Home Η Ικαρία ΠαντουΙκαριακή Ομογένεια Σημαντικές οι επαφές που κάνει η ΑΗΕΡΑ, λέει ο ύπατος πρόεδρός της στον «Ε.Κ.»

Σημαντικές οι επαφές που κάνει η ΑΗΕΡΑ, λέει ο ύπατος πρόεδρός της στον «Ε.Κ.»

by ikariaki.gr
25 views

Ο ύπατος πρόεδρος της ΑΗΕΡΑ, Καρλ Χόλιστερ. (Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ»).

Του Άρη Παπαδόπουλου

ΑΘΗΝΑ. Οι συναντήσεις είναι πολύ σημαντικές για την ΑΗΕΡΑ, λέει ο ύπατος πρόεδρος Καρλ Χόλιστερ στον «Ε.Κ.»., επειδή η οργάνωση αποκτά σαφέστερη άποψη για τις εξελίξεις και γυρνώντας στην Ουάσιγκτον ενημερώνει από πρώτο χέρι γερουσιαστές και βουλευτές.

Επίσης, εκτιμά ότι θα πρέπει να δοθεί το δικαίωμα ψήφου στους Απόδημους, αν και η προσωπική του άποψη είναι ότι η ψήφος είναι δικαίωμα κάποιου στη χώρα όπου πληρώνει φόρους.

Ο κ. Χόλιστερ, σε συζήτηση που είχε με τον «Εθνικό Κήρυκα» πριν αναχωρήσει για τη Θεσσαλονίκη, έκανε έναν σύντομο απολογισμό της φετινής επίσκεψης της ανώτατης αντιπροσωπείας της Οργάνωσης.

«Ξεκινήσαμε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη στην Κωνσταντινούπολη και είδαμε από πρώτο χέρι το τι συμβαίνει εκεί. Ελπίζουμε να βγει κάτι καλό από τη συνάντηση που είχε ο Πατριάρχης με την τουρκική κυβέρνηση. Είδαμε και τη Χάλκη και εντυπωσιάστηκα που είναι έτοιμη να λειτουργήσει το επόμενο λεπτό αν δοθεί η άδεια. Πολύ όμορφο μέρος, αλλά δυστυχώς τώρα είναι άδειο.

«Στην Κύπρο, όπου ήταν ο επόμενος σταθμός, συζητήσαμε με τους κυβερνητικούς αξιωματούχους για θέματα ασφάλειας, για την τριμερή συνεργασία με Ελλάδα και Ισραήλ και επισκεφτήκαμε και ορισμένα αρχαία, όπως την αρχαία εκκλησία του Λαζάρου στο αρχαίο Κίτιο τη Λάρνακα. Από εκεί μεταβήκαμε στην Ικαρία, ιδιαίτερή μου πατρίδα, για έναν ιδιαίτερο λόγο, επειδή έχουν ένα υβριδικό υδροηλεκτρικό έργο εκμεταλλευόμενοι τους ανέμους της Ικαρίας. Αυτό μπορεί να γίνει ένα μοντέλο για πολλά νησιά στην Ελλάδα κι αυτό θέλαμε να μελετήσουμε».

Ερωτηθείς για τις συναντήσεις που είχε η οργάνωση στην Αθήνα με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία, ανέφερε ότι αυτό που ήθελαν ήταν να ακούσουν τις απόψεις των κυβερνώντων και πού πηγαίνουν τα πράγματα σήμερα. «Από ό,τι μας είπαν τα πράγματα είναι καλύτερα από πέρυσι.

Και αυτή η κυβερνητική σύμπραξη φαίνεται να λειτουργεί καλά. Μιλήσαμε για ξένες επενδύσεις, μας έδωσαν στατιστικά στοιχεία που δείχνουν ότι τουλάχιστον η αιμορραγία στην Οικονομία έχει σταματήσει. Οι διαδηλώσεις είναι κατά πολύ λιγότερες και νομίζω ότι και οι δημόσιες σχέσεις είναι καλές… και ενισχύουν την ασφάλεια. Πάρτε π.χ. την επίσκεψη του πρίγκιπα Κάρολου…».

Στο τραπέζι του προέδρου Καρλ Χόλιστερ, στο γκαλά το βράδυ της Πέμπτης, διακρίνονται μεταξύ άλλων, ο στρατηγός Νικόλαος Μανούρης από το ΓΕΣ, δίπλα στον κ. Χόλιστερ η σύζυγός του Σύνθια, η πρόεδρος των «Θυγατέρων της Πηνελόπης», Eύα Τζιν Φόμαλοντ και δίπλα της η Amy C. Carlon, σύμβουλος Πολιτικών Υποθέσεων της αμερικανικής πρεσβείας. (Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ»)>

 

Όσο για το εάν φεύγει πιο αισιόδοξος, είπε ότι ασφαλώς η Οργάνωση με τις πολλαπλές επισκέψεις αποκτά τη δική της άποψη, αλλά «ναι, είμαι πολύ πιο αισιόδοξος. Ωστόσο, θέλω να δω κάτι περισσότερο, όπως ξένες επενδύσεις γιατί η γραφειοκρατία είναι ακόμη μεγάλη, υπάρχουν νόμοι και διατάξεις χωρίς λογική, που δημιουργούν εμπόδια με το παραμικρό που δεν ενθαρρύνουν επενδύσεις», είπε.

Για τη συνάντηση με τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, είπε πως κατά την άποψή του ο πρόεδρος της ΝΔ έχει διαφορετικές απόψεις για τη χώρα και αν μπορέσει να τις εφαρμόσει θα είναι πολύ καλά, αλλά κατά την άποψή μου κανείς από μόνος του δεν μπορεί να φτιάξει την Ελλάδα».

Στη επισήμανση ότι γνωρίζουμε πως η ΑΗΕΡΑ δεν ανακατεύεται πολιτικά, αλλά ποια η θέση τού ίδιου στο θέμα της ψήφου των αποδήμων και αν συζητήθηκε με την ελληνική ηγεσία, ο κ. Χόλιστερ ανέφερε ότι πρώτιστα κάποιος πρέπει να ψηφίζει εκεί που ζει και πληρώνει φόρους. «Ίσως είναι κάπως υποκριτικό να ψηφίζεις για μία χώρα που δεν ζεις και δεν πληρώνεις φόρους. Αλλά πιστεύω τελικά ότι θα πρέπει να έχουν όσοι ομογενείς το επιθυμούν το δικαίωμα να ψηφίζουν» ανέφερε, προσθέτοντας ότι στις επαφές που είχε αποκόμισε την εντύπωση πως η Ελλάδα προσπαθεί να κάνει πρώτα αυτό που έκανε και το Ισραήλ. Να διευρύνει τους δεσμούς με τη δεύτερη και τρίτη γενιά, να τους δώσει την ελληνική υπηκοότητα, ευελπιστώντας ότι έτσι πολλά θα αλλάξουν.

«Ο κόσμος στη διάλεξη σας χειροκρότησε όρθιος. Ηταν μία συγκινητική στιγμή. Σκοπεύετε να βάλετε υποψηφιότητα για δεύτερη χρονιά;» ήταν η επόμενη ερώτηση του «Ε.Κ.».
Γελάει… «Είμαι εθελοντής και είμαι υπερβολικά ταπεινός για την υποδοχή που μου έκαναν (σ.σ. στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλή). Δεν έχω αποφασίσει, γιατί παίρνει πολύ από το χρόνο μου. Αλλά όποιος κι αν είναι πρέπει να προσπαθεί να δίνει τον καλύτερό του εαυτό».

Τέλος, είπε ότι φθάνοντας στην Ουάσιγκτον την Τετάρτη η αντιπροσωπεία της ΑΗΕΡΑ θα ενημερώσει στο Κάπιτολ Χιλ για τα συνήθη εθνικά θέματα, με μεγάλη έμφαση στην ενίσχυση των θεμάτων ασφάλειας και σταθερότητας στη Μέση Ανατολή, «όπου έχουμε τρεις δημοκρατίες, Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ. Και οι τρεις γίνονται λιγότερο ανεκτικοί με τις τουρκικές απειλές. Και αυτό με την Τουρκία δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεκτό. Δημιουργεί ένα επικίνδυνο περιβάλλον».

Να σημειωθεί ότι η αντιπροσωπεία, την Παρασκευή, μετέβη στην Θεσσαλονίκη και από εκεί στο Βερολίνο, ενώ το βράδυ της Πέμπτης είχαν ένα γκαλά για να συγκεντρώσουν χρήματα για την ψηφιακή βιβλιοθήκη του «Ευαγγελισμού», προϋπολογισμού 350.000 δολαρίων. Ήδη από Ελλάδα έχουν συγκεντρωθεί 60.000 και 30.000 στις ΗΠΑ με την έναρξη της εκστρατείας.

 

Αναδημοσίευση από : https://www.ekirikas.com

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue