ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 7 Ιανουαρίου 2019
Συνέντευξη του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστου Σπίρτζη στο ραδιοφωνικό σταθμό «RealFm» και το δημοσιογράφο κ. Νίκο Χατζηνικολάου
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάμε λοιπόν τώρα να καλημερίσουμε τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών τον κ. Χρήστο Σπίρτζη. Κύριε Υπουργέ καλημέρα και χρόνια πολλά. Καλή χρονιά.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Καλή χρονιά. Καλημέρα κ. Χατζηνικολάου, καλή χρονιά να έχουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να ξεκινήσω ρωτώντας αν κατά τη γνώμη σας είμαστε πλέον στην τελική ευθεία για εκλογές και σας ρωτώ γιατί άκουσα τις δηλώσεις του κ. Καμμένου σε απάντηση δηλώσεων Κοτζιά που δείχνουν ότι είναι μάλλον σε μία πορεία διαζυγίου με την κυβέρνηση.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Οι απόψεις των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και του Πάνου Καμμένου σε σχέση με τη συμφωνία είναι γνωστές, όπως και η θέση που έχει πάρει για το όταν ήρθε ή θα έρθει ο χρόνος για να πάει η συμφωνία των Πρεσπών στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Δεν νομίζω ότι μπαίνει τέτοιο θέμα. Είναι απόλυτα καθαρά και διατυπωμένα και διάφανα όλα, επομένως, δεν νομίζω ότι μπαίνει τέτοιο θέμα αυτή τη στιγμή τουλάχιστον.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων είπε ότι θα φύγει από την κυβέρνηση στην περίπτωση που η συμφωνία προχωρήσει προς ψήφιση στη Βουλή.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ναι, είναι άλλο φεύγει από την κυβέρνηση και είναι άλλο δεν στηρίζει την κυβέρνηση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πιστεύετε ότι θα εξακολουθήσει να τη στηρίζει κοινοβουλευτικά ;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θεωρώ ότι ο Πάνος ο Καμμένος και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν θα κινηθούν στη λογική του να συμπλεύσουν αν θέλετε με τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Κι αυτό είναι διατυπωμένο από τους ίδιους, δεν είναι κάτι που το λέω εγώ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κοιτάξτε αυτό είναι διατυπωμένο.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το έχουν διατυπώσει οι ίδιοι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ένα λεπτό κ. Υπουργέ. Αυτό είναι διατυπωμένο από τους ίδιους σε σχέση με την πιθανότητα να κατατεθεί μία πρόταση μομφής. Έχει πει ο κ. Καμμένος πράγματι ότι δεν θα ψηφίσει υπέρ της πρότασης μομφής της ΝΔ. Το ερώτημα είναι αν θα συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση ή αν η κυβέρνηση θα περάσει σε μία νέα φάση δηλαδή θα είναι κυβέρνηση μειοψηφίας, κυβέρνηση που θα λειτουργεί υπό την ανοχή των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το ερώτημα κ. Χατζηνικολάου είναι αν η ΝΔ θα καταθέσει πρόταση μομφής.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό φαίνεται ότι είναι πιθανό εξ’ όσων ακούγονται σήμερα.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εντάξει, καθίστε να το δούμε. Να το δούμε. Γιατί είναι ξέρετε πολύ ωραίο να βγαίνει κάποιος και να λαϊκίζει εναντίον της συμφωνίας και είναι τελείως διαφορετικό, να κάνει τα πάντα -που αυτό είναι η δική μου εκτίμηση-, για να καταγγέλλει την κυβέρνηση και να περάσει η συμφωνία. Λέγοντας μάλιστα, ότι διαφωνεί και με τη συμφωνία. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Άρα η συμπεριφορά της ΝΔ μέχρι τώρα δεν έχει δείξει το δεύτερο, επί της ουσίας έχει δείξει το πρώτο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι εννοείτε ; Τι εννοείτε ότι δείχνει ανοχή στη συμφωνία η ΝΔ ;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Η ΝΔ εννοώ ότι κρατάει μία στάση που δεν σχετίζεται με τα εθνικά θέματα, δεν σχετίζεται με τη θέση της χώρας γύρω από τη συμφωνία των Πρεσπών, δεν σχετίζεται με τις θέσεις που η ΝΔ είχε προωθήσει όταν ήταν κυβέρνηση σε σχέση με το εθνικό θέμα της FYROM. Σχετίζεται με τους εσωκομματικούς συσχετισμούς και την εσωτερική συνοχή της που φαντάζομαι ότι δεν είναι η πιο φερέγγυα στάση, η βέλτιστη στάση που οφείλει ένας χώρος, ένα κόμμα να έχει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακόμα κι αν είναι έτσι, ακόμα κι αν είναι έτσι κ. Υπουργέ αυτό δε σημαίνει ότι δεν θα καταθέσει πρόταση μομφής.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να το δούμε. Να το δούμε κ. Χατζηνικολάου. Να το δούμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αλλά και πρόταση μομφής να μην καταθέσει από τη στιγμή που οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα πάψουν να ψηφίζουν τα νομοσχέδια που θα φέρνει η κυβέρνηση στη Βουλή, θα υπάρξει θέμα, δε θα υπάρξει ;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δε νομίζω. Δε νομίζω ότι θα υπάρξει θέμα και δεν νομίζω ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα καταψηφίσουν τα νομοσχέδια που θα έρθουν στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως εδώ τα πράγματα είναι τεταμένα, δηλαδή άκουσα τον κ. Πάνο Καμμένο να μιλά περί αποστασίας ουσιαστικά, να κατηγορεί δηλαδή τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα ότι του παίρνουν τους Βουλευτές και τους Υπουργούς του.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι, δεν ισχύει κάτι τέτοιο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα τον ακούσατε κι εσείς. Τον ακούσαμε όλοι. Επομένως μας εμφανίζετε μια εικόνα ότι τα πράγματα είναι καλά. Δεν φαίνεται να είναι καλά στις σχέσεις των δύο κυβερνητικών εταίρων. Φαίνεται ότι πάτε φουλ για διαζύγιο.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κύριε Χατζηνικολάου αν κάποιοι βουλευτές των Ανεξαρτήτων Ελλήνων διαφωνούν είτε με την κεντρική γραμμή που έχει το κόμμα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων σε σχέση με τη συμφωνία των Πρεσπών ή με τη στάση, την κεντρική στάση που έχει το κόμμα των ΑΝΕΛ σε σχέση με την κυβέρνηση, αυτό, δεν είναι ούτε στο σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ ούτε κάποια πρακτική να πάρουμε βουλευτές από τους ΑΝΕΛ, αλλά, θεωρώ, ότι υπάρχουν άνθρωποι που δημόσια, -στελέχη των ΑΝΕΛ-, που δε συμφωνούν με την κεντρική στάση και γραμμή που έχουν οι ΑΝΕΛ. Αυτά συμβαίνουν. Θεωρώ ότι επίσης ένα μεγάλο κομμάτι της ΝΔ, των βουλευτών της ΝΔ, αν τους ρωτούσαν πραγματικά ποια είναι η θέση τους γύρω από τη συμφωνία, θα απαντούσαν ότι είναι υπέρ. Και το ίδιο ισχύει και για το ΚΙΝΑΛ. Και δεν έχουν αναδειχθεί αυτά τα θέματα. Δεν μπορεί δηλαδή λίγα χρόνια πριν, η ΝΔ ως κυβέρνηση να είχε προχωρήσει σε συγκεκριμένες προτάσεις, γιατί είναι πυκνός ο πολιτικός χρόνος που ζούμε τα τελευταία χρόνια αλλά αυτό δεν μας κάνει να είμαστε και Λωτοφάγοι, να ξεχνάμε. Πριν λίγους μήνες, το θέμα όλης της χώρας, το θέμα εθνικής γραμμής ήταν να υπάρχει μία ονομασία, μία διπλή ονομασία μέσα και έξω από την FYROM. Υπήρχε μέσα στη συμφωνία και υπάρχει. Ήταν να διασφαλίσουμε ότι θα αλλάξουν συγκεκριμένα άρθρα που έδειχναν τον αλυτρωτισμό που υπήρχε στη γείτονα χώρα σε σχέση με τη δική μας. Υπάρχουν. Ήταν να προστατευθεί η ιστορία και να μην χρησιμοποιούν τα σύμβολα. Υπάρχουν μέσα στη συμφωνία. Είναι να χτίσουμε και να οικοδομήσουμε μία άλλη λογική στις σχέσεις των δύο χωρών.Κι αυτό υπάρχει. Τα κρίσιμα θέματα που μπήκαν στη συνέχεια για την αντιπολίτευση όπως ήταν το θέμα της ιθαγένειας, διευκρινίστηκε και τροποποιήθηκε. Άλλαξε το Σύνταγμα της χώρας. Τι άλλο πρέπει να γίνει ; Ποια είναι η πρόταση που υπάρχει, η διαφορετική πρόταση που υπάρχει σε σχέση με μια γειτονική μικρή χώρα που πρέπει να ξεπεράσουμε και να θεραπεύσουμε τις πληγές…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πείτε μου κάτι. Ισχύει αυτό που γράφεται και λέγεται ότι η κυβέρνηση θα θεωρήσει ότι η συμφωνία εγκρίθηκε μόνο αν έχει 151 ψήφους στη Βουλή ή μπορεί να περάσει και με την πλειοψηφία επί των παρόντων;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σύμφωνα με τον κανονισμό που ισχύει στη Βουλή, στις διαδικασίες που έχουμε,όχι δεν πρέπει να έχει 151, τυπικά μπορεί να περάσει με λιγότερους. Η επιδίωξη η δική μας και πιστεύω ότι η στάση συγκεκριμένων χώρων είναι ότι θα συγκεντρώσει πάνω από 150 βουλευτές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορεί να αντέξει μια τέτοια συμφωνία κ. Υπουργέ αν δεν έχει τουλάχιστον 151 βουλευτές ;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θεωρώ ότι πρέπει να έχει πάνω από 150 και θεωρώ ότι θα τους έχει. Από εκεί και πέρα και σχετικά με θέματα που είναι κύρωση συμφωνιών με άλλα κράτη, με άλλες χώρες, που είναι διακρατικές συμφωνίες, πρέπει να έχει πάνω από 150. Αλλά καλό είναι κ. Χατζηνικολάου πέρα από τη διαδικασία να κοιτάξουμε κάποια στιγμή να συζητήσουμε την ουσία. Και η ουσία είναι πολύ πολύ συγκεκριμένη, έχει να κάνει με αυτά που προβλέπονται στη συμφωνία, έχει να κάνει με την προοπτική και το μέλλον των βαλκανικών λαών, έχει να κάνει με τη χώρα μας και ποιες είναι οι διεθνείς συμμαχίες που έχει χτίσει σήμερα και που επιθυμεί να συνεχίσει να διατηρεί. Και τη θέση της στη βαλκανική χερσόνησο και στην ευρύτερη ανατολική Μεσόγειο και πρέπει να ακούσουμε κάποια στιγμή για αυτά τα θέματα και την αξιωματική αντιπολίτευση και την αντιπολίτευση που αντιδρά, ποια είναι η δική τους θέση για όλα αυτά τα ζητήματα, εκτός από τον λαϊκισμό ότι ξεπουλήσαμε τη Μακεδονία και διάφορα τέτοια δήθεν πατριωτικά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάμε σε ένα άλλο θέμα. Έχει ανοίξει σοβαρή κόντρα κυβέρνησης – αντιπολίτευσης γύρω από τη Δικαιοσύνη και τον τρόπο με τον οποίον λειτουργεί, ιδιαίτερα σε υποθέσεις που συνδέονται με πολιτικά πρόσωπα, όπως για παράδειγμα η υπόθεση Νovartis. Σήμερα ας πούμε με άρθρο της στα «Νέα» η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, η κυρία Φώφη Γεννηματά λέει ότι υπάρχει σοβαρό ζήτημα Δημοκρατίας. Την αντίστοιχη καταγγελία έχει κάνει και η Αξιωματική αντιπολίτευση δια χειλέων Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι, δηλαδή, επιχειρείται από την κυβέρνηση, με παρεμβάσεις προς τη Δικαιοσύνη να οδηγηθούν στις εκλογές, με βασικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, σε θέση κατηγορούμενου. Τι λέτε; Πώς σχολιάζετε αυτές τις επικρίσεις που δέχεται η κυβέρνηση από την αντιπολίτευση.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θεωρώ, ότι εντάσσεται στην ίδια επικοινωνιακή τακτική και στρατηγική τις οποίες ζούμε τα τελευταία χρόνια, που συνοψίζονται αν θέλετε, στο ρητό που λέει ο λαός μας και η λαϊκή σοφία «αλλού με τρίβεις γούμενε κι αλλού έχω τον πόνο». Δηλαδή, λίγο καιρό πριν, όταν η υπόθεση της Νovartisήρθε στη Βουλή, δέχτηκε πάλι η κυβέρνηση καταγγελίες γιατί υπήρχαν προστατευόμενοι μάρτυρες, τους είχαν χαρακτηρίσει κουκουλοφόρους, αν θυμάμαι καλά, ότι αυτοί είχαν κατασκευαστεί από την κυβέρνηση δήθεν στα υπόγεια του Μαξίμου
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι αλλά τώρα βγήκε αυτός ο μάρτυρας, ο κύριος Μανιαδάκης, που πλέον είναι κατηγορούμενος και είπε ότι πιέστηκε να καταθέσει εναντίον Σαμαρά, Γεωργιάδη και Λοβέρδου.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα πάμε και σε αυτό. Αλλά ο κύριος Μανιαδάκης είναι ένα στέλεχος που ήτανε δίπλα στους υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, δίπλα. Επομένως η καταγγελία που μέχρι χθες είχαμε ότι κουκουλοφόροι, που κατήγγειλε η Αξιωματική αντιπολίτευση, δεν ήταν προφανώς κατασκευασμένοι σε κανένα υπόγειο του Μαξίμου ή μία διαδικαστική διάθεση που είχε ο οποιοσδήποτε στην κυβέρνηση για να φτιάξει μάρτυρες που θα κατηγορήσουν τους βουλευτές και τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και του ΚΙΝΑΛ,αλλά ήταν δικοί τους άνθρωποι. Πάμε τώρα στο δεύτερο. Τώρα άλλαξε αυτή η γραμμή και αντί να κάνουν μία γενναία αυτοκριτική και να διαχωρίσουνε τη θέση τους με το σκάνδαλο της Νovartis, που υπάρχει σκάνδαλο στη Νovartis και να αφήσουν τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της, όπως πρέπει να την κάνει, κατηγορούν την κυβέρνηση για παρεμβάσεις.
Ποιες είναι οι παρεμβάσεις της ελληνικής κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη για να το καταλάβουμε όλοι; Ποιες είναι; Το ότι, από ότι μάθαμε όλοι από τον Τύπο, ένας προστατευόμενος μάρτυρας πρώην συνεργάτης υπουργών της Νέας Δημοκρατίας έγινε κατηγορούμενος από την ελληνική Δικαιοσύνη. Ποια είναι η εμπλοκή που έχει η κυβέρνηση; Καλό θα ήταν λοιπόν, μάλλον με παρρησία, να αντιμετωπίσουν με τέτοια λογική τις οποίες αποκαλύψεις γίνονται και να αφήσουν όλοι την ελληνική Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της όπως ξέρει να την κάνει, αν την τιμούν, αν της έχουν εμπιστοσύνη, αν ισχύουν όλα αυτά. Αν δεν ισχύουν να βγουν να καταγγείλουν τους λειτουργούς της δικαιοσύνης. Θεμιτό είναι αν πιστεύουν ότι κάποιος δεν κάνει καλά τη δουλειά του και ας αφήσουν την κυβέρνηση. Δεν έχουμε δείξει, ούτε ότι θέλουμε να παρεμβαίνουμε στη Δικαιοσύνη, ούτε να την χειραγωγήσουμε. Αυτά ανήκουν σε αυτούς που θέλανε να κάνουνε δικούς τους μηχανισμούς μέσα στη Δικαιοσύνη, για πάρα πολλά χρόνια.
Αν με ρωτήσετε κύριε Χατζηνικολάου για αυτή την ιστορία ειλικρινά θα σας πω λιγότερα από το μέσο Έλληνα πολίτη. Επομένως, δεν νομίζω ότι υπάρχει τέτοια διάθεση από κανέναν. Έτσι;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έρχομαι σε ένα τελευταίο ερώτημα. Κατηγορήθηκε έντονα ιδιαίτερα στο διαδίκτυο η κυβέρνηση για την τελετή αυτή που έκανε για το Μετρό της Θεσσαλονίκης. Μίλησαν για μία «fake»παρουσίαση. Μίλησαν για μουσαμάδες, για ζωγραφιές, για προσπάθεια προεκλογικών εντυπώσεων χωρίς ουσία.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αυτά λέγανε κύριε Χατζηνικολάου και όταν επισκεπτόμασταν τα εργοτάξια των αυτοκινητοδρόμων. Αυτά έλεγαν στη συνέχεια που παραδίδονταν, τμηματικά, τμήματα των αυτοκινητοδρόμων – αν θυμάστε καλά – και μας κατήγγειλαν τότε ότι κάνουμε πάλι εγκαίνια….
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως Μέτρο δεν υπάρχει κύριε Υπουργέ, δεν υπάρχει ακόμη.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Και τότε δεν υπήρχε δρόμος κύριε Χατζηνικολάου. Μας κατήγγειλαν λοιπόν ότι, για προεκλογικούς λόγους, παραδίδουμε τμήματα των αυτοκινητοδρόμων. Μιλάμε για μία τακτική πολύ συγκεκριμένη. Εμείς χαιρόμαστε να τους πιάνει πανικός όταν τα έργα υποδομών, που για δεκαετίες δεν υπήρχαν, ολοκληρώνονται, δίνονται στους πολίτες για χρήση. Θα δούμε ότι στο Μετρό Θεσσαλονίκης συγκεκριμένα, βγάλαμε και φωτογραφίες με μία ανακοίνωση, το 95% έχει ολοκληρωθεί. Τριάντα χρόνια είχε ολοκληρωθεί το 33%, με απίστευτα προβλήματα, σε σχέση με τεχνικά θέματα, με συμβατικά θέματα, με διεκδικήσεις που είχαν οι εργολάβοι για το 33% του έργου, που ήταν 1,1 δισεκατομμύριο ευρώ. Όλα αυτά τα προβλήματα όχι μόνο λύθηκαν αλλά ολοκληρώθηκε μέσα σε τρία χρόνια το έργο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πότε θα λειτουργήσει το Μετρό;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το Μετρό θα λειτουργήσει μέσα στο 2019, δηλαδή, μέσα στο 2019 ολοκληρώνεται το έργο, τα έργα πολιτικού μηχανικού.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μέσα στο 2019 θα ξεκινήσουν δρομολόγια;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μέσα στο 2019 θα ξεκινήσουν δρομολόγια δοκιμαστικά, γιατί είναι το πρώτο Μετρό που γίνεται στη χώρα μας χωρίς οδηγό. Πρέπει να γίνουν σύμφωνα με τους κανονισμούς και τις προδιαγραφές που υπάρχουν, έχουμε ένα μεγάλο διάστημα λειτουργίας δοκιμαστικής, για να αντιμετωπίσουμε όλα τα προβλήματα, που πιθανά υπάρχουν και να κινούνται οι πολίτες με ασφάλεια, να εκπαιδευτεί το προσωπικό, που θα λειτουργεί τους συρμούς, που θα συντηρεί τις εγκαταστάσεις. Επομένως το πρώτο εξάμηνο του 2019, αυτός είναι ο στόχος μας, θα έχουν ολοκληρωθεί οι σταθμοί, τα έργα πολιτικού μηχανικού, θα έχουν έρθει οι πρώτοι συρμοί ή κάποιοι από τους πρώτους συρμούς, θα ολοκληρώνεται σιγά-σιγά το αμαξοστάσιο και τα ηλεκτρονικά συστήματα που πρέπει να υπάρχουν στο έργο. Η παραμετροποίηση όλων αυτών των θεμάτων συμβατικά θα γίνει το φθινόπωρο του 2019, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και πιέζουμε να γίνει νωρίτερα. Θα έχει ξεκινήσει μέχρι τότε η δοκιμαστική λειτουργία.Δόθηκε λύση επειδή ο σταθμός Βενιζέλου διατηρεί τα αρχαία και δεν τα αποκολλούμε, όπως έλεγαν πριν λίγα χρόνια ότι δεν υπάρχει τεχνική λύση, βρέθηκε, την βρήκαμε την τεχνική λύση και μέχρι να κατασκευαστεί ο σταθμός Βενιζέλου οι συρμοί θα διέρχονται από το σταθμό Βενιζέλου, από το συγκεκριμένο σημείο. Άρα μιλάμε για τη λειτουργία του συνόλου του έργου, που θα φτάνει μέχρι το νέο σιδηροδρομικό σταθμό. Απορώ πραγματικά που αντί να το χαίρονται, αντί να συμμετέχουν στην ολοκλήρωση αυτού του έργου και σε αυτό έχουν την ίδια μεμψίμοιρη κριτική, αν θέλετε και διαφοροποίηση, ότι δήθεν κάνουμε εγκαίνια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί δεν περιμένατε να γίνει η εκδήλωση αυτή όταν θα ξεκινούσε τη λειτουργία του;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Με συγχωρείτε τι εννοείται η εκδήλωση;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό που σας ρωτώ. Γιατί η εκδήλωση έγινε τώρα;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Και θα γίνεται, έτσι όπως το πάει η Νέα Δημοκρατία, σε κάθε σταθμό που θα ολοκληρώνεται. Δεν γίνεται κύριε Χατζηνικολάου μετά από δεκαετίες, μετά από 30 χρόνια, που δουλεύουν το λαό της Θεσσαλονίκης, τους πολίτες της Θεσσαλονίκης, που είχαν κάνει την πιο όμορφη πόλη της χώρας μία λαμαρινούπολη, να έχουμε την ολοκλήρωση του πρώτου σταθμού και να τελειώνουν εκεί όλοι οι υπόλοιποι, όλοι, και η επέκταση για Καλαμάρια και αντί να είναι εκεί και να το χαίρονται να έρχονται και να ασκούν μία κριτική ότι κάνουμε φιέστες. Κατά τη γνώμη μας είναι πολύ σημαντικό όχι για εμάς, για την καθημερινότητα του πολίτη της Θεσσαλονίκης, το ότι έφυγαν οι λαμαρίνες από την πόλη, το ότι τελειώνει το έργο, επιτέλους,είναι ορατό. Δεν έγιναν εγκαίνια.Ο προηγούμενος πρωθυπουργός, πρωθυπουργοί και υπουργοί των προηγούμενων κυβερνήσεων πήγαιναν στο σταθμό του Μετρό και έκαναν συναυλίες, φιέστες και διάφορες άλλες τέτοιες εκδηλώσεις, χωρίς να ολοκληρώνεται τίποτα. Να σας θυμίσω τον Κωστίκα και τον Γιωρίκα;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πρέπει να κλείσουμε.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι να μην κλείσουμε κύριε Χατζηνικολάου
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πείτε άλλη μία φράση για να κλείσουμε.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να θυμηθούμε την τρύπα και τα πανηγύρια της τρύπας του Κούβελα; Τι θέλετε να θυμηθούμε για αυτή την πόλη; Πως την είχαν καταντήσει όλες αυτές τις δεκαετίες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστώ θερμά κύριε Υπουργέ. Καλημέρα.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να είστε καλά.
Σημείωση: Μπορείτε να ακούσετε τη συνέντευξη στο: https://www.youtube.com/watch?v=wDXQKALZhsw&t=28s