“Ύστερα από επίπονες και επίμονες προσπάθειες υποβάλαμε με επιτυχία ένα ολοκληρωμένο έργο LIFE IP (LIFE Integrated Project) στον τομέα της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και βρισκόμαστε στην τελευταία, τυπική φάση συζητήσεων με την Ευρ. Επιτροπή για την υπογραφή της σύμβασης”, σημείωσε ο Αν. ΎΠΕΝ Σωκράτης Φάμελλος ξεκινώντας την ομιλία του στην ενημερωτική συνάντηση του εταιρικού σχήματος και υπογράμμισε ότι πρόκειται για το δεύτερο έργο LIFE-IP που διεκδίκησε με επιτυχία η χώρα και το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Τόσο το LIFE-IP AdaptInGR όσο και το άλλο ολοκληρωμένο έργο LIFE IP4Natura στον τομέα της βιοποικιλότητας σηματοδοτούν μία ουσιαστική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο δουλεύει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας: πλέον σε συνεργασία με στρατηγικούς εταίρους, διεκδικούμε ανταγωνιστικά με άλλες χώρες επιπλέον ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για να υλοποιήσουμε κρίσιμες πολιτικές και έχουμε επιτυχίες.
5
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αν. ΎΠΕΝ, ως χώρα βιώνουμε ήδη επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και ανακαλύπτουμε ότι προβλήματα που ήδη υπήρχαν λόγω λανθασμένου, ανεπίκαιρου ή ελλιπούς σχεδιασμού θα γίνονται όλο και πιο συχνά, όλο και πιο σοβαρά. Ανέφερε ως χαρακτηριστικά παραδείγματα τις επιπτώσεις των πρόσφατων ακραίων καιρικών φαινομένων αλλά και φυσικών καταστροφών (Μάνδρα, Σαμοθράκη, οι πλέον πρόσφατες πλημμύρες στην Εύβοια, η ξηρασία στην Κρήτη, η πυρκαγιά στο Μάτι, κ.λπ.). Πρέπει να επιταχύνουμε την προετοιμασία μας με νέες λύσεις και εργαλεία λαμβάνοντας προληπτικά υπόψη τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
“Έχουμε επιπλέον διαθέσιμο προϋπολογισμό 14,2 εκατ. ευρώ, με 8,3 εκατ. ευρώ ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για τα επόμενα 8 χρόνια, για να στηρίξουμε την προσαρμογή της χώρας στην κλιματική αλλαγή. Είναι επιτακτική η αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την αλλαγή του κλίματος και είναι ένας τομέας όπου χρειάζεται να δοθεί περαιτέρω ώθηση στις εθνικές, περιφερειακές και τοπικές αρχές, με κατάλληλα εργαλεία και ενίσχυση της γνώσης, του ανθρώπινου δυναμικού και των διοικητικών δομών και διαδικασιών. Δεν επιτρέπονται σε θέματα ασφάλειας τα αποσπασματικά μέτρα, η σπατάλη πόρων και οι καθυστερήσεις, όπως έχει συμβεί με άλλους κρίσιμους τομείς περιβαλλοντικής πολιτικής. Πρότασή μας είναι το επόμενο ΕΣΠΑ περιόδου 2021-27 να έχει κύριο κριτήριο τις παραμέτρους της κλιματικής αλλαγής και έτσι να γίνει προτεραιοποίηση των χρηματοδοτήσεων”, ανέφερε συγκεκριμένα ο Σωκράτης Φάμελλος.
Όσον αφορά τα βήματα που έχουν γίνει από την πλευρά του ΎΠΕΝ στο πλαίσιο της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, ο Αν. ΎΠΕΝ ανέφερε ότι το 2016 θεσμοθετήθηκε η Εθνική Στρατηγική Προσαρμογής, συγκροτήθηκε και ήδη συνεδρίασε το Εθνικό Συμβούλιο Προσαρμογής, δημιουργήθηκαν προδιαγραφές περιφερειακών σχεδίων, είναι ήδη σχεδόν έτοιμα τρία περιφερειακά σχέδια προσαρμογής και έχει αρχίσει η εκπόνηση αρκετών υπολοίπων. Τόνισε, ωστόσο, ότι πρέπει να επισπευσθούν οι διαδικασίες και για αυτό θα ζητήσει ειδική συνεδρίαση της Ένωσης Περιφερειών.
Ορισμένα από τα πιλοτικά έργα που θα υλοποιήσει το έργο LIFE-IP AdaptInGR στις τρεις Περιφέρειες και στους πέντε Δήμους που συμμετέχουν στο έργο αφορούν τον σχεδιασμό αντιπλημμυρικών υποδομών, συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης για κινδύνους πλημμύρας, έργα προστασίας σε παράκτιες ζώνες και παρακολούθηση της διάβρωσης ακτών, σχεδιασμό αστικών αναπλάσεων, πρόληψη δασικών πυρκαγιών και διαχείριση υδατικών πόρων σε περιοχές με ελλειμματικό υδατικό ισοζύγιο.
Επιπλέον, προβλέπονται δράσεις σε εθνικό επίπεδο, όπως η δημιουργία πλατφόρμας όπου θα δίνονται αποτελέσματα κλιματικών μοντέλων και οδηγοί για την ενσωμάτωση του κλιματικού ρίσκου σε έργα και λειτουργίες της κοινωνίας μας, επεξεργασία δεικτών για την ποσοτικοποίηση των φαινομένων, καθώς και εκτεταμένες δράσεις ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και οικοδόμησης δυναμικού.
Κλείνοντας την ομιλία του ο Αν. ΎΠΕΝ, αφού ευχαρίστησε και ευχήθηκε καλή επιτυχία για τη συνέχεια σε όλους όσοι συμμετείχαν στην επιτυχία του εγχειρήματος, τόνισε ότι δεν πρέπει και δεν θα χαθεί ούτε ένα ευρώ σε άσκοπες ή εικονικές χρηματοδοτήσεις”. “Δεσμευόμαστε να πιάσουν τόπο οι χρηματοδοτήσεις, γιατί είναι πόροι που έχουν προέλθει από την κοινωνία και πρέπει να επιστρέψουν σε αυτήν το συντομότερο”.
Στο έργο LIFE-IP AdaptInGR μετέχουν εκτός από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (συντονιστής έργου), και οι ακόλουθοι φορείς: Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Πράσινο Ταμείο, Ένωση Περιφερειών Ελλάδος, Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης, Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, Δήμος Κατερίνης, ΔΕΎΑ Κομοτηνής, Δήμος Λαρισαίων, Δήμος Αγ. Αναργύρων-Καματερού, Δήμος Ρόδου, Ακαδημία Αθηνών, Τράπεζα της Ελλάδος, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Μαριολοπούλειο-Καναγκίνειο Ιδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος.
2