Μικρότερες συντάξεις, υψηλότερο κόστος παροχών και… αναγκαστικά προγράμματα ιδιωτικής ασφάλισης προοιωνίζονται τα επόμενα 20-30 χρόνια για όσους είναι κάτω των 55 ετών!
Οι δυσμενείς δημογραφικές εξελίξεις, το τεράστιο κόστος της… περιπέτειας του 2015, το εχθρικό επιχειρηματικό περιβάλλον, οι μισθοί των 400 ευρώ και το αδιέξοδο στο κρατικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης θα οδηγήσουν μοιραία μέσα στα επόμενα χρόνια σε νέες σαρωτικές αλλαγές, οι οποίες θα σηματοδοτήσουν και την αλλαγή των προτεραιοτήτων για όλα τα νοικοκυριά.
Την περασμένη Δευτέρα, στο περιθώριο της παρουσίασης της συνεργασίας Eurobank και Eurolife Ασφαλιστική, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Φωκίων Καραβίας περιέγραψε με τα πλέον μελανά χρώματα την πορεία των ασφαλιστικών αναγκών για τις επόμενες δεκαετίες. Ταυτόχρονα, είναι αναγκαίο να ξεφύγουν οι πολίτες από τη λογική ότι η ιδιωτική ασφάλιση είναι για τους πλούσιους, ενώ σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η ασφυκτική πίεση στο κρατικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης επιβάλλει την υιοθέτησή της από τους αδύναμους.
Τα στοιχεία για την πορεία των συντάξεων και του ασφαλιστικού μέλλοντος των σημερινών νέων είναι κάτι παραπάνω από ανατριχιαστικά.
Ειδικότερα:
- Οι μελλοντικές παροχές θα επηρεαστούν θεαματικά από τις δημογραφικές εξελίξεις, όπως επισημαίνουν οι παράγοντες του τραπεζικού συστήματος και της ασφαλιστικής αγοράς.
- Η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, ακόμη και μετά από μια πλέον επωφελή ρύθμιση του δημόσιου χρέους, θα στερηθεί πολύτιμους πόρους για να στηρίξει το σύστημα σε βάθος δεκαετιών.
- Ο αριθμός των γεννήσεων είναι εξαιρετικά χαμηλός και διαμορφώνεται στα 1,3 παιδιά ανά γυναίκα, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 1,6 παιδιά και ενώ απαιτούνται για τη χώρα μας 2,1 γεννήσεις!
- Τα τελευταία χρόνια, η χώρα απώλεσε περίπου μισό εκατομμύριο νέους εργαζομένους υψηλών προσόντων, χάνοντας και τη συμβολή τους στις ασφαλιστικές εισφορές.
- Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο πληθυσμός στην Ελλάδα αναμένεται να μειωθεί από 10,8 εκατ. το 2016 σε κάτω από 9 εκατ. το 2050!
- Το 2060, τουλάχιστον το 30% των ανθρώπων θα είναι άνω των 65 ετών, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι σε σχέση με τους συνταξιούχους να ανέρχονται σε 1,4, έναντι 3 που είναι σήμερα!
- Η ανάγκη για μείωση των συνταξιοδοτικών δαπανών στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια θα συμπέσει με την αύξηση των δαπανών για κοινωνική ασφάλιση, ενώ την ίδια στιγμή οι συντάξεις δεν θα ξεπερνούν το 50% του εισοδήματος, έναντι 70% το 2016!
Μονόδρομος η ιδιωτική ασφάλιση
Η αύξηση των αναγκών της κοινωνικής ασφάλισης και η μείωση των κρατικών παροχών αναμένεται να οδηγήσουν στην αύξηση της συνεισφοράς της ιδιωτικής ασφάλισης.
Η Ελλάδα είναι η χώρα με το χαμηλότερο ποσοστό συνεισφοράς της ιδιωτικής ασφάλισης, καθώς το σύστημα λειτουργούσε μέχρι πρότινος με βάση το κρατικό μοντέλο. Αντίθετα, στην κορυφή της ιδιωτικής ασφάλισης βρίσκονται χώρες όπως η Δανία και η Ολλανδία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν καταγραφεί για την περίοδο 2012-2016, η συνολική δαπάνη για την υγεία είχε διαμορφωθεί στα 17 δισ. ευρώ και ακολούθως υποχώρησε στα 14,7 δισ. (το 2016). Από τα 17 δισ. το κράτος κάλυψε τα 11,3 δισ., οι ασφαλιστικές εταιρείες 520 εκατ. (το ποσό αυξήθηκε στα 560 εκατ. το 2016), ενώ οι ιδιώτες έβαλαν τα υπόλοιπα 5,6 δισ. (μειώθηκαν στα 5 δισ. το 2016). Συνεπώς, γίνεται αντιληπτό ότι το κρατικό σύστημα περίθαλψης μείωσε τη δαπάνη του, και το βάρος σε ποσοστό άνω του 30% έπεσε στον Έλληνα πολίτη! Σημειωτέον ότι σε άλλες χώρες η ιδιωτική ασφάλιση είναι σχεδόν ίση με την κοινωνική και ο πολίτης πληρώνει πολύ λίγα από την τσέπη του.
Με δεδομένη τη συνεχή πίεση στις δαπάνες του ασφαλιστικού συστήματος και με βάση τις δυσμενείς δημογραφικές εξελίξεις, εκτιμάται ότι μέσα στις επόμενες δεκαετίες θα υπάρξει νέα ραγδαία αύξηση των προγραμμάτων υγείας και σύνταξης. Ωστόσο, για να συμβεί κάτι τέτοιο, πρέπει να αυξηθούν τα εισοδήματα, προκειμένου να τονωθεί η κατανάλωση και να υπάρξει αποταμίευση. Αξίζει να σημειωθεί ότι το συνολικό ενεργητικό των ιδιωτικών συνταξιοδοτικών ταμείων της Ελλάδας είναι το χαμηλότερο.
Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης σε σχετικές εκθέσεις του έχει επισημάνει ότι οι πολίτες πρέπει να αναλάβουν προσωπική ευθύνη και να συμβάλουν περισσότερο και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, προκειμένου να έχουν ένα επαρκές εισόδημα κατά τη συνταξιοδότησή τους. Επισημαίνεται δε ότι οι άνθρωποι ξεκινούν αργά την εργασία τους ενώ υπάρχουν και διακοπές στον εργάσιμο βίο τους, που μπορεί να οδηγήσουν σε μείωση του ύψους της σύνταξης τουλάχιστον κατά 6%.
του Λουκά Γεωργιάδη
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο
Αναδημοσίευση από : http://www.toxrima.gr