Home ΚοινωνίαΕλλάδα Συνέντευξη του Υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, στον τ/σ «Epsilon»

Συνέντευξη του Υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, στον τ/σ «Epsilon»

by ikariaki.gr
3 views

 

 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

 

Αθήνα, 01/06/2018

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Συνέντευξη του Υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, στον τ/σ «Epsilon» και τον δημοσιογράφο Σπύρο Χαριτάτο

 

ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Μαζί μας βρίσκεται ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο κύριος Δημήτρης Τζανακόπουλος. Καλή σας ημέρα και σας ευχαριστώ πολύ που ήρθατε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα σας.

ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Ετοιμαζόμαστε για τις Πρέσπες, κύριε Εκπρόσωπε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι ακόμα. Δεν βρισκόμαστε ακόμα εκεί.

ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Σε ποιο επίπεδο βρισκόμαστε ακριβώς;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Οι υπουργοί Εξωτερικών στο θέμα του ονοματολογικού έκαναν μια εξαιρετική δουλειά. Κάλυψαν το μεγαλύτερο μέρος της απόστασης…

ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Εννοείτε στο «Βόρεια Μακεδονία» που κατέληξαν;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν πρόκειται να πω τώρα. Υπάρχουν ακόμα πράγματα όμως που πρέπει να καταληχθούν, για να ληφθούν οι τελικές πολιτικές αποφάσεις και στη συνέχεια να δούμε τον τρόπο και τον τόπο, στον οποίο πιθανόν να καταλήξουμε σε μία συμφωνία. Όμως, δεν είμαστε ακόμα εκεί. Ξαναλέω, αυτή τη στιγμή η διαπραγμάτευση είναι στο επίπεδο των Πρωθυπουργών. Διευθετούνται κάποιες τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες. Και από εκεί και πέρα, θα πρέπει να υπάρξει η συζήτηση μεταξύ των δύο Πρωθυπουργών, για να καταλήξουμε σε μία αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία. Δεν μπορώ να προεξοφλήσω το αποτέλεσμα.

ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Αναρωτιέται κανείς, μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, τι απέμεινε για να αποφασίσουν οι Πρωθυπουργοί μεταξύ τους; Οι τεχνικές ομάδες και οι υπουργοί ήδη, προφανώς, το έχουν ολοκληρώσει.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πρέπει να ληφθούν οι τελικές πολιτικές αποφάσεις. Ξέρετε, δεν πρόκειται για μία απλή συμφωνία. Έχει και πολλά τεχνικά ζητήματα και πολλά νομικά ζητήματα και πολύ περισσότερο υπάρχουν τα πολιτικά θέματα που και η κάθε πλευρά πρέπει να έχει μελετήσει πάρα πολύ σοβαρά και επισταμένα την πολιτική κατάσταση.

ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Το erga omnes το έχουμε πάρει, κύριε Εκπρόσωπε; Το έχουμε κερδίσει;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας έχουμε πει πάρα πολλές φορές ότι δεν θα υπάρξει καμία συμφωνία εφόσον δεν γίνει αποδεκτό το erga omnes, συμπεριλαμβανομένης της συνταγματικής αναθεώρησης.

ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Άρα, erga omnes – συνταγματική αναθεώρηση είναι…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Οι βασικές προϋποθέσεις για να υπάρξει μία αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία.

ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Μάλιστα. Από αυτό το σημείο και μετά δεν πάμε αν δεν τα…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό έχει γίνει σαφές και καθαρό από την πρώτη στιγμή που εισήλθαμε σε αυτή τη διαπραγμάτευση.

ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Άρα, έχουμε διασφαλίσει αυτά, λέτε. Τα θεωρούμε δεδομένο. Έτσι αντιλαμβανόμαστε από την τοποθέτησή σας.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ δεν θεωρώ τίποτε δεδομένο. Σας λέω ότι μέχρι να συμφωνηθούν όλα, δεν έχει συμφωνηθεί τίποτα. Έτσι συμβαίνει σε αυτές τις διαπραγματεύσεις. Όμως, αυτό που μπορώ να πω με απόλυτη βεβαιότητα και καθαρότητα, είναι ότι το erga omnes και η συνταγματική αναθεώρηση είναι βασικές, κυρίαρχες προϋποθέσεις για να υπάρξει μια οποιαδήποτε συμφωνία με την ΠΓΔΜ.

ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Υποθέτω ότι δεν μας αφορά η αντίδραση του Προέδρου των Σκοπίων, του κυρίου Ιβάνοφ; Είναι εσωτερικό ζήτημα αυτό.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Προφανώς, η πολιτική σκηνή της γείτονος μας αφορά στον βαθμό που είναι με τους γείτονές μας που πρέπει να καταλήξουμε σε μία συμφωνία. Ωστόσο, θα έλεγα το εξής: πρέπει να δούμε την αντίδραση του Προέδρου Ιβάνοφ και από μια άλλη σκοπιά. Υπάρχουν κάποιοι που μιλούν εδώ στη χώρα μας για μία συμφωνία, η οποία υποτίθεται, σχεδόν θα μπορούσε κανείς να πει, ότι είναι μειοδοτική και διάφορα τέτοια περίεργα. Αναρωτιέμαι, λοιπόν, πώς είναι δυνατόν ο Πρόεδρος Ιβάνοφ να έχει μια τόσο έντονη αντίδραση σε μια συμφωνία, που στην Ελλάδα κάποιοι τη θεωρούν ως συμφωνία που βλάπτει τα εθνικά συμφέροντα. Καταλαβαίνετε; Θέλω να πω ότι αν το δείτε από μια άλλη σκοπιά, η αντίδραση του Προέδρου Ιβάνοφ σημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει διαπραγματευθεί καλά, η ελληνική κυβέρνηση έχει προσπαθήσει να πάρει μια συμφωνία, η οποία εξυπηρετεί τελικά το εθνικό συμφέρον.

ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Είπαμε συνταγματική αναθεώρηση, erga omnes, σύνθετη ονομασία, είναι δεδομένο αυτό;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτά είναι δεδομένα, σας λέω, ως προϋποθέσεις για να υπάρξει μια οποιαδήποτε συμφωνία.

ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Ναι, αλλά οι αντιδράσεις είναι ηχηρές από την αντιπολίτευση, από τις παμμακεδονικές οργανώσεις. Υπάρχει μια μηνυτήρια αναφορά προς τον κύριο Κοτζιά –δεν μπορεί να ευδοκιμήσει νομικά- επικοινωνιακά ευδοκιμεί όμως. Πώς απαντάτε στις παμμακεδονικές οργανώσεις;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι άλλο πράγμα οι παμμακεδονικές οργανώσεις, άλλο πράγμα η αντιπολίτευση και ειδικά η αξιωματική αντιπολίτευση. Η Ν.Δ., όλο αυτό το διάστημα των διαπραγματεύσεων, έχει αλλάξει τέσσερις, πέντε, έξι φορές την πολιτική της τοποθέτηση. Κάποια στιγμή είχε τοποθετηθεί υπέρ της εθνικής γραμμής, έτσι όπως διαμορφώθηκε το 2008 επί Κώστα Καραμανλή. Στη συνέχεια, ταυτίστηκε με τα αιτήματα, προσπάθησε μάλλον να ταυτιστεί με τα αιτήματα των συλλαλητηρίων που έλεγαν καμία χρήση του όρου Μακεδονία. Στη συνέχεια, ακούσαμε τον κύριο Κουμουτσάκο και τον κύριο Μητσοτάκη να αλλάζουν πάλι τη θέση τους. Ο κύριος Μητσοτάκης πήγε στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και είπε ότι προϋπόθεση για τη συμφωνία είναι το erga omnes και η συνταγματική αναθεώρηση. Δηλαδή, επί της ουσίας, αναγνώρισε ότι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι η εθνική θέση. Στη συνέχεια, ήρθε στην Ελλάδα και άρχισε πάλι να κάνει κριτική στην ελληνική κυβέρνηση.

ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Τώρα περιγράφετε μία στρατηγική, που δεν είναι στρατηγική, είναι λίγο σκορποχώρι. Είναι σαν να μου λέτε ότι η Ν.Δ. προσπαθεί να επιβιώσει απέναντι σε μία ή στην άλλη πλευρά, δεν έχει –λέτε- ατζέντα. Λέτε ότι υποκριτικά φέρεται, γιατί εκ του ασφαλούς μιλάει, γιατί είναι αντιπολίτευση, δεν είναι κυβέρνηση.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι προφανές. Δεν έχει πάρει μία σαφή πολιτική τοποθέτηση. Βρίσκεται σε μία διαρκή σύγχυση, αμφιταλαντεύεται, πηγαίνει μία από εδώ και μία από εκεί, ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο συγκροτείται κάθε φορά η επικοινωνιακή ατζέντα.

ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Θα τη χρειαστείτε, όμως, για τη συμφωνία. Δεν θα τη χρειαστείτε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς αυτό το οποίο θέλουμε είναι, εφόσον έρθει η συμφωνία, να έχουμε την ευρύτερη δυνατή κοινοβουλευτική και πολιτική συναίνεση. Όμως, το αν η Ν.Δ. τελικά θα αποφασίσει να στηρίξει αυτή τη συμφωνία, που -κατά τη γνώμη μου- θα δυσκολευτεί πάρα πολύ να βρει επιχείρημα για να μην τη στηρίξει, είναι ζήτημα της ίδιας της Ν.Δ.. Νομίζω ότι θα υπάρχουν οι πολιτικοί και οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί για μια ευρεία πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.

ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Πάντως περιγράφετε έναν κατ’ επίφαση πατριωτισμό, αν το κατάλαβα καλά. Αλλά…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Περιγράφω μία προσπάθεια του κυρίου Μητσοτάκη «να ψαρέψει σε θολά νερά». Ο κύριος Μητσοτάκης και ιδεολογικά και πολιτικά…

ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Θα έχει όμως συλλαλητήρια να δείξει. Είναι σε 13 πόλεις…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κύριος Μητσοτάκης και πολιτικά και καταγωγικά, θα έπρεπε να έχει τοποθετηθεί με καθαρότητα υπέρ της λύσης, υπέρ της συμφωνίας, υπέρ μιας κατάληξης των διαπραγματεύσεων, με βάση προφανώς τις βασικές αρχές και προϋποθέσεις που έχει θέσει και η ελληνική κυβέρνηση στο τραπέζι. Αντιθέτως, εξαιτίας του γεγονότος ότι για να ανέλθει στην εξουσία της Ν.Δ. -στο εσωτερικό δηλαδή του κόμματός του- έπρεπε να συμμαχήσει, ή εν πάση περιπτώσει ο ίδιος επέλεξε να συμμαχήσει, με αυτό που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε ακροδεξιό τμήμα της Ν.Δ., είναι αυτή τη στιγμή εγκλωβισμένος. Ενώ θέλει ή θα ήθελε, πιθανόν, να τοποθετηθεί υπέρ μιας τέτοιας λύσης, υπάρχουν συγκεκριμένοι συσχετισμοί στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας και του κόμματός του που τον κρατάνε δέσμιο. Και μιλώ, φυσικά, για τη συμμαχία του με το τμήμα εκείνο της Ν.Δ. που πρόσκειται στον κύριο Σαμαρά, στον κύριο Γεωργιάδη, στον κύριο Βορίδη, δηλαδή στο ακροδεξιό τμήμα.

ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Τι έχει αυτό το τμήμα για εσάς; Έχει άκρα; Έχει βία; Τι έχει; Έχει εθνικισμό; Γιατί διαρκώς επανέρχεστε. Μιλάτε για μια παραομάδα μέσα στη Ν.Δ..

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι παραομάδα. Φαντάζομαι ότι είναι ένα σαφές, συγκροτημένο μάλιστα, τμήμα της Ν.Δ.. Και αυτό δεν είναι κρυφό.

ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Μα το περιγράφετε περίπου ως μόρφωμα. Κομματικό μόρφωμα μέσα σε ένα μεγάλο κόμμα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι ένα είδος τάσης μέσα στη Ν.Δ. και, δυστυχώς, ο κύριος Μητσοτάκης είναι εγκλωβισμένος, είναι δέσμιος αυτής της ακροδεξιάς ομάδας στο κόμμα του. Τώρα, από εκεί και πέρα, βέβαια, αυτά είναι ζητήματα του κυρίου Μητσοτάκη, ο οποίος κάποια στιγμή πρέπει να ξεκαθαρίσει τελικά αν είναι με έναν φιλελεύθερο μεταρρυθμισμό ή αν είναι υπέρ των πολιτικών, τέλος πάντων, που εισηγείται ακριβώς αυτή η ακραία ομάδα στο εσωτερικό του κόμματός του.

ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Η Ν.Δ., χθες, ζήτησε να ξεκαθαρίσετε αν δέχεστε την τοποθέτηση Ζάεφ, που δήλωσε ότι εμείς έχουμε διασφαλίσει τη μακεδονική ταυτότητα, έχουμε διασφαλίσει τη μακεδονική γλώσσα. Άρα, λέει η Ν.Δ., τους έχετε δώσει ό,τι αλυτρωτικό ζητούν. Διευκρινίστε το, παρακαλώ.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλιστα. Η Ν.Δ., προφανώς, ψάχνει να βρει τρόπους για να προσδιορίσει τη θέση της μέσα στην πολιτική συζήτηση, οι οποίοι είναι και ανόητοι συνήθως. Σε ό,τι αφορά ειδικά τη γλώσσα, πρέπει να σας πω ότι η μακεδονική γλώσσα έχει αναγνωριστεί ήδη από το 1977 στον ΟΗΕ επί κυβερνήσεως του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

 

ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Δεν το ξέρει αυτό η Ν.Δ. λέτε;

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα έπρεπε να το ξέρει. Τώρα, εάν το ξέρει ή δεν το ξέρει, εάν το κάνει επίτηδες ή δεν το κάνει επίτηδες, αυτό είναι δικό της ζήτημα. Το συγκεκριμένο, λοιπόν, θέμα έχει λήξει εδώ και 41 ολόκληρα χρόνια. Και θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτική η Ν.Δ. όταν κάνει τέτοιου είδους κριτικές κατά τη διάρκεια μιας εν εξελίξει διαπραγμάτευσης.

 

ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Η μακεδονική ταυτότητα πώς προσδιορίζεται, όπως την εκφράζει ο Ζάεφ;

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό που πρέπει να σας πω σε ό,τι αφορά τη δήλωση του κ. Ζάεφ είναι ότι –και το είπαμε χθες με πάρα πολύ μεγάλη καθαρότητα- δεν υπάρχει, αυτή τη στιγμή, συμφωνία. Όταν υπάρξει συμφωνία, θα συζητήσουμε όλες οι πτυχές, όλες τις λεπτομέρειές της, θα την ανακοινώσουμε προφανώς, θα ενημερώσουμε τους πολιτικούς αρχηγούς, θα ενημερώσουμε τον ελληνικό λαό και τότε θα μπορέσουμε να κάνουμε μια καθαρή και σαφή συζήτηση για όλες τις πτυχές, για όλες τις λεπτομέρειες, για όλα τα ζητήματα που θα αφορούν τη συμφωνία.

 

ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Με τις Παμμακεδονικές Οργανώσεις έχει ανοίξει μια ιδιόμορφη κόντρα; Υπάρχει κάτι;

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχουμε ανοίξει καμία κόντρα με τις Παμμακεδονικές Οργανώσεις. Νομίζω ότι είναι μορφώματα, τα οποία λειτουργούν με έναν ακραίο τρόπο. Δεν θεωρώ ότι εκφράζουν την πλειοψηφία του ελληνικού λαού ή πολύ περισσότερο των κατοίκων της Μακεδονίας.

 

ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Εξοργίζονται όταν τοποθετείστε έτσι γι΄ αυτούς.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τι εννοείτε;

 

ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Αντιδρούν. Δεν δέχονται αυτούς τους χαρακτηρισμούς.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ας αντιδρούν. Δεν με απασχολεί ο τρόπος με τον οποίο τοποθετούνται οι συγκεκριμένες Οργανώσεις. Αυτό το οποίο μπορώ να ακούσω είναι τις επιφυλάξεις, τους προβληματισμούς του ελληνικού λαού, είναι να ακούσω τις διαφορετικές απόψεις, οι οποίες, βεβαίως, μπορούν να τοποθετούνται στη δημόσια συζήτηση. Αλλά με τους όρους με τους οποίους έχουν επιλέξει να τοποθετούνται στον δημόσιο διάλογο οι Παμμακεδονικές Οργανώσεις, μου είναι πλήρως και ολοκληρωτικά αδιάφορες.

 

ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Μάλιστα. Αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχει, βέβαια, ένα φορτίο από την ομογένεια, εθνικό φορτίο, το οποίο εκφράζουν οι Παμμακεδονικές Οργανώσεις.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ξέρω από πού κι ως πού οι Παμμακεδονικές Οργανώσεις εκφράζουν αυθεντικά αυτό το εθνικό φορτίο.

 

ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Υπάρχει μια σκέψη, θα μου το διευκρινίσετε εσείς, μπορεί να κάνω και λάθος, είχαμε αυτή την είδηση χθες ότι η Σχισματική Εκκλησία των Σκοπίων, όπως εμείς λέμε, απηύθυνε  ένα αίτημα, μια επιστολή στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, προκειμένου να κηρύξει την κανονικότητα, θρησκευτική, εκκλησιαστική και να αναφέρεται στο εξής ως Αρχιεπισκοπή της Αχρίδος. Μήπως είναι ένα δώρο της κυβέρνησης στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών και Πάσης Ελλάδος;

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, εμείς δεν κάνουμε δώρα. Είχαμε πει από την πρώτη στιγμή…

 

ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Θα μπορούσε να αποτελεί τον καυγά, γιατί εγώ τον γνωρίζω, τον καυγά μεταξύ κυβέρνησης-Εκκλησίας, το θέμα της Σχισματικής Μακεδονικής Εκκλησίας.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είχαμε κανέναν καυγά. Αντιθέτως, από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε αυτός ο γύρος των διαπραγματεύσεων, δηλαδή πριν από περίπου τέσσερις-πέντε μήνες…

 

ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Αν ισχυρίζεστε ότι το πετύχατε υπέρ της Ελλαδικής Εκκλησίας.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι. Είχε λάβει ο Πρωθυπουργός μια επιστολή, αν θυμάμαι καλά, από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ο οποίος έθετε το ζήτημα της Εκκλησίας της Αχρίδος. Και η ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών και ο κ. Κοτζιάς, δηλαδή, και ο κύριος Πρωθυπουργός, είχαν πει «θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν,  έτσι ώστε να επιλυθεί το ζήτημα». Και πραγματικά, μέσα από διπλωματικές ενέργειες που έγιναν από την ελληνική κυβέρνηση, μέσα από τον διάλογο, ο οποίος άνοιξε…

 

ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Κύριε Τζανακόπουλε, έγινε αθόρυβα αυτό.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν χρειάζεται να γίνονται όλα θορυβωδώς. Έτσι πρέπει να διαπραγματεύεται μια σοβαρή κυβέρνηση. Έτσι πρέπει να παίρνει πρωτοβουλίες μια σοβαρή κυβέρνηση. Δηλαδή, με τρόπο που τελικά καταλήγει σε ένα θετικό αποτέλεσμα. Και νομίζω ότι ήταν ένα πραγματικά θετικό αποτέλεσμα το γεγονός ότι η συγκεκριμένη Εκκλησία πλέον θα ονομάζεται «Εκκλησία της Αχρίδος».

 

ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Μάλιστα. Απλά σημειώνω ότι έγινε αθόρυβα η δουλειά, αν μου επιτρέπετε την αναφορά αυτή. Λοιπόν, με τον κ. Καμμένο τι θα κάνετε; Δεν δέχεται καμία αναφορά στον όρο Μακεδονία, είναι ενδεχομένως θέμα δεδηλωμένης.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, το έχει διευκρινίσει αυτό ο κ. Καμμένος, πολύ σαφώς, από την πρώτη στιγμή που άνοιξε το ζήτημα…

 

ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Πώς τον καταφέρατε; Και όχι και ψηφίζω;

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Καμμένος είχε εκφράσει προβληματισμούς, είχε εκφράσει επιφυλάξεις, τις οποίες ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών τις άκουσαν. Ωστόσο, την ίδια στιγμή, είπε ότι είχε απόλυτη εμπιστοσύνη στον τρόπο με τον οποίο ο κ. Κοτζιάς διαπραγματεύεται και δήλωσε σαφώς ότι δεν υπάρχει περίπτωση να θέσει θέμα δεδηλωμένης. Και νομίζω ότι αυτό είναι και πολιτικά εξηγήσιμο. Θα σας πω γιατί: Διότι αυτή η κυβέρνηση, ξέρετε, διαμορφώθηκε, συνδιαμορφώθηκε από δύο πολιτικά κόμματα, με διαφορετικές πολιτικές ιστορίες, με διαφορετικές καταγωγές, με διαφορετικές ιδεολογίες. Τα οποία αυτά δύο κόμματα, είπαν το εξής: Εμείς έχουμε έναν βασικό σκοπό, ο οποίος θα μπορούσε να περιγραφεί στη βάση δύο αξόνων. Ο πρώτος, είναι να βγει η χώρα από το μνημόνιο και να ανασυγκροτηθεί η ελληνική οικονομία. Ο δεύτερος, είναι να υπάρξει μια θεσμική θωράκιση της ελληνικής Πολιτείας απέναντι σε φαινόμενα διαφθοράς. Αυτοί ήταν οι δύο πυλώνες πάνω στους οποίους στήθηκε η πολιτική μας συμφωνία. Από εκεί και πέρα, εμείς, σεβόμενοι κιόλας τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, παίρνουμε πρωτοβουλίες ως ελληνική κυβέρνηση και επιδιώκουμε την ευρύτατη δυνατή κοινοβουλευτική συναίνεση.

 

ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Άρα, παραμένει στενή και έχει κλειδώσει η σχέση σας με τον Πάνο Καμμένο, ως κυβερνητικό εταίρο με τους ΑΝΕΛ.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το έχουμε πει εκατοντάδες φορές ότι η κυβέρνηση είναι αρραγής, συμπαγής και θα υλοποιήσει την εντολή που έλαβε από τον ελληνικό λαό τον Σεπτέμβριο του 2015.

 

ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Είναι άλλο Πάνος Καμμένος ως κυβερνητικός εταίρος και άλλο Δημήτρης Καμμένος, βουλευτής των ΑΝΕΛ και αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου; Σας ασκεί αυστηρή κριτική, ασυνήθιστη για βουλευτή που μετέχει στην κυβέρνηση.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ δεν πρόκειται να σχολιάσω τις δηλώσεις του κ. Δημήτρη Καμμένου. Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού και του πολιτικού διαλόγου, μπορεί ο κ. Καμμένος να εκφράζει την άποψή του. Από εκεί και πέρα, καλό είναι…

 

ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Ο κ. Καμμένος ανήκει στους ΑΝΕΛ και ψυχή και σώμα, πιστεύετε;

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό είναι δική του δουλειά. Πρέπει να ρωτήσετε τον ίδιο. Εγώ, αυτό που σας λέω είναι ότι κάθε φορά…

 

ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Δεν αναρωτιέστε μήπως ανήκει στη Ν.Δ., παράδειγμα, όταν μιλά ο Δημήτρης Καμμένος;

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το τι αναρωτιέμαι εγώ, νομίζω ότι δεν αφορά τους Έλληνες πολίτες. Ο κ. Καμμένος, ο κ. Δημήτρης Καμμένος, θα πρέπει κάθε φορά που ασκεί πολιτική κριτική, να το κάνει με τρόπο κόσμιο, με τρόπο που να δείχνει ότι σέβεται και την πολιτική συνεργασία των δύο κομμάτων και την ελληνική κυβέρνηση.

 

ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Η ρητορική Πάνου Καμμένου μέσω twitter, που ενδεχομένως δίκαια ή άδικα, στην κρίση των τηλεθεατών είναι, της κοινής γνώμης, δέχτηκε αυστηρή, ενδεχομένως, ακραία ή λογική κριτική για το ταξίδι του μετά από πρόσκληση του πρίγκιπα στο Μόντε Κάρλο. Υπάρχει μια αντίδραση. Υπάρχει μια ρητορική Καμμένου, όμως, στο twitter. Σας εκφράζει εσάς;

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο τρόπος που τοποθετείται ο κ. Καμμένος είναι γνωστός. Του έχει ασκηθεί, κατά τη γνώμη μου, μια άδικη κριτική και απαντά με τον τρόπο που εκείνος θεωρεί ότι μπορεί να εκφράσει και την οργή και την αγανάκτησή του απέναντι σε ανθρώπους, οι οποίοι, κατά τη γνώμη μου, χαρακτηρίζονται από την απόλυτη υποκρισία. Οι άνθρωποι που κάνουν κριτική στον κ. Καμμένο για το συγκεκριμένο ταξίδι, είναι οι απόλυτα και ολοκληρωτικά υποκριτές. Επομένως, νομίζω ότι είναι δίκαιη η οργή του κ. Πάνου Καμμένου.

 

ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Αν χρειαστεί να ξαναφύγω από το σαλόνι και να κατέβω στο αλώνι για να σου απαντήσω, θα το πράξω;

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Καμμένος το έχει αποδείξει αυτό, ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα να κατέβει από το σαλόνι στο αλώνι.

 

ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Έχουμε, τώρα, την πρόσφατη επιστολή, που μάλλον δείχνει απειλή προς κίνδυνο, για τον κ. Σακελλαρίου, τον πρώην Πρόεδρο του ΣτΕ.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτές είναι καταδικαστέες ενέργειες. Δεν έχουν καμία σχέση με τον τρόπο που πρέπει να λειτουργούμε στη δημόσια σφαίρα. Είναι προφανές αυτό. Τώρα, από εδώ και πέρα, η Ελληνική Αστυνομία, φαντάζομαι πως θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να διερευνήσει και να διευκρινίσει, για να διαλευκάνει ποιοι είναι οι αποστολείς της συγκεκριμένης επιστολής.

 

ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Και όπως ξεκινήσαμε την εκπομπή σήμερα, να ολοκληρώσουμε σχεδόν την κουβέντα μας. Χθες, είχαμε την τοποθέτηση του Πρωθυπουργού της χώρας που λέει ότι οδεύουμε στο τέλος της λιτότητας. Μιλάμε για πλέον των 700 εκατομμυρίων ευρώ σε φοροελαφρύνσεις μέσα στο 2019. Είναι εφικτό αυτό δηλαδή, κύριε Υπουργέ;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε να δείτε. Όταν κατατέθηκε το προηγούμενο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και ο υπουργός Οικονομικών και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, είχαν πει ότι, με βάση τις προβλέψεις που κάνουμε, δημιουργείται ένας δημοσιονομικός χώρος, ο οποίος στην τριετία-τετραετία, δηλαδή από το 2018-19 μέχρι το 2022, μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει τα 5-5,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Ένα κομμάτι αυτού του δημοσιονομικού χώρου, προφανώς δημιουργείται το 2019. Και αυτό προκύπτει από τις προβλέψεις, προκύπτει από τα νούμερα, αρκεί να σας πω και να σας θυμίσω ότι το 2016 είχαμε ένα πρωτογενές πλεόνασμα που άγγιξε το 4%, το 2017 επίσης. Το 2018, επίσης, θα έχουμε κατά πάσα πιθανότητα υπέρβαση του στόχου του 3,5% και άρα, θα έχουμε και τη δυνατότητα για να επαναλάβουμε την κίνηση για την απόδοση του κοινωνικού μερίσματος. Αυτό φαίνεται να είναι μια διαρκής υπεραπόδοση και για αυτό ακριβώς τον λόγο, ο Πρωθυπουργός είπε ότι ένα κομμάτι του δημοσιονομικού χώρου, που θα δημιουργηθεί το 2019, θα πάει σε στοχευμένες φοροελαφρύνσεις. Και νομίζω ότι είναι απολύτως θετικό.

ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Πάντως, η αντιπολίτευση λυσσομανά και σας κατηγορεί για βαθύ ψέμα και υποκρισία. Γιατί λέει με υπερπλεονάσματα, λέει ο κ. Χαρδούβελης προχθές, λέει κάνουν υπερπλεονάσματα για να γίνουν μαξιλάρι για φιλοδωρήματα προεκλογικά. Η αντιπολίτευση λέει «μα, τόσα έχουν υπογράψει. Πώς θα υπάρξουν μειώσεις όπως εγγυώνται βουλευτές και υπουργοί της κυβέρνησης;»

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας πω το εξής.

ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Ή πώς θα δεν θα υπάρξουν μειώσεις στις συντάξεις ή πώς δεν θα υπάρξει αύξηση του κατώτατου μισθού, αφού τα έχουμε υπογράψει αυτά;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούστε, ο κύριος Χαρδούβελης θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός, διότι ήταν υπουργός Οικονομικών μιας κυβέρνησης, η οποία δεν κατάφερε να πιάσει ούτε έναν από τους δημοσιονομικούς στόχους που είχε και που είχε υπογράψει. Επομένως, καλό είναι να κρατάει λίγο χαμηλότερους τόνους. Τώρα, σε ό,τι αφορά αυτή την κριτική που μας ασκείται από τη Ν.Δ.. Καταρχήν, ο κατώτατος μισθός πρέπει να σας πω ότι δεν έχει καμία σχέση με το δημοσιονομικό πλεόνασμα. Αντιθέτως, η βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να αυξήσει τον κατώτατο μισθό, δεν έχει υποστεί κριτική από τους δανειστές. Αντιθέτως, υπάρχει και στο ολιστικό πρόγραμμα ανάπτυξης, το στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη που έχουμε καταθέσει, η βούληση αυτή και περιγράφεται και ακριβώς ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η αύξηση του κατώτατου μισθού μετά από διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους. Ένα πράγμα είναι αυτό. Το δεύτερο –σας ξαναείπα προηγουμένως- ότι βεβαίως, το 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα που έχουμε να επιτυγχάνουμε από το 2018 μέχρι το 2022 είναι υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα. Ωστόσο, οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας δημιουργούν δημοσιονομικό χώρο για να υπάρξουν στοχευμένες φοροελαφρύνσεις και επίσης, να υπάρξει και μία ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, με βάση ακριβώς αυτές τις δυνατότητες που έχουμε.

ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Εντάξει, έχουμε και το φθινόπωρο εκλογές, που λέει και η Ν.Δ..

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πότε;

ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Το φθινόπωρο.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, ναι!

ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Όχι;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Προφανώς, όχι. Έχουμε κουραστεί να το επαναλαμβάνουμε -το είπα και προηγουμένως- ότι αυτή η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία, θα εξαντλήσει την εντολή που έλαβε από τον ελληνικό λαό το 2015. Και στο τέλος ακριβώς της τετραετίας θα μπορούν όλοι οι πολίτες να συγκρίνουν την καταστροφική πενταετία 2010-2014 με τα αποτελέσματα της διακυβέρνησης του 2015-2019. Και νομίζω ότι εκεί η σύγκριση θα είναι πραγματικά πάρα πολύ δύσκολα διαχειρίσιμη από τη μεριά της Ν.Δ..

ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, σας ευχαριστώ πολύ για την παρουσία σας.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να είστε καλά. Εγώ σας ευχαριστώ.

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue