Κινδυνεύουν ζωές από τις τεράστιες ελλείψεις στην Υγεία
Ένα μόνο ασθενοφόρο για ολόκληρο το νησί, ελλείψεις ειδικοτήτων γιατρών, εγκαταστάσεις υποσυντήρητες είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά στοιχεία της υποβάθμισης του νοσοκομείου Ικαρίας. Και αν η εικόνα αυτή συμπληρωθεί με την πρόσφατη καταγγελία της αγωνιστικής δημοτικής αρχής του νησιού ότι «τα δύο τρίτα των κατοίκων» της Ικαρίας εκτός των προβλημάτων στη νοσοκομειακή περίθαλψη «στερούνται και των στοιχειωδέστερων υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Υγείας», γίνεται αντιληπτό ότι τίθενται σε κίνδυνο ζωές.
Αυτή η κατάσταση που βιώνουν οι Ικαριώτες φέρει την υπογραφή της πολιτικής της «δίκαιης ανάπτυξης» και της «προστασίας της νησιωτικότητας» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η οποία πιάνοντας το νήμα από εκεί που το άφησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις του κεφαλαίου, συνεχίζει να μετατρέπει σε κόλαση τη ζωή των νησιωτών. Άλλωστε, η ανάπτυξη της καπιταλιστικής κερδοφορίας που υπηρετεί προϋποθέτει τη θυσία των εργατικών – λαϊκών αναγκών.
Από τη συζήτηση με τον διοικητή του νοσοκομείου Σταμάτη Καρδάση,προέκυψε ότι ενώ οι οργανικές θέσεις του ιατρικού προσωπικού είναι 31, καλυμμένες σήμερα είναι οι 23. Ενώ, από τις 98 οργανικές θέσεις του νοσηλευτικού, παραϊατρικού και διοικητικού προσωπικού καλυμμένες είναι οι 68. Χαρακτηριστικά οι 50 οργανικές θέσεις αφορούν νοσηλευτικό προσωπικό και είναι καλυμμένες οι 37. Όμως, σύμφωνα με τον διοικητή ακόμα και αν οι παραπάνω θέσεις καλύπτονταν, πάλι θα ήταν κάτω από τις ανάγκες, αφού πρέπει να αυξηθούν κατά 42% ώστε αυτές να ικανοποιηθούν.
Ο παθολόγος είναι μόνο ένας (!), όπως και καρδιολόγος και παιδίατρος, που σημαίνει ότι δεν μπορούν να πάρουν ούτε άδεια… Βέβαια για ειδικότητες, όπως για παράδειγμα οφθαλμίατρου, ουρολόγου, ενδοκρινολόγου ή ψυχίατρου ούτε λόγος να γίνεται, θεωρούνται λίγο πολύ «πολυτέλεια».
Για το ΕΚΑΒ, όπως ανέφερε ο διοικητής, αν και υπάρχουν 4 ασθενοφόρα, λόγω έλλειψης προσωπικού κινείται μόνο το ένα. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι «όσον αφορά την διαχείριση των επειγόντων περιστατικών, δεν υπάρχουν βάρδιες και για τις δύο πλευρές του νησιού», πρακτικά δηλαδή όλοι εύχονται να μην υπάρξουν ταυτόχρονα επείγοντα περιστατικά στο νησί. Ο ίδιος σημείωσε ότι υπάρχει και χωροταξικό πρόβλημα γιατί οι ανάγκες διαρκώς αυξάνονται.
Όσον αφορά την Πρωτοβάθμια Υγεία υπενθυμίζεται ότι ο δήμαρχος Ικαρίας Στέλιος Σταμούλος, εκλεγμένος με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης», σε επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας στις 27 Ιούνη σημείωνε ότι: «Στο Κέντρο Υγείας στον Εύδηλο υπηρετούν δύο ειδικευμένοι γιατροί, για ολόκληρη τη βόρεια Ικαρία, και ελάχιστο προσωπικό, αν και από τον οργανισμό λειτουργίας του προβλέπονταν εννέα θέσεις ειδικοτήτων».
Ακόμα, «σε περιοχές όπου υπάρχουν αγροτικά ιατρεία, αυτά όλο και πιο συχνά εγκαταλείπονται, μένουν χωρίς γιατρό για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τώρα έχει μείνει χωρίς γιατρό το Περιφερειακό Ιατρείο Ραχών, έδρα μεγάλης δημοτικής κοινότητας και με πολλούς και διάσπαρτους οικισμούς, ενώ έληξε η σύμβαση του γιατρού που υπηρετούσε στο απομακρυσμένο χωριό Μαγγανίτης.
Τις επόμενες μέρες λήγει η θητεία ενός ακόμα γιατρού που υπηρετεί στο ΚΥ Ευδήλου». «Αυτό σημαίνει ότι τα δυο τρίτα του νησιού στερούνται και των στοιχειωδέστερων υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Υγείας», ανέφερε χαρακτηριστικά δηλώνοντας ότι «αρνιόμαστε να συμβιβαστούμε με αυτή την κατάσταση». Επισημαίνοντας ότι «κάθε Ικαριώτης σε όποιο χωριό, ακόμα και το πιο απομακρυσμένο και να βρίσκεται πρέπει να έχει πλήρη και σύγχρονη φροντίδα Υγείας, που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του», έχει απευθύνει το κάλεσμα στους κατοίκους να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα.
Η εμπορευματοποίηση της Υγείας και η υποταγή της στις ανάγκες του κεφαλαίου, που ακολουθεί και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, έχει βάλει τη σφραγίδα της και στις ιαματικές πηγές της Ικαρίας. Χαρακτηρίζονται «θαυματουργές» και θα μπορούσαν να συμβάλουν στη βελτίωση της υγείας τόσο των κατοίκων του νησιού όσο και συνολικά του λαού, ωστόσο η σημερινή κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, τις «βλέπει» ως ένα ακόμα πεδίο για κερδοφόρες μπίζνες για τους επιχειρηματικούς ομίλους, όπως αυτοί που δραστηριοποιούνται στον «ιαματικό» και «ιατρικό» τουρισμό.Στη βάση των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων που προωθεί η κυβέρνηση, στην Τοπική Διοίκηση, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, όπως αυτές αποτυπώνονται στον «Κλεισθένη 1» με στόχο την παραπέρα σύνδεση της Τοπικής Διοίκησης με την επιχειρηματική δράση, προσπαθεί να σπρώξει το δήμο σε σύμπραξη ή παραχώρηση σε ιδιώτες, για την αξιοποίηση, δηλαδή την ιδιωτικοποίηση, των ιαματικών πηγών, στο όνομα της ανάπτυξης και των επενδύσεων στον «ιατρικό τουρισμό», όπου μοναδικοί κερδισμένοι είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι.
Εξάλλου, όπως χαρακτηριστικά είχε δηλώσει στις 26/2, σε ημερίδα του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης αφιερωμένη στον «ιαματικό τουρισμό», η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, Ελ. Κουντουρά, ήδη προωθούνται όλες εκείνες οι «θεσμικές παρεμβάσεις» για την αξιοποίηση των πηγών με τον εκτελεστικό πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, Άρη Ξενόφο, να συμπληρώνει ότι «η συγκυρία και η ωρίμανση των περιουσιακών στοιχείων αυτής της κατηγορίας επιτρέπει τη χάραξη μιας στρατηγικής ανάπτυξης των υποδομών ιαματικού τουρισμού, μέσω της προσέλκυσης επενδύσεων…». Ακόμα ότι «οι επενδύσεις που θα γίνουν και τα νέα κεφάλαια που θα φέρει μαζί του ένας επενδυτής, ένας παραχωρησιούχος συνιστούν για μας κυρίαρχο στοιχείο επιλογής». Οι δηλώσεις αυτές πατάνε στο γεγονός ότι το αντιλαϊκό θεσμικό πλαίσιο, που διατηρεί σε ισχύ και ενισχύει η σημερινή κυβέρνηση, δεν επιτρέπει τη χρηματοδότηση των δήμων για τέτοιες δραστηριότητες, εκτός αν συμπράξουν με ιδιώτες ή παραδώσουν σε αυτούς υποδομές ή δημοτικές εκτάσεις.
Ο δήμος έχει αναλάβει τη λειτουργία των ιαματικών λουτρών από το 2005, ενώ η αγωνιστική δημοτική αρχή, εκλεγμένη με τον συνδυασμό της «Λαϊκής Συσπείρωσης», κόντρα στην πολιτική και τις επιδιώξεις της κυβέρνησης, ξεκίνησε τη διαδικασία πιστοποίησης των ιαματικών πηγών (όπως προβλέπει νόμος του 2006 για την αναγνώρισή τους ως φυσικούς ιαματικούς πόρους) και τη χρηματοδότησή τους από το κράτος. Από τότε είναι στο «περίμενε», με το αρμόδιο υπουργείο κάθε φορά να επικαλείται ότι λείπουν αποδεικτικά δικαιολογητικά, αν και σύμφωνα με επιστολή του δήμου Ικαρίας προς το υπουργείο στις 4 Ιούνη, έχουν κατατεθεί οι αναγκαίοι φάκελοι σύμφωνα με το νόμο. Μάλιστα, το θέμα της κωλυσιεργίας στην αναγνώριση των πηγών ανέδειξαν στη Βουλή, με Αναφορά που κατέθεσαν, οι βουλευτές του ΚΚΕ Στ. Τάσσος, Δ. Μανωλάκου και Μ. Συντυχάκης.
Επιπρόσθετα, η επίθεση που δέχονται τα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και το λαϊκό εισόδημα, στερούν από το λαό αυτού του είδους τη θεραπεία μετατρέποντάς την σε είδος πολυτελείας, αν και είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ποιότητα της υγείας του.
Για παράδειγμα, μέχρι το 2013, οι εργαζόμενοι που είχαν ανάγκη από λουτροθεραπεία, έπαιρναν επίδομα από 400 έως 1.600 ευρώ. Το επίδομα αυτό έπεσε στα 150 ευρώ, ποσό – ψίχουλο, που το έχει σε ισχύ η σημερινή κυβέρνηση ενώ δεν δικαιούνται πλέον επίδομα ασθενείς με παθήσεις όπως φλεγμονώδης αρθρίτιδα, παθήσεις αγγείων, αρθροπαθήσεις εκφυλιστικής φύσεως οποιασδήποτε μορφής, επίμονη υποτροπιάζουσα οσφυαλγία, παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος. Στα παραπάνω ήρθαν να προστεθούν και τα πανάκριβα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, κάνοντας εντελώς απαγορευτική τη μετάβαση στο νησί για τη συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών, με αποτέλεσμα ανάμεσα στα άλλα να πλήττονται και οι αυτοαπασχολούμενοι αλλά και ο δήμος, με δεδομένο ότι συντηρεί αυτός τις εγκαταστάσεις.
Το νησί έχει συνολικά 9 ιαματικές πηγές κυρίως στη νότια πλευρά, από τις οποίες τρεις αξιοποιούνται από το δήμο, ενώ μία βρίσκεται σε ιδιόκτητο χώρο. Από 65.569 λούσεις το 2009, που αντιστοιχούν σε περίπου 4 χιλιάδες ασφαλισμένους, σήμερα είναι με το ζόρι 25.000. Εργάζονται περίπου 15 εργαζόμενοι, ενώ γύρω από τις πηγές δραστηριοποιούνται πάνω από 400 οικογένειες, αριθμός μεγάλος για το νησί.
Ο δήμος διεκδικεί ανάπτυξη σύγχρονων υποδομών για τις πηγές με ευθύνη του κράτους, για την εξασφάλιση της λειτουργίας τους όλο το χρόνο, άμεση τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου πιστοποίησης και οι δαπάνες να καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό, επαναφορά των επιδομάτων λουτροθεραπείας τουλάχιστον στο επίπεδο του 2014, αξιοποίηση των ιαματικών λουτρών για θεραπεία αλλά και για πρόληψη.
«Φωτιά» έχει βάλει στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στην Ικαρία, κάνοντας αφόρητο το κόστος διαβίωσης των κατοίκων, στην πλειοψηφία τους αυτοαπασχολούμενοι, μικροί επαγγελματίες, μικρομεσαίοι αγρότες, συνταξιούχοι.
«Εχουμε χάσει τον μπούσουλα», ανέφερε ο αγροτοκτηνοτρόφος Χ. Τσακωνίτης, λέγοντας ότι για τις ζωοτροφές (πίτουρο, καλαμπόκι, τριφύλλι) με την αύξηση του ΦΠΑ δίνει πλέον το μήνα επιπλέον πάνω από 1.200 ευρώ!
«Στα φρούτα, το γάλα, τα τυριά έχουν τρελαθεί οι τιμές», λέει η Κωνσταντίνα Γιαγουρτά, αυτοαπασχολούμενη στον Εύδηλο, η οποία αναφέρει ότι τα προϊόντα ήδη ήταν ακριβά λόγω του κόστους μεταφοράς με τα πανάκριβα ναύλα των ακτοπλοϊκών πλοίων. Όμως τώρα «η κατάσταση έχει ξεπεράσει κάθε όριο».
Όσο για τις εργατικές – λαϊκές οικογένειες, «όποιος έχει κανένα μποστάνι έχει καλώς. Διαφορετικά είναι βέβαιο ότι στο νησί θα υπάρξουν οικογένειες που θα πεινάσουν. Να έρθει εδώ ο πρωθυπουργός να μας πει για τη δίκαιη ανάπτυξη», είπε η Ευγενία, που είναι συνταξιούχος.