Θα αργήσουν να λειτουργήσουν οι νέες Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) στα νησιά καθώς δεν υπήρξε ενδιαφέρον από τους γιατρούς για την στελέχωσή τους, όπως φαίνεται από τους Πίνακες Κατάταξης των υποψηφίων γιατρών και λοιπού προσωπικού για τις 2868 θέσεις σε όλη τη χώρα, που δημοσιεύτηκαν από το Υπουργείο Υγείας.
Από τις 25 θέσεις γιατρών που προκηρύχτηκαν για τη Λέσβο μόνο ένας παθολόγος ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση, αντίστοιχα στα υπόλοιπα νησιά τρεις γιατροί στη Σάμο (ένας γενικής ιατρικής και 2 παθολόγοι) , ένας παθολόγος στη Χίο και από ένας παιδίατρος σε Λήμνο και Ικαρία, ενώ αντίθετα μεγάλη ήταν η ζήτηση για τις υπόλοιπες θέσεις.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου «δυστυχώς παρατηρήθηκε η διαχρονική δυσκολία να καλυφθούν με επάρκεια θέσεις στην περιφέρεια και τα νησιά η οποία έχει επιδεινωθεί λόγω brain drain, ενώ εντός του ερχόμενου διμήνου θα τεθεί σε λειτουργία μεγάλος αριθμός από τις νέες δομές» που θα αφορά την ηπειρωτική κυρίως χώρα.
Όσον αφορά τις υπόλοιπες ειδικότητες για τις 60 συνολικά θέσεις που προκηρύχτηκαν στη Λέσβο , υπεβλήθησαν :
ΠΕ Ιατρών Γενικής Ιατρικής:
ΠΕ Ιατρών Παθολογίας:
ΠΕ Ιατρών Παιδιατρικής:
ΠΕ Νοσηλευτικής: 11
ΠΕ Κοινων. Λειτουργών: 40
ΠΕ Διοικητικού – Οικονομικού: 337 (!)
ΤΕ Επισκ. Υγείας:
ΤΕ Νοσηλευτικής: 88
ΤΕ Κοινων. Λειτουργών: 50
ΤΕ Διοίκ. Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας: 28
ΔΕ Βοηθών Νοσηλ: 93
ΔΕ Διοικ. Γραμματέων: 105
Οι θέσεις που δεν καλύφθηκαν θα επαναπροκηρυχθούν από το Υπουργείο με την ελπίδα να ενδιαφερθούν γιατροί να στελεχώσουν τις μονάδες και στα νησιά.
Αρχικός σχεδιασμός του υπουργείου ήταν οι μονάδες αυτές να ήταν έτοιμες να λειτουργήσουν το Σεπτέμβρη και να αποτελέσουν ένα νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας όπου κάθε πολίτης πρέπει να εγγράφεται στην Τοπική Μονάδα Υγείας, και θα έχει τον οικογενειακό ιατρό- παιδίατρο ο οποίος και θα τον παρακολουθεί και θα τον παραπέμπει όπου χρειάζεται στο υπόλοιπο δημόσιο σύστημα υγείας .
Ρεπορτάζ: Μυρσίνη Τζινέλλη
Αναδημοσίευση από : http://www.ert.gr