Προθεσμία μέχρι την Πέμπτη 22 Μαρτίου έχουν οι εκτιμητές ακινήτων προκειμένου να παραδώσουν τις εισηγήσεις τους για τις νέες τιμές ζώνης.
Η αδυναμία καθορισμού νέων τιμών ιδιαίτερα σε απομακρυσμένες περιοχές ήταν ο βασικός λόγος που δόθηκε η παράταση, αναφέρουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, τα οποία σημειώνουν ότι το μεγαλύτερο τμήμα των νέων τιμών έχει ήδη μεταφερθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα του υπουργείου Οικονομικών.
Από την Παρασκευή 23 Μαρτίου θα ξεκινήσει η επεξεργασία, ή, διαφορετικά, το «φιλτράρισμα», των προτάσεων από τη δευτεροβάθμια επιτροπή του υπουργείου, η οποία και θα δώσει την τελική εισήγηση στην πολιτική ηγεσία. Οι αποφάσεις ωστόσο θα ληφθούν από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι νέες αντικειμενικές αξίες θα επηρεάσουν και τη δομή του ΕΝΦΙΑ. Το όλο εγχείρημα χαρακτηρίζεται εξαιρετικά δύσκολο και δεν είναι τυχαίο ότι συμπεριλήφθηκε στη λίστα με τα «αγκάθια» της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης από τους θεσμούς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις σκέψεις της κυβέρνησης στην περίπτωση που απαιτηθούν ριζικές αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ είναι να παρακάμψει τις τροποποιήσεις των συντελεστών υπολογισμού του κύριου φόρου και να μεταφέρει το βάρος στον συμπληρωματικό φόρο. Δηλαδή θα θεσπίσει χαμηλότερους συντελεστές για όλους και η διαφορά που θα προκύψει να καταβληθεί από τους 500.000 ιδιοκτήτες που έχουν ακίνητη περιουσία άνω των 200.000 ευρώ. Ωστόσο και σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση σκοπεύει να ξεκινήσει τις αυξήσεις από πάνω προς τα κάτω, με στόχο να επιβαρυνθούν όσο το δυνατόν λιγότερο όσοι έχουν περιουσία κοντά στις 200.000 ευρώ.
Όπως αναφέρει στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, όλα θα κριθούν από τις νέες αντικειμενικές αξίες, οι οποίες θα εξισωθούν με τις εμπορικές τιμές. Μάλιστα, σημειώνει ότι σε αρκετές περιοχές της χώρας με βάση τις μέχρι τώρα ενδείξεις, αλλά και τα στοιχεία μεγάλων γραφείων που ασχολούνται με εκτιμήσεις ακινήτων, οι νέες αντικειμενικές αξίες θα είναι μειωμένες στις μεγάλες αστικές περιοχές ενώ αντίθετα στα χωριά καταγράφονται αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών. Ωστόσο, τονίζει το ίδιο στέλεχος, θα υπάρξουν και αυξήσεις κυρίως στις λαϊκές περιοχές των αστικών κέντρων. Συγκεκριμένα, αναμένεται να αυξηθούν οι τιμές της εφορίας σε Πέραμα, Κερατσίνι, Δραπετσώνα (περίπου 40%), ενώ αντίθετα θα μειωθούν στις ακριβές περιοχές όπως το Ψυχικό, η Εκάλη κ.λπ.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό προβλέπεται:
1. Οι συντελεστές υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ θα μειωθούν προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων στις λαϊκές περιοχές και στα χωριά. Η κίνηση αυτή θα οδηγήσει στη μείωση του ΕΝΦΙΑ τόσο στις φθηνές περιοχές όσο και στις ακριβές. Η εξέλιξη αυτή θα φέρει κενό της τάξεως των 300-500 εκατ. ευρώ, το οποίο θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να καλυφθεί.
2. Η κάλυψη του ανωτέρω κενού των 300-500 εκατ. ευρώ θα γίνει μέσω του συμπληρωματικού φόρου. Αυτήν τη στιγμή, περισσότεροι από 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων πληρώνουν τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ, και συγκεκριμένα αποδίδουν στην κυβέρνηση 629 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό αναμένεται να εκτοξευτεί στο περίπου 1,1 δισ. ευρώ. Σημειώνεται πως ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ επιβάλλεται σε ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ. Στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείο είναι να διατηρηθούν περίπου στα ίδια επίπεδα οι συντελεστές μέχρι 500.000 ευρώ και να αυξηθούν σημαντικά για ακίνητα μεγαλύτερης αξίας έτσι ώστε να καλυφθεί η τρύπα από τη μείωση του κύριου φόρου.
Αναδημοσίευση από : http://www.kathimerini.gr