Home ΚοινωνίαΕλλάδα Αύξηση των εξαγωγών σε κρασί, ελαιόλαδο και οπωροκηπευτικά τα επόμενα χρόνια

Αύξηση των εξαγωγών σε κρασί, ελαιόλαδο και οπωροκηπευτικά τα επόμενα χρόνια

by ikariaki.gr
17 views

Αντιπροσωπεύοντας περίπου το 20% της γεωργικής παραγωγής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), οι προοπτικές για το ελαιόλαδο, το κρασί και τα οπωροκηπευτικά μεταξύ 2017 και 2030 είναι μικτές.

Οι εξειδικευμένες αυτές καλλιέργειες αναμένεται να συνεχίσουν τις πρόσφατες τάσεις τους για στασιμότητα ή ελαφρά μείωση της κατανάλωσης και την αύξηση των εξαγωγών, σύμφωνα με την έκθεση της ΕΕ για τις γεωργικές προοπτικές που δημοσιεύθηκε στις 18 Δεκεμβρίου 2017.

Μέχρι το 2030, η παραγωγή ελαιολάδου στην ΕΕ αναμένεται να αυξηθεί, ιδίως στην Ισπανία και την Πορτογαλία (κατά 2,3% ετησίως), λόγω της μεγαλύτερης άρδευσης και των νέων φυτειών που παράγουν υψηλότερες αποδόσεις.

Στην Ιταλία, η ανάπτυξη θα μπορούσε να φθάσει το 2% ετησίως, ενώ η παραγωγή στην Ελλάδα προβλέπεται να αυξηθεί κατά 1,1% ετησίως.

Αυτή η πρόσθετη παραγωγή θα εξυπηρετήσει τόσο την αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση όσο και την αυξανόμενη κατανάλωση στην ΕΕ, εδραιώνοντας τη θέση της ΕΕ ως τον μεγαλύτερο παγκόσμιο παραγωγό και εξαγωγέα ελαιολάδου.

Ωστόσο, αυτή η αναμενόμενη αύξηση της παραγωγής θα μπορούσε να επηρεαστεί από απρόβλεπτους παράγοντες όπως η ξηρασία ή η ασθένεια.

Ο κακός καιρός και η έξαρση της ασθένειας xylella fastidiosa προκάλεσαν μείωση της παραγωγής ελαιολάδου κατά 25% το 2016/17, παρά τις σημαντικές επενδύσεις σε αρδευτικά συστήματα παραγωγής. Ενώ αναμένεται μικρή ανάκαμψη, τα επίπεδα παραγωγής δεν έχουν ακόμη φθάσει στο επίπεδο του 2015/16.

Σχεδόν το σύνολο (99%) των ελιών που παράγονται στην ΕΕ προέρχονται από αγροκτήματα στην Ισπανία, την Ιταλία, την Ελλάδα ή την Πορτογαλία – το μεγαλύτερο μέρος της καλλιεργούμενης έκτασης από μικρούς αγρότες στην Ιταλία και την Ελλάδα, σε αντίθεση με περισσότερες μεσαίες και μεγάλες εκμεταλλεύσεις στην Ισπανία Πορτογαλία.

Αναμένεται αύξηση των εξαγωγών οίνου
Η κατανάλωση οίνου στην ΕΕ μειώθηκε σχεδόν κατά 3 λίτρα κατά κεφαλή την τελευταία δεκαετία και η κατανάλωση αναμένεται να είναι 25 λίτρα κατά κεφαλή μέχρι το 2030.

Ωστόσο, παρά την υποχώρηση της κατανάλωσης, η ΕΕ είναι πιθανό να διατηρήσει σταθερή αύξηση των εξαγωγών οίνου ( + 1,7% ετησίως), οι οποίες αναμένεται να φθάσουν τα 27 εκατομμύρια εκατόλιτρα περίπου το 2030, χάρη στη μεγάλη ζήτηση για οίνους με γεωγραφική ένδειξη και για τους αφρώδεις οίνους. Σήμερα, η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός οίνου παγκοσμίως σε 160 εκατομμύρια εκατόλιτρα, που αντιπροσωπεύει πάνω από το 60% της παγκόσμιας παραγωγής το 2016. Οι περισσότεροι από τους οίνους της ΕΕ προέρχονται από την Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία (80% της παραγωγής).
Μήλα, ντομάτες: παραμένει σταθερή η παραγωγή
Η έκθεση επικεντρώνεται σε δύο μόνο αγορές στον τομέα των οπωροκηπευτικών: μήλα και ντομάτες.
Όσον αφορά τα μήλα, η παραγωγή της ΕΕ ανήλθε σε περισσότερα από 12 εκατομμύρια τόνους το 2016/17, κυρίως από την Πολωνία, την Ιταλία, τη Γαλλία και τη Γερμανία.
Η έκθεση προβλέπει ότι η κατανάλωση φρέσκων μήλων θα σταθεροποιηθεί έως το 2030, με τη σειρά της να οδηγήσει σε σταθερότερη παραγωγή της ΕΕ σε περίπου 12,5 εκατομμύρια τόνους ετησίως.
Ωστόσο, η κατανάλωση επεξεργασμένων μήλων ενδέχεται να μειωθεί ελαφρώς, προσθέτει η έκθεση. 
Οι αποδόσεις αναμένεται επίσης να αυξηθούν χάρη στην αυξανόμενη χρήση σύγχρονων μεθόδων παραγωγής, την αντικατάσταση παλαιών οπωρώνων από νέες και τη βελτίωση της αντοχής στις ασθένειες και τη διαχείριση των παρασίτων.

Όσον αφορά τις τομάτες, η έκθεση προβλέπει ότι η παραγωγή στην ΕΕ θα παραμείνει σταθερή, ενώ η κατανάλωση αναμένεται να μειωθεί ελαφρά (φθάνοντας τα 14,4 κιλά κατά κεφαλή το 2030). Αντίθετα, η παραγωγή και η κατανάλωση μεταποιημένων ντοματών αναμένεται να αυξηθούν ελαφρώς (+ 0,4% ετησίως έως το 2030), λόγω της μεγαλύτερης ζήτησης (σε πάνω από 21 kg το 2030 κατά κεφαλήν).

Η ζήτηση αναμένεται να οδηγήσει στην αυξανόμενη χρήση μεταποιημένων ντοματών ως συστατικών σε άλλα τρόφιμα και ως αποτέλεσμα της αυξανόμενης δημοτικότητας των προϊόντων διατροφής που προκαλούν έναν μεσογειακό τρόπο ζωής.

Το 2016/17, η ΕΕ παρήγαγε πάνω από 18 εκατομμύρια τόνους τομάτας, εκ των οποίων το 40% καταναλώνεται νωπό και το 60% χρησιμοποιείται στη μεταποιητική βιομηχανία.

Η Ισπανία, η Ιταλία, οι Κάτω Χώρες, η Πολωνία και η Γαλλία αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 75% της παραγωγής για νωπή κατανάλωση, ενώ η Ισπανία, η Ιταλία και η Πορτογαλία παράγουν το 94% των τοματών που παράγονται για μεταποίηση.

Οι προοπτικές για το ελαιόλαδο, το κρασί και τα οπωροκηπευτικά συζητούνται επίσης στη διάσκεψη της ΕΕ για τις γεωργικές προοπτικές στις Βρυξέλλες στις 19 Δεκεμβρίου 2017.

 

 

Αναδημοσίευση από : https://www.neapaseges.gr

 

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue