Όρκοι και προβλήματα για το νέο οργανισμό του Κτηματολογίου. Οι νομικές εμπλοκές, οι καθυστερήσεις στη στελέχωση και τα χρονοδιαγράμματα που… δεν βγαίνουν.
Η τύχη του νέου Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου που αναλαμβάνει τη σύνταξη και λειτουργία του Κτηματολογίου θα κριθεί τις επόμενες ημέρες από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) επί της προσφυγής που κατάθεσαν 64 από τους περίπου 350 άμισθους υποθηκοφύλακες, οι οποίοι ζητούν να κηρυχθεί αντισυνταγματικός ο νόμος ίδρυσης της Ελληνικό Κτηματολόγιο, με σταδιακή κατάργηση των υποθηκοφυλακείων. Η προσφυγή θα συζητηθεί την Πέμπτη, χωρίς να είναι ο μοναδικός πονοκέφαλος όσων παρακολουθούν το εγχείρημα.
Όπως υποστηρίζουν, ο νέος φορέας, που στηn ουσία διαδέχθηκε την Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση (ΕΚΧΑ ΑΕ) με το νόμο που ψηφίστηκε προ τριμήνου, υπολειτουργεί. Οι αποφάσεις λαμβάνονται από το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΧΑ ΑΕ, η θητεία του οποίου λήγει τον προσεχή Αύγουστο, με σειρά προβλημάτων και καθυστερήσεων (από την καθαριότητα μέχρι την ασφάλεια).
Το μεταβατικό στάδιο στο οποίο βρίσκεται ο φορέας υλοποίησης του έργου και η απουσία σαφούς χρονοδιαγράμματος και στρατηγικού σχεδίου, λένε οι γνωρίζοντες, έχει επιπτώσεις και στις εν εξελίξει προσπάθειες κτηματογράφησης (σε περιοχές όπως π.χ. η Αργολίδα κ.ά.), αφού η προσέλευση των πολιτών είναι ανησυχητικά χαμηλή. «Φτάνει μόλις το 10% σε ορισμένες περιοχές» υποστηρίζουν και εξηγούν πως «εκεί που θα έπρεπε να συλλέγουμε 100 δηλώσεις, κατατίθενται μόλις επτά!». Το επιχείρημα της οικονομικής κρίσης, που δήθεν αποτρέπει τους ενδιαφερόμενους, δεν φαίνεται να είναι αρκετό για να δικαιολογήσει τη σημερινή κατάσταση, λένε τα ίδια στελέχη.
Όσο για τις 32 νέες μελέτες (οι προσφορές είχαν κατατεθεί στα τέλη Μαΐου 2016 και οι συμβάσεις υπεγράφησαν τα τέλη του προηγούμενου χρόνου) για την κτηματογράφηση της υπόλοιπης χώρας (περίπου 16.000.000 δικαιώματα, τα οποία καλύπτουν σχεδόν το 65% της Ελλάδας) αυτή την περίοδο αρχίζουν να στελεχώνονται τα γραφεία που θα αναλάβουν να τις υλοποιήσουν. Στόχος είναι να υπάρξει ουσιαστική εκκίνηση του νέου γύρου κτηματογράφησης προς το τέλος του φθινοπώρου. Συνεπώς θα χρειαστεί αγώνας δρόμου, όχι για να τηρηθεί ο στόχος του 2020, που έχει ήδη χαθεί, αλλά για να καταγραφεί σαφής πρόοδος του Κτηματολογίου εντός της προσεχούς διετίας.
Σοβαρά κενά καταγράφονται και στη λειτουργία των υφιστάμενων υπηρεσιών του Κτηματολογίου αφού, μεταξύ άλλων, πρέπει να καθοριστεί η τιμολογιακή πολιτική για σειρά υπηρεσιών. Σήμερα παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις π.χ. αν ένας πολίτης ζητήσει αεροφωτογραφίες, σε σύγκριση με το πρόσφατο παρελθόν.
Οι τοπογράφοι (που είχαν από την αρχή εκφράσει αντιρρήσεις στη σύσταση του ΝΠΔΔ) υποστηρίζουν πως «ο οργανισμός έχει υπεράριθμο προσωπικό αλλά όχι το προσωπικό που χρειάζεται!». Επισημαίνουν πως εδώ και πολύ καιρό έχει ζητηθεί η πρόσληψη τοπογράφων προκειμένου να στελεχωθούν οι υπηρεσίες που θα επιβλέπουν τις νέες μελέτες κτηματογράφησης, αλλά η διαδικασία καθυστερεί. Το πλάνο του νέου οργανισμού προβλέπει, πάντως, σειρά προσλήψεων, χωρίς προς το παρόν να είναι γνωστό πότε θα καλυφθούν τα συγκεκριμένα κενά.
Οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι καθώς εκτός από τη σταδιακή απορρόφηση των υποθηκοφυλακείων (αν ξεπεραστεί ο σκόπελος του ΣτΕ), πρέπει να στελεχωθούν τα γραφεία των μελετητών που θα υλοποιήσουν τις νέες μελέτες, να καθοριστούν νέα χρονοδιαγράμματα, να οριστεί το νέο Δ.Σ. της Ελληνικό Κτηματολόγιο και να στελεχωθεί κατάλληλα.
Φώτης Κόλλιας
Αναδημοσίευση από : http://www.euro2day.gr