Αθήνα, 21 Ιανουαρίου 2019
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με την Αντιπροσωπεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες
Μνημόνιο Συνεργασίας συνυπέγραψαν σήμερα στο Υπουργείο Εσωτερικών, ο Υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, ο Ειδικός Γραμματέας Ιθαγένειας, Λάμπρος Μπαλτσιώτης και ο Αντιπρόσωπος του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα (Υ.Α.), Philippe Leclerc.
Το Μνημόνιο Συνεργασίας αφορά στη στενή συνεργασία του Υπουργείου Εσωτερικών με τον ΟΗΕ (Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες) και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας για την απόδοση ιθαγένειας σε όλους όσοι τη δικαιούνται και κυρίως για την εξάλειψη της ανιθαγένειας στη χώρα μας. Προβλέπεται ακόμη η περαιτέρω ανάπτυξη και εντατικοποίηση αυτής της συνεργασίας για την τεχνική υποστήριξη, την επιχειρησιακή συνδρομή, καθώς και την εκπαίδευση προσωπικού της Ειδικής Γραμματείας Ιθαγένειας.
Σε δήλωσή του ο κ. Χαρίτσης τόνισε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών έχει κάνει από το 2015 μία πολύ σημαντική προσπάθεια για τη ρύθμιση αυτών των θεμάτων, με τρόπο που ανταποκρίνεται σε ένα κράτος δικαίου όπως είναι η Ελλάδα. Σε αυτή την κατεύθυνση, το αμέσως επόμενο διάστημα θα κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο στο οποίο περιλαμβάνονται μία σειρά από ρυθμίσεις, οι οποίες αφορούν στην απλοποίηση, την επιτάχυνση και την ομογενοποίηση των διαδικασιών, έτσι ώστε η απόδοση ιθαγένειας να γίνεται με ενιαίες και αδιάβλητες διαδικασίες.
Ο Αντιπρόσωπος του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ, δήλωσε με τη σειρά του: «Η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο τα τελευταία χρόνια στην περαιτέρω ευθυγράμμιση της νομοθεσίας της και της διοικητικής πρακτικής με τα διεθνή πρότυπα στον τομέα της κτήσης ιθαγένειας, της πρόληψης και της μείωσης της ανιθαγένειας. Η Ύπατη Αρμοστεία υλοποιεί ένα παγκόσμιο δεκαετές σχέδιο δράσης (2014-2024) για να δώσει τέλος στην ανιθαγένεια. Είμαστε βέβαιοι ότι το Μνημόνιο που υπογράφεται σήμερα θα στηρίξει τις αρμόδιες ελληνικές αρχές στην περαιτέρω δράση τους προς αυτόν το σκοπό, ιδίως σε σχέση με την προσχώρηση στη Σύμβαση του 1961 για τη μείωση της ανιθαγένειας».
Ο Ειδικός Γραμματέας Ιθαγένειας δήλωσε: «Στοχεύουμε να βελτιώσουμε ακόμη περαιτέρω την θέση της Ελλάδας αναφορικά με την καταπολέμηση της ανιθαγένειας. Η συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία αφορά όχι μόνο το θεσμικό επίπεδο, αλλά και την εφαρμογή του καθώς και τη διοικητική πρακτική. Στα δύο τελευταία έχουμε σταθερή πρόοδο. Σε θεσμικό επίπεδο εξετάζουμε καταρχήν θετικά την προσχώρηση της χώρας στη Σύμβαση του 1961 για τη μείωση της Ανιθαγένειας και ολοκληρώνουμε το θεσμικό πλαίσιο για τους ανιθαγενείς Έλληνες Ρομά».
*Επισυνάπτεται η δήλωση του Υπουργού Εσωτερικών κι ακολουθούν οι σύνδεσμοι με το αντίστοιχο οπτικοακουστικό υλικό.
https://www.facebook.com/acharitsis/videos/2367122146853190/
Δήλωση του Υπουργού Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση, κατά την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας του Υπουργείου Εσωτερικών με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.)
Υπογράψαμε με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών μνημόνιο για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και τη συνεργασία αναφορικά με τα ζητήματα της ιθαγένειας και κυρίως για ένα πολύ κρίσιμο ζήτημα, αυτό της ανιθαγένειας. Δηλαδή των ανθρώπων, οι οποίοι βρίσκονται χωρίς καμία ιθαγένεια, είτε επειδή δεν την απέκτησαν ποτέ στη ζωή τους είτε επειδή κάποια στιγμή την απώλεσαν.
Από το 2015 έχουμε κάνει μία πολύ σημαντική προσπάθεια ως Υπουργείο Εσωτερικών και ως Κυβέρνηση συνολικά, έτσι ώστε τα ζητήματα αυτά – τα οποία θα έπρεπε να έχουν διευθετηθεί εδώ και χρόνια – να μπουν σταδιακά σε μια σειρά και να ρυθμιστούν με έναν τρόπο που ανταποκρίνεται σε ένα κράτος δικαίου, όπως είναι το ελληνικό.
Έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα προόδου, ειδικά σε συγκεκριμένες κατηγορίες, που είναι πολύ κρίσιμες για την ελληνική κοινωνία και τους συμπολίτες μας, όπως είναι η απόκτηση ιθαγένειας για παιδιά δεύτερης γενιάς. Όμως υπάρχουν πολλά περισσότερα, τα οποία πρέπει να γίνουν το επόμενο διάστημα. Και με αυτή την έννοια, η συνεργασία που έχουμε ξεκινήσει όλο το προηγούμενο διάστημα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και την οποία επισημοποιούμε και με τη σημερινή συμφωνία, είναι πολύ σημαντική, γιατί μπορούμε πλέον με συστηματικό τρόπο να αντιμετωπίσουμε και μία δύσκολη πτυχή του ζητήματος της ιθαγένειας, δηλαδή την περίπτωση των ανθρώπων οι οποίοι βρίσκονται χωρίς καμία ιθαγένεια. Υπάρχουν και στη χώρα μας αρκετοί άνθρωποι σε αυτή την κατάσταση, η οποία δεν μπορεί να συνεχιστεί, γιατί δεν αντιστοιχεί σε ένα ευρωπαϊκό ευνομούμενο κράτος όπως είναι η Ελλάδα.
Θα συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια και όπως έχουμε ήδη ενημερώσει στο νομοσχέδιο που κατατίθεται αυτές τις ημέρες στη Βουλή από το Υπουργείο Εσωτερικών περιλαμβάνονται μία σειρά από ρυθμίσεις που αφορούν στην απλοποίηση, την επιτάχυνση και την ομογενοποίηση των διαδικασιών σε σχέση με την απόδοση ιθαγένειας. Ρυθμίσεις πάρα πολύ σημαντικές, γιατί τα ζητήματα αυτά δεν είναι αφηρημένες έννοιες, αλλά αφορούν επί της ουσίας τη ζωή δεκάδων χιλιάδων συνανθρώπων μας. Και με αυτή την έννοια, η πολιτική επιλογή που έχουμε κάνει από το 2015 να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση σε αυτά τα θέματα, θα συνεχιστεί ακόμη πιο εντατικά το επόμενο διάστημα. Θέλω να ευχαριστήσω την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για αυτή τη συνεργασία, που πλέον αποκτά και επίσημο χαρακτήρα.