από τον Τειρεσία
Στη συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή έχουν εξελιχθεί ατελείωτες εχθροπραξίες, ορισμένες εκ των οποίων φονικότατες, για τους ίδιους ακριβώς λόγους.
Γιατί εξελίσσεται αυτό το τόσο «χοντρό παιχνίδι» εξουσίας και δύναμης στη Συρία; Διότι ο ενεργειακός πόλεμος, που εξελίσσεται εδώ και περίπου μια δεκαετία στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, αποτιμάται σε πολλά δις δολάρια. Και κάποιος θα πρέπει να είναι ο νικητής. Γι αυτό κι έχουν εμπλακεί χοντρά στην ιστορία οι δύο υπερδυνάμεις, δηλαδή ΗΠΑ και Ρωσία, αλλά και το Ισραήλ και το Ιράν, γι αυτό και Βρετανία και Γαλλία μπήκαν πολύ εύκολα στη συμμαχία των προθύμων και γι αυτό η Τουρκία που θέλει να λογίζεται μεγάλη δύναμη (κι αυτή) έφτασε στο Αφρίν, δημιουργώντας τετελεσμένα, όπως πιστεύεται.
Η διαμάχη που περιγράφεται παραπάνω είναι μια «καλή αιτία» για να ξεσπάσει ένας γενικευμένος πόλεμος.
Γιατί, αν δεν ξεσπάσει για το πετρέλαιο (κυρίως) και τους υδρογονάνθρακες, για τον έλεγχο τους και τον έλεγχο των δρόμων που οδηγούν σε αυτά, τότε, γιατί θα ξεσπάσει; Όπως διδάσκει η ιστορία, στο πρόσφατο αλλά και στο απώτερο παρελθόν, στη συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή έχουν εξελιχθεί ατελείωτες εχθροπραξίες, ορισμένες εκ των οποίων φονικότατες, για τους ίδιους ακριβώς λόγους. Όποιος μπει στον κόπο να διαβάσει, για παράδειγμα, δύο – τρία πράγματα για τη Μοσούλη και την ιστορία της, μπορεί να αντιληφθεί τι έχει εξελιχθεί εκεί κατά καιρούς. Και να καταλάβει γιατί η ιστορία επαναλαμβάνεται σήμερα, όπως επαναλαμβάνεται.
Απλώς, τώρα θα πρέπει να προσθέσει έναν επιπλέον λόγο:
Στην ευρύτερη περιοχή ήρθε να προστεθεί ένας επιπλέον ενεργειακός παράγοντας που ωθεί τις εξελίξεις προς τη σημερινή καταστροφική τους πορεία και δεν είναι άλλος από τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου. Οι έχοντες καλή μνήμη θα θυμούνται ότι ο «Τειρεσίας», από αυτή εδώ τη θέση, είχε προβλέψει ήδη από τα τέλη του περασμένου έτους, ότι στην συγκεκριμένη περιοχή θα διαδραματισθούν γεγονότα των οποίων το τελικό αποτέλεσμα δεν μπορεί κανείς να προδιαγράψει. Κι ότι η ένταση στο Αιγαίο θα είναι ένα φυσικό επακόλουθο αυτών των νέων ισορροπιών.
Απλώς, θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε μαζί της στο επόμενο διάστημα. Αγνωστο για πόσο, αλλά σίγουρα όχι μόνο τις τουρκικές εκλογές, όπως λέει η πρώτη ανάγνωση των γεγονότων.
Αν πάντως θέλει κανείς να κάνει μια πρόβλεψη, ας τη συνδυάσει με την τελική απόφαση για συνδιαχείριση στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Εργο σύνθετο και περίπλοκο και γι αυτόν ακριβώς το λόγο ακόμα πιο επικίνδυνο.
Αναδημοσίευση από : http://www.voria.gr