Home ΚοινωνίαΕπικαιρότητα «Όρνιθες» του Αριστοφάνη από τη Θεατρική Έξοδο Αιγαίου στην Ικαρία

«Όρνιθες» του Αριστοφάνη από τη Θεατρική Έξοδο Αιγαίου στην Ικαρία

by ikariaki.gr
122 views

1&2 Αυγούστου 2017 στο Θέατρο της Θάλασσας

(Μια οφειλόμενη δημοσίευση)

Μέσα σ’ ένα υπερπλήρη μήνα από πολιτιστικές εκδηλώσεις στο νησί μας, ξεχωρίσαμε τις λίγες αλλά καλές ποιοτικές παρουσίες, μία από τις οποίες ήταν ιδιαίτερα προσεγμένη, με πολλούς και καλούς συντελεστές, θαυμάσιο χώρο, τέλεια κοστούμια, άριστη σκηνοθεσία, πολύ σωστή ερμηνεία.

Μιλάμε βέβαια για τη παράσταση «Όρνιθες» του Αριστοφάνη, που μας παρουσίασε η «Θεατρική Έξοδος Αιγαίου», το θεατρικό σχήμα του συμπατριώτη, συγχωριανού και γείτονα μου σκηνοθέτη Νίκου Παροίκου. Ο Νίκος Παροίκος δεν είναι ο οποιοσδήποτε τυχαίος σκηνοθέτης, το παρακάτω μικρό βιογραφικό του αποδεικνύει του λόγου το αληθές:

Ο Νίκος Παροίκος είναι ο ιδρυτής και ο γενικός διευθυντής της ΕΞΟΔΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ. Γεννήθηκε στην Ικαρία. Είναι πτυχιούχος της Φυσικομαθηματικής και Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε επίσης Θέατρο, Κινηματογράφο και Τηλεόραση στην Αθήνα και στο Παρίσι. Στη δεκαετία του 70 δημιούργησε το θεατρικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών και αργότερα το εργαστήρι έρευνας αρχαίου δράματος “Θεατρική Έξοδος” το οποίο στη συνέχεια εξελίχθηκε σε ένα ευρύτερο πολιτιστικό φορέα (Θεατρική Έξοδος Αιγαίου). Έχει σκηνοθετήσει δεκάδες θεατρικά έργα και έχει οργανώσει ανάλογα πολιτιστικά δρώμενα σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό. Στο ενεργητικό του έχει ταινίες μικρού μήκους με εθνολογικά θέματα καθώς επίσης ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές σειρές για τον πολιτισμό του Αιγαίου. Έχει γράψει και δημοσιεύσει μελέτες, άρθρα τα οποία παρουσίασε σε επιστημονικά περιοδικά και σε διεθνή συνέδρια. Διετέλεσε γενικός διευθυντής της Ελληνικής Ραδιοφωνίας (ΕΡΑ/ΕΡΤ) και του πρώτου Ημικρατικού Θεάτρου Αιγαίου. Είναι διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η παράσταση λοιπόν παρουσιάστηκε σ’ ένα ιδιαίτερο χώρο, που δημιούργησε ο ίδιος ο Νίκος Παροίκος, το «Θέατρο της Θάλασσας», ένας θεατρικός χώρος που φτιάχτηκε κυριολεκτικά πάνω στα βράχια του Αρμενιστή, με πέτρινες εξέδρες αμφιθεατρικού τύπου, μικρή σκηνή και παρασκήνια κρυμμένα πίσω απ’ τα βράχια και μ’ ένα φόντο φυσιολογικό πίσω από τους ηθοποιούς το απέραντο Ικάριο πέλαγος και το δώρο που μας έκανε ο ήλιος, σ’ ένα ηλιοβασίλεμα μέσα στη θάλασσα, που απορώ γιατί να τρέχεις και να κρέμεσαι στρυμωγμένος σαν σταφύλι από τις ταράτσες της Σαντορίνης, όταν έχεις αυτό το θαύμα της φύσης μπροστά σου, μαζί με το θεατρικό δρώμενο που σε καθηλώνει.

Ο Αριστοφάνης και τα έργα του δεν είναι «εύκολος» συγγραφέας και κυρίως πως θα καταφέρεις να μεταφέρεις την κωμωδία του στην ελληνική περιφέρεια, στον απλό νησιώτη, σε κατανοητή γλώσσα, που να τον «έχεις» τον θεατή μαζί σου σε όλη τη διάρκεια της παράστασης. Ε λοιπόν αυτό η «Θεατρική Έξοδος Αιγαίου» με τη διδασκαλία του Νίκου Παροίκου και τα κοστούμια και τις μάσκες της συζύγου του Άννας Περντρώ και την άριστη ερμηνεία των ηθοποιών τα κατάφερε, το διαπίστωσα ο ίδιος καθ’ όλη τη διάρκεια ρίχνοντας κλεφτές ματιές γύρω μου, στους συν-θεατές μου. Η Άννα Περντρώ σύζυγος αλλά και βασικός συνεργάτης και συν-ιδρύτρια της «Θεατρικής Εξόδου Αιγαίου» έχει κι αυτή πλούσιο βιογραφικό:

Βασικός συνεργάτης και ιδρυτικό στέλεχος της ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΕΞΟΔΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ. Δημιουργεί, σχεδιάζει και κατασκευάζει η ίδια τα κουστούμια, τις μάσκες, τα κοσμήματα των παραστάσεων, χρησιμοποιώντας πολυποίκιλα φυσικά-αυθεντικά υλικά. Ζωγραφίζει, φωτογραφίζει και καταγράφει τα διάφορα πολιτιστικά δρώμενα του θεάτρου στα νησιά και στις βραχονησίδες του Αιγαίου. Γεννήθηκε στο Παρίσι. Σπούδασε στην “Εκόλ Μπω Αρτς” ζωγραφική, γλυπτική, διακόσμηση. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά της στην Αθήνα, Παρίσι, Σεβίλλη, Μόσχα, Δουβλίνο και στη Φλόριντα των ΗΠΑ. Από το 1980 ζει στην Ελλάδα, μελετώντας την ελληνική τέχνη και τον λαϊκό πολιτισμό που χρησιμοποιεί σαν πηγή έμπνευσης στις πολύμορφες δημιουργίες της.

Τώρα να δούμε και την υπόθεση του έργου «Όρνιθες» του Αριστοφάνη:

Η κωμωδία «Όρνιθες» είναι ένα από τα πιο ωραία και εντυπωσιακά έργα του Αριστοφάνη. Γράφτηκε και παρουσιάστηκε το 414 π. Χ. σε μια εποχή που η Αθήνα ευρίσκεται σε αναστάτωση, λόγω της Σικελικής εκστρατείας (414-413). Ο κόσμος έχει κουραστεί από τις πολεμικές επιχειρήσεις, τις δολοπλοκίες, τους ασταμάτητους φόρους και τη δημαγωγία των πολιτικών. Αναζητά έναν άλλο τρόπο ζωής μακριά από τα προβλήματα της πόλης. Το έργο αρχίζει με δύο Αθηναίους πολίτες, που έχουν φύγει από την Αθήνα και αναζητούν πάνω στα βουνά ένα ήσυχο μέρος να ζήσουν. Συναντάνε τα πουλιά και προσπαθούν να τα πείσουν να τους δεχτούν κοντά τους και να χτίσουν μία νέα πόλη μεταξύ ουρανού και γης. Τα πουλιά στην αρχή είναι επιφυλακτικά αλλά τελικά δέχονται. Έτσι αρχίζει το κτίσιμο της πόλης των πουλιών, της Νεφελοκοκκυγίας. Πολύ γρήγορα όμως καταφθάνουν εκεί, διάφοροι επιτήδειοι και απατεώνες, ζητώντας και αυτοί μερίδιο από την καινούργια πόλη των πουλιών. Τα πουλιά και ο Πισθέταιρος όμως τους διώχνουν σαν ανεπιθύμητους. Όμως και οι θεοί του Ολύμπου είναι οργισμένοι με την καινούργια πολιτεία που τους έχει στερήσει την δόξα και τις τιμές που είχανε από τους ανθρώπους. Έτσι στέλνουν εκπροσώπους του Δία και ζητούν να βρεθεί λύση για το θέμα αυτό. Τελικά γίνεται συμφωνία και το έργο τελειώνει με το γάμο του Πισθέταιρου με την Βασιλεία, την ωραία κοπέλα που φυλάει το αστροπελέκι του Δία. Το έργο πέρα από την έντονη κωμικότητα του εκφράζει τον διαχρονικό πόθο των ανθρώπων στην αναζήτηση ενός ουτοπικού κόσμου σε εποχές σκληρής δοκιμασίας της κοινωνίας.

Τέτοιες όμορφες παραστάσεις λοιπόν είναι τύχη για το νησί μας και τους κατοίκους του να τις παρακολουθούν. Άλλωστε πόσο εύκολο είναι να παρακολουθήσει ο Ικαριώτης στο νησί του αρχαία κωμωδία ή αρχαία τραγωδία; Μας τη παρουσιάζει λοιπόν κάθε χρόνο με τις επιλογές του ο Νίκος Παροίκος, εδώ στον τόπο του στην Ικαρία και τον ευχαριστούμε πολύ.

Θα ήταν παράλειψη αν δεν αναφέραμε ότι και τις δυο ημέρες στον χώρο του θεάτρου υπήρχε έκθεση των κοστουμιών και μασκών που έχει φτιάξει η Άννα Περντρώ, που ήταν ότι καλύτερο για τον θεατή είτε στην είσοδο του είτε στην έξοδο του από το θέατρο.

Οι συντελεστές της παράστασης:

Μετάφραση – Σκηνοθεσία : Νίκος Παροίκος

Μάσκες – Κοστούμια : Άννα Περντρώ

Μουσική : Παναγιώτης & Αλέξανδρος Ντουνιαδάκης

Χορογραφίες : Μυρτώ Παπαδοπούλου

Πρωταγωνιστούν : Σπύρος Ξένος, Κωσταντίνος Καλαβρυτινός, Ηλέκτρα Παροίκου, Παναγιώτης Αθηναίος, Βαγγέλης Φώτεινας και ο ΧΟΡΟΣ των ΠΟΥΛΙΩΝ

Οργάνωση – Παρουσίαση : ΕΞΟΔΟΣ ΑΙΓΑΙΟΥ

Παραγωγή : Ηλέκτρα Παροίκου – ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΕΞΟΔΟΣ

[Best_Wordpress_Gallery id=”38″ gal_title=”ορνιθες αριστοφάνη ικαρία 2017″]

Φωτογραφίες: Μαρία Σ. Πολίτη

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue