Θανάσης Κουκάκης
Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει απαλλάξει τους φορολογούμενους από την υποχρέωση να κρατούν τις αποδείξεις πώλησης αγαθών ή παροχής υπηρεσιών για να κτίζουν το αφορολόγητο.
Ήδη από πέρυσι οι φορολογούμενοι οι οποίοι δικαιούνται το αφορολόγητο -μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες- δεν είναι πλέον υποχρεωμένοι να κρατούν τις αποδείξεις. Οι συγκεκριμένες δαπάνες τους που μετρούν στο αφορολόγητο επιβεβαιώνονται από την μηνιαία statement των τραπεζών που αφορούν στην κίνηση των χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών τους από τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.
Αυτά τα στοιχεία εμφανίζονται αυτόματα στους κωδικούς 049-050 του έντυπου Ε1 της φορολογικής δήλωσης. Ωστόσο, εάν οι φορολογούμενοι έχουν κάνει πρόσθετες δαπάνες που θεωρούν πως δεν έχουν αποτυπωθεί στο σχετικό κωδικό μπορούν να διορθώσουν το σχετικό ποσό, αναλαμβάνοντας το βάρος της απόδειξης.
Υπενθυμίζεται ότι ελάχιστα ποσά δαπανών με πλαστικό χρήμα που θα πρέπει να συγκεντρώσουν οι φορολογούμενοι για να δικαιούνται το αφορολόγητο είναι τα ακόλουθα:
– 10% του ετησίου εισοδήματος, εφόσον αυτό ανέρχεται έως 10.000 ευρώ,
-15% του κλιμακίου εισοδήματος από 10.001 έως και 30.000 ευρώ και
-20% για το υπερβάλλον των 30.000 ευρώ εισόδημα.
Να σημειωθεί πως στην περίπτωση συζύγων με κοινό τραπεζικό λογαριασμό, όπου ο ένας φορολογούμενος δικαιούται αφορολόγητο (πχ μισθωτός) και ο έτερος δεν δικαιούται (πχ ελεύθερος επαγγελματίες), ο δικαιούχος αφορολογήτου μπορεί να χρησιμοποιήσει το σύνολο των ηλεκτρονικών πληρωμών του κοινού λογαριασμού για το χτίσιμο του αφορολογήτου.
Πάντως, υπάρχουν συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογουμένων που εξαιρούνται από την υποχρέωση χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής, αλλά όχι και από την υποχρέωση να προσκομίσουν αποδείξεις ίσης αξίας και να συμπληρώσουν τους κωδικούς 049-050 του έντυπου Ε1 της φορολογικής δήλωσης.
Στους εν λόγω φορολογουμένους συγκαταλέγονται:
-Οι φορολογούμενοι 70 ετών και άνω, δηλαδή όσοι έχουν γεννηθεί έως και την 31/12/1947.
-Άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω και όσοι βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση.
-Οι φορολογούμενοι που βρίσκονται σε κατάσταση μακροχρόνιας νοσηλείας (πέραν των 6 μηνών).
-Οι φορολογικοί κάτοικοι της ΕΕ ή του ΕΟΧ, που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα και φορολογούνται με την κλίμακα από μισθωτή εργασία και συντάξεις.
-Δημόσιοι λειτουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στην αλλοδαπή, καθώς και φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας που διαβιούν ή εργάζονται στην αλλοδαπή.
-Ανήλικοι που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος και φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων.
-Φορολογούμενοι που κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.
-Οι φορολογούμενοι που δεν έχουν εισόδημα από καμία κατηγορία ή έχουν εισόδημα μόνο από κεφάλαιο ή/και από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου και το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ.
-Οι φορολογούμενοι που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, για τη διαφορά που προκύπτει μεταξύ του τεκμαρτού και του συνολικού εισοδήματός τους.
-Οι φορολογούμενοι που είναι δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).
-Οι υπηρετούντες την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία.
Αναδημοσίευση από : http://www.insider.gr