Home Τ. ΑυτοδιοίκησηΠεριφέρεια Β.Αιγαίου Π.Ε. Σάμου : Διανομή μελισσοκομικών φυτών στον Μελισσοκομικό Συνεταιρισμό Σάμου

Π.Ε. Σάμου : Διανομή μελισσοκομικών φυτών στον Μελισσοκομικό Συνεταιρισμό Σάμου

by ikariaki.gr
31 views

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                  Σάμος, 22 Δεκεμβρίου 2017

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΑΜΟΥ                    

ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ

 

HΠεριφέρεια Βορείου Αιγαίου – ΠΕ Σάμου σε εκδήλωση που έγινε σήμερα στα γραφεία του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Σάμου στο Καρλόβασι, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Σάμου κ. Νίκου Κατρακάζου, παρέδωσε 570 μελισσοκομικά φυτά (ποικιλίες ευκάλυπτου, ακακίας, φλαμουριάς, παβλονίας βασιλικής και δενδρολίβανου),τα οποία ο συνεταιρισμός θα διανείμει στα μέλη του.

Ο Αντιπεριφερειάρχης δήλωσε σχετικά :

«Στο πλαίσιο της προσπάθειας που κάνουμε για την ανάπτυξη της Αγροτικής οικονομίας της Ενότητάς μας, οργανώσαμε και οργανώνουμε μια σειρά από δράσεις σε στενή συνεργασία με τους παραγωγούς, τους τυποποιητές και μεταποιητές προϊόντων του πρωτογενούς τομέα.

Με τους μελισσοκόμους της Ενότητάς μας από την πρώτη στιγμή έχουμε μια στενή και παραγωγική συνεργασία με στόχο πάντα την στήριξη της παραγωγής, την προβολή της υπεροχής του παραγόμενου προϊόντος, την εκμετάλλευση όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων αλλά και την προώθηση του μελιού μας στην ντόπια και διεθνή αγορά.

Για δεύτερη φορά μετά από σχετικό αίτημα του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Σάμου παραδίδουμε μελισσοκομικά φυτά, τα οποία ο συνεταιρισμός θα διαθέσει στα μέλη του. Η σημαντική δαπάνη της αγοράς καλύπτεται από δικούς μας πόρους με βάση την απόφασή μας για δράσεις μόνο ουσίας και οφέλους στην τοπική μας κοινωνία».

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΣΑΜΟΥ

 

 

 

Η ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΣΤΗ ΣΑΜΟ

 

Α.    Η μελισσοκομία είναι ένας κλάδος της αγροτικής  οικονομίας του Νομού μας με μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης. Η πλούσια και ποικίλη χλωρίδα, το εξαιρετικό   μεσογειακό κλίμα και οι έμπειροι  μελισσοκόμοι μας είναι οι άριστοι παράγοντες  που ευνοούν την παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας μελισσοκομικών προϊόντων. Στα νησιά των Φούρνων παράγεται εξαιρετικό θυμαρίσιο μέλι και στην Ικαρία και Σάμο θαυμάσιο ανθόμελο και πευκόμελο . Να σημειωθεί ότι τα μελισσοκομικά φυτά που επισκέπτονται οι μέλισσες και παίρνουν το νέκταρ τους χυμούς και το μελίτωμα τους, για να μας φτιάξουν μέλι στη Σάμο σύμφωνα με πρόσφατη εργασία του γεωπόνου κ. Γιακουμή Αμυρσώνη ξεπερνούν τα 150.

 

Η μελισσοκομία στον  Νομό Σάμου παρουσιάζει τη παρακάτω εικόνα .

Δραστηριοποιούνται δύο μελισσοκομικοί  συνεταιρισμοί  :

  1. Ο μελισσοκομικός συνεταιρισμός Σάμου με έδρα το Καρλόβασι έχει 181  μέλη  που έχουν στην  κατοχή τους  13.331  μελισσοσμήνη .
  2. Ο  μελισσοκομικός συνεταιρισμός Ικαρίας « Ο ΙΚΑΡΟΣ » με έδρα τον Άγιο Πολύκαρπο  Ραχών  με  83 μέλη και  8.657  μελισσοσμήνη  .

Οι μελισσοκόμοι του νησιού Φούρνοι εξυπηρετούνται μέσω του μελισσοκομικού συνεταιρισμού Ικαρίας .

Επίσης λειτουργούν  έξι αδειοδοτημένα  τυποποιητήρια μελιού (τέσσερα στη Σάμο και δύο στην Ικαρία )  , από τα οποία τα τρία  έχουν επιδοτηθεί από την Ε.Ε  .

Από τα στοιχεία που αναφέραμε γίνεται αντιληπτό  ότι η Σαμιακή μελισσοκομία   αποτελεί έναν σημαντικό κλάδο της πρωτογενούς παραγωγής του Νομού μας .

 

Β.    Η μελισσοκομία ενισχύεται από την Ε.Ε  με τις παρακάτω  δράσεις  :

  1. Εξοπλισμός για την διευκόλυνση των μετακινήσεων ( ενισχύεται κάθε χρόνο η αντικατάσταση  κυψελών σε ποσοστό 10%  )
  2. Οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας ( ενισχύεται κάθε χρόνο η μετακίνηση μελισσοσμηνών από τον συνήθη  μόνιμο τόπο – έδρα της μελισσοκομικής εκμετάλλευσης  με σκοπό την  εκμετάλλευση  της ανθοφορίας φυτών )
  3. Πρόγραμμα πρωτοβουλιών των μελισσοκομικών συνεταιρισμών ( ενισχύονται οι μελισσοκόμοι  – μέλη του συνεταιρισμού  με υλικά διατροφής για την υποβοήθηση των μελισσοσμηνών κατά το κρίσιμο στάδιο ανάπτυξής τους  – με μηχανοργάνωση και αγορά μηχανολογικού εξοπλισμού  των γραφείων του συνεταιρισμού – συμμετοχή σε ενημερωτικές ημερίδες, ,συνέδρια , σεμινάρια – έκδοση ενημερωτικών ή και διαφημιστικών φυλλαδίων  κ.λ.π  )
  4. Πρόγραμμα εγκατάστασης  νέων  αγροτών ( μελισσοκόμοι )  με την χορήγηση ενίσχυσης ύψους περίπου 19.500 ευρώ
  5.  Ενίσχυση  επενδύσεων ( σχέδια βελτίωσης ) στην μελισσοκομία  με ποσοστό ενίσχυσης οι νέοι αγρότες  80% και οι λοιποί με 75 %
  6. Πραγματοποίηση δύο ταχύρρυθμων  εκπαιδεύσεων μελισσοκόμων κάθε έτος
  7. Δράσεις που θα χρηματοδοτηθούν από το τοπικό leader.

 

Γ.     Σχεδιαζόμενες  δράσεις για   στήριξη και ανάπτυξη  της μελισσοκομίας  :

  1. καθορισμός των χημικών και άλλων χαρακτηριστικών του Σαμιώτικου – Ικαριώτικου  – Φουρνιώτικου  μελιού για την δυνατότητα  να καταχωρηθούν στο Κοινοτικό Μητρώο ΠΟΠ – ΠΓΕ και να εξασφαλίσει μία εξέχουσα θέση στην αγορά .
  2. παροχή τεχνικής  βοήθειας στους μελισσοκόμους  με σεμινάρια και εκπαιδεύσεις .
  3. σύνταξη ειδικής χωροταξικής μελέτης για να αποτυπωθούν οι περιοχές με προϋποθέσεις ανάπτυξης της μελισσοκομίας  με την δημιουργία μικρών μελισσοκομικών πάρκων .
  4. ανάπτυξη της βιολογικής μελισσοκομίας ( αντιμετώπιση των ασθενειών με βιολογικούς τρόπους, προμήθεια εφοδίων βιολογικής προέλευσης , κ.λ.π. ).
  5.  παραγωγή και αξιοποίηση λοιπών μελισσοκομικών προϊόντων όπως γύρη, βασιλικός πολτός . κερί  κ.λ.π.
  6. συνεχή βελτίωση των συνθηκών παραγωγής και  επεξεργασίας μελιού.
  7. Συμμετοχή σε κλαδικές εκθέσεις(φεστιβάλ μελιού κτλ) αλλά και εκθέσεις τροφίμων στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
  8. Συνεχείς δράσεις για τη διασύνδεση του τουρισμού των νησιών μας με το πρωτογενή τομέα. (το 2018 προγραμματίζουμε μια μεγάλη δράση για καθιέρωση του νησιώτικου πρωινού στα ξενοδοχεία των νησιών μας με ντόπιο μέλι και άλλα τοπικά προϊόντα).

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue