, οι μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) έχουν ήδη λάβει αναφορές σχετικά με τις πιέσεις που δέχονται οι μετανάστες για να λάβουν την απόφαση επιτόπου, χωρίς να υπάρχει χρονικό περιθώριο να συμβουλευτούν έναν δικηγόρο.

Ανησυχούμε, συνεχίζουν οι 15 οργανισμοί , ότι η νέα πολιτική θέτει σε κίνδυνο το δικαίωμα μιας δίκαιης διαδικασίας ασύλου όπως προβλέπεται από το δίκαιο της ΕΕ, αλλά και την απόφασή τους να επιστρέψουν στη χώρα καταγωγής τους. Επιπλέον, η πολιτική αυτή παρουσιάζει υψηλό κίνδυνο επαναπροώθησης, δεδομένου ότι μπορεί να οδηγήσει τους αιτούντες άσυλο με ισχυρές αξιώσεις ασύλου, οι οποίοι ενδέχεται να έχουν λάβει αρνητική πρωτοβάθμια απόφαση, να παραιτηθούν από το δικαίωμα προσφυγής.

Αυτή η νέα πολιτική είναι η τελευταία σε μια σειρά από βήματα που γίνονται για να καταστήσουν δυσκολότερη την πρόσβαση στο άσυλο στην Ευρώπη, όπως περιγράφεται σε πολλές εκθέσεις .
Οποιαδήποτε απόφαση να ασκήσει το δικαίωμα προσφυγής ή να επωφεληθεί από την AVRR πρέπει να είναι εθελοντική και μη εξαναγκασμένη. Το πρόγραμμα AVRR του IOM πρέπει να είναι διαθέσιμο σε όλους τους μετανάστες ανά πάσα στιγμή, ώστε να καταστεί δυνατή η ασφαλής, αξιοπρεπής και βιώσιμη επιστροφή, ανεξάρτητα από το αν έχουν υποβάλει αίτηση ασύλου. Ως εκ τούτου:

Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αναστρέψει την πρόσφατη πολιτική που περιορίζει την επιλεξιμότητα ενός ατόμου για την AVRR.

Η Επιτροπή θα πρέπει να αξιολογήσει επειγόντως τη συμβατότητα αυτής της πρακτικής με το δίκαιο της ΕΕ για το άσυλο και το δικαίωμα αποτελεσματικής προσφυγής.

Ο ΔΟΜ και η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες θα πρέπει να συνεργαστούν με την Επιτροπή και την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να αξιολογήσουν τον αντίκτυπο της νέας πολιτικής στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων των αιτούντων άσυλο, ώστε το πρόγραμμα AVRR και η εφαρμογή του στο πλαίσιο αυτής της νέας πολιτικής να μην θέτει σε κίνδυνο το δικαίωμά τους να ζητήσουν άσυλο και προστασία.

Η Επιτροπή και η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να καθιερώσουν μηχανισμούς παρακολούθησης και λογοδοσίας για την παρακολούθηση των διαδικασιών ασύλου στα ελληνικά νησιά.

Η Επιτροπή και η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να συνεδριάζουν τακτικά με την υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών.

Οι Οργανισμοί που υπογράφουν:

ActionAid, Advocates Abroad, Amnesty International, CARE, Diotima, Greek Council for Refugees, Greek Forum of Migrants, Human Rights Watch,  International Rescue Committee, Jesuit Refugee Services, Legal Centre Lesbos, Norwegian Refugee Council,  Oxfam,  Save the Children,  Solidarity NOW

Ρεπορτάζ: Μυρσίνη Τζινέλλη

 

Αναδημοσίευση από : http://www.ert.gr

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue