Home ΠεριβάλλονΑρχιπέλαγος Αρχιπέλαγος 2018: Δράση για την Προστασία των Θαλασσών μας

Αρχιπέλαγος 2018: Δράση για την Προστασία των Θαλασσών μας

by ikariaki.gr
13 views
dolphin topslider-no-logo

Αρχιπέλαγος 2018: Δράση για την Προστασία των Θαλασσών μας

LOGO59D2054B31992C3187555BD938B9D9A6

Η Συλλογική μας Ευθύνη για την Πλαστική Ρύπανση της Ελληνικής Φύσης

Μία μικρή θαλάσσια χελώνα καρέτα βρέθηκε να πλέει νεκρή στο ανατολικό Αιγαίο τις ημέρες των Χριστουγέννων, αποτελώντας ένα από τα πολυάριθμα αντίστοιχα περιστατικά αντιμετωπίζει καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου το Ινστιτούτο «Αρχιπέλαγος». Η χελώνα αυτή ζούσε έχοντας στο στομάχι της 84 κομμάτια πλαστικού (ένα μπαλόνι, κομμάτια από πλαστικές σακούλες και πολυεστερικές συσκευασίες, ένα θραύσμα από παιχνίδι και πολλά άλλα) και τελικά πέθανε από πρόσκρουση με ταχύπλοο σκάφος…
Μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ τη συνέχεια του άρθρου.

2

Προστατευόμενα είδη (Πετροσωλήνες, Πίνες κ.α.) στα Μενού Μεγάλων Εστιατορίων της Αθήνας και του Πειραιά

Στο πλαίσιο έρευνας του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος για την παράνομη και καταστροφική αλιεία στην Ελλάδα, έγινε μία εκτίμηση της έκτασης του προβλήματος της εμπορίας προστατευόμενων θαλάσσιων ασπόνδυλων ειδών, ως εκλεκτά εδέσματα, σε μεγάλα εστιατόρια της Αθήνας και του Πειραιά, αλλά και στην Ελλάδα γενικότερα.
Τα πιο δημοφιλή προστατευόμενα είδη που διατίθενται ευρέως στα ελληνικά εστιατόρια είναι ο Πετροσωλήνας, η Πίννα, η Μπουρού, η Κοχύλα, καθώς και ο λεγόμενος γόνος (δηλ υπομεγέθη ψάρια ή γαρίδες διαφόρων ειδών).
Μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ τη συνέχεια του άρθρου.

little-seyma3-630 0

Άλλο ένα Προαναγγελθέν Ναυάγιο Βόρεια της Μυκόνου…

Η προσάραξη του φορτηγού πλοίου Little Seyma στις ακτές της Μυκόνου πέρασε στα ψιλά γράμματα των ΜΜΕ, χωρίς να προξενήσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ή ανησυχία. Το τουρκικών συμφερόντων φορτηγό πλοίο με σημαία Παναμά (μία από τις λεγόμενες σημαίες ευκαιρίας – δηλ με ανεπαρκείς προδιαγραφές ασφαλείας), μετέφερε για καλή μας τύχη αλεύρι.
Μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ τη συνέχεια του άρθρου.

Picture5withlogocopyright

Θανατώσεις Σπάνιων Ειδών στις Θάλασσές μας

Ο εντοπισμός θαλάσσιων θηλαστικών και χελωνών που εκβράζονται νεκρά στις ακτές, αποτελεί ένα ιδιαίτερα δυσάρεστο μέρος της καθημερινότητάς μας στο Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος, το οποίο δεν δημοσιοποιούμε συχνά. Όταν όμως τα αίτια των θανάτων τους οφείλονται στην ανθρώπινη δραστηριότητα, θεωρούμε ότι τα περιστατικά πρέπει να γίνονται γνωστά, καθώς η προστασία τους και η αντιμετώπιση των παραγόντων που τα απειλούν, αποτελεί κοινή συλλογική ευθύνη.
Μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ τη συνέχεια του άρθρου.

26758689 10155263898600878 6579064988313384815 o

Το Αρχιπέλαγος σε συνεδρίαση της Βουλής με θέμα την Αλιεία

Το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος συμμετείχε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, με θέμα «Διαχείριση ιχθυαποθεμάτων: Η κατάσταση σήμερα, προβλήματα και προοπτικές». Στη συνεδρίαση αυτή, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, επιστήμονες από κρατικά ερευνητικά ιδρύματα και από μη-κυβερνητικούς φορείς, καθώς και εκπρόσωποι από φορείς παράκτιας, μέσης και ερασιτεχνικής αλιείας, ενημέρωσαν την Επιτροπή για την κατάσταση της αλιείας στις ελληνικές θάλασσες.
Μπορείτε να δείτε τη συνεδρίαση ΕΔΩ

23800012 10155128447595878 4485257263028615724 o

Virtual Field Course στο Αρχιπέλαγος από το Open University

Ακαδημαϊκοί και κινηματογραφικό συνεργείο από το Open University της Βρετανίας, ολοκλήρωσαν σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος, τα γυρίσματα για ένα Virtual Field Course (διαδικτυακό μάθημα έρευνας πεδίου) το οποίο θα ενταχθεί στο πλαίσιο του διδακτέου μαθήματος «Περιβάλλον και Κοινωνία».
Μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ τη συνέχεια του άρθρου.

26951946 10155271792880878 7098446548111026546 o

VICE Greece: «Από τα Ράφια του Σουπερμάρκετ έως το Βυθό της Θάλασσας»

Ερευνητές του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος συνεργάστηκαν με το τηλεοπτικό συνεργείο του VICE GREECE με στόχο να μοιραστούν τα ανησυχητικά αποτελέσματα της έρευνας αναφορικά με το διασκορπισμό πλαστικών στις ελληνικές θάλασσες, αλλά και τις δράσεις του Αρχιπελάγους για την αντιμετώπιση αυτού του σύνθετου προβλήματος. Αποτελεί ένα περιβαλλοντικό έγκλημα για το οποίο όλοι έχουμε κοινή ευθύνη.
Απαντώντας στο ερώτημα πολλών: Προφανώς και δεν πρέπει να αποθαρρύνουμε την κατανάλωση ψαριών. Τα ψάρια και θαλασσινά που έχουν αλιευθεί με αειφορικούς τρόπους αποτελούν την πλέον ποιοτική τροφή και όταν μπορούμε πρέπει να τα προτιμάμε! Πρέπει όμως και να συνειδητοποιήσουμε ότι η αλόγιστη χρήση πλαστικού, σε συνδυασμό με τη ανεπαρκή υποδομή διαχείρισης απορριμμάτων στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας μας, δημιουργεί ένα επικίνδυνο περιβαλλοντικό φορτίο που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή στις θάλασσες μας. Αποτελεί όμως και μία πολύ βαριά κληρονομιά που αφήνουμε στις επόμενες γενιές!
Μπορείτε να δείτε ολόκληρο το βίντεο ΕΔΩ

***
40144043 10155771894805878 1655145216077725696 o

“Η γη των πλαστικών” στην εκπομπή της ΕΡΤ ROADS με τον Πάνο Χαρίτο

Η έρευνα του Ινστιτούτου “Αρχιπέλαγος” στον τομέα της πλαστικής ρύπανσης των θαλασσών μας, ξεκίνησε το 2009 σε εργαστήρια που εδρεύουν στη Σάμο, με στόχο να εκτιμηθεί το μέγεθος του προβλήματος που έχουμε προξενήσει από την αλόγιστη χρήση και ακατάλληλη απόρριψη πλαστικών. Η έρευνα αυτή καλύπτει την περιοχή των ελληνικών θαλασσών, της ΒΑ και της Κεντρικής Μεσογείου και γίνεται σε συνεργασία με εξειδικευμένα πανεπιστήμια του εξωτερικού όπως τα Πανεπιστήμια Essex και West England, Bristol της Βρετανίας, καθώς και με τον Ελβετικό οργανισμό Ocean Care.
Δείτε κάποια από τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας στην εξαιρετική παραγωγή της ΕΡΤ και της εκπομπής ROADS του Πάνου Χαρίτου «Η Γη των Πλαστικών»

Vouli-Archipelagos-March-2018

«Οι Επιπτώσεις των Υδατοκαλλιεργειών στα Παράκτια Νερά» σε Συνεδρίαση της Βουλής

Στην πρόσφατη συνεδρίαση της Υποεπιτροπής Υδατικών Πόρων της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, με θέμα «Οι Επιπτώσεις των Υδατοκαλλιεργειών στα Παράκτια Νερά», συμμετείχαν εκπρόσωποι του κλάδου, ελεγκτικές αρχές, αλλά και ερευνητικοί φορείς, κρατικοί και μη.
Μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ τη συνέχεια του άρθρου

Ok1

Δράσεις Εκπαίδευσης στην Εφαρμοσμένη Περιβαλλοντική Προστασία για Παιδιά

Παρόλο που ο καθημερινός φόρτος εργασίας όλων μας στο Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος είναι πολύ μεγάλος, δεν αμελούμε τη μεγάλη μας ηθική υποχρέωση, να μοιραζόμαστε την αγάπη και ανάγκη προστασίας της φύσης με τα νέα παιδιά. Άλλωστε αυτοί είναι που θα κληθούν να διαχειριστούν τα περιβαλλοντικά προβλήματα που δημιουργούν οι γενιές μας….
Μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ τη συνέχεια του άρθρου

B.Quintana-1-1024x768

Στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας η συνάντηση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου της Ε.Ε. για την Αλιεία στη Μεσόγειο (MEDAC)

Ολοκληρώθηκε στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας η συνάντηση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου της Ε.Ε. για την Αλιεία για τη Μεσόγειο (MEDAC), μέλος του οποίου είναι το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», ο μοναδικός ελληνικός περιβαλλοντικός φορέας και ένας από τους 4 συνολικά στη Μεσόγειο, που έχουν δικαίωμα ψήφου στο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο.
Μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ τη συνέχεια του άρθρου

I.Leighton Culver Samos 31.3.18-47-1024x576

36 μαθητές και εκπαιδευτικοί από το Culver Academy – ένα από τα κορυφαία ιδιωτικά σχολεία των ΗΠΑ,

συμμετείχαν σε μία καινοτόμο δράση εκπαίδευσης του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος με επίκεντρο την εφαρμοσμένη περιβαλλοντική προστασία.
Μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ τη συνέχεια του άρθρου

30744053 10155489886860878 9130286255314920836 n

Συνάντηση εργασίας στο Παρίσι 21 ειδικών επιστημόνων από 13 μεσογειακές χώρες, στο πλαίσιο της Διεθνούς Επιτροπής για την Επιστημονική Εξερεύνηση της Μεσογείου (CIESM)

Θέμα της συνάντησης εργασίας είναι οι «Άμεσες Αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στα θαλάσσια είδη και τις ανθρώπινες δραστηριότητες»
Μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ τη συνέχεια του άρθρου

unnamed

Ποιος Θυμάται το Ναυάγιο του Sea Diamond;

Ολοκληρώθηκε στη Σαντορίνη ένας νέος κύκλος δειγματοληψιών από το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» στην περιοχή του ναυαγίου του Sea Diamond. Στόχος είναι η εκτίμηση του βαθμού συσσώρευσης τοξικών ρύπων στα οικοσυστήματα της περιοχής. Η δειγματοληψία έγινε σε συνεργασία με τη «Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Θηραίων Πολιτών για την Ανέλκυση του Κ/Ζ Sea Diamond» και με το Πολυτεχνείο Κρήτης (Σχολή Μηχανικών Περιβάλλοντος, Εργαστήριο Διαχείρισης Τοξικών και Επικίνδυνων Αποβλήτων).
Μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ τη συνέχεια του άρθρου

agia zoni

Ναυάγιο του Αγία Ζώνη ΙΙ: Οκτώ Μήνες Μετά…

Οκτώ μήνες μετά το ναυάγιο του Αγία Ζώνη ΙΙ και τη διαρροή 2.500 τόνων πετρελαίου στο Σαρωνικό, το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος σε συνεργασία με το Εργαστήριο Υδρογονανθράκων του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Essex Αγγλίας και με τη στήριξη του Βρετανικού Συμβουλίου Έρευνας Φυσικού Περιβάλλοντος (NERC), συνεχίζει τη μηνιαία παρακολούθηση της κατάστασης των οικοσυστημάτων που επλήγησαν από την πετρελαιοκηλίδα. Μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ τη συνέχεια του άρθρου

1

Η Εξορύξη Υδρογονανθράκων δε συνάδει με την Αειφόρο Ανάπτυξη

Κοινή Δήλωση 38 Περιβαλλοντικών Φορέων για τις Εξορύξεις σε Βαθέα Ύδατα.
Η Διεθνής Αρχή Θαλάσσιων Βυθών (International Seabed Authority – ISA) συνέταξε πρόσφατα το προσχέδιο που θα καθορίσει τους κανονισμούς για την εξερεύνηση βαθέων υδάτων για υδρογονάνθρακες για την περίοδο 2019-2023.
Μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ τη συνέχεια του άρθρου

SPA-RAC

Η πρεμιέρα της ταινίας μικρού μήκους του Περιφερειακού Κέντρου Δράσης των Ηνωμένων Εθνών για τη Μεσόγειο (UNEP/MAP RAC SPA),

έγινε στο 32ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Κητωδών (European Cetacean Society – ECS) στη La Spezia της Ιταλίας.
Μέσα από εντυπωσιακές εικόνες η ταινία παρουσιάζει την παρακολούθηση των θαλάσσιων θηλαστικών της Μεσογείου, στο πλαίσιο κοινής έρευνας με το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος, αλλά και στο πλαίσιο αντίστοιχης έρευνας που διεξάγεται σε άλλες περιοχές της Μεσογείου. Μία εξαιρετική κινηματογραφική παραγωγή της Artescienza.
Μπορείτε να δείτε τη ταινία μικρού μήκους ΕΔΩ

Physeter-macrocephalus Archipelagos AE 2008 2

O Ναυτίλος στο ACCOBAMS Survey Initiative

Tο ερευνητικό σκάφος Ναυτίλος του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος, συμμετείχε σε μία σημαντική έρευνα στο πλαίσιο του ACCOBAMS Survey Initiative: την πρώτη μεγάλης κλίμακας παράλληλη καταγραφή των πληθυσμών των κητωδών στη Μεσόγειο. Σε αυτή τη δύσκολη ερευνητική αποστολή, ο Ναυτίλος διένυσε >3000 μίλια μέσα σε 5 εβδομάδες, προσέγγισε 3 φορές τα διεθνή ύδατα βόρεια της Λιβύης, κατέπλευσε στη Μάλτα και έπειτα επέστρεψε ξανά στην Κρήτη.
Μπορείτε να δείτε περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ

31525297 10155509606590878 5653113069965927071 n

Παρουσίαση στο 32ο Ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Κητωδών

Ερευνητές του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος, παρουσίασαν στο 32ο Ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Κητωδών (European Cetacean Society – ECS) στη La Spezia της Ιταλίας, τρεις νέες επιστημονικές ανακοινώσεις με θέμα έναν από τους τελευταίους εναπομείναντες πληθυσμούς στη Μεσόγειο του λεγόμενου Κοινού Δελφινιού Delphinus delphis.
Μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ τη συνέχεια του άρθρου.

***
acoustics

Πώς Επηρεάζονται τα Δελφίνια από την Υποβρύχια Ηχορύπανση;

H έρευνα των πληθυσμών των θαλάσσιων θηλαστικών αποτελεί κύριο αντικείμενο του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος τα τελευταία 20 και πλέον χρόνια. Η έρευνα αυτή υλοποιείται σε διάφορες περιοχές των ελληνικών θαλασσών και της ΒΑ Μεσογείου, έχει ως στόχο να συμβάλει στην προστασία αυτών των χαρισματικών ειδών. Μία ενδιαφέρουσα πτυχή αυτής της έρευνας είναι η ανάλυση των ήχων επικοινωνίας τους, καθώς και ο συσχετισμός της συμπεριφοράς των δελφινιών με την ηχορύπανση που προκαλείται από τα μικρά και μεγάλα παραπλέοντα σκάφη και πλοία.
Μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ τη συνέχεια του άρθρου

3

Αειφόρος Διαχείριση του Χρυσού Τσακαλιού στο Αεροδρόμιο Σάμου

Για σχετικό βίντεο πατήστε ΕΔΩ

Καθ΄ όλη τη διάρκεια του 2018 μία καινοτόμος προσπάθεια βρίσκεται σε εξέλιξη για τη διαχείριση του πληθυσμού χρυσών τσακαλιών που βρίσκονται εντός του χώρου του Αεροδρομίου της Σάμου «Αρίσταρχος ο Σάμιος». Με στόχο να διασφαλιστεί τόσο η ασφάλεια των πτήσεων και των επιβατών, όσο και η προστασία αυτών των ιδιαίτερων θηλαστικών, το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος βρίσκεται σε συνεργασία με την Fraport Greece με στόχο την αειφόρο διαχείριση και σταδιακή απομάκρυνση των τσακαλιών από το χώρο του αεροδρομίου.
Μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ τη συνέχεια του άρθρου

6

Συνεργασία Energy Observer – Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος

Το Energy Observer, το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο σκάφος στον κόσμο με μηδενική έκκληση αερίων του θερμοκηπίου, καθώς διέπλευσε το Αιγαίο, ένωσε τις δυνάμεις του με το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος, με στόχο να συμβάλλει στις προσπάθειες προστασίας της θαλάσσιας ζωής. Το σκάφος αυτό που κινείται με υδρογόνο, έχει τη δυνατότητα να παράξει και να αποθηκεύσει το δικό του υδρογόνο, υδρολύοντας το θαλασσινό νερό, χρησιμοποιώντας την ενέργεια από τριών τύπων φωτοβολταϊκά.
Μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ τη συνέχεια του άρθρου

36823165 10155652823645878 6511185414466830336 n

4ο Blue Planet Symposium

Oλοκληρώθηκε στην Τουλούζη της Γαλλίας το 4ο Blue Planet Symposium, με θέμα την αξιοποίηση των δορυφορικών τεχνολογιών και εργαλείων για την αειφόρο διαχείριση των ωκεανών και παράκτιων οικοσυστημάτων. Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος, Tim Grandjean και Lena Schenke, παρουσίασαν τα αποτελέσματά της έρευνας που αφορά στην χαρτογράφηση των ενδημικών θαλάσσιων λιβαδιών Ποσειδωνίας (Posidonia oceanica) στο ανατολικό Αιγαίο, ένα προστατευόμενο οικοσύστημα προτεραιότητας για το οποίο ακόμα δεν υπάρχουν ακριβείς χάρτες στις ελληνικές θάλασσες. Η έρευνα έγινε με τη χρήση δορυφορικών δεδομένων σε συνδυασμό με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από επιτόπια έρευνα με την παράλληλη χρήση ποικίλων τεχνικών. Η έρευνα αυτή υλοποιείται με τη στήριξη του Περιφερειακού Κέντρου Δράσης των Ηνωμένων Εθνών για τη Μεσόγειο (UNEP/MAP SPA/RAC) και τη συνεργασία των Πανεπιστημίων West of England και Essex, Βρετανίας, καθώς και με το Πανεπιστήμιο του Amsterdam.
Μπορείτε να δείτε περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ

2 2

To Βρετανικό ITV στο Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος

Για σχετικό βίντεο πατήστε ΕΔΩ

VIDEO από τις Ειδήσεις του Βρετανικού ITV που παρουσιάζει την ανησυχητική έκταση του παγκόσμιου προβλήματος της ρύπανσης των θαλασσών από πλαστικά, όπως αυτή καταγράφεται από την πολυετή έρευνα του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος και άλλων φορέων.
Τηλεοπτικό συνεργείο του βρετανικού ITV, του μεγαλύτερου ιδιωτικού καναλιού της Βρετανίας, ταξίδεψε από το Λονδίνο έως στο Αιγαίο και συγκεκριμένα στη θαλάσσια ερευνητική βάση του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος στη Σάμο.
Μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ τη συνέχεια του άρθρου

4

Έξαρση Θανάτων Θαλάσσιων Χελωνών στο Αιγαίο

Με ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό γεγονός βρέθηκαν αντιμέτωποι οι ερευνητές του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος. Από τις αρχές του 2018, σε διάστημα μόλις 3ων μηνών, οι ερευνητές εντόπισαν 18 περιστατικά εκβρασμών θαλάσσιων χελωνών, από τις οποίες οι 16 εντοπίστηκαν νεκρές, ενώ μόνο 2 ήταν ζωντανές αλλά σε ιδιαίτερα κακή κατάσταση.
Μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ τη συνέχεια του άρθρου

***
44750561 10155904631920878 8159724300828409856 o

Το “Αρχιπέλαγος” στο 6ο Διαμεσογειακό Συνέδριο για τις Θαλάσσιες Χελώνες στο Porec της Κροατίας

Στο 6ο Διαμεσογειακό Συνέδριο για τις Θαλάσσιες Χελώνες που ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2018 στο Porec της Κροατίας παρουσιάστηκαν σημαντικές δράσεις για την προστασία αυτών των χαρισματικών ζώων. Το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος παρουσίασε στοιχεία για σημαντικές περιοχές φωλεοποίησης και διατροφής της Καρέτα και της Πράσινης Χελώνας στα νησιά του Αιγαίου, τονίζοντας την ανάγκη προστασίας αυτών των σημαντικών θαλάσσιων οικοτόπων.
Μπορείτε να διαβάσετε τη συνέχεια του άρθρου ΕΔΩ

Untitlssed

Τουρκικές Μηχανότρατες Αλιεύουν επι Μέρες στα Ελληνικά Νερά! Προκλητική και η Αδιαφορία των Ελληνικών Αρχών

Συνεχή είναι τα προκλητικά περιστατικά όπου Τουρκικές μηχανότρατες εντοπίζονται να ψαρεύουν στα ελληνικά νερά, όχι απλώς παραβιάζοντας την οριογραμμή, αλλά βαθιά μέσα στο Αιγαίο, προσεγγίζοντας ακόμα 100 μέτρα από τα ελληνικά νησιά. Αυτές οι παραβιάσεις γίνονται, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας αλλά ακόμα και καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας, κοντά σε τουριστικές περιοχές, όπως καταγράφηκαν από το πλήρωμα του ερευνητικού σκάφος Ναυτίλος του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος, ανάμεσα στην Πάτμο και τους Αρκιούς!
Μπορείτε να διαβάσετε τη συνέχεια του άρθρου ΕΔΩ

e99f7210-a2c4-4e37-b3dd-1f7f2033fbb0

Πίννα (Pinna nobilis), Άλλο Ένα Θαλάσσιο Είδος Κοντά στον Αφανισμό

Τους τελευταίους μήνες καταγράφεται στις ελληνικές θάλασσες μία νέα σημαντική απειλή, που αυτή τη φορά κινδυνεύει να αφανίσει άλλο ένα προστατευόμενο θαλάσσιο είδος – την Πίννα (Pinna nobilis) το μεγαλύτερο δίθυρο στη Μεσόγειο που φτάνει και τα 1,2 μέτρα σε μήκος. Καθώς η Πίννα αντιμετωπίζει πολυάριθμες ανθρωπογενείς απειλές (παράνομη αλιεία, καταστροφή οικοτόπων κ.α.), πρόσφατα ήρθε να προστεθεί και μία νέα, ακόμα μεγαλύτερη απειλή: η έξαρση του παράσιτου Haplosporidum pinnae.
Μπορείτε να διαβάσετε τη συνέχεια του άρθρου ΕΔΩ

41991666 10155821637345878 7992630956114575360 o

Κοινή Ωκεανογραφική Άσκηση του Ινστιτούτου “Αρχιπέλαγος” με τα Βρετανικά Πανεπιστήμια Essex και Cardiff Ουαλίας

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι κοινές Ωκεανογραφικές Ασκήσεις του Ινστιτούτου “Αρχιπέλαγος” με το Τμήμα Βιολογίας Πανεπιστημίου Essex και το Τμήμα Θαλάσσιας Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Cardiff Ουαλίας που πραγματοποιήθηκαν σε διαφορετικές περιόδους τον περασμένο Σεπτέμβριο στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σάμου – Φούρνων – Ικαρίας.
Μπορείτε να διαβάσετε τη συνέχεια του άρθρου ΕΔΩ

5

Θαλάσσιες Χελώνες στο Αιγαίο: Άγνωστες, Διάσπαρτες Μικρές Παραλίες Ωοτοκίας – Ας Συμβάλλουμε Όλοι στην Προστασία τους

Στις ελληνικές θάλασσες υπάρχουν εκατοντάδες διάσπαρτες μικρές παραλίες ωοτοκίας θαλάσσιων χελωνών. Σε αυτές κάθε χρόνο φωλιάζουν λίγες μόνο χελώνες, ίσως μόνο μία ή λίγο περισσότερες. Καθώς όμως δεν έχουν αναγνωριστεί ως περιοχές ωοτοκίας, οι παραλίες αυτές δεν προστατεύονται, αλλά ούτε παρακολουθούνται. Συχνά οι πρωτοβουλίες των πολιτών που θα εντοπίσουν τις φωλιές ή τα νεαρά χελωνάκια και θα ειδοποιήσουν τους αρμόδιους φορείς, είναι καταλυτικές για την προστασία αυτών των χαρισματικών ζώων.
Μπορείτε να διαβάσετε τη συνέχεια του άρθρου ΕΔΩ

44447752 10155897505700878 3803623393819885568 o

Έρευνα με τα σκάφη “Ναυτίλος” και “Ωκεανός” σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Δράσης των Ηνωμένων Εθνών για τη Μεσόγειο (UNEP/MAP SPA/RAC)

Αξιοποιώντας τις καλές καιρικές συνθήκες του φθινοπώρου προσπαθούμε με κάθε τρόπο να καλύψουμε τα μεγάλα κενά γνώσης για τη ζωή στις θάλασσές μας και τους παράγοντες απειλής.
Το σκάφος Ναυτίλος βρέθηκε στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Ικαρία και τη Χίο και με τη χρήση ενός συστήματος υδροφώνων τελευταίας τεχνολογίας (hydrophone array) καταγράφηκαν οι ήχοι επικοινωνίας των πληθυσμών των φυσητήρων, φαλαινών και δελφινιών, καθώς και τα επίπεδα υποβρύχιας ηχορύπανσης.
Το σκάφος Ωκεανός με τη χρήση χαρτογραφικού εξοπλισμού τελευταίας τεχνολογίας, υλοποιεί συστηματική χαρτογράφηση της έκτασης των θαλάσσιων λιβαδιών Ποσειδωνίας στη θαλάσσια περιοχή του Αγαθονησίου.
Μπορείτε να διαβάσετε τη συνέχεια του άρθρου ΕΔΩ

43504100 10155869899565878 1946929733501452288 n

Μια σπάνια εικόνα από το Αιγαίο που ελάχιστα γνωρίζουμε: Μητέρα φυσητήρας θηλάζει το μικρό της στο Αιγαίο

Μια μητέρα φυσητήρας θηλάζει το μικρό της στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Μύκονο και την Ικαρία, ενώ στην επιφάνεια διακρίνεται λίγο γάλα!
(Αεροφωτογραφία από τη συνεργασία του Wings for Science με το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος)
Μας περιβάλλουν θάλασσες, που τελικά ελάχιστα τις γνωρίζουμε. Εάν δεν γνωρίσουμε το μοναδικό τους φυσικό πλούτο, είναι αδύνατον να τον προστατεύσουμε …
Ας βοηθήσουμε όλοι στη διάδοση της γνώσης αναφορικά με τη ζωή στις θάλασσές μας.

43068760 10155856053595878 4471905096598290432 o

Μία τρυφερή στιγμή σε μία Βραχονησίδα του ανατολικού Αιγαίου

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος σε συνεργασία με επιστήμονες από το Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστημών Ζωής πραγματοποιούν έρευνα από το 2014, σε μικρές νησίδες του αν. Αιγαίου με σκοπό την παρακολούθηση του Μαυροπετρίτη με σύγχρονα μέσα οπτικοακουστικής καταγραφής. Επικεφαλής της δράσης είναι ο Dr. Ronny Steen, από το Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Ζωής ο οποίος ειδικεύεται στην παρακολούθηση της συμπεριφοράς των άγριων ζώων μέσω ανάλυσης των pixel ψηφιακής εικόνας.
Δείτε περισσότερα ΕΔΩ
Μπορείτε να διαβάσετε τη συνέχεια του άρθρου ΕΔΩ

Crete conference sep2018-2

Το Αρχιπέλαγος στο 6ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο για τη Διαχείριση Βιομηχανικών και Επικίνδυνων Αποβλήτων

Ολοκληρώθηκε στα Χανιά το 6ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο για τη Διαχείριση Βιομηχανικών και Επικίνδυνων Αποβλήτων, όπου το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος συμμετείχε με 3 επιστήμονες και ερευνητές που παρουσίασαν 4 επιστημονικές δημοσιεύσεις.
Η διευθύντρια έρευνας του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος Αναστασία Μήλιου, προέδρευσε της συνεδρίας με θέμα «Θαλάσσια Ρύπανση», η οποία επικεντρώθηκε στην ανάλυση του υψηλού ρίσκου θαλάσσιου ατυχήματος στις ελληνικές θάλασσες.
Μπορείτε να διαβάσετε τη συνέχεια του άρθρου ΕΔΩ

39575590 10155755460140878 2513485767234289664 o

Πειραματική επαναφύτευση των θαλάσσιων λιβαδιών Ποσειδωνίας

Προετοιμάζοντας την πειραματική επαναφύτευση των θαλάσσιων λιβαδιών Ποσειδωνίας, στο Καταφύγιο Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου στους Λειψούς. Η πειραματική επαναφύτευση αποτελεί μία σημαντική πιλοτική δράση που βρίσκεται σε εξέλιξη κατά το τελευταίο έτος. Στοχεύει στην ουσιαστική προστασία αυτών των ιδιαίτερα παραγωγικών θαλάσσιων οικοτόπων της Μεσογείου, που αντιμετωπίζουν αυξανόμενες ανθρωπογενείς απειλές. Σύντομα θα σας ενημερώσουμε λεπτομερώς για αυτή τη σημαντική δράση.

***
medac2

Το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος στη Ρώμη στη συνάντηση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου της Ε.Ε. για την Αλιεία στη Μεσόγειο (MEDAC)

Ολοκληρώθηκε στη Ρώμη η συνάντηση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου της Ε.Ε. για την Αλιεία για τη Μεσόγειο (MEDAC), μέλος του οποίου είναι το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος, ο μοναδικός ελληνικός περιβαλλοντικός φορέας και ένας από τους 4 συνολικά στη Μεσόγειο που έχουν δικαίωμα ψήφου στο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο.
Μπορείτε να διαβάσετε τη συνέχεια του άρθρου ΕΔΩ

***

35 Ευρωπαϊκοί Περιβαλλοντικοί Φορείς Διεκδικούν «Καθαρές, υγιείς και πλούσιες θάλασσες μέχρι το 2020» από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Υπουργών Περιβάλλοντος, σήμερα 20.12.2018 στις Βρυξέλλες

OurBlueLung-banner

35 ευρωπαϊκοί περιβαλλοντικοί φορείς, υπό το συντονισμό του Seas At Risk, ένωσαν τις δυνάμεις τους με στόχο οι υπουργοί της Ε.E να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους ως προς την Οδηγία Πλαίσιο για τη Θαλάσσια Στρατηγική στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Υπουργών Περιβάλλοντος. Εάν λάβουν άμεσα τα παρακάτω 20 μέτρα, μπορούν ακόμη να εκπληρώσουν τη δέσμευση που έδωσαν στους πολίτες της Ε.Ε. το 2008.
Μπορείτε να διαβάσετε τη συνέχεια του άρθρου ΕΔΩ

***
AMLS team photo.jpg

To «Booking Cares Fund» της booking.com στηρίζει τη δημιουργία του Καταφυγίου Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου

Μας τιμάει ιδιαίτερα το γεγονός ότι το Booking Cares Fund επέλεξε το Καταφύγιο Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου, ανάμεσα σε εκατοντάδες έργα που προτάθηκαν από >80 χώρες.

Το Καταφύγιο Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου στο νησί των Λειψών – ένα καινοτόμο έργο, πρωτοπόρο για την Ελλάδα και τη Μεσόγειο, το οποίο θα γίνει πραγματικότητα μέσα στο 2019.
Θα αποτελέσει ένα μοναδικό παγκοσμίως στο είδος του κέντρο περίθαλψης για τα θαλάσσια θηλαστικά, αλλά και το πρώτο καταφύγιο στον κόσμο που θα μπορεί να διασώσει δελφίνια που θα ελευθερώνονται από την αιχμαλωσία. Παράλληλα θα αποτελέσει και ένα κέντρο έρευνας και καινοτομίας για το σύνολο της θαλάσσιας ζωής, που θα μας δώσει την απαραίτητη γνώση για να μπορέσουμε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί στην προστασία των θαλασσών μας.

Το έργο αυτό στηρίζεται από μία διεθνή ομάδα διακεκριμένων επιστημόνων και πραγματοποιείται σε στενή συνεργασία με τον Δήμο Λειψών. Εξ αρχής σχεδιάστηκε με στόχο να μην εξαρτάται από κρατικές ή ευρωπαϊκές επιδοτήσεις, αλλά να βασιστεί σε ιδίους πόρους και στη στήριξη ιδιωτών και φορέων που έχουν πραγματικό σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον, έως ότου γίνει οικονομικά βιώσιμο και αυτόνομο.
Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα ΕΔΩ

***

Το Αρχιπέλαγος στον Τύπο

Άρθρο της εφημερίδας “Τα Νέα” με τίτλο “Γκουρμέ θαλασσινά μαύρης αγοράς”
Συνέντευξη του Θοδωρή Τσιμπίδη στο “LIFO” με θέμα την παράνομη εμπορία και κατανάλωση προστατευόμενων ειδών θαλασσινών στην Ελλάδα
Άρθρο της εφημερίδας “Τα Νέα” με τίτλο “Τα πλαστικά πνίγουν τη θάλασσα”
Άρθρο στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων με βάση έρευνα του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος με θέμα “Συλλογική είναι η ευθύνη για την πλαστική ρύπανση της ελληνικής φύσης”
Άρθρο στην Εφημερίδα των Συντακτών – Ένα Ναυάγιο που Πέρασε στα “Ψιλά”
Το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος στη συνεδρίαση της Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, με θέμα «Διαχείριση ιχθυαποθεμάτων: Η κατάσταση σήμερα, προβλήματα και προοπτικές»
Άρθρο της εφημερίδας “Καθημερινή” με τίτλο “Οκτώ μήνες από το ναυάγιο του Αγία Ζώνη ΙΙ: Καθάρισε ο Σαρωνικός;”
Άρθρο του CNN Greece με τίτλο “Εισβολή ξένων ειδών στα ελληνικά θαλάσσια νερά – Πόσο επικίνδυνο είναι το φαινόμενο;”
Άρθρο της ιστοσελίδας της ΕΡΤ με τίτλο “Διαμαρτυρία 38 Περιβαλλοντικών Φορέων για τις εξορύξεις σε βαθέα ύδατα”
Άρθρο της εφημερίδας “Αυγή” με τίτλο “Φάτε, μάτια, ψάρια!”
Άρθρο της εφημερίδας “Καθημερινή” με τίτλο “Ολο και περισσότερες χελώνες εντοπίζονται νεκρές στο Αιγαίο (φωτογραφίες – βίντεο)”
Άρθρο της εφημερίδας “Τα Νέα” με τίτλο “Πρόγραμμα διάσωσης του χρυσού τσακαλιού που ζει στη Σάμο”
Άρθρο της εφημερίδας “Πρώτο ΘΕΜΑ” με τίτλο “Αειφόρος Διαχείριση του Χρυσού Τσακαλιού στο Αεροδρόμιο Σάμου”
Άρθρο της “Εφημερίδας των Συντακτών” με τίτλο “Μάχες στον πόλεμο κατά των πλαστικών”
Άρθρο της ιστοσελίδας της “Ζούγκλα” με τίτλο “«Αρχιπέλαγος»: Έξαρση θανάτων των θαλάσσιων χελωνών στο Αιγαίο”
Άρθρο της εφημερίδας “Lifo” με τίτλο “Πόσο επικίνδυνος ήταν ο καρχαρίας που τρόμαξε τα Χανιά – Τι λένε οι ειδικοί”
Άρθρο της ιστοσελίδας της “VALUE FOR life” με τίτλο “Πόσο επικίνδυνος ήταν ο καρχαρίας που βρέθηκε στην παραλία των Χανίων; Στην Ελλάδα ζουν περισσότερα από 35 είδη καρχαρία. Πού συναντώνται;”
Άρθρο της ιστοσελίδας “skai.gr” με τίτλο “Κινδυνεύει με εξαφάνιση από τις ελληνικές θάλασσες η Πίννα”
Άρθρο της εφημερίδας “Καθημερινή” με τίτλο “Η ρύπανση έφυγε, τα ερωτήματα όχι”
Άρθρο της εφημερίδας “Καθημερινή” με τίτλο “Υψηλό το ρίσκο θαλάσσιας ρύπανσης λόγω ατυχημάτων”
Άρθρο της ιστοσελίδας της “Ζούγκλα” με τίτλο “Γνωρίστε τον “ελληνικό” Μεσογειακό Χαμαιλέοντα της Σάμου”
Άρθρο της ιστοσελίδας “In.gr” με τίτλο “Μελέτη για τον μεσογειακό χαμαιλέοντα στη Σάμο”

Μπορείτε να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία νέα και τις δράσεις του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας “Αρχιπέλαγος” στην ιστοσελίδα μας www.archipelago.gr. καθώς και στα κοινωνικά δίκτυα του Αρχιπελάγους: facebookYoutube

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue