Η Επιτροπή υιοθετεί μια στρατηγική για τα πλαστικά, η οποία θα προστατεύει το περιβάλλον από τη πλαστική ρύπανση, ενισχύοντας ταυτόχρονα την ανάπτυξη και την καινοτομία Κάθε χρόνο, οι Ευρωπαίοι παράγουν 25 εκατομμύρια τόνους πλαστικών αποβλήτων, αλλά λιγότερα από 30% συλλέγονται για ανακύκλωση.
Σε όλο τον κόσμο, τα πλαστικά αποτελούν το 85% των απορριμμάτων στην παραλία. Και τα πλαστικά φτάνουν στους πνεύμονες και τα τραπέζια των πολιτών, με μικροπλάσματα στον αέρα, το νερό και τα τρόφιμα που έχουν άγνωστο αντίκτυπο στην υγεία τους.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, μόνο το 5% της αξίας του πλαστικού υλικού συσκευασίας διατηρείται στην οικονομία, τα υπόλοιπα χάνονται μετά από μια πολύ σύντομη πρώτη χρήση. Ο ετήσιος λογαριασμός ανέρχεται σε 70 έως 105 δισ. Ευρώ. Η Ευρώπη δεν μπορεί να αντέξει αυτό.
Επιπλέον, το μη ανακυκλωμένο πλαστικό διαρκεί εκατοντάδες χρόνια για να καταρρεύσει. Οι εκατομμύρια τόνοι πλαστικών απορριμμάτων που καταλήγουν κάθε χρόνο στους ωκεανούς είναι ένα από τα πιο ορατά και ανησυχητικά σημάδια του πλαστικού προβλήματος, προκαλώντας αυξανόμενη ανησυχία του κοινού. Και με μια ενιαία αγορά για αγαθά, αυτό είναι ένα πρόβλημα που απαιτεί αναγκαστικά μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σήμερα την πρώτη πανευρωπαϊκή στρατηγική για τα πλαστικά που αποτελεί μέρος της μετάβασης προς μια περισσότερο κυκλική οικονομία.
Στόχος είναι η προστασία του πλανήτη, η υπεράσπιση των πολιτών μας και η ενίσχυση των βιομηχανιών μας.
Η στρατηγική θα προστατεύσει το περιβάλλον από τη πλαστική ρύπανση, ενισχύοντας ταυτόχρονα την ανάπτυξη και την καινοτομία, μετατρέποντας μια πρόκληση σε μια θετική ατζέντα για το μέλλον της Ευρώπης.
Υπάρχει μια ισχυρή επιχειρηματική περίπτωση για τη μετατροπή του τρόπου με τον οποίο τα προϊόντα σχεδιάζονται, παράγονται, χρησιμοποιούνται και ανακυκλώνονται στην ΕΕ και αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο σε αυτή τη μετάβαση, δημιουργώντας νέες επενδυτικές ευκαιρίες και θέσεις εργασίας.
Σύμφωνα με τα νέα σχέδια, όλες οι πλαστικές συσκευασίες στην αγορά της ΕΕ θα είναι ανακυκλώσιμες έως το 2030, η κατανάλωση πλαστικών μιας χρήσης θα μειωθεί και η εσκεμμένη χρήση μικροπλαστικών θα περιοριστεί.
Στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κάνει την ανακύκλωση κερδοφόρα για τις επιχειρήσεις, θα περιορίσει τα πλαστικά απόβλητα, θα σταματήσει τη σπατάλη στη θάλασσα, θα ωθήσει τις επενδύσεις και την καινοτομία και θα ωθήσει τις αλλαγές σε όλο τον κόσμο.
Αναδημοσίευση από : https://www.neapaseges.gr