Home ΚοινωνίαΕλλάδα Αφιέρωμα: Το προφίλ των Νέων Αγροτών ανά περιφέρεια

Αφιέρωμα: Το προφίλ των Νέων Αγροτών ανά περιφέρεια

by ikariaki.gr
15 views

Μαρία Αντωνίου

Η«Ύπαιθρος Χώρα» αναζήτησε τα στοιχεία που καταδεικνύουν τα χαρακτηριστικά των νέων αγροτών στη χώρα μας. Νεαροί, φιλόδοξοι, μορφωμένοι, όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, συναφών ή μη αντικειμένων, νικούν τις κατά τόπους αντιξοότητες και αναζητούν μια διαφορετική τύχη, αξιοποιώντας όσα προσφέρει ο τόπος τους. Για άλλους όνειρο ζωής και για άλλους μία λύση στην αναζήτηση επαγγελματικής αποκατάστασης, στο αφιέρωμα που ακολουθεί παρουσιάζεται ποιοι είναι αυτοί οι νέοι που καλούνται να πάρουν στα χέρια τους το παραγωγικό μέλλον της χώρας.

Αγροτικός Συνεταιρισμός Ξάνθης: Ένας στους δύο συνεχίζουν με Σχέδια Βελτίωσης

Εκτός από ομάδες παραγωγών καπνού, φρούτων και συγκέντρωση δημητριακών, η «Ένωση Ξάνθης» λειτούργησε για πρώτη φορά το 2016 ως ΚΕΑ, συγκεντρώνοντας και αιτήσεις νέων αγροτών. Από τις περίπου 170 αιτήσεις που έγιναν στον νομό, οι 50 πραγματοποιήθηκαν στο ΚΕΑ της «Ένωσης» και έχουν εγκριθεί όλες, πλην μίας αποχώρησης.

Όπως μας ενημέρωσε η Ζωή Κουτρουλού από τον συνεταιρισμό, οι 35 αιτήσεις έγιναν από γυναίκες, ενώ στο σύνολό τους προέρχονται από παιδιά αγροτικών οικογενειών της περιοχής.

Οι περισσότεροι είναι απόφοιτοι λυκείου, ενώ 10% έχουν αποφοιτήσει από κάποιο ΑΕΙ ή ΤΕΙ. Με περίπου τους μισούς να έχουν καταθέσει και αίτηση για Σχέδιο Βελτίωσης αλλά και με δεδομένη τη μικρή χρονική διάρκεια υποχρεώσεων του προγράμματος, η κα Κουτρουλού εξέφρασε την ανησυχία της για το αν θα συνεχίσουν όλοι την ενασχόληση με τον αγροτικό τομέα, συμπληρώνοντας πως «όσοι ήρθαν με πτυχίο, φαίνεται ότι θέλουν να ψάξουν κάτι σχετικό με αυτό που έχουν σπουδάσει, απλώς επειδή δεν υπάρχουν δουλειές στον τομέα τους και αποφάσισαν να καταπιαστούν με αυτό που ούτως ή άλλως αναγκαστικά ασχολούνται».

Αγροτικός Συνεταιρισμός Γρεβενών: Τα 3/10 είναι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης

Ο ΑΣ Γρεβενών, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων για την ενίσχυση της τοπικής παραγωγής, ασχολείται και με όλο το μελετητικό φάσμα των ΚΕΑ. Από την πρώτη πρόσκληση του προγράμματος Νέων Αγροτών έλαβε 50 αιτήσεις, οι οποίες και εγκρίθηκαν. Το 40% των αιτηθέντων ήταν γυναίκες, μεταξύ των οποίων βέβαια περιλαμβάνονται και αρκετές σύζυγοι αγροτών.

Ως προς το μορφωτικό επίπεδο, το 70% των αιτηθέντων είναι απόφοιτοι λυκείου, ενώ το υπόλοιπο 30% είναι απόφοιτοι ανώτερης ή ανώτατης εκπαίδευσης και δύο εξ αυτών είναι γεωτεχνικοί. Στο σύνολό τους, όμως, αποτελούνται από άτομα που έχουν επαφή με τον αγροτικό χώρο και λόγω οικογενειακής ενασχόλησης, με μόνο 5 εξ αυτών να μην έχουν… ξαναπιάσει τσάπα.

Αλλάζει το προφίλ των Νέων Αγροτών της Ελλάδας!

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η διαστρωμάτωση των νέων που υπέβαλαν αίτηση εγκατάστασης. Πιο συγκεκριμένα, 20% περίπου των αιτηθέντων, σύμφωνα με τον κ. Φωλίνα, αποτελείται από διαδόχους κατάστασης μεγάλων εκμεταλλεύσεων της τάξεως των 1.000-1.500 στρεμμάτων, οπότε και θα συνεχίσουν ως αγρότες διατηρώντας την οικογενειακή επιχείρηση.

Ένα άλλο 20% ενδεχομένως να αποχωρήσει, αν βρεθεί κάτι καλύτερο επαγγελματικά, ενώ το 60% θα παραμείνει στο πλαίσιο των οικογενειακών εκμεταλλεύσεων και της πολυαπασχόλησης. «Κάποιοι θα ξεφύγουν από αυτό το 60% και θα κάνουν μία επένδυση, ενδεχομένως στα αρωματικά φυτά, που είναι μία εύκολη και γρήγορη επένδυση, ενώ κάποιοι σκέφτονται τα δέντρα. Εξαρτάται και πώς θα τρέξουν τα προγράμματα, όπως π.χ. το μέτρο της δάσωσης για τις καρυδιές, τις αμυγδαλιές και τα μέτρα του ΠΑΑ που, αν γίνουν, ένα μεγάλο ποσοστό θα βάλει τέτοια δέντρα», δήλωσε ο κ. Φωλίνας.

Γενικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων: Ήρθαν για να μείνουν

Η «Ένωση Αγροτών Ιωαννίνων» δραστηριοποιείται στα προγράμματα νέων αγροτών από το 2012 και σήμερα αριθμεί 1.200 μέλη. Κατά την πρώτη πρόσκληση του προγράμματος συγκέντρωσε 12 αιτήσεις, ενώ στη δεύτερη πρόσκληση κατατέθηκαν 57 φάκελοι νέων αγροτών, από την ΠΕ Ιωαννίνων.

Με τους περισσότερους να είναι έως 30 ετών, η αναλογία ανδρών-γυναικών ήταν 70%-30% αντίστοιχα, ενώ μόνο τέσσερις από τους 57 της δεύτερης πρόσκλησης είναι πανεπιστημιακής ή τεχνολογικής εκπαίδευσης. Σε ποσοστό περίπου 90% είναι διάδοχοι οικογενειακών εκμεταλλεύσεων, έτσι η πλειοψηφία αυτών των νέων αγροτών ασχολείται με την κτηνοτροφία, ενώ, βάσει των αιτήσεων, παρατηρείται μια μικρή τάση για ενασχόληση με αρωματικά φυτά, αλλά και με καλλιέργειες πατάτας και αμπελώνες διαδεχόμενοι τους γονείς τους.

«Υπάρχουν αρκετοί που έδειξαν ενδιαφέρον και ήδη συζητάμε για να υποβάλλουν προτάσεις για Σχέδια Βελτίωσης», μας ενημέρωσε ο Βασίλης Θεοδωράκης, από τον συνεταιρισμό. Η θετική αυτή εικόνα ενισχύεται και από το γεγονός ότι «από τα 63 άτομα που έπρεπε πέρυσι να παρακολουθήσουν τα σεμινάρια των 150 ωρών για να πάρουν το υπόλοιπο της ενίσχυσης, σήμερα, έναν χρόνο μετά, οι 58 είναι ενεργοί, κρατώντας τα ποσοστά αρκετά υψηλά».

 

ΑΣ Μεσολογγίου Ναυπακτίας: Σταθμός ζωής το πρόγραμμα

Ο ΑΣ Μεσολλογίου Ναυπακτίας «Η Ένωση» δραστηριοποιήθηκε φέτος για πρώτη φορά στις αιτήσεις νέων αγροτών, αλλά και στα βιολογικά προγράμματα, καταφέρνοντας να συγκεντρώσει 105 αιτήσεις, από την πρώτη πρόσκληση του προγράμματος.

Εγκεκριμένες από αυτές είναι οι 72, δύο απορρίφθηκαν και οι υπόλοιποι είναι επιλαχόντες. Το 70% των αιτούντων είναι άνδρες και το υπόλοιπο 30% γυναίκες, με έναν μέσο όρο ηλικίας γύρω στα 30 έτη. Η συντριπτική πλειοψηφία είναι απόφοιτοι γυμνασίου και λυκείου, ενώ οκτώ εξ αυτών είναι πτυχιούχοι, με δύο άτομα να έχουν πτυχίο γεωπόνου, που ήταν και κριτήριο βαθμολογίας.

Από αυτούς, 13 ακολουθούν την παραγωγική κατεύθυνση της κτηνοτροφίας, ένας θα μπει στα μονοπάτια της μελισσοκομίας και οι υπόλοιποι θα κατευθυνθούν στη φυτική παραγωγή, καλλιεργώντας κηπευτικά, εσπεριδοειδή και ελιές, αλλά και κτηνοτροφικά φυτά, ακολουθώντας την παραγωγική κατεύθυνση των γονιών τους.

Όπως μας δήλωσε η Ελένη Πιστιόλη από τον συνεταιρισμό, με βάση και την επαφή που είχε με τους νέους κατά τη διάρκεια των αιτήσεων, «οι περισσότεροι είναι άνθρωποι που ανέλαβαν τα χωράφια των γονιών τους, ήδη βοηθούσαν, και όταν βγήκε το πρόγραμμα οι γονείς τους γύρισαν τα χωράφια σε αυτούς και είτε υπήρχε ή δεν υπήρχε το πρόγραμμα θα γινόταν αγρότες», ενώ υπήρχαν και άτομα για τα οποία το πρόγραμμα αποτέλεσε «σταθμό ζωής για την ενασχόλησή τους με το αγροτικό επάγγελμα» επεσήμανε χαρακτηριστικά.

ΕΑΣ Ιεράπετρας: Ένας στους επτά είναι μετανάστης δεύτερης γενιάς

Και οι 40 αγρότες που έκαναν αίτηση στο ΚΕΑ ΕΑΣ Ιεράπετρας έχουν λάβει ήδη την πρώτη δόση και βρίσκονται εν αναμονή της δεύτερης, με το συνολικό ύψος της ενίσχυσης να ανέρχεται στα 19.500 ευρώ. Από αυτούς, το 70% ήταν άνδρες και το 30% γυναίκες, οι περισσότεροι απόφοιτοι λυκείου και έξι απόφοιτοι ΑΕΙ ή ΤΕΙ. Επτά είναι μετανάστες δεύτερης γενιάς.

Σχεδόν στο σύνολό τους, οι νέοι αυτοί φιλόδοξοι αγρότες προέρχονται από οικογένειες που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό χώρο, κυρίως διαθέτοντας θερμοκήπια, όπως είναι και η κυρίαρχη τάση στην περιοχή. Έτσι και η πλειοψηφία των αιτήσεων αφορούσε θερμοκηπιακές καλλιέργειες, εκτός μίας αίτησης για μελισσοκομία και μίας για υπαίθρια κηπευτικά.

Όπως μας ενημερώνει ο γεωπόνος της ΕΑΣΙ, Μιχάλης Φερετζάκης, εκτός από τα οικογενειακά θερμοκήπια, ένα 30% εξ αυτών έκαναν και κάποιες εξωγεωργικές δουλειές ως υπάλληλοι.

Με βάση αυτό, φαίνεται ότι η αίτηση για το πρόγραμμα ήταν αρκετά συνειδητή επιλογή, καθώς, σύμφωνα με τον κ. Φερετζάκη, μόνο 4 εξ αυτών τηρούν μεν τις υποχρεώσεις του προγράμματος αλλά δεν φαίνεται να ασχολούνται οι ίδιοι με τα θερμοκήπια παρά οι γονείς τους, ενώ ένα σημαντικό 10% των αιτηθέντων έχει ήδη δηλώσει την πρόθεση να προχωρήσει σε κάποιο σχέδιο επέκτασης ή βελτίωσης της αγροτικής επιχείρησης.

 

Ένωση Συνεταιρισμών Νήσων Κυκλάδων-Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη ΑΕ: Δεν τους πτοούν οι αποστάσεις

«Ήταν μία μεγάλη εμπειρία, γιατί ήρθαμε σε επαφή με κόσμο, στο πλαίσιο του υπομέτρου 6.1 για τους νέους γεωργούς, είχαμε κάνει δράσεις ενημέρωσης κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ενημερώνοντας σε όλα τα νησιά κ.ά», μας ενημέρωσε ο Ευάγγελος Παππάς, γεωπόνος και επόπτης του Κέντρου Μελισσοκομίας Πειραιώς και Κυκλάδων.

Μορφωμένοι, φιλόδοξοι & πρωτοπόροι οι 15.500 νέοι που εισέρχονται στον πρωτογενή τομέα

Από τους αιτούντες κατά τη δεύτερη πρόσκληση του προγράμματος, ως προς το μορφωτικό επίπεδο, οι περισσότεροι ήταν δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, εκτός από δύο, απόφοιτους ΑΕΙ και ΤΕΙ.Με 13 αιτήσεις από την πρώτη πρόσκληση του προγράμματος και 17 επιπλέον από τη δεύτερη, έφτασαν συνολικά τις 30 αιτήσεις, όλες από τα νησιά των Κυκλάδων και μία από τη Μάνδρα Αττικής. Μόλις το 25% των αιτηθέντων είναι γυναίκες.

Με την επαγγελματική πολυδραστηριότητα που κυριαρχεί στην περιοχή των Κυκλάδων, οι περισσότεροι από τους νέους που αιτήθηκαν απασχολούνται, συνήθως εποχικά, στον τουρισμό, όμως προέρχονται από αγροτικές οικογένειες, οπότε και η αγροτική ενασχόληση δεν τους ήταν κάτι ξένο, επεσήμανε ο κ. Παππάς.

«Είχαμε ένα πολύ μικρό ποσοστό, δύο άτομα, στη Σέριφο και στην Τήνο, οι οποίοι ήταν νέα παιδιά της Αττικής, άνεργοι ή μερικώς απασχολούμενοι με μεροκάματα. Λόγω καταγωγής επέστρεψαν στον τόπο τους, για να γίνουν και οι δύο μελισσοκόμοι με πολύ σημαντικές προδιαγραφές, κι έχουν στόχο να συμμετέχουν και στα Σχέδια Βελτίωσης», μας επεσήμανε ο κ. Παππάς, χαρούμενος για το μεγάλο στοίχημα που πέτυχε το ΚΕΑ και συνέχισε λέγοντας πως «το 25% του συνολικού αριθμού αυτών των νέων θα μπει και στα σχέδια βελτίωσης για να εκσυγχρονίσει τις εκμεταλλεύσεις του».

Παρά την ελκυστικότητα των νησιών, οι αγροτικές υποδομές και οι υπηρεσίες σε αυτά είναι πολύ περιορισμένες. Ενδεικτικό της κατάστασης ήταν το παράδειγμα του αιτούντος νέου αγρότη από τη Φολέγαδρο, ο οποίος, εκτός από την επικοινωνία του με το ΚΕΑ έπρεπε να συγκεντρώσει μεταξύ άλλων την αίτηση ΜΑΑΕ από τη Νάξο, να απευθυνθεί στη ΔΑΟΚ, που είναι στην Σαντορίνη, καθώς και στην Κεντρική Διεύθυνση, που βρίσκεται στη Σύρο, σύμφωνα με τον κ. Παππά.

Κτηνοτροφία και ελαιοκαλλιέργεια επιλέγουν στο Βόρειο Αιγαίο

Τα ΚΕΑ του Β. Αιγαίου παρέλαβαν 554 αιτήσεις κατά την πρώτη πρόσκληση του προγράμματος, με τους δικαικούχους να ανέρχονται σε 548 και τους επιλαχόντες να έχουν απορροφηθεί, όπως μας ενημέρωσε ο διευθυντής των ΚΕΑ στην Λέσβο, Στράτος Κεφάλας.

Το 70% των αιτηθέντων είναι άνδρες και το υπόλοιπο 30% γυναίκες. Οι περισσότεροι νέοι αγρότες, ειδικά στη Λέσβο, καταπιάνονται με την κτηνοτροφία αλλά και την ελαιοκαλλιέργεια, που κυριαρχεί στην περιοχή.

Ως ΚΕΑ, «διαπιστώσαμε μία τάση παιδιών που προέρχονται από αγροτικές περιοχές και ήταν επιλογή τους να γίνουν νέοι αγρότες, αλλά και μία τάση από ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν εμπειρία στον χώρο, αλλά δοκιμάστηκαν εργασιακά και ενδεχομένως να μην μπορούσαν να βρουν δουλειά. Δεν είναι μόνο όσοι αναλαμβάνουν την επιχείρηση του πατέρα, είναι κι εκείνοι που θέλουν να κάνουν τη δική τους επιχείρηση. Βλέπεις ανθρώπους οι οποίοι το κάνουν πραγματικά επειδή τους αρέσει και ανθρώπους που το κάνουν και για τα λεφτά», δήλωσε ο κ. Κεφάλας, τονίζοντας πως πρόθεση του γραφείου ήταν αυτοί που θα απευθυνθούν να ασχοληθούν πραγματικά και όχι να γίνει «αρπαχτή».

 

Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Στυλίδας: Ένας στους δύο έκανε τα πρώτα βήματα επέκτασης

Ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Στυλίδας, που λειτουργεί από το 1949, πραγματοποίησε το πρώτο εγχείρημα ως ΚΕΑ με το πρόγραμμα νέων αγροτών, από την πρόσκληση του 2016.

Συγκεντρώνοντας 50 φακέλους κατά την πρώτη πρόσκληση, περίπου το 10% των αιτήσεων του νομού, και 10 ακόμη από την δεύτερη, έφτασε ένα σύνολο 60 αιτήσεων. Το 90% αυτών των ατόμων είναι παιδιά αγροτικών οικογενειών, όπου μετά τον στρατό ή το πανεπιστήμιο κατευθύνθηκαν στην γεωργία. Σύμφωνα με τον Δημήτρη Κουτσιούκη, γεωπόνο-μελετητή του Συνεταιρισμού, δώδεκα από όσους έκαναν αίτηση είναι απόφοιτοι ΑΕΙ-ΤΕΙ και οι υπόλοιποι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Εκείνο που παρουσίασε μεταβολή ήταν το ποσοστό των γυναικών, όπου, όπως επεσήμανε ο κ. Κουτσιούκης, «εκεί που το 2009 η αναλογία μία γυναίκα στους δέκα άνδρες, σε αυτές τις αιτήσεις ήταν τέσσερις φορές πάνω».

Οι αιτούντες μοιράζονται κατά το ήμισυ σε εκείνους που απλώς παίρνουν τα χρήματα και συνεχίζουν να ασκούν το επάγγελμα στην οικογενειακή επιχείρηση, διατηρώντας την ως έχει, και σε εκείνους που ψάχνονται για εξέλιξη της κατάστασης που παρέλαβαν, «κάνοντας μικρά βήματα, αγοράζοντας γη ή υποβάλλοντας Σχέδιο Βελτίωσης» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Με το 90% των αιτήσεων να αφορούν στην ελαιοκαλλιέργεια και την κτηνοτροφία και τους υπόλοιπους να καταπιάνονται με μελίσσια και κηπευτικά αντίστοιχα.

Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Μεσσηνίας: Το 70% σε Σχέδια και το 20% περιμένει τα Βιολογικά

Τα ΚΕΑ του ΑΕΣ Μεσσηνίας ανέπτυξαν για πρώτη φορά υπηρεσίες παροχής συμβουλευτικής υποστήριξης στα μέλη και σε παραγωγούς του νομού, στο πλαίσιο των Μέτρων του ΠΑΑ 2014 – 2020, τον Σεπτέμβριο του 2016. Το σύνολο σχεδόν των αιτήσεων που υποβλήθηκαν, εγκρίθηκαν.

Οι νέοι αυτοί γεωργοί βρίσκονται μεταξύ 21 και 30 ετών, απόφοιτοι Λυκείου, με εξαίρεση έναν, που είναι απόφοιτος ΤΕΙ Τεχνολογίας Γεωπονίας. Το 50% είναι γυναίκες, ενώ στο σύνολο τους είναι άνεργοι, προερχόμενοι από αγροτικές οικογένειες. Κύρια παραγωγική κατεύθυνση έχουν την καλλιέργεια της ελιάς. «Το 70% προχώρησε και στην υποβολή Σχεδίου Βελτίωσης, ενώ το 20% αναμένει την πρόσκληση του Μέτρου της Βιολογικής Γεωργίας. Σκοπός τους είναι να διαδεχθούν τους γονείς τους στη διαχείριση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και να αξιοποιήσουν τους πόρους τόσο του προγράμματος αυτού όσο και μεταγενέστερων για την αύξηση της παραγωγής τους τόσο σε ποιοτικούς όσο και ποσοτικούς όρους με στόχο την διασφάλιση ενός αξιοπρεπούς εισοδήματος», μας μετέφερε, μιλώντας στην «ΥΧ», ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Ένωσης, Ιωάννης Πάζιος.

 

10 Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Βισαλτίας: Ισχυρή η συμμετοχή των γυναικών

Η Ένωση Συνεταιρισμών Βισαλτίας υποδέχθηκε για πρώτη φορά αιτήσεις νέων αγροτών το 2016. Από τις 18 αιτήσεις εγκρίθηκαν οι 15, με το 70% των χρημάτων της επιδότησης να έχει ήδη καταβληθεί στους δικαιούχους. «Όσον αφορά την αναλογία αντρών γυναικών αυτή είναι 50-50, ίσως μάλιστα οι γυναίκες να είναι λίγο περισσότερες», μας ενημέρωσε ο Κλέαρχος Γιάτσιος, από το ΚΕΑ του συνεταιρισμού, «χωρίς όμως όλες να είναι νέοι παραγωγοί, που τώρα ανοίγουν τα φτερά τους. Απλά είναι παιδιά ή σύζυγοι γεωργών, παιδιά που εργάζονται στις εκμεταλλεύσεις των πατεράδων τους ή σύζυγοι που πάνε να συμπληρώσουν το εισόδημα».

Με τη συντριπτική πλειοψηφία των νέων αυτών αγροτών να είναι κάτω των 30 ετών, όλοι είναι απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης πλην ενός, που έχει πτυχίο ΤΕΙ. Ως προς το είδος της δραστηριότητας εκτός από την πλειοψηφία που ασχολείται με την φυτική παραγωγή, υπήρχαν και άτομα που ασχολούνται με την μελισσοκομία αλλά και την κτηνοτροφία. «Το πρόγραμμα είχε κάποιες ιδιαίτερες απαιτήσεις οπότε αρκετά κηπευτικά μπήκαν για να συμπληρωθούν τα μόρια» είπε ο κ. Γιάτσιος, συμπληρώνοντας ότι ένα σημαντικό ποσοστό, τουλάχιστον 50% των συμμετεχόντων, φαίνεται ότι θα παραμείνει στον χώρο και θα εργαστεί, ενώ και οι υπόλοιποι θα ενισχύσουν με τον τρόπο αυτό τις οικογενειακές εκμεταλλεύσεις.

11 Αγροτικός Συνεταιρισμός Ερυθρών Αττικής: Έκδηλο ενδιαφέρον και μετά το κλείσιμο του προγράμματος

Με 100 και πλέον χρόνια λειτουργίας, αριθμώντας 200 ενεργά μέλη και καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων ο ΑΣ Ερυθρών Αττικής, ως ΚΕΑ της περιοχής, συγκέντρωσε έξι συνολικά αιτήσεις μόνο από την περιοχή των Ερυθρών, με την πλειοψηφία να είναι γυναίκες. Δύο εξ αυτών απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και οι υπόλοιποι δευτεροβάθμιας και κάτοικοι των Ερυθρών στο σύνολό τους, επιθυμούσαν να ασχοληθούν με τον αγροτικό χώρο και το πρόγραμμα προσέφερε σε αυτούς μία ευκαιρία να ξεκινήσουν, όπως μας ενημέρωσε η γεωπόνος του ΚΕΑ, Μάγδα Σακελλάρη.

«Μπορεί σε κάποιους από αυτούς η κρίση να λειτούργησε στο να στραφούν στην αξιοποίηση των χωραφιών που έχουν και στο πρόγραμμα, αλλά περισσότερο φάνηκε ότι θέλουν να βρουν και ένα αντικείμενο και να εξελίξουν με σωστά βήματα τις επιχειρήσεις των γονιών τους» επεσήμανε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως «και οι 5 της δεύτερης πρόσκλησης έχουν δηλώσει την επιθυμία να καταρτιστούν στους τομείς που ο καθένας έχει επιλέξει, πέρα από τις απαιτήσεις του προγράμματος, και από μόνοι τους», επισημαίνοντας το έντονο ενδιαφέρον αρκετών νέων και κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους για την αναζήτηση αντίστοιχου προγράμματος.

 

12 Συνεταιρισμός Παραγωγών Ρομπόλας Κεφαλληνίας: Να βοηθήσει και το σύστημα φορολόγησης

Συμπληρώνοντας 36 χρόνια λειτουργίας και αριθμώντας 300 περίπου μέλη, ο Συνεταιρισμός Παραγωγών Ρομπόλας Κεφαλληνίας ξεκίνησε το 2016 ως ΚΕΑ, με την υποδοχή αιτήσεων νέων αγροτών συγκεντρώνοντας 9 αιτήσεις κατά την πρώτη πρόσκληση και 21 κατά την δεύτερη.

«Εδώ, όσοι καταπιάνονται με τον πρωτογενή τομέα ή ρομαντικοί είναι ή ταυτόχρονα καταπιάνονται και με άλλα πράγματα» δήλωσε, μιλώντας στην «ΥΧ», η Ευαγγελία Ψωμουλιά, από το ΚΕΑ του Συνεταιρισμού, επισημαίνοντας τις δυσκολίες των παραγωγών στη νησιωτική Ελλάδα. Με το 47% των αιτούντων να είναι γυναίκες στην περιοχή, παρατηρείται το φαινόμενο πολλές από αυτές να είναι πτυχιούχοι, παντρεμένες, με μικρά παιδιά και να δράττονται της ευκαιρίας που τους παρέχει το πρόγραμμα, για να στηρίξουν την οικογενειακή επιχείρηση. Στο σύνολο των αιτούντων υπήρχαν πολλοί πτυχιούχοι και μάλιστα με υψηλούς βαθμούς πτυχίων, όπως αναφέρει η κα Ψωμουλιά, με χαρακτηριστικό το παράδειγμα ενός νεαρού, απόφοιτου καλών τεχνών, που αποφάσισε να ασχοληθεί με τα ζώα του πατέρα του, έχοντας μάλιστα φτιάξει ο ίδιος και ένα παραδοσιακό πνευστό όργανο, δείχνοντας το μεράκι του για την ύπαιθρο.

Οι περισσότεροι από τους νέους ασχολούνται με την αιγοπροβατοτροφία, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που καταπιάνονται με μελίσσια, οπωροκηπευτικά, αμπέλια και ελιές. Στην πλειοψηφία τους, δείχνουν αρκετό ενδιαφέρον ενώ, σύμφωνα με την κα Ψωμουλιά, «αν φορολογικά βοηθηθούν και δεν μπλοκάρουν σαν καλλιεργητές εκτιμώ ότι θα παραμείνουν και θα εξελιχθούν στον χώρο».

13 Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου & Αγροτικός Συνεταιρισμός Πηλίου Βορείων Σποράδων: Υψηλά ποσοστά νέων και μορφωμένων

Από το Κέντρο Εξυπηρέτησης Αγροτών του Συνεταιρισμού Ζαγοράς εξυπηρετούνται τα τελευταία χρόνια οι παραγωγοί του Ανατολικού Πηλίου. O συνεταιρισμός, που φέτος γίνεται 102 ετών, έχει επενδύσει στη παροχή υπηρεσιών στους καλλιεργητές, που σε ποσοστό 99% αποτελούν και μέλη του, όσον αφορά τα χωριά Ζαγορά, Πουρί και Μακρυράχη. Με τον συνεταιρισμό να δέχεται κατά μέσο όρο 800 δηλώσεις ΟΣΔΕ ανά έτος, το 2013 ξεκίνησε να λειτουργεί και κέντρο ΚΕΑ,, σε συνεργασία με τη GAIA EΠΙΧΕΙΡΕΙΝ.

Από τις 19 αιτήσεις νέων αγροτών που δέχθηκε εγκρίθηκαν όλες και αφορούσαν νέους αγρότες, που θα αναλάβουν τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις των γονιών τους στην καλλιέργεια προϊόντων που παράγονται στην περιοχή, όπως μήλα, αχλάδια, κάστανα, κεράσια κ.ά. Ένας εκδήλωσε ενδιαφέρον για τη μελισσοκομία, ενώ δεν υπήρχαν καθόλου νέοι κτηνοτρόφοι. Ο ηλικιακός μέσος όρος ήταν στα 30 έτη, αλλά υπήρχαν αρκετοί στην ηλικία των 24-25 ετών. Ως προς τα ποιοτικά στοιχεία του δείγματος, το 40% περίπου των ενταγμένων στο πρόγραμμα είναι γυναίκες, με το 25% εξ αυτών να είναι αλλοδαπές, σύζυγοι κατοίκων της περιοχής, ενώ το 20% είναι απόφοιτες ανώτατης εκπαίδευσης. «Στο σύνολό τους φαίνεται να εκδηλώνουν σημαντικό ενδιαφέρον για αγροτική δραστηριότητα, εφόσον και το 90% όσων εντάχθηκαν στο υπομέτρο 6.1 έγιναν και μέλη του συνεταιρισμού, αντιπροσωπεύοντας την πέμπτη γενιά συνεταιριστών στη Ζαγορά», δήλωσε στην «ΥΧ» ο υπεύθυνος του ΚΕΑ, Σπυρίδων Λιάτσικος.

Αντίστοιχη είναι και η εικόνα από τον ΑΣ Πηλίου – Βορείων Σποράδων, ο οποίος δραστηριοποιείται στην περιοχή από το 1952 και συμμετείχε στη διαδικασία των αιτήσεων νέων αγροτών, μεταξύ άλλων, από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο. Έχοντας παραλάβει 42 αιτήσεις, όλες εγκεκριμένες πλην πέντε, που παρέμειναν στους επιλαχόντες, συγκέντρωσε έναν σημαντικό αριθμό νεαρών αιτούντων κάτω των 25 (14), αλλά και μία αναλογία γυναικών που άγγιξε το 45%. Από το σύνολο των αιτούντων 13 ήταν απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και έξι από αυτούς είχαν εξειδίκευση στον αγροτικό τομέα ή σε επιστήμες του περιβάλλοντος. Λόγω της μονοκαλλιέργειας ελιάς στην περιοχή και των ιδιοκτησιών των οικογενειών των αιτούντων, όπως δήλωσε η Λίνα Κασσαβέτη, από το ΚΕΑ του συνεταιρισμού, «οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα, στην πλειοψηφία τους, θα ασχοληθούν με την καλλιέργεια και μετά τη λήξη του προγράμματος, αν όχι πλήρως επαγγελματικά».

 

Αναδημοσίευση από : http://www.ypaithros.gr

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue