Τον Αλέξανδρο Σπίτζιγκ, μουσικολόγο, καλλιτεχνικό διευθυντή της ορχήστρας ” Εστουδιαντίνα της Αίγινας” και το πρόεδρο του ομώνυμου μουσικού συλλόγου Ανδρέα Γιαννούλη, εκπαιδευτικό και μουσικό, επίσης μέλος της ορχήστρας, φιλοξένησε χθες το ραδιόφωνο του Aegina Portal. Λίγες μέρες μετά την τιμητική βράβευση του Αλέξανδρου Σπίτζιγκ και όλων των μελών του μουσικού σχήματος από τον δήμο Αίγινας και της ΚΕΔΑ, οι δύο καλεσμένοι μας “οδήγησαν” στον υπέροχο μουσικό κόσμο της Εστουδιαντίνας της Αίγινας, ενός μουσικού σχήματος εγχόρδων που ξεκίνησε να υπάρχει από την αγάπη για την παραδοσιακή μουσική και εξελίχθηκε με σταθερά βήματα, αποτελώντας πια ένα σημείο αναφοράς στα πολιτιστικά πράγματα του νησιού.
Η Εστουδιαντίνα της Αίγινας ξεκίνησε από την Σχολή Βυζαντινής Μουσική και Παραδοσιακών Οργάνων της Ιεράς Μητρόπολης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης. Όπως εξηγεί ο Αλέξαδρος Σπίτζιγκ ανάμεσα στα μαθήματα που γίνονταν τότε, κάποια στιγμή ήρθε η ιδέα απλώς οι μαθητές να αρχίσουν να παίζουν κάποια κομμάτια μαζί. Σε μία εκδήλωση που αφορούσε τη λήξη εκείνης της εκπαιδευτικής χρονιάς της σχολής, αποφάσισαν να παίξουν όλοι μαζί. “Το αποτέλεσμα ήταν πολύ ευχάριστο, αποφασίσαμε να το συνεχίσουμε και πήρε διαστάσεις πολύ πιο μεγάλες από ότι περιμέναμε”, λέει ο Αλέξανδρος Σπίτζιγκ. Σταδιακά την Εστουδιαντίνα πλαισίωσαν μουσικοί που δεν ήταν μαθητές της σχολής, αλλά και ενήλικες. “Είναι μια ομάδα η οποία έχει από όλες τις ηλικίες και πιστεύω αυτό βοηθάει πάρα πολύ στην κοινωνικοποίηση” αναφέρει.
Ο Αλέξανδρος Σπίτζιγκ κατάγεται από την Γερμανία. Βρέθηκε για πρώτη φορά στην Αίγινα το 1965. Σπούδασε μουσικολογία στην Γερμανία, παράλληλα έπαιζε μουσική σε μία ελληνική ταβέρνα. Ο ιδιοκτήτης της άνοιξε ένα καλοκαιρινό κατάστημα στην Αίγινα, ήταν το τότε “Bolero”, το οποίο βρισκόταν δίπλα στην ιστορική discotheque “Οινόη” στην παραλία του Φάρου. Έτσι το 1986 και για τα επόμενα καλοκαίρια βρίσκεται στην Αίγινα και αποφασίζει να εγκατασταθεί στην Ελλάδα. Από το 1988 και μετά αποφάσισε να μείνει μόνιμα στην Ελλάδα. Ως μουσικολόγος έκανε μεγάλη έρευνα στην ελληνική παραδοσιακή μουσική, ταξιδεύοντας και ηχογραφώντας στη Θράκη και την Μακεδονία. Αυτό ήταν το πεδίο της έρευνάς του, καθώς στη μουσικολογία απέκτησε ειδικότητα στην παραδοσιακή μουσική.
Σε επόμενη ερώτηση, σχετικά με την δεκτικότητα των παιδιών της Αίγινας στην παραδοσιακή μουσική απάντησε ότι: “Νομίζω ότι είναι πολύ δεκτικά. Βλέπω ότι το παραδοσιακό τραγούδι έχει γίνει πάρα πολύ αγαπητό, τουλάχιστον, στον κύκλο των μαθητών μου”.
Ο Ανδρέας Γιαννούλης αναφέρθηκε στους λόγους που οδήγησαν αυτή η προσπάθεια αποκτήσει την οντότητα ενός συλλόγου και μιλώντας και με την ιδιότητά του ως εκπαιδευτικού, αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά που δίνουν μεγάλη αξία σε αυτήν την πρωτοβουλία. Εξήγησε ότι οι λόγοι ύπαρξης της Εστουδιαντίνα είναι η προσφορά προς άλλους συλλόγους, για φιλανθρωπικούς σκοπούς, για την ενίσχυση σχολείων, ακόμη και μεμονωμένων ατόμων. Πρόσφατα έκαναν μία φιλανθρωπική επίσκεψη στην Ικαρία, με δικά τους έξοδα, ώστε να ενισχύσουν έναν μουσικό που είχε ένα ατύχημα.
Αυτή τη στιγμή ο σύλλογος έχει είκοσι ιδρυτικά μέλη και έκανε ανοιχτό κάλεσμα σε όσους αρέσει η παραδοσιακή μουσική να πλαισιώσουν αυτή την προσπάθεια.
Στην Εστουδιαντίνα ο ένας βοηθά τον άλλον, όλοι κάνουν αυτό που αγαπούν και ο λόγος που βγαίνει αυτή η διάθεση προς τα έξω είναι η χαρά που νοιώθουν τα μέλη της ορχήστρας. Οι πρόβες γίνονται σε αίθουσα του 2ου Δημοτικού Σχολείου. Ο Ανδρέας Γιαννούλης ευχαρίστησε τον διευθυντή του σχολείου Αντώνη Ντελή, σημείωσε όμως ότι χρειάζεται ένας μεγάλος χώρος, που θα πληρεί κάποιες προϋποθέσεις.
Όσοι ενδιαφέρονται να επικοινωνήσουν και να πάρουν περισσότερες πληροφορίες για τα μαθήματα μουσικών οργάνων μπορούν να επικοινωνήσουμε με τον Αλέξανδρο Σπίτζιγκ στο τηλέφωνο 6977972985 και με τον Ανδρέα Γιαννούλη στο τηλέφωνο 6981878032.