ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΑΜΟΥ
(Α.ΚΙ.Σ)
ΠΡΟΣ: Δήμαρχο Σάμου
ΚΟΙΝ. 1. Τεχνική Υπηρεσία Δήμου Σάμου
2. Πρόεδρο Κοινότητας Μύλων (μέσω Δήμου)
Σάμος, 6 Νοεμβρίου 2017
ΘΕΜΑ: Προβλήματα Τοπικής Κοινότητας Μύλων
ΣΧΕΤ: N. 3852/10
- Σε συνέχεια της από 11 Οκτωβρίου 2017 επισκέψεώς μας στην τοπική κοινότητα Μύλων και της σχετικής ενημέρωσης που είχαμε από τον πρόεδρο κ. Παπαπαναγιώτου Θεμιστοκλή και κατοίκους αυτής, σας γνωστοποιούμε τα παρακάτω ζητήματα που απασχολούν τους κατοίκους και επιδρούν αρνητικά στη διαβίωσή τους:
ΥΔΡΕΥΣΗ – ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ
Το δίκτυο ύδρευσης του χωριού τροφοδοτείται από δύο κλειστές δεξαμενές, συνολικής χωρητικότητας 200 κυβικών μέτρων περίπου, οι οποίες δέχονται το νερό γεώτρησης που βρίσκεται στην περιοχή Νεροτριβιά. Το νερό ύδρευσης, κατά τον πρόεδρο, είναι καλής ποιότητας. Οι δεξαμενές καθαρίστηκαν προ μερικών μηνών και η χλωρίωση του νερού γίνεται με αυτόματο σύστημα χλωρίωσης. Γίνονται εξετάσεις καταλληλότητας του νερού κατά τακτά χρονικά διαστήματα, πλην όμως οι κάτοικοι δεν ενημερώνονται για τα αποτελέσματα αυτών. Για την άρδευση χρησιμοποιείται το νερό της λιμνοδεξαμενής του Ιμβράσου και το νερό δύο γεωτρήσεων. Το δίκτυο άρδευσης διαθέτει υδρομετρητές. Το νερό άρδευσης, σύμφωνα με τον πρόεδρο, χρεώνεται προς 6 λεπτά το κυβικό συν το πάγιο, που ανέρχεται σε 12 ευρώ ανά στρέμμα.
Στο χωριό δεν υπάρχει μονάδα βιολογικού καθαρισμού υγρών αποβλήτων. Τα λύματα αρχικά πέφτουν σε έναν παλαιό βόθρο, 50 κυβικών μέτρων περίπου και στη συνέχεια, λόγω της μόνιμης υπερχείλισης του βόθρου αυτού, πέφτουν μέσα στον χείμαρρο Ίμβρασο.
ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ
Η περισυλλογή των απορριμμάτων από τους κάδους γίνεται τρεις φορές την εβδομάδα. Οι κάδοι απορριμμάτων δεν πλύθηκαν ποτέ, πλην μίας φοράς που πλύθηκαν κατά την αρχή της θητείας της παρούσης δημοτικής αρχής. Το χωριό διατηρείται σε καλή κατάσταση από απόψεως καθαριότητας και ευταξίας με προσωπική φροντίδα του προέδρου της κοινότητας. Εργάτης καθαριότητας διατίθεται στο χωριό μόνο κατά τις παραμονές πανηγύρεων και πολιτιστικών εκδηλώσεων.
ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΣ
Δεν αναφέρθηκαν ιδιαίτερα προβλήματα στο δημοτικό φωτισμό, πλην μίας σχετικά μικρής καθυστέρησης παραλαβής λαμπτήρων. Η αντικατάσταση των καμένων λαμπτήρων του δημοτικού φωτισμού γίνεται από τον ίδιο τον πρόεδρο.
ΟΔΟΠΟΙΙΑ – ΟΔΙΚΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ
Υπήρξαν παράπονα για τη συντήρηση της αγροτικής οδοποιίας. Αρκετοί δρόμοι δεν έχουν συντηρηθεί ή έχουν συντηρηθεί πλημμελώς. Ζητήθηκε από τον πρόεδρο η επέμβαση του Δήμου για την επίστρωση δύσβατων τμημάτων του δρόμου που οδηγεί στη Νεροτριβιά, με σκυρόδεμα συνολικής ποσότητας 30 κυβικών μέτρων περίπου.
Προτάθηκε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου ο πολυσύχναστος αγροτικός δρόμος που συνδέει τη χώρα με τους Μύλους να χαρακτηρισθεί ως δημοτικός και να στρωθεί με άσφαλτο.
Επίσης, ζητήθηκε από τους κατοίκους να χαρακτηρισθεί ο κύριος δρόμος που οδηγεί από τη διασταύρωση του Αγίου Γεωργίου προς το χωριό και από εκεί προς το μοναστήρι της Μεγάλης Παναγίας ως δημοτικός, διότι μέχρι σήμερα δεν έχει χαρακτηρισθεί και οι κάτοικοι στερούνται των ευνοϊκών ρυθμίσεων των νόμων.
Το χωριό διαθέτει συγκοινωνία με λεωφορεία του ΚΤΕΛ μόνο κατά τη διάρκεια του χρόνου που είναι ανοικτά τα σχολεία, για την εξυπηρέτηση των μαθητών. Τον υπόλοιπο χρόνο οι κάτοικοι έχουν συγκοινωνία μία φορά την εβδομάδα. Το πρόβλημα της συγκοινωνίας απασχολεί σοβαρά τους κατοίκους των περισσότερων χωριών.
ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ – ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΕΡΓΩΝ
Απαιτείται να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να στρωθεί με άσφαλτο ο πολυσύχναστος αγροτικός δρόμος Χώρα – Μύλοι.
Απαιτείται να γίνουν εργασίες συντήρησης της μικρής παιδικής χαράς που διαθέτει το χωριό. Κατά μία πρόχειρη προσέγγιση, με χίλια περίπου ευρώ και τη συνδρομή του Δήμου σε εργατικό προσωπικό η παιδική χαρά μπορεί να ξαναλειτουργήσει μέσα σε δύο ημέρες, χωρίς όμως να λάβει και την προβλεπόμενη πιστοποίηση η οποία απαιτεί την τοποθέτηση ελαστικού δαπέδου.
Προτάθηκε να αξιοποιηθεί κατάλληλα η μεγάλη αίθουσα που βρίσκεται κάτω από τα γραφεία της κοινότητας, προκειμένου να χρησιμοποιείται από τη νεολαία του χωριού.
Απαιτείται μία σοβαρότερη προσέγγιση στην ανάδειξη του υπάρχοντος Μυκηναϊκού τάφου των Μύλων, ο οποίος έχει παραμεληθεί τελείως.
Προτάθηκε να μπουν σε πρόγραμμα, να αναστηλωθούν και να αναδειχθούν οι νερόμυλοι και τα παραδοσιακά μονοπάτια της κοίτης του Ιμβράσου.
Προτάθηκε να αναδειχθούν για προσέγγιση επισκεπτών και τουριστών το σπήλαιο της Νεροτριβιάς, η ελιά της Εύας και ο δωδεκάπορτος βυζαντινός ναός, τρία σοβαρά αξιοθέατα των Μύλων που παραμένουν αναξιοποίητα. Σοβαρές προσπάθειες για την ανάδειξή τους καταβάλει από καιρό ο πρόεδρος του Σπηλαιολογικού Συλλόγου Σάμου, κ. Σπυρόπουλος Γεώργιος.
Απαιτείται η φωταγώγηση της παραδοσιακής πετρόκτιστης θολωτής γέφυρας που βρίσκεται στη διασταύρωση προς Παγώνδα.
Αίτημα των κατοίκων των Μύλων είναι ο καθαρισμός της κοίτης του χειμάρρου Ίμβρασου, από τη διασταύρωση της πετρόκτιστης θολωτής γέφυρας προς Παγώνδα μέχρι το χωριό, διότι έχει να καθαριστεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια.
ΛΟΙΠΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το χωριό διαθέτει ιατρείο που βρίσκεται σε καλή κατάσταση και το επισκέπτεται γιατρός μία φορά την εβδομάδα.
Ο πρόεδρος ζήτησε να γίνεται χρήση της πάγιας προκαταβολής που προβλέπεται να δίνεται από το Δήμο για μικροανάγκες των κοινοτήτων.
- Παρακαλούμε για την κατά την κρίση σας εκδήλωση των ενδεδειγμένων ενεργειών, προκειμένου να δρομολογηθεί η αποκατάσταση των ανωτέρω προβλημάτων, καθώς επίσης και για τη δική μας ενημέρωση σχετικά με την πρόοδο της αποκατάστασης.
Σίμος Αντώνιος
Δημοτικός Σύμβουλος