Από τις Ο.Χ.Ε. της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου 7,5 εκατ. ευρώ για έργα διαχείρισης υδάτων και λυμάτων
στα Ψαρά, τους Φούρνους και τη Θύμαινα
Με απόφαση της Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κας Χριστιάνας Καλογήρου εντάσσονται στο Ε.Π. της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου 3 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 7,5 εκατομμυρίων ευρώ.
Πρόκειται για τα εξής έργα:
- Υποδομή διαχείρισης ακαθάρτων, ομβρίων και ύδρευσης Ψαρών, προϋπολογισμού 5. 454.762,85 ευρώ. Δικαιούχος του έργου είναι ο Δήμος Χίου και η διάρκεια υλοποίησής του 24 μήνες.
Αντικείμενο του έργου είναι η κατασκευή:
- Νέου δικτύου ύδρευσης.
- Νέου δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων.
- Νέου δικτύου ομβρίων.
- Εγκαταστάσεων βιολογικού καθαρισμού, συμπεριλαμβανομένου και του δικτύου διάθεσης και επαναχρησιμοποίησης.
- Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων (Ε.Ε.Λ.) στον οικισμό των Φούρνων, προϋπολογισμού 1.630.000 ευρώ. Δικαιούχος του έργου είναι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και η διάρκεια υλοποίησής του 24 μήνες.
Αντικείμενο του έργου είναι η κατασκευή της εγκατάστασης επεξεργασίας των λυμάτων (Ε.Ε.Λ.) στον οικισμό των Φούρνων.
- Εγκατάσταση Μονάδας Επεξεργασίας Λυμάτων Θύμαινας, προϋπολογισμού 300.000 ευρώ. Δικαιούχος του έργου είναι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και η διάρκεια υλοποίησής του 14 μήνες.
Αντικείμενο του έργου είναι η κατασκευή της εγκατάστασης επεξεργασίας των λυμάτων (Ε.Ε.Λ.) στο νησί της Θύμαινας.
Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου δήλωσε σχετικά:
«Με τις τρεις αυτές σημαντικές εντάξεις έργων αξιοποιούμε τους ευρωπαϊκούς πόρους του Ε.Π. της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για να χρηματοδοτούμε έργα στα Ψαρά, τους Φούρνους και τη Θύμαινα, μεγάλης σημασίας για την ποιότητα της ζωής των κατοίκων.
Στα Ψαρά είναι χρόνιο το πρόβλημα της ύδρευσης και της αποχέτευσης. Με το νέο δίκτυο ύδρευσης, κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού θα έχουν εξασφαλισμένο καθαρό νερό και ποιοτικά ελεγμένο. Ενώ στο νησί των Ψαρών με το δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων καταργούνται οι παλιοί βόθροι, προστατεύεται τόσο το φυσικό περιβάλλον όσο και η δημόσια υγεία. Το δίκτυο αποχέτευσης ομβρίων θα προστατεύσει τους κατοίκους και τις περιουσίες τους από πλημμύρες.
Τόσο στο νησί των Φούρνων, όσο και στο νησί της Θύμαινας, η εγκατάσταση και λειτουργία σύγχρονων μονάδων βιολογικού καθαρισμού εξασφαλίζει την προστασία του περιβάλλοντος της παραθαλάσσιας και παράκτιας περιοχής και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων τους. Ιδιαίτερα επισημαίνουμε τη συμβολή για την προστασία του παράκτιου περιβάλλοντος, δεδομένου ότι είναι χαρακτηρισμένο ως βιότοπος λιβάδια Ποσειδωνίας του Natura 2000 που αποτελεί καταφύγιο της Μεσογειακής φώκιας monachus monachus.
Και τα 3 αυτά έργα εντάσσονται στις δράσεις των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων (ΟΧΕ), που είναι στρατηγική επιλογή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για την ανάπτυξη των μικρών νησιών και έτσι δίνεται η δυνατότητα για τη χρηματοδότησή τους».