«Και από τα αναλυτικά στοιχεία της έρευνας προκύπτει εμπεριστατωμένα ότι η καθόλα καταστροφική αύξηση του ΦΠΑ, δεν πρόκειται να βελτιώσει τα έσοδα της αποικίας Ελλάδα¨, τόνισε η επικεφαλής του συνδυασμού «Βόρειο Αιγαίο- γόνιμη γραμμή» – περιφερειακή σύμβουλος Αγλαϊα Κυρίτση στην τοποθέτησή της στο Περιφερειακό Συμβούλιο στις 28 Νοεμβρίου για την επικείμενη αύξηση του ΦΠΑ.
«Απεναντίας, όπως και το ΔΝΤ σημειώνει, και αναφέρεται και στη μελέτη, η υπέρμετρη αύξηση της φορολογίας έμμεσης και άμεσης, τελικά μειώνει τζίρους, δεν αυξάνει έσοδα, απλά συμπιέζει ασφυκτικά τα λαϊκά στρώματα.
Σε αυτή την διαπίστωση οφείλουμε να προσθέσουμε και το γεγονός ότι, όπως προκύπτει αναλυτικά και από την μελέτη, δεν είναι λίγες οι χώρες της Ε.Ε., που σε περιοχές όπως τα νησιά μας, για τους γνωστούς λόγους, νησιωτικότητα κ.λπ., έχουν ειδικά καθεστώτα μειωμένου ΦΠΑ», τόνισε για να καταλήγει «…ο ωχαδερφισμός της Περιφερειακής Αρχής, όχι μόνο δεν είναι συγγνωστός, αλλά είναι επικίνδυνος για τον τόπο και τους νησιώτες.»
Αναλυτικά η τοποθέτηση της Αγλαΐας Κυρίτση:
«Νομίζω ότι είναι περιττό, να κάνω κάποια ειδική και ιδιαίτερη αναφορά στα αποτελέσματα της έρευνας που έγινε. Χωρίς να είναι κάποιος οικονομολόγος καταλαβαίνει καθαρά και από τις πρώτες αράδες της τρία πολύ σαφή συμπεράσματα.
Το πρώτο αφορά στο πως πολλαπλασιαστικά, εκθετικά θα κάνει ακόμη πιο δύσκολη την καθημερινότητα των κατοίκων του Β. Αιγαίου. Μιλάμε για οριζόντιες και μεγάλες αυξήσεις σε όλες τις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών, που θα φτωχοποιήσουν ακόμη περισσότερο τους ήδη φτωχοποιημένους νησιώτες.
Το δεύτερο, αφορά στο τι θα σημάνει η αύξηση για μια σειρά μικρομεσαίων κυρίως επιχειρήσεων, αλλά και για τον τουρισμό στο σύνολό του, και ιδιαίτερα για σας που ως αντίληψη και αναφέρομαι στην περιφερειακή αρχή, ορκίζεστε στην αγορά και την ανταγωνιστικότητα όπως και διαχρονικά οι κυβερνώντες, μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση πώς δεν έχετε κάνει σημαία σας το καθοριστικό χτύπημα στην περιβόητη ανταγωνιστικότητα που θα επιφέρει η επικείμενη αύξηση του ΦΠΑ.
Το τρίτο, αφορά ένα σε πρώτη ανάγνωση οξύμωρο σχήμα στο οποίο θέλω να επιμείνω και να δώσω μεγάλη έμφαση.
Και από τα αναλυτικά στοιχεία της έρευνας προκύπτει εμπεριστατωμένα ότι η καθόλα καταστροφική αύξηση του ΦΠΑ, δεν πρόκειται να βελτιώσει τα έσοδα της αποικίας Ελλάδα.
Απεναντίας, όπως και το ΔΝΤ σημειώνει, και αναφέρεται και στη μελέτη, η υπέρμετρη αύξηση της φορολογίας έμμεσης και άμεσης, τελικά μειώνει τζίρους, δεν αυξάνει έσοδα, απλά συμπιέζει ασφυκτικά τα λαϊκά στρώματα.
Σε αυτή την διαπίστωση οφείλουμε να προσθέσουμε και το γεγονός ότι, όπως προκύπτει αναλυτικά και από την μελέτη, δεν είναι λίγες οι χώρες της Ε.Ε., που σε περιοχές όπως τα νησιά μας, για τους γνωστούς λόγους, νησιωτικότητα κ.λπ., έχουν ειδικά καθεστώτα μειωμένου ΦΠΑ.
Από αυτά τα δεδομένα, προκύπτει κατά την άποψη μου το κεντρικό ερώτημα στο οποίο καλούμαστε επιτακτικά όλοι μας να απαντήσουμε και τον αρχικό προβληματισμό περί του οξύμωρου σχήματος, που έλεγα, μαζί με τις απαντήσεις μας να τα επικοινωνήσουμε στον κόσμο.
Το κεντρικό λοιπόν ερώτημα είναι το εξής: Αφού η αύξηση, όπως όλοι συμφωνούν, δεν θα αυξήσει τα έσοδα, που μέσω πρωτογενών πλεονασμάτων κατευθύνονται στους δανειστές, απεναντίας, μάλλον θα τα μειώσει, γιατί η τρόικα και η παραδομένη κυβέρνηση δείχνουν τέτοια επιμονή;
Γιατί το προφανές και κατά το ΔΝΤ και με βάση τη μελέτη και με βάση αντίστοιχες εξαιρέσεις πολλών άλλων Ευρωπαϊκών χωρών ξεπερνιέται και υπάρχει τέτοια στοχοπροσήλωση σε μια (με τους δικούς τους όρους) αναποτελεσματική οικονομικά αύξηση;
Νομίζω ότι σήμερα όλοι μας σε αυτήν την αίθουσα θα πρέπει να απαντήσουμε σε αυτήν τη φαινομενική παραδοξότητα.
Κατά την εκτίμηση μου που δεν είναι σημερινή, αλλά υπάρχει από την έναρξη των μνημονίων και κάθε μέρα βαθαίνει εμπλουτίζεται και επιβεβαιώνεται, είναι ότι στόχος των δανειστών με την βοήθεια των υποταγμένων κυβερνήσεων είναι αυτό που βάζει σε κάποια σημεία της και η μελέτη:
Η ταχύτατη φτωχοποίηση, ο εξανδραποδισμός των νησιωτών μας και τελικά η ερημοποίηση των νησιών μας, ώστε κοψοχρονιά να γίνουν βορρά για «αξιοποίηση» από μεγάλα επενδυτικά αλλά και πολιτικά κεφάλαια. Η ερημοποίηση των νησιών του Β. Αιγαίου, δεν είναι απλά ένας οικονομικός στόχος.
Είναι ζήτημα εθνικής κυριαρχίας, είναι ζήτημα λαϊκής κυριαρχίας το οποίο έχει ιδιαίτερη βαρύτητα αφού μιλάμε για μια ακριτική περιοχή, ιδιαίτερα ευαίσθητη. Αφορά το σύνορο πρώτα της Ελλάδας και -κατά τους μεταμοντέρνους αναλυτές- της Ευρώπης, με μια από τις πλέον ταραγμένες γωνιές της γης, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο λυσσαλέων παγκόσμιων ανταγωνισμών και ανακατατάξεων.
Και θα επιμείνω ότι πρέπει σήμερα να φύγουμε από αυτήν την αίθουσα έχοντας δώσει όλοι μια απάντηση σε αυτό το κεντρικό ερώτημα.
Κλείνοντας, οφείλω να σημειώσω και το εξής:
Σήμερα που κάνουμε αυτήν την κουβέντα, είναι 27 Νοεμβρίου, δηλαδή βρισκόμαστε μόλις ένα μήνα πριν το τετέλεσται το οποίο δεν το λέω εγώ, το λέει η μελέτη που έγινε.
Γιατί κ. Καλογήρου έπρεπε να φτάσουμε ένα μήνα πριν ενώ πρόκειται για ένα ζήτημα που το γνωρίζουμε εδώ και δυόμισι χρόνια, για να έχουμε στα χέρια μας μια τέτοιου είδους τεκμηρίωση;
Διάφοροι μιλούν πάλι για παρατάσεις. Στον προϋπολογισμό πάντως που κατατέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, περιέχεται η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ. Ακόμη κι αν δοθεί παράταση, μακάρι να διαψευσθώ, αυτό κ. Καλογήρου δεν θα μειώσει την ευθύνη για την απραξία σας.
Κάπου στην μελέτη αναφέρεται ότι πολλές επιχειρήσεις δεν απάντησαν στην έρευνα, σημειώνοντας και σωστά οι μελετητές, ότι πολλές φορές στις δοσμένες κοινωνικές συνθήκες οι παρατάσεις και οι κάθε είδους χειρισμοί, προκαλούν εφησυχασμό και ωχαδερφισμό όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν. Ο ωχαδερφισμός, ως κοινωνικό φαινόμενο είναι αναμενόμενος και ως ένα βαθμό αποδεκτός. Η για να το πω αλλιώς, δεν θα μεμφθώ με την ίδια ένταση το Επιμελητήριο που άργησε να κάνει την μελέτη, αλλά ευθέως θα σας πω ότι ο δικός σας ωχαδερφισμός ως περιφερειακή αρχή είναι εξαιρετικά επικίνδυνος για τα νησιά μας.
Αυτή ή μια αντίστοιχη μελέτη τεκμηρίωσης θα μπορούσαμε και θα έπρεπε, αν στοιχειωδώς σας ενδιέφερε το θέμα, και μην δικαιολογήσετε τη στάση σας με το ψήφισμα που βγάλαμε, να την έχουμε στα χέρια μας εδώ και τουλάχιστον δυο χρόνια. Αλλά τι κάνατε; Αρκεστήκατε σε κάποια ψηφίσματα που με δική μας πρωτοβουλία βγήκαν κι αυτά, και τίποτε άλλο…
Και επαναλαμβάνω ότι ο ωχαδερφισμός της Περιφερειακής Αρχής, όχι μόνο δεν είναι συγγνωστός, αλλά είναι επικίνδυνος για τον τόπο και τους νησιώτες.»
Αναδημοσίευση από : http://chiosnews.com