ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 01/04/2018
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ομιλία του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στο 12ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση, «Διάλογοι με την Ανατολική Αττική»
Φίλες και φίλοι, πολίτες της Ανατολικής Αττικής, πολίτες του Λαυρίου είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που βρίσκομαι σ’ αυτόν τον τόπο με την μεγάλη ιστορία, σ’ αυτόν τον όμορφο τόπο, που βρίσκομαι εδώ στο Λαύριο που είναι σύμβολο αγώνων της εργατικής τάξης, του σοσιαλιστικού κινήματος στην χώρα μας, ας μη το ξεχνάμε αυτό. Αλλά και ένα τόπο, ο οποίος έχει πληρώσει πολύ πριν έρθει αυτή η περιπέτεια η μεγάλη στη χώρα μας, η περιπέτεια των μνημονίων σκληρές νεοφιλελεύθερες πολιτικές στα χρόνια την αποβιομηχάνισης κατάφερε όμως να σταθεί στα πόδια της και σήμερα μπορεί να αρχίσει ξανά να αξιοποιεί τα μεγάλα ανταγωνιστικά του πλεονεκτήματα. Και βεβαίως να πω ότι αυτά τα Συνέδρια βρισκόμαστε πλέον, προς το τέλος μιας πολύ πλούσιας διαδικασίας που διεξήχθη σχεδόν σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας, απομένουν μονάχα τα Περιφερειακά Συνέδρια στο Βόρειο και στο Νότιο Αιγαίο.
Αυτός ο θεσμός, γιατί πλέον θεωρώ ότι απεδείχθη ότι μπορεί να είναι ένας θεσμός, πέτυχε να φέρει κοντά δημιουργικές δυνάμεις σε κάθε τόπο, εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων, εκπροσώπους της Τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και απλούς πολίτες με ανησυχίες και με αγωνία για το αύριο του τόπου τους και μαζί με την κυβέρνηση με αυτούς που έχουν την ευθύνη πετύχαμε κάτι που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο στον τόπο μας αλλά δυστυχώς δεν το είχαμε κατακτήσει μέχρι σήμερα να κάτσουμε μαζί να κουβεντιάσουμε, να διαφωνήσουμε, να συνθέσουμε και να καταλήξουμε σε αυτά που ο κοινός νους και ο κοινός τόπος λέει ότι είναι αυτονόητα σε σχέση με την αντιμετώπιση των προβλημάτων, την ιεράρχηση των προβλημάτων που πρέπει να αντιμετωπιστούν αλλά και την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων που σε κάθε τόπο είναι διαφορετικά. Και νομίζω ότι ξεκινήσαμε μια διαδικασία με τον σωστό τρόπο από κάτω προς τα πάνω, έχοντας ως βασικό στόχο να εκπονήσουμε ένα εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο, για πρώτη φορά ίσως, δεν κλειστήκαμε σε κάποια γραφεία, αλλά ξεκινήσαμε από την Περιφέρεια και σε διάλογο, σε συνεννόηση με αυτούς που αντιμετωπίζουν τα προβλήματα και με αυτούς που θα καλέσουμε να υλοποιήσουν τον σχεδιασμό στον οποίο θα καταλήξουμε.
Και έτσι σήμερα σιγά σιγά συγκροτούμε κάθε ένα ψηφιδωτό, κάθε ένα κομμάτι ξεχωριστά για να μπορέσουμε να συνθέσουμε το συνολικό ψηφιδωτό. Κάθε ένα κομμάτι που αφορά την κάθε Περιφέρεια, τον κάθε τόπο ώστε όλα αυτά να τα συναρθρώσουμε σε ένα ενιαίο, συνεκτικό, παραγωγικό, αναπτυξιακό σχέδιο για την επόμενη ημέρα του τόπου. Και πιστεύω και θέλω αυτό να το ομολογήσω, ότι μέσα σε ένα γενικότερο κλίμα μίζερης πολιτικής αντιπαράθεσης και ανούσιας πολλές φορές, στείρας πολλές φορές, αυτά τα Αναπτυξιακά Συνέδρια έδωσαν έναν εντελώς διαφορετικό τόνο.
Είναι αν θέλετε η συσσωρευμένη εμπειρία μιας κοινωνίας που διψάει για διάλογο και για συνεννόηση, που διψάει για δημοκρατικό προγραμματισμό.
Μιας κοινωνίας που προσεγγίζει τα προβλήματα με βάση τις ανάγκες και τις δυνατότητές της. Και όχι με βάση, αν θέλετε, την καλλιέργεια φτηνών εντυπώσεων, όχι με βάση άλλου είδους πολιτικές σκοπιμότητες.
Και θυμήθηκα σήμερα καθώς παρακολουθούσα τους δημάρχους στη σύσκεψη που είχαμε να εκφράζουν την έκπληξη, την θετική που είχανε γι’ αυτή τη διαδικασία. Θυμήθηκα όταν ξεκινήσαμε και συγκεκριμένα το 2ο Περιφερειακό Συνέδριο που ήταν στην Στερεά Ελλάδα, περίπου ένα χρόνο πριν, λιγότερο από ένα χρόνο, όταν τότε η ηγεσία της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης καθότι ο περιφερειάρχης πρόσκειται στον συγκεκριμένο χώρο, ζήτησε από τον περιφερειάρχη και από τους δημάρχους που πολιτικά πρόσκεινται σε αυτή να μποϋκοτάρουν τις διαδικασίες. Και ξέρετε ήταν μια κρίσιμη απόφαση τότε, διότι αν γινότανε η αρχή ενός μποϋκοτάζ ενδεχομένως να είχαμε και συνέχεια.
Υπήρξαν τότε πολύ σοβαρές αντιδράσεις και, προς τιμήν τους, οι ίδιοι ήταν αυτοί που αρνήθηκαν να υπακούσουν σ’ αυτές τις εντολές και μαζί με τους παραγωγικούς φορείς του τόπου ανεξαρτήτως του που ανήκουν καθίσαμε μαζί. Το συνέδριο είχε μεγάλη επιτυχία. Και ακολούθησαν και άλλα δέκα μέχρι σήμερα Συνέδρια με μεγάλη επιτυχία.
Τι μπορεί να σημαίνει αυτό και γιατί σας το λέω. Σημαίνει ότι πολλές φορές οι τοπικές κοινωνίες και οι εκπρόσωποι τους αυτοί που έχουν ένα καθημερινό διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες, γιατί τόσο οι τοπικοί εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων όσο και της τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν καθημερινό διάλογο με τους πολίτες . Οι τοπικές κοινωνίες καταλαβαίνουν και αξιολογούν με πιο ώριμο κριτήριο πολλές φορές από ότι οι κομματικές ηγεσίες. Και οι κομματικές ηγεσίες ορισμένες φορές πρέπει να συνειδητοποιούν ότι η πολιτική σκοπιμότητα έχει και όρια. Δε μπορεί όλα σ’ αυτό τον τόπο να είναι βορά των πολιτικών σκοπιμοτήτων.
Και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι σήμερα περισσότερο από ποτέ έχουμε ανάγκη να συνεχίσουμε αυτή τη διαδικασία. Να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα ως τον κοινό μας εχθρό και να καθόμαστε στο τραπέζι του διαλόγου όλοι μαζί χωρίς προκαταλήψεις, χωρίς διαχωριστικές γραμμές, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικότερα και να λύσουμε αυτά τα προβλήματα. Προχωρήσαμε αυτή τη διαδικασία λοιπόν και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα συνεχίσουμε. Είπε στην ομιλία του ο εκπρόσωπος των δημάρχων, ο δήμαρχος Παλλήνης, ότι θα πρέπει από εδώ και στο εξής να κριθούμε αν αυτά που σήμερα εξαγγέλλουμε θα υλοποιηθούν. Και εγώ θέλω να τον διαβεβαιώσω ότι έχουμε ήδη σχεδιάσει τον μηχανισμό, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των Περιφερειακών Συνεδρίων τον μηχανισμό ελέγχου-υλοποίησης όλων όσων από κοινού εξαγγείλαμε και στα 13 Περιφερειακά Συνέδρια.
Θέλω να σας πω και κάτι ακόμα. Τα λέω αυτά γιατί φρονώ πως σήμερα ο τόπος βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή. Τώρα είναι η ώρα όχι για εφησυχασμό. Κάνουν λάθος όσοι νομίζουν ότι είναι νομοτελειακή η πορεία προς την ανάπτυξη και την έξοδο από την κρίση. Τώρα είναι η ώρα που βγαίνουμε σιγά σιγά. Που πρέπει να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα σε στέρεες βάσεις. Να μην κάνουμε τα λάθη του παρελθόντος για να μην επιστρέψουμε ποτέ στο σημείο εκείνο που βρεθήκαμε 8 χρόνια πριν. Και τώρα που είμαστε, μετά βεβαίως από μια μακρόχρονη διαδρομή που τα άλλαξε σχεδόν όλα, πολύ κοντά στο τέλος μιας μακράς ανηφόρας και είναι τώρα η ώρα που πρέπει να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα για τη χώρα σε στέρεες βάσεις. Τώρα είναι η ώρα να μιλήσουμε χωρίς προκαταλήψεις. Να διαφωνήσουμε αν χρειαστεί, αλλά να συμφωνήσουμε ότι πρέπει να δεσμευτούμε να οικοδομήσουμε μια Ελλάδα που θα μπορεί να πατά ξανά με σιγουριά στα πόδια της, στηριζόμενη στις δικές της δυνάμεις. Γιατί τώρα αρχίζει πια να αχνοφαίνεται στον ορίζοντα, να χαράζει σιγά σιγά, ότι ξημερώνει μια καινούργια μέρα, τώρα που η οικονομία υπεραποδίδει, οι στόχοι του προγράμματος καλύπτονται και υπερκαλύπτονται πολλές φορές και σε λίγους μήνες, το καλοκαίρι, βγαίνουμε και τυπικά και κυρίως βγαίνουμε καθαρά και οριστικά από τα μνημόνια που μας ταλαιπώρησαν για 8 χρόνια.
Και επιτρέψτε μου να πω δυο λόγια γι’ αυτό. Είναι πλέον ορατό από στον τρόπο που οποίο αντιμετωπίζεται η Ελλάδα σε διεθνές επίπεδο ότι ξημερώνει μια καινούργια μέρα. Και είναι μίζερο να προσπαθεί να πείσει κανείς ότι αυτό δεν συμβαίνει. Πρέπει η πολιτική μας αντιπαράθεση πια να είναι σε ένα γόνιμο και στέρεο επίπεδο. Διαφωνούμε, ναι. Διαφωνούμε για το πώς θα είναι η επόμενη μέρα . Ναι, διαφωνούμε διότι εμείς- και μπορεί να υπάρχει και άλλη άποψη εδώ μέσα και είναι εύλογο να την διατυπώσει κανείς-θεωρούμε ότι δεν μπορεί να είναι όραμά μας να γυρίσουμε στην Ελλάδα του πριν του 2009. Διότι αυτή η Ελλάδα με τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, ήταν η Ελλάδα στην οποία συνυπήρχε η στρεβλή εκείνη διάρθρωση. Συνυπήρχε το λάθος που μας οδήγησε στην μεγάλη αυτή κρίση που βιώσαμε. Εμείς, λοιπόν, όταν μιλούμε για ανάπτυξη συνηθίζουμε να βάζουμε μπροστά τον όρο δίκαιη. Και εννοούμε ανάπτυξη τα οφέλη της οποίας θα μοιράζονται δίκαια ,τόσο στους ανθρώπους ανεξάρτητα από την κοινωνική τους καταγωγή και την οικονομική τους δυνατότητα ή τις προσβάσεις που μπορεί να έχουν στην εξουσία όσο όμως και γεωγραφικά. Ανάπτυξη δίκαιη και για τον βορρά και για το νότο και για το κέντρο και για την περιφέρεια.
Μπορούμε λοιπόν να διαφωνήσουμε για το όραμά μας για την επόμενη μέρα, ας μη διαφωνούμε όμως για πράγματα τα οποία είναι εμφανή και μπορεί να δώσουν μετά από τόσα χρόνια μεγάλων δυσκολιών την στοιχειώδη αυτοπεποίθηση και την ελπίδα στον κόσμο, στον ελληνικό λαό, διότι χάρη στις δικές του θυσίες βρισκόμαστε σήμερα σ’ αυτήν εδώ τη θέση.
Μόνο μέσα στη βδομάδα που μας πέρασε, ανακοινώθηκαν τρία μεγάλα επενδυτικά σχέδια που αφορούν την χώρα μας.
Πρώτον, η επένδυση της Deutsche Telekom για την ανάπτυξη τεχνολογικών δικτύων οπτικών ινών, ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, που θα καλύψει στα επόμενα 4 χρόνια το 25% του πληθυσμού, πάνω από ένα εκατομμύριο νοικοκυριά και επιχειρήσεις με γρήγορο δίκτυο internet υψηλών ταχυτήτων. Διότι η Ελλάδα έχει ένα τεράστιο ψηφιακό χάσμα από ότι όλες οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, η πλειοψηφία τους τουλάχιστον και πρέπει γρήγορα αυτό το χάσμα να το καλύψουμε.
Δεύτερον είχαμε την ανακοίνωση της δημιουργίας ενός fund συνολικού ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ, σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που θα δώσει πρόσβαση σε ξένα κεφάλαια, στις μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις που αποτελούν τη βάση της πραγματικής οικονομίας.
Και τρίτον, την ανακοίνωση της απόφασης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης να επενδύσουν 600 εκατομμύρια το 2018, άλλα τόσα το 2019 και να παρατείνουν τη συνεργασία τους με τη χώρα μας, επενδύοντας ακόμη περισσότερα έως το 2025.
Δεν θα ήταν υπερβολή να πω, ότι μόλις μέσα σε μια βδομάδα είχαμε ανακοινώσεις επενδύσεων στην χώρα το αμέσως επόμενο διάστημα το ύψος των οποίων ξεπερνά κατά πολύ τις επενδύσεις που είχαν ανακοινωθεί, όχι υλοποιηθεί (πού να υλοποιηθούν;) ανακοινωθεί κατά τη διάρκεια 2010-2015.
Οι εξελίξεις αυτές δημιουργούν ένα τελείως διαφορετικό κλίμα σταθερότητας. Τελείως διαφορετικό κλίμα από αυτό που επικράτησε στην χώρα μας από το 2010. Και οι θετικές προβλέψεις για την οικονομία ενισχύονται συνεχώς. Η ανάπτυξη, η διεθνής αξιοπιστία της χώρας μας, όλοι οι οικονομικοί δείκτες, βελτιώνονται και θα βελτιώνονται συνεχώς όλα τα επόμενα χρόνια.
Όμως, φίλες και φίλοι, επιτρέψτε μου να σας πω, ότι αυτό δεν αρκεί και τουλάχιστον για εμάς αυτό δεν αρκεί. Διότι ο δικός μας στόχος είναι η αναστροφή της κρίσης να μην αφορά μονάχα τους δείκτες και τους αριθμούς αλλά να αρχίσει γρήγορα, γρηγορότερα από όσο σήμερα συμβαίνει να γίνεται αισθητή στην κοινωνία. Στους απλούς και καθημερινούς ανθρώπους. Πώς να γίνεται αισθητή; Πρώτα και κύρια με την μείωση της ανεργίας, με την δημιουργία νέων θέσεων αξιοπρεπούς εργασίας. Με την δημιουργία μιας νέας προοπτικής για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Με την ριζική ανασυγκρότηση και βελτίωση του κοινωνικού κράτους. Αυτό είναι το στοίχημα για αυτήν εδώ την κυβέρνηση. Γιατί για εμάς δεν αρκεί επαναλαμβάνω να ευημερούν οι αριθμοί. Αλλά πρωτίστως θέλουμε να ευημερούν οι άνθρωποι.
Δουλεύουμε, λοιπόν, για να δούμε σύντομα μεγάλες αλλαγές και στη καθημερινότητα των πολιτών. Δουλεύουμε ξανά ώστε η ανάπτυξη να μην είναι ξανά ένα πουκάμισο αδειανό για τη ζωή της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Αλλά να είναι δίκαιη και να αφορά όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες.
Και ταυτόχρονα δουλεύουμε, ώστε μαζί με τις αλλαγές στην οικονομία, στη παραγωγική βάση, να δρομολογηθούν και ώριμες θεσμικές αλλαγές σε τομείς που η θεσμική αποτύπωση των προηγούμενων πολιτικών συσχετισμών είχε οδηγήσει σε μεγάλες στρεβλώσεις ή και ασφυξία, πολλές φορές καθηλώνοντας τις δημιουργικές δυνατότητες που έχει αυτός ο τόπος.
Ενώ σήμερα, μετά από μια τόσο μακρά πολιτική κρίση, θεωρούμε ότι είναι πια ώριμες οι συνθήκες για μια μεγάλη δημοκρατική ανανέωση και των θεσμών μια μεγάλη δημοκρατική αναγέννηση και της κοινωνίας μας. Σε όλα τα επίπεδα.
Πρώτα από όλα στο επίπεδο των θεσμών και στο επίπεδο της διοίκησης, δεν ξέρω αν θα το πούμε Κλεισθένη, ή πώς θα το πούμε, αλλά και στην τοπική αυτοδιοίκηση, υπάρχει ανάγκη για μεγάλες αλλαγές που θα οδηγήσουν, αν θέλετε, στο να φέρουν πιο κοντά τους πολίτες με τα κέντρα αποφάσεων. Και βεβαίως, χρειάζονται αλλαγές και στο επίπεδο του περιεχομένου του πολιτικού λόγου και της νοοτροπίας μας.
Αν θέλετε, στοιχείο αυτής της ανανέωσης πρέπει να είναι η θεσμική θωράκιση της διαφάνειας και η εμβάθυνση της δημοκρατίας . Η αποκομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης είναι επίσης ένα μεγάλο στοίχημα. Και βεβαίως ένα μεγάλο στοίχημα τεράστιο σημαντικό, μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί είναι η προσπάθεια για μια ουσιαστική και προοδευτική Συνταγματική Αναθεώρηση.
Επιτρέψτε μου όμως να κάνω ένα σχόλιο και μετά να περάσω στα θέματα του Συνεδρίου. Μου κάνει εντύπωση, αυτή η αγωνιώδης και διαρκής αντίδραση που εγείρεται από κάποιους στα ζητήματα αυτά. Αντίδραση που πολλές φορές τους αφήνει έκθετους. Αντίδραση στην διερεύνηση των σκανδάλων. Διότι προφανώς κάποιοι δεν είναι διατεθειμένοι να δώσουν εξηγήσεις στον ελληνικό λαό. Για τα εκατομμύρια του δημόσιου χρήματος που χάθηκαν, και μάλιστα που χάθηκαν όταν η κοινωνία υπέφερε γιατί αυτό είναι δύο φορές άδικο και προσβλητικό.
Αντίδραση στην εξυγίανση της δημόσιας διοίκησης. Ακόμη και στη μεγάλη θεσμική τομή που προωθούμε ώστε να έχουμε μη κομματικούς αλλά θεσμικούς γενικούς γραμματείς στα υπουργεία. Να μην φεύγει η μισή διοίκηση του υπουργείου όχι όταν αλλάζει η κυβέρνηση όταν γίνεται ανασχηματισμός και φεύγει ο υπουργός, και σ’ αυτό μεγάλη αντίδραση.
Διότι κάποιοι εξακολουθούν να ποντάρουν παρά τα αντίθετα λεγόμενά τους στο κομματικό κράτος, το οποίο τις προηγούμενες δεκαετίες υπήρξε και βασικό εργαλείο της πολιτικής τους.
Αλλά μεγάλη αντίδραση και στην Συνταγματική αναθεώρηση, που όλοι, μα όλοι, εδώ και χρόνια ομολογούν ως αναγκαία συνθήκη για να φύγει η χώρα μπροστά.
Και το ερώτημα είναι γιατί αυτή η αντίδραση;
Γιατί να χαθεί και αυτή η ευκαιρία, γιατί να χαθούν ακόμη οχτώ χρόνια, το λιγότερο πέντε ; Για τις αναγκαίες αλλαγές στην θεσμική συγκρότηση, στο Σύνταγμα της χώρας.
Θα σας το πω ευθέως. Διότι κάποιοι φοβούνται τις θεσμικές τομές, όχι μόνο γιατί δε διαθέτουν τη παραμικρή βούληση να δείξουν στοιχειώδη υπευθυνότητα στα κρίσιμα και μεγάλα θέματα για το τόπο, δείτε θέσεις αντιστοίχως που παίρνουν και σε κρίσιμα εθνικά θέματα. Όχι μόνο γι’ αυτό αλλά και γιατί δε μπορούν να συμβάλλουν στην αναγκαία επόμενη μέρα της Ελλάδας, όλοι όσοι είναι ταυτισμένοι με την προηγούμενη μέρα, ταυτισμένοι με το χθες.
Και όσοι είναι απόλυτα ταυτισμένοι με το χθες έχουν και δεσμεύσεις ισχυρές στο χθες αυτού του τόπου και σε μεγάλα συμφέροντα που κρατάνε το τόπο αυτό καθηλωμένο.
Και φοβούνται την αλλαγή. Και φοβούνται για παράδειγμα, ότι η Αναθεώρηση του Συντάγματος θα άρει το καθεστώς προστασίας που προσφέρει ο άθλιος νόμος περί ευθύνης υπουργών, που είχε ως εμπνευστή τον κ. Βενιζέλο.
Και προτιμούν να εκτίθενται στα μάτια του ελληνικού λαού, παρά να συμβάλλουν στην άρση της προστασίας των υπουργών, στην άρση της ασυλίας, τώρα μάλιστα, που η δικαιοσύνη έχει αρχίσει σιγά σιγά χωρίς παρεμβάσεις άνωθεν να εξετάζει μία-μία, υποθέσεις κρίσιμες ,υποθέσεις του σκοτεινού τους παρελθόντος. Εμείς, φίλες και φίλοι, θα κινηθούμε θεσμικά, δεν πρόκειται τους κάνουμε το χατίρι.
Και θέλω για να είμαι δίκαιος να πω ότι χαίρομαι που η κ. Γεννηματά τουλάχιστον ως προς το θέμα της αναθεώρησης συμφωνεί ότι η διαδικασία πρέπει να ξεκινήσει από αυτή τη Βουλή. Είναι θετικό και το χαιρετίζουμε. Γιατί οι μεγάλες τομές που έχει ανάγκη ο τόπος δεν μπορούν να περιμένουν. Αλλά οι μεγάλες τομές που έχει ανάγκη ο τόπος, πρέπει να έχουν το πρόσημο της προόδου και όχι το πρόσημο της συντήρησης. Και οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί, όχι απλά για να ανοίξει η Αναθεώρηση, αλλά και για να διαμορφωθεί μια πλειοψηφία των 180 βουλευτών σε ένα πλαίσιο προοδευτικών τομών, σήμερα υπάρχει. Ας μην τη χάσουμε, λοιπόν, αυτήν την μεγάλη ευκαιρία για τον τόπο.
Εμείς, είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε τολμηρά για τον δημοκρατικό εκσυγχρονισμό της κοινωνίας, σε συνεννόηση με όσες δυνάμεις τολμήσουν. Αλλά κυρίως, σε συνεννόηση με την κοινωνία και σε διαρκή συμπόρευση με την κοινωνία.
Γιατί, κακά τα ψέματα καμιά μεγάλη τομή δεν προχωρά, αν δεν έχει ταυτόχρονα και τη σφραγίδα της κοινωνικής πλειοψηφίας.
Έρχομαι τώρα φίλες και φίλοι, στα θέματα του Συνεδρίου μας. Αυτές τις δυο μέρες έγινε ένας πλούσιος διάλογος. Και θέλω να ξεκινήσω από τα θέματα τα περιβαλλοντικά γιατί τα θεωρώ ιδιαίτερα κρίσιμα ειδικά για την περιφερειακή ενότητα της Ανατολικής Αττικής.
Από όλες τις περιοχές της χώρας, η Ανατολική Αττική είναι αυτή που ίσως, δεν είναι υπερβολή να πω, έχει δεχθεί τη ισχυρότερη οικιστική πίεση κατά τις τελευταίες δεκαετίες.
Πίεση, η οποία λειτούργησε εις βάρος του φυσικού αλλά και του πολιτιστικού περιβάλλοντος της περιοχής, εις βάρος της ποιότητας ζωής των κατοίκων αλλά και εις βάρος σημαντικών οικονομικών δραστηριοτήτων, όπως η αγροτική παραγωγή.
Επισημαίνω δύο βασικά προβλήματα, τα οποία ήταν πάντοτε στην ατζέντα των πολιτικών ηγεσιών. Χωρίς όμως να έχει υπάρξει η πολιτική βούληση για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά.
Το ένα αφορά την άναρχη και συχνά αυθαίρετη δόμηση, χωρίς μάλιστα τις βασικές κατάλληλες υποδομές διαχείρισης των υγρών και στερεών αποβλήτων.
Χαρακτηριστικό της έλλειψης σχεδιασμού και υποδομών είναι ότι η χώρα καταδικάστηκε το 2015 από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την έλλειψη υποδομών διαχείρισης υγρών αποβλήτων σε Μαρκόπουλο, Νέα Μάκρη, Κορωπί, Ραφήνα, Αρτέμιδα.
Μέχρι σήμερα, ο Έλληνας πολίτης έχει πληρώσει για τον λόγο αυτό, περίπου 25 εκατομμύρια ευρώ σε πρόστιμα.
Το δεύτερο βασικό πρόβλημα είναι οι συχνές δασικές πυρκαγιές. Όπου κινδυνεύουν, όχι μόνο τα δάση, αλλά κινδυνεύουν ζωές , κινδυνεύουν περιουσίες.
Σήμερα έχουμε δρομολογήσει παρεμβάσεις και έχουμε ενεργοποιήσει όλα τα εργαλεία που απαιτούνται για να μπορέσει η Ανατολική Αττική να αποκτήσει μια εντελώς διαφορετική εικόνα στον τομέα του περιβάλλοντος.
Ώστε να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο πιο ισορροπημένης και βιώσιμης ανάπτυξης, ως πυλώνας μάλιστα της τοπικής οικονομίας.
Πιο συγκεκριμένα, θα ήθελα να αναφερθώ στις εξής παρεμβάσεις :
Πρώτη παρέμβαση:
Είναι η ανάρτηση, έπειτα από καθυστερήσεις δεκαετιών των δασικών χαρτών και για την Ανατολική Αττική, ενώ ετοιμάζεται και ένας νόμος για τις οικιστικές πυκνώσεις. Κάποιοι θα μας λέγανε πολύ τολμηρούς όταν ξεκινήσαμε την υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού. Αποδεικνύεται τελικά ότι ορισμένες φορές ο τολμών νικά.
Διότι, με την κύρωση των δασικών χαρτών, μέσα στο 2019, το δασικό κεφάλαιο και το δασικό περιβάλλον θα είναι και στην Ανατολική Αττική πλήρως οριοθετημένο.
Ώστε να πάψει πλέον η περιοχή να είναι συνδεδεμένη στη συνείδηση σχεδόν όλης της ελληνικής κοινωνίας ως η περιοχή της αυθαίρετης δόμησης μέσα στο δάσος.
Ταυτόχρονα, μέσα από πρόγραμμα του Υπουργείου Εργασίας και του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας προωθείται ένα πρόγραμμα 5.000 θέσεων κοινωφελούς εργασίας, για την πρόληψη του αντιπυρικού κινδύνου.
Παρέμβαση δεύτερη σημαντική:
Ο νόμος για τους Φορείς Διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών, που θέτει πλέον όλες τις προστατευόμενες περιοχές της Ανατολικής Αττικής σε καθεστώς διοίκησης και διαχείρισης.
Και επιτρέπει στους Φορείς να συμμετέχουν και να στηρίζουν την τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω της προώθησης παραδοσιακών προϊόντων ή μέσω τουριστικών δραστηριοτήτων.
Η τρίτη σημαντική παρέμβαση:
Αφορά τη διαχείριση στερεών αποβλήτων και τη προώθηση της κυκλικής οικονομίας, με την προώθηση έργων Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων και Βιοαποβλήτων.
Και θέλω να πω, ότι είναι σημαντική και η προώθηση έργων σε επίπεδο δήμων.
Υπάρχουν και εκκρεμότητες σε ζητήματα χωροθέτησης ή λειτουργίας των νέων έργων, οι οποίες θα πρέπει να επιλυθούν, με στόχο η Ανατολική Αττική και ολόκληρη η χώρα να γυρίσουν σελίδα στον τομέα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων.
Και τέταρτη παρέμβαση:
Αφορά στην έλλειψη υποδομών διαχείρισης των υγρών αποβλήτων στις περιοχές Μαρκοπούλου, Ραφήνας, Αρτέμιδας, Νέας Μάκρης και Κορωπίου.
Για τη Ν. Μάκρη: Τον Ιούλιο του 2018 θα έχουμε την οριστική μελέτη και το έργο θα δημοπρατηθεί εντός του έτους.
Για τη Ραφήνα: Η ΕΥΔΑΠ έχει ολοκληρώσει την οριστική μελέτη και το έργο επίσης θα δημοπρατηθεί από το ΠΕΠ Αττικής, πιθανότατα και αυτό εντός του 2018.
Για το Κορωπί: Το έργο ξεκίνησε το 2016 και θα αποπερατωθεί το 2019.
Για το Μαρκόπουλο: Τα έργα είναι ολοκληρωμένα, οι συνδέσεις είναι ήδη στο 31% και αυξάνονται, καθώς υπάρχει ανταπόκριση και των κατοίκων.
Τα έργα δρομολογούνται και για τους λεγόμενους οικισμούς τρίτης προτεραιότητας που έχουν πλήρη έλλειψη υποδομών.
Προκειμένου να κλείσουν όλα τα ανοικτά μέτωπα στη διαχείριση των υγρών αποβλήτων στην Ανατολική Αττική.
Παράλληλα με αυτά τα έργα προχωράμε στον χώρο της αυτοδιοίκησης στην συγκρότηση δύο σημαντικών χρηματοδοτικών εργαλείων πού στοχεύουν στην ουσιαστική ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ώστε να προχωρήσουν βασικά έργα υποδομής, καθώς και η προμήθεια κατάλληλου εξοπλισμού. Είναι μια πολύ σημαντική δουλειά που έγινε από το Υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομίας. Πρόκειται για τα προγράμματα «Φιλόδημος» και «Φιλόδημος 2»
Το πρόγραμμα «Φιλόδημος» έχει προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ. Και σε ορίζοντα πενταετίας πάνω από 2 δισ.
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα Χορήγησης Επενδυτικών Δανείων, μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών, σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ Βαθμού, σε Δημοτικές επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης και σε Συνδέσμους ΟΤΑ.
Με σκοπό την κατασκευή έργων ύδρευσης, αποχέτευσης, αντιπλημμυρικής προστασίας, αποκατάστασης ζημιών από φυσικές καταστροφές, αποκατάστασης Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων, έργων αγροτικής οδοποιίας και ανέγερσης και αποκατάστασης δημοτικών κτιρίων.
Τα δάνεια αυτά στους ΟΤΑ για τα έργα αυτά, καθώς και όλα τα λοιπά έξοδα τους δεν θα επιβαρύνουν τους προϋπολογισμούς των Δήμων.
Και είναι αλήθεια ότι μετά το 2010 είναι η πρώτη φορά που υπάρχει ένα τόσο σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο προκειμένου όλοι οι δήμοι να αντιμετωπίσουν τα τεράστια ζητήματα της καθημερινότητας που τους απασχολούν. Και βεβαίως όλα τα έξοδα αυτά θα καλύπτονται, θα αποπληρώνονται εξολοκλήρου από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Για την Ανατολική Αττική, οι επιχορηγήσεις του προγράμματος Φιλόδημος ΙΙ» υπολογίζονται, αυτή τη στιγμή περίπου στα 17 εκατομμύρια και σε αυτά, θα πρέπει να συνυπολογιστούν οι επιχορηγήσεις για την οικονομική εξυγίανση των δήμων της Ανατολικής Αττικής , από το πρόγραμμα «Αυτοδιοίκηση – Κοινωνική Συνοχή – Ισόρροπη Ανάπτυξη», που ανέρχονται σε 17,5 εκατ.
Όπως και επιχορηγήσεις για την αντιμετώπιση ζημιών από θεομηνίες, και την αντιμετώπιση της λειψυδρίας.
Σημαντική, όμως, είναι και η δουλειά στον τομέα των ψηφιακών υποδομών.
Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, σχεδιάζει ένα έργο που θα εφαρμοστεί στο επόμενο διάστημα πιλοτικά σε επιλεγμένους Δήμους και η πλήρης εφαρμογή του θα γίνει σε συνεργασία με τις Περιφέρειες, συμπεριλαμβανομένης της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής.
Το έργο αυτό αξιοποιεί την λεγόμενη τεχνολογία Internet of Things, του Διαδικτύου των Πραγμάτων, δηλαδή. Πρόκειται για έξυπνα συστήματα στάθμευσης, διαχείρισης απορριμμάτων, εφαρμογές οδοφωτισμού, διαχείρισης υδάτων και εφαρμογές τηλεϊατρικής. Οι έξυπνες πόλεις που λέμε.
Σχεδιάζεται επίσης, η δημιουργία Εθνικής Υποδομής Ευφυούς Γεωργίας, μέσω της οποίας θα συλλέγονται και θα αξιοποιούνται από τους καλλιεργητές δεδομένα και πληροφορίες.
Έρχομαι τώρα στα κρίσιμα θέματα που γνωρίζω ότι είναι ίσως το ενδιαφέρον των περισσοτέρων και συζητήθηκαν εκτενώς αυτές τις δύο μέρες στα θέματα των υποδομών της Ανατολικής Αττικής.
Αναφερόμαστε σε μια περιοχή που είναι δίπλα στην Αθήνα, σε μια περιοχή που για πολλά χρόνια στο μυαλό μας πολλοί την είχαμε περιοχή δεύτερης κατοικίας αλλά τώρα είναι ως επί το πλείστον πρώτης κατοικίας, σε μια περιοχή που φιλοξένησε Ολυμπιακές εγκαταστάσεις και που σήμερα φιλοξενεί κρίσιμες εγκαταστάσεις της χώρας όπως το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος και τα λιμάνια της Ραφήνας και του Λαυρίου. Παρατηρούμε ότι και ο σχεδιασμός των υποδομών έχει τις ίδιες ελλείψεις, με τα ίδια χαρακτηριστικά που ισχύουν και για την υπόλοιπη Ελλάδα.
Δηλαδή δεν έγιναν έργα για να εξυπηρετήσουν τους πολίτες που μένουν στην Ανατολική Αττική, αλλά έργα για τα έργα, για να εξυπηρετήσουν τα έργα. Κυρίως όσα έγιναν με την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων. Έργα με τεράστιο κόστος, που εξυπηρέτησαν και συγκεκριμένες σκοπιμότητες και συγκεκριμένα συμφέροντα πολλές φορές.
Θυμάστε, για παράδειγμα, το κόστος της περίφημης Λεωφόρου Μαραθώνος. Και θυμάστε και τι έλεγαν τότε για τα έργα των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων.
Και βεβαίως θα θυμάστε τι λέγανε τώρα όταν τη μεγάλη πλειοψηφία έργων που είχαν τελματώσει τα ολοκληρώσαμε εμείς. Μεγάλων αυτοκινητόδρομων, ειδικά.
Μας κατηγορούσαν εμάς για τα πανωπροίκια που αυτοί είχαν δεσμευτεί.
Ξέρει όμως καλά ο ελληνικός λαός και ποιος τελείωσε τα έργα με το μικρότερο κόστος και ποιος τα τελμάτωσε και κυρίως ποιος δεσμεύτηκε, ποιος έβαζε τα πανωπροίκια
Αλλά πριν δέκα ημέρες δεν ξέρω αν το παρατηρήσατε, ήρθε μια ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου που επιβεβαίωσε όλα όσα λέγαμε για την περίοδο 2010 – 2014 για τους αυτοκινητόδρομους:
Καθυστερήσεις στις απαλλοτριώσεις σε ποσοστά άνω του 50% την περίοδο 2010-2014.
Καθυστερήσεις στις αδειοδοτήσεις .
Καθυστερήσεις στην υλοποίηση.
Πρόσθετο κόστος – κατά το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο – ένα δισ. διακόσια εκατομμύρια ευρώ.
Εμείς από τη πρώτη μέρα και παρά τις συνθήκες ασφυξίας τις πρώτες μέρες του 2015 διαπραγματευθήκαμε κυριολεκτικά με το πιστόλι στον κρόταφο τις πρόσθετες αποζημιώσεις.
Και καταφέραμε να κόψουμε διεκδικούμενες αποζημιώσεις 764 εκατομμυρίων από τα 4 έργα και να ολοκληρώσουμε όλα τα έργα με μια τιτάνια προσπάθεια. Αναφέρομαι στους 4 μεγάλους αυτοκινητόδρομους.
Έτσι αποφύγαμε την επιστροφή συνολικά περίπου 6 δισ., που θα έπρεπε να πληρώσει από την τσέπη του ο Έλληνας φορολογούμενος μέσα στην κρίση και μάλιστα να τα πληρώσει από την μη υλοποίηση των έργων. Και έργα δεν θα είχαμε και θα έπρεπε να πληρώνουμε.
Τώρα κάποιοι έξυπνοι, ή μάλλον κάποιοι κουτοπόνηροι- μας κουνάνε το δάχτυλο για τις συμβάσεις που αυτοί υπέγραψαν. Δυστυχώς οι συμβάσεις αυτές δεσμεύουν τη χώρα και τον ελληνικό λαό. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να τις αλλάξουμε μονομερώς. Διαπραγματευτήκαμε όμως με τους παραχωρησιούχους.
Και πετύχαμε σε ό,τι αφορά την περιοχή σας, ότι οι δημότες, μόνιμοι κάτοικοι των Δήμων Αχαρνών, Κηφισιάς και Διονύσου δεν θα είναι υπόχρεοι στην καταβολή των διοδίων.
Και το ίδιο για τους μόνιμους κατοίκους Ωρωπού, στο όριο του Δήμου.
Το Υπουργείο Υποδομών ολοκλήρωσε το ηλεκτρονικό σύστημα και αμέσως μετά το Πάσχα ξεκινά η καταγραφή για την εφαρμογή αυτής της συμφωνίας.
Συμφωνήθηκε επίσης για όσους επιλέγουν να χρησιμοποιούν τους αυτοκινητόδρομους και δεν είναι δημότες ή μόνιμοι κάτοικοι, να υπάρχουν ειδικά εκπτωτικά προγράμματα ανάλογα με τις διελεύσεις.
Τα εκπτωτικά αυτά προγράμματα φτάνουν μέχρι το 50% των διοδίων και κλιμακωτά η έκπτωση γίνεται μικρότερη, αν έχεις λιγότερες διελεύσεις.
Πετύχαμε επίσης να μην πληρώνουν καθόλου διόδια οι πολίτες με ειδικές ανάγκες και διαπραγματευτήκαμε την εφαρμογή των ηλεκτρονικών αναλογικών διοδίων. Να πληρώνουν δηλαδή οι πολίτες για την απόσταση που διανύουν και όχι γι’ αυτό που χρεώνεται σήμερα.
Οι διαγωνιστικές διαδικασίες του συστήματος έχουν ήδη ξεκινήσει από το Υπουργείο Υποδομών.
Αυτό σημαίνει ότι δεν θα κατασκευαστούν νέα μετωπικά και πλευρικά διόδια, όπως είχαν προβλεφθεί με τις συμβάσεις που είχαν υπογραφεί.
Εδώ και αρκετό καιρό –πρέπει να τονίσω- ότι έχουν ειδοποιηθεί επίσημα οι φορείς από το Υπουργείο Υποδομών γι’ αυτή την εξέλιξη.
Είναι, λοιπόν, άδικος κόπος η προσπάθεια ορισμένων να παραπληροφορήσουν τους πολίτες σχετικά με το θέμα αυτό. Το κρίσιμο θέμα όμως των υποδομών στην Ανατολική Αττική έχει να κάνει με τις δυο σημαντικές πύλες, τα λιμάνια του Λαυρίου και της Ραφήνας. Και βεβαίως, έχει να κάνει και με τις συνδέσεις αυτών των λιμανιών. Θέλω καταρχάς να σας διαβεβαιώσω, ότι όπως κάναμε και με την Ελευσίνα – και το εξήγγειλα στο Συνέδριο της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής, όπως κάνουμε και σε ολόκληρη την Ελλάδα, όπου μπορούμε και όπου είναι εφικτό- το παράκτιο μέτωπο, οι χώροι δηλαδή που σχετίζονται με την πόλη και οι παραλίες που ανήκουν στα λιμενικά ταμεία θα παραδοθούν στην αυτοδιοίκηση και εν προκειμένω θα παραδοθούν στους Δήμους Ραφήνας και Λαυρίου για να τους παραχωρήσουν με τη σειρά τους στους πολίτες.
Η αναβάθμιση, όμως, του αστικού περιβάλλοντος είναι για μας μια προτεραιότητα. Και είναι αναγκαίο, προκειμένου να μιλάμε για αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος στην Ανατολική Αττική, να αναπροσαρμοστεί ο ρόλος των λιμανιών της Ραφήνας και του Λαυρίου με έμφαση στις επιβατικές μεταφορές αλλά και στην προσπάθεια δημιουργίας σημείου αφετηρίας για την κρουαζιέρα.
Γιατί είναι αλήθεια ότι κάποια συμφέροντα εμπόδιζαν για δεκαετίες αυτή την αναπροσαρμογή.
Με αυτό το δεδομένο, αλλά και λόγω της λειτουργίας στην περιοχή του Διεθνούς Αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», για μας καθίσταται αναγκαία παρέμβαση και άμεση προτεραιότητα, προκειμένου τα λιμάνια να γίνουν πύλες της Αττικής, η επέκταση τόσο της Αττικής Οδού όσο και του Προαστιακού Σιδηροδρόμου στο Λαύριο και στη Ραφήνα.
Θα αναφερθώ σε αυτό διεξοδικά, όμως σε αυτό το σημείο θέλω να πω ότι για μας πρέπει να υπάρχει και ποιότητα ζωής στις πόλεις. Γι’ αυτό και πρέπει άμεσα να προχωρήσουμε – έχουμε σχεδιάσει ήδη και θα προχωρήσουμε – τόσο στον ανισόπεδο κόμβο της Ραφήνας, στη διασταύρωση της Λεωφόρου Μαραθώνος προς τη Ραφήνα, όσο και σε έργα εδώ στο Λαύριο, ώστε οι πολίτες του Λαυρίου και της Ραφήνας ιδιαίτερα τους 6 μήνες υψηλής τουριστικής κίνησης, να μην ζουν μια κόλαση κάθε φορά που έρχεται και αδειάζει ένα πλοίο.
Σε ό,τι αφορά λοιπόν τον διαγωνισμό για τη Ραφήνα, θα γίνει μέσα στο έτος από το Υπουργείο Υποδομών, έργο προϋπολογισμού 7 εκ ευρώ, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Από ό,τι γνωρίζω, ολοκληρώνεται και ο διαγωνισμός για τη διαπλάτυνση του κεντρικού δρόμου της Ραφήνας.
Και στη συνέχεια, με ευθύνη του Δήμου, πρέπει να ωριμάσει η υπογειοποίηση του υπόλοιπου κομματιού μέχρι το λιμάνι και τον χώρο στάθμευσης.
Για το Λαύριο ετοιμάστηκε ο φάκελος του έργου και το επόμενο τρίμηνο θα δημοπρατηθεί η μελέτη για την παράκαμψη του Λαυρίου και τη σύνδεση του Λιμανιού.
Για τη Ραφήνα, για το Λαύριο και για όλη την Ανατολική Αττική είναι για μας, αν θέλετε, μια σταθερή επιλογή, εκτός από το οδικό δίκτυο, τα Μέσα Σταθερής Τροχιάς.
Έχει δοθεί εντολή στην «Αττική οδό ΑΕ» να προετοιμάσει τις πρόδρομες μελέτες και τις πρόδρομες εργασίες τόσο για την επέκταση της Αττικής οδού, όσο και του προαστιακού σιδηρόδρομου μέχρι το Λαύριο.
Στη συνέχεια να γίνει ο διαγωνισμός για τις επεκτάσεις της Αττικής οδού που περιλαμβάνουν την οδική και σιδηροδρομική σύνδεση της Ραφήνας, και την επέκταση από την λεωφόρο Κατεχάκη μέχρι τη Βουλιαγμένη.
Η σιδηροδρομική σύνδεση της πόλης και του λιμένα Λαυρίου με την υφιστάμενη σιδηροδρομική προαστιακή γραμμή από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό του Κορωπίου, συνολικού μήκους 31,7 χλμ., προβλέπει σταθμούς στους οικισμούς Μαρκόπουλο, Καλύβια, Κερατέα, Δασκαλειό, Θορικό και φυσικά, στο Λαύριο.
Επίσης ωριμάζουμε, όπως σας είπα, τη σιδηροδρομική σύνδεση της Ραφήνας με την υφιστάμενη σιδηροδρομική προαστιακή γραμμή με συνολικό μήκος περίπου 17 χλμ.
Θεωρώ ότι με λίγη προσπάθεια, μπορεί το 2019 να έχει ολοκληρωθεί και η διαπραγμάτευση που κάνουμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε το πρώτο εξάμηνο του 2019 , πάντως, σας διαβεβαιώνω ,θα ξανάρθω πριν τις εκλογές που θα γίνουν τον Σεπτέμβρη του 2019, για να ξεκινήσουν αυτά τα έργα. Και θα τα παρακολουθούμε μαζί, θα παρακολουθούμε την υλοποίηση μαζί αυτών των έργων.
Παράλληλα, μετά από παλινωδίες πολλών χρόνων, και ως το φθινόπωρο του 2017, καταφέραμε ο Προαστιακός της Αθήνας να ηλεκτροκινηθεί από τον Πειραιά έως το Αεροδρόμιο χωρίς να απαιτεί μετεπιβιβάσεις.
Ενώ ήδη προχωρούν οι μελέτες για τους 2 νέους σταθμούς στο Γέρακα και το Κρυονέρι, σε συνδυασμό με τη λειτουργία 7 νέων χώρων στάθμευσης σε χώρους που έχουν απαλλοτριωθεί από το 2000, αλλά μένουν μέχρι σήμερα αναξιοποίητοι .
Επίσης σημαντικά είναι τα οδικά έργα, που έχουν δρομολογηθεί και αποτελούσαν αιτήματα δεκαετιών για τις τοπικές κοινωνίες.
Επιτρέψτε μου να αναφερθώ συγκεκριμένα. Μιλώ για την Περιφερειακή οδό Παιανίας και την αποκατάσταση της σύνδεσης της Παιανίας με το Μαρκόπουλο, με παράκαμψη του Κορωπίου.
Η μελέτη έχει ολοκληρωθεί και έχει παραληφθεί και έχει εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους, έργο προϋπολογισμού 44 εκατ. ευρώ, που θα δημοπρατηθεί μέσα στο 2ο εξάμηνο του 2018. Αναφέρομαι , επίσης στην παράκαμψη Μαρκόπουλου. Η μελέτη έχει ανατεθεί και είναι υπό εκπόνηση. Ολοκληρώνεται στο τέλος του 2018. Το εκτιμώμενο κόστος κατασκευής ανέρχεται στα 62 εκατ. ευρώ.
Το παράπλευρο δίκτυο και η μετατροπή κρίσιμων κόμβων σε ανισόπεδους, στο οδικό τμήμα Μαρκόπουλου – Λαυρίου, επίσης είναι ένα σημαντικό έργο που η μελέτη ολοκληρώνεται σε 4 μήνες. Ο προϋπολογισμός τ ανέρχεται στα 60 εκατομμύρια ευρώ και αναμένεται να δημοπρατηθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους, το 2019.
Τέλος, εξαιρετικής σημασίας έργο είναι η ενίσχυση της οδικής ασφάλειας στην παραλιακή Αθηνών – Σουνίου. Νομίζω οι πάντες καταλαβαίνουμε την σημασία αυτού του έργου. Προβλέπεται η τοποθέτηση διαχωριστικού, μήκους 22 περίπου χιλιομέτρων στο τμήμα Βάρκιζα – Ανάβυσσος.
Προβλέπεται επίσης η υλοποίηση κυκλικών κόμβων σε 8 θέσεις κατά μήκος της διαδρομής, που μαζί με τον υφιστάμενο ανισόπεδο θα επιτρέπουν την δυνατότητα αναστροφών κατά μήκος της λεωφόρου με ασφάλεια.
Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια Αττικής και θα υλοποιηθεί από την Γενική Γραμματεία Υποδομών, γιατί ως γνωστόν πολλές φορές ο υπουργός Υποδομών, ο κ. Σπίρτζης με ξένα κόλλυβα, αλλά έχει σημασία και με ξένα και με δικά μας να γίνονται οι δουλειές και να γίνονται τα έργα που προσφέρουν στον τόπο και που δίνουν άλλη πνοή και άλλη προοπτική στον τόπο. Γι αυτό άλλωστε έχει μεγάλη σημασία και μεγάλη αξία αυτή η συνεννόηση και η συνεργασία κεντρικής κυβέρνησης και τοπικής αυτοδιοίκησης.
Έρχομαι όμως, φίλες και φίλοι, σε ένα τομέα, όπου πολλές φορές τα έργα δεν παίρνουν και τόσα χειροκροτήματα όταν τα αναγγέλλουμε, αλλά όταν δεν τα υλοποιούμε, κυρίως εσείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εισπράττετε τη μήνι των πολιτών – και δικαίως. Και αναφέρομαι στα αντιπλημμυρικά έργα.
Δυστυχώς και στην Ανατολική Αττική βρήκαμε μια αθωράκιστη αντιπλημμυρικά περιοχή.
Τα έργα που για δεκαετίες εκκρεμούν και έχουν δρομολογηθεί άμεσα προς υλοποίηση, παρουσιάστηκαν αναλυτικά τις δυο αυτές μέρες.
Αφορούν παρεμβάσεις στα ρέματα Ερασίνου, Αγίου Γεωργίου, Καναπίτσας και Εσχατιάς. Ο συνολικός τους προϋπολογισμός είναι περίπου 184 εκατ. ευρώ.
Μετά το άνοιγμα της πρόσκλησης από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Υποδομών Μεταφορών, το πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη, το οποίο υλοποιείται -στις 29 Μαρτίου του 2018 έγινε το άνοιγμα της πρόσκλησης – και προβλέπεται η δημοπράτηση και των τεσσάρων έργων αυτών, τα οποία ανέφερα πριν, ελπίζουμε ως το τέλος του χρόνου.
Ταυτόχρονα, προωθούνται οι μελέτες και η ωρίμαση μιας ακόμα σειράς από αντιπλημμυρικά έργα, στα Καλύβια, στον Κουβαρά, τον Μαραθώνα, την Νέα Μάκρη , στο Ρέμα της Ραφήνας, ενώ επικαιροποιείται συνολικά το master plan των αντιπλημμυρικών έργων για ολόκληρη την Αττική.
Τέλος, έχει δημοπρατηθεί η μελέτη για την αντιμετώπιση φαινομένων διάβρωσης στην ακτογραμμή του Μαραθώνα. Αντικείμενό της, είναι ο εντοπισμός των αιτιών της διάβρωσης των ακτών της Νέας Μάκρης και στο Μάτι του Δήμου Μαραθώνα και η αντιμετώπισή τους, με έργα ανάπλασης που θα αποκαταστήσουν περιβαλλοντικά την περιοχή.
Σε ό,τι αφορά δε, το μόνιμο πρόβλημα της αποχέτευσης, στους Δήμους της Ανατολικής Αττικής, εξ όσων γνωρίζω στο Συνέδριο παρουσιάστηκε ένας ολοκληρωμένος κατάλογος έργων, που βρίσκονται προς δημοπράτηση από την ΕΥΔΑΠ, με τους προϋπολογισμούς και με τα χρονοδιαγράμματά τους.
Τελευταίο, αλλά εξαιρετικά σημαντικό.
Ένα έργο μεγάλης αξίας για εμάς -θα έλεγα για όλους μας, αλλά αν θέλετε επιτρέψτε αυτή τη συναισθηματική ταύτιση- αναφέρομαι στην αποκατάσταση της προσβασιμότητας στον χώρο της εξορίας της Μακρονήσου. Για την οποία μάλιστα υπάρχει μια εξαιρετική πρωτοβουλία. Πρόκειται να ανακηρυχτεί από την UNESCO, μετά από συνεννόηση και παρέμβαση που είχαμε κάνει με την υπουργό Πολιτισμού, σε Μνημείο Παγκόσμιου Πολιτισμού.
Από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών, έχουν ανατεθεί οι απαραίτητες μελέτες, ώστε να αποκατασταθεί ο προβλήτας της Μακρονήσου και να μπορεί να γίνει το νησί προσπελάσιμο από μεγαλύτερα πλοία και ferry boats.
Καθώς και η οδική πρόσβαση από τον προβλήτα μέχρι τα κτίρια του συγκροτήματος των υποδομών εκεί της Μακρονήσου.
Και βέβαια θα έλεγα ότι είναι η ώρα, μετά από τόσα χρόνια αυτό το ζωντανό φυσικό μνημείο, αυτό το σύμβολο της σύγχρονης ιστορίας των αγώνων του λαού μας, να σταματήσει να βανδαλίζεται, όχι μόνο να υπάρξει πρόσβαση και αποκατάσταση, αλλά να σταματήσει να βανδαλίζεται και να μη μένει εγκαταλελειμμένο.
Και ξέρετε γι’ αυτό δεν αρκούν οι θεσμικές παρεμβάσεις αυτού του τύπου. Πρέπει και να υπάρχει και μια διαρκής έγνοια και μια διαρκής προστασία.
Βλέπουμε λοιπόν θετικά – και θα ήθελα να το ανακοινώσω- και θα εξετάσουμε στο επόμενο διάστημα και τη θεσμική δυνατότητα, ώστε η Μακρόνησος να επανέλθει και διοικητικά εκεί που ανήκει. Στον Δήμο Λαυρίου και στην περιφέρεια Αττικής.
Επιτρέψτε μου να πω δυο λόγια, τώρα που τέλειωσαν όσα συζητήσαμε και καταλήξαμε στα ζητήματα των υποδομών που ίσως να ενδιέφεραν τους περισσότερους, να πω και δυο λόγια για τις πρωτοβουλίες που παίρνουμε και αφορούν την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας. Καλές οι υποδομές, θα αργήσουν κάπως να υλοποιηθούν, αλλά σημασία έχει ότι ξεκινάνε. Έχουν αργήσει ήδη κάποιες δεκαετίες, έπρεπε να είχαν γίνει, αλλά ακόμα κι αύριο να τις είχαμε έτοιμες, αν δεν πάρουμε άμεσα πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της πραγματικής οικονομίας της οικονομικής και παραγωγικής δραστηριότητας, δεν νομίζω ότι θα είμαστε ιδιαίτερα χρήσιμοι στη συζήτησή μας για την ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση.
Θέλω να πω λοιπόν, ότι στην Ανατολική Αττική υπάρχει μια αξιόλογη παραγωγική βάση, μια παραγωγική βάση που πρέπει να υποστηριχτεί και να αναπτυχθεί.
Να σας ενημερώσω λοιπόν ότι οι συνολικές υποβολές στον Αναπτυξιακό Νόμο στην περιοχή, ανέρχονται μέχρι σήμερα περίπου στις 40 προτάσεις με προϋπολογισμό 60 εκατομμυρίων ευρώ.
Ενώ έχει ξεκινήσει η διαδικασία υποβολών για τον Β’ κύκλο στο καθεστώς της Γενικής Επιχειρηματικότητας.
Και παράλληλα επιταχύνονται οι έλεγχοι και οι πληρωμές επενδυτικών σχεδίων παλαιότερων αναπτυξιακών νόμων.
Και ενισχύεται η ρευστότητα των επενδυτών με αυξήσεις των ελάχιστων δόσεων.
Στις επιχειρήσεις της Ανατολικής Αττικής που ανταποκρίθηκαν στις 4 προσκλήσεις που έχουν του προγράμματος “Ανταγωνιστικότητα- Επιχειρηματικότητα- Καινοτομία” του ΕΣΠΑ, θα διατεθούν περίπου 10 εκατ. ευρώ άμεσα το επόμενο διάστημα.
Παράλληλα, στο Υπουργείο Οικονομίας έχει συσταθεί το νέο Ταμείο Υποδομών, που θα ξεκινήσει να λειτουργεί τους επόμενους μήνες. Και με το οποίο θα χρηματοδοτηθούν κρίσιμα έργα υποδομών στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στον τομέα του περιβάλλοντος και στη βιομηχανία μέσω της χρηματοδότησης των βιομηχανικών και βιοτεχνικών πάρκων.
Ενώ, τέλος, προχωρήσαμε σε συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη χρηματοδότηση του εξωτερικού εμπορίου μικρομεσαίων επιχειρήσεων με ένα πρόγραμμα ύψους 400 εκ ευρώ.
Όμως, εκτός από την ανάγκη να τονώσουμε την επιχειρηματικότητα, πιστεύω ότι στην Ανατολική αττική υπάρχει ανάγκη να ξαναθυμηθούμε ένα ξεχασμένο στην περιοχή τομέα – τον πρωτογενή τομέα.
Λόγω των μεγάλων αλλαγών στη φυσιογνωμία της Ανατολικής Αττικής τις τελευταίες δεκαετίες, η συμμετοχή του αγροτικού τομέα στο ακαθάριστο εθνικό προϊόν και στην προστιθέμενη αξία της περιφερειακής οικονομίας είναι αλήθεια ότι έχει περιοριστεί σημαντικά.
Υπάρχουν όμως κλάδοι, όπως τα κηπευτικά, η ανθοκομία, οι αμπελώνες, η μελισσοκομία, η κτηνοτροφία και η αλιεία, που έχουν αξιόλογη δραστηριότητα και βεβαίως μεγάλη προσφορά στις διατροφικές ανάγκες της Αττικής.
Για να στηρίξουμε και να ανατάξουμε το πρωτογενή τομέα της Περιφέρειας , πήραμε την πρωτοβουλία να τον εντάξουμε στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (2014-2020), σε αντίθεση με τις επιλογές προηγούμενων κυβερνήσεων της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου που στέρησαν από την Ανατολική Αττική ένα ακόμα κρίσιμο εργαλείο χρηματοδοτικής ενίσχυσης. Ούτε ένα ευρώ κοινοτικής ενίσχυσης δεν έπεσε στον αγροτικό τομέα στην περιφερειακή σας ενότητα.
Εκχωρήσαμε στη Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση το 37% περίπου , κοντά στο 40% ,των πόρων του Προγράμματος, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος και στην Ανατολική Αττική, στην είσοδο των νέων αγροτών στο πρόγραμμα, στα Σχέδια Βελτίωσης και στους Γεωργικούς Συμβούλους.
Και θέλω να πιστεύω ότι με τη συνέργεια όλων και κυρίως με τις προσπάθειες της Τ.Ο τα χρήματα αυτά να απορροφηθούν. Γιατί είναι κρίμα.
Σε εξέλιξη βρίσκονται επίσης και προγράμματα στήριξης για σύσταση ομάδων και οργανώσεων παραγωγών καθώς και προγράμματα συνεργασίας και καινοτομίας για την παραγωγικότητα και τη βιωσιμότητα της γεωργίας.
Όπως επίσης και για περιβαλλοντικά έργα, περιβαλλοντικές πρακτικές και δράσεις για την κλιματική αλλαγή .
Στον τομέα της Αγροδιατροφής, έχουν ήδη επιβληθεί στον Αναπτυξιακό Νόμο 8 προτάσεις με προϋπολογισμό κοντά στα 6 εκ.
Και επειδή αυτό που μας ενδιαφέρει, είναι η εξωστρέφεια, να πω ότι όλα τα προγράμματα του ΕΣΠΑ για την επιχειρηματικότητα, και ο Αναπτυξιακός Νόμος, προβλέπουν μεγαλύτερη ενίσχυση για τις επιχειρήσεις που αναπτύσσουν εξαγωγική δραστηριότητα.
Ενώ έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα για τη διαμόρφωση ενιαίου σήματος στα προϊόντα αγροδιατροφής.
Πρωτοβουλία που για την αγροτική παραγωγή της Ανατολικής Αττικής αναμένεται να έχει ιδιαίτερα σημαντικό όφελος, αφού αφορά προϊόντα με υψηλές ποιοτικές προδιαγραφές.
Να έρθω τώρα και σε έναν τομέα κρίσιμο για την ελληνική οικονομία. Την κράτησε στα πόδια της σε περιόδους κρίσης με τις υψηλές αποδόσεις, αναφέρομαι στον τουρισμό. Και να μιλήσω και για τον τουρισμό και για την αξιοποίηση του μεγάλου πολιτιστικού φορτίου της περιοχής για την προσέλκυση τουρισμού.
Είναι προφανές, ότι η Αττική συνολικά έσπασε όλα τα ρεκόρ, αν δεν κάνω λάθος, το 2016 και το 2017 η Αττική είχε πάνω από 5 εκ. ξένους επισκέπτες.
Πρόκειται για μια αύξηση της τάξης του 15% ετησίως σε αφίξεις αλλά και σε έσοδα .
Οι διανυκτερεύσεις στην Αττική αυξήθηκαν κατά 18% το τελευταίο εννεάμηνο ξεπερνώντας κατά πολύ τα 22 εκατομμύρια.
Η περιοχή της Ανατολικής Αττικής διαθέτει ένα πλούσιο πολιτισμικό και φυσικό περιβάλλον, αξιόλογα μουσεία, πάρκα, ορεινούς όγκους και πιστεύω ότι αυτά πρέπει να αξιοποιηθούν σε έναν συνολικό σχεδιασμό.
Και βεβαίως παρουσιάζει και ένα έντονο αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Είναι το Σούνιο, που καμιά φορά βεβαίως το ΚΑΣ πρέπει να επιτρέπει να γίνονται και γυρίσματα τα οποία μπορεί να ενοχλούν κάποιες δεκάδες τουριστών εκείνη την ώρα, αλλά προβάλλουν την πολιτιστική μας κληρονομιά σε εκατομμύρια τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο και καμιά φορά είναι να απορεί κανείς με τον τρόπο που ορισμένοι σκέφτονται.
Έλεγα λοιπόν ότι είναι το Σούνιο, είναι ο Μαραθώνας, είναι ο Τύμβος του Μαραθώνα, βρέθηκα στα πέρατα του κόσμου και μου μιλούσαν για τον Τύμβο του Μαραθώνα, στις ΗΠΑ, στην Κίνα και αλλού.
Και βεβαίως ο Μαραθώνας είναι συνδεδεμένος με τον Κλασσικό Μαραθώνιο. Αλλά δεν είναι μόνο το Σούνιο και ο Μαραθώνας. Ο αρχαιολογικός χώρος της Βραυρώνας στην Αρτέμιδα, είναι το αρχαίο θέατρο εδώ , το οποίο ήταν το αρχαιότερο που έχει ανακαλυφθεί στον κόσμο. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε την πολιτισμική μας κληρονομιά, να αναδείξουμε την πολιτιστική κληρονομιά της Ανατολικής Αττικής.
Και να πω ότι οι επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους στην Ανατολική Αττική, αυξήθηκαν από το 2015 ως το 2017 κατά 30.000. Και οι εισπράξεις – και αυτό είναι μαγικό- αυξήθηκαν από το 2015 στο 2017 από τις 800.000 σε 1.400.000 ευρώ, διπλασιάστηκαν σχεδόν.
Να πω λοιπόν, ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε τους αρχαιολογικούς χώρους, πρέπει να αξιοποιήσουμε έναν μεγάλο αριθμό έργων που βρίσκεται σε εξέλιξη και στο κτήμα Τατοΐου, στους αρχαιολογικούς χώρους της Βραυρώνας και του Σουνίου, στο Μουσείο της Βραυρώνας, στο Αμφιάρειο, σε βυζαντινά και σε μεταβυζαντινά μνημεία.
Να δούμε τις εργασίες και να τις επιταχύνουμε στα μουσεία του Μαραθώνα και του Σουνίου.
Τέλος, να φροντίσουμε το περιβάλλον, το παραλιακό μέτωπο της Αττικής, τις ακρογιαλιές μας να παραμένουν καθαρές, οργανωμένες και μη, γιατί ο φυσικός μας πλούτος είναι το ανεκτίμητο φορτίο αν θέλετε, είναι αυτό που μπορεί να δώσει προοπτική και αναπτυξιακή, όχι μόνο μέσα από τον τουρισμό, αναδεικνύοντας τις μεγάλες φυσικές ομορφιές της Αττικής.
Θέλω, φίλες και φίλοι, να πω ότι σε αυτό το πλαίσιο, έχουν υποβληθεί στην Ανατολική Αττική για αδειοδότηση 15 τουριστικές επενδύσεις εκ των οποίων 6 σημαντικές ξενοδοχειακές.
Ενώ, στο πλαίσιο του 1ου κύκλου του Αναπτυξιακού Νόμου έχουν υποβληθεί σε αυτή την Περιφερειακή Ενότητα 4 προτάσεις για ξενοδοχειακές επενδύσεις συνολικού προϋπολογισμού 2.800.000 ευρώ.
Κλείνω την αναφορά μου σε όσα συζητήθηκαν αυτές τις δυο μέρες με ένα θέμα που θα αναρωτηθείτε αν έχει σχέση με την ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση. Θα σας πω ότι έχει πολύ μεγάλη σχέση με την ανάπτυξη, γιατί δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη σε ένα τόπο, αν πρωτίστως δεν φροντίσουμε να υπάρχει κοινωνική προστασία και κοινωνικό κράτος σε αυτόν τον τόπο.
Θέλω λοιπόν να κλείσω την αναφορά μου με τα θέματα που έχουν να κάνουν με την Υγεία. Διεξάγουμε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια, όχι μόνο να κρατηθούν, αλλά να αναβαθμιστούν οι δομές, που από το 2010 έως το 2014 παραδόθηκαν, συνειδητά θα πω εγώ σε πολλές περιπτώσεις, παραδόθηκαν στην εγκατάλειψη.
Στο πλαίσιο αυτό, στα Κέντρα Υγείας της Ανατολικής Αττικής τον Μάρτιο του ‘18 υπηρετούσαν 208 γιατροί, όταν αναλάβαμε τον Γενάρη του 2015, 105 γιατροί, σχεδόν διπλασιάστηκε ο αριθμός.
Και βεβαίως το λοιπό προσωπικό επίσης αυξήθηκε από 224 σε 277.
Βέβαια κάποιοι μας κατηγορούν ότι αυτή είναι μια κρατικίστικη αντίληψη και έτσι κτίζουμε δομές κρατισμού.
Φίλες και φίλοι, η κοινωνική προστασία, το να στηρίξουμε στα πόδια του το ΕΣΥ δεν είναι κρατισμός. Είναι υποχρέωσή μας απέναντι στους πολίτες. Και ιδιαίτερα απέναντι στους πολίτες ανεξάρτητα από το εισόδημά τους, την κοινωνική τους καταγωγή ή τη φυλετική τους καταγωγή. Διότι το μεγαλύτερο, το σημαντικότερο αν θέλετε, που πετύχαμε αυτό το διάστημα, πέρα από του να βάλουμε μια τάξη στα οικονομικά, να κάνουμε πλεονασματικούς τους ελλειμματικούς προϋπολογισμούς των νοσοκομείων, να στηρίξουμε στα πόδια τους μονάδες και να αυξήσουμε όσο μπορούσαμε το προσωπικό, παρά τις καταγγελίες περί κρατισμού, το σημαντικότερο που κάναμε και ήταν θέμα πολιτικής βούλησης, ήταν να προσφέρουμε απρόσκοπτη και ανεμπόδιστη πρόσβαση σε 2,5 εκ. συμπολίτες μας στην ιατρική περίθαλψη, ανεξαρτήτως του αν είχαν πληρώσει τις ασφαλιστικές τους εισφορές.
Έγινε και εδώ στον τόπο σας σημαντική προσπάθεια με την αναβάθμιση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι το διάστημα αυτό, έχει δρομολογηθεί μέσω της Ανώνυμης Εταιρείας Μονάδων Υγείας – που είναι Ανώνυμη Εταιρεία του Δημοσίου- , η λειτουργία πρότυπης δημόσιας δομής φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης στην Κερατέα, μέσω μίας σημαντικής δωρεάς που δεν είχε αξιοποιηθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια.
Υλοποιούνται πλήθος δράσεων πρόληψης κ αγωγής υγείας, σύμφωνα με το νέο μοντέλο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγεία.
Ενισχύονται με πόρους από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής οι φορείς αντιμετώπισης των εξαρτήσεων που δραστηριοποιούνται στην Αττική.
Τέλος, μέσα στους επόμενους μήνες θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για την πρότυπη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Αχαρνών στην υπερσύγχρονη υποδομή της Πολυκλινικής της Ανώνυμης Εταιρείας Μονάδων Υγείας, με χρήση συμπληρωματικών υπηρεσιών της Πολυκλινικής, έτσι, ώστε να καταστεί υγειονομικό σημείο αναφοράς για την ευρύτερη περιοχή παρέχοντας δωρεάν δημόσιες υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης σε ολόκληρο τον πληθυσμό.
Πρέπει να σας εξομολογηθώ, όμως ,ότι κατά τη σύσκεψη που είχαμε με τους δημάρχους, την Περιφερειάρχη, τους Αντιπεριφερειάρχες, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής μου είπε «ξέρεις κάτι; Πρέπει να κάνουμε ένα έργο στην Ανατολική Αττική που θα αφήσει , μου είπε, το όνομα το δικό μου στην ιστορία». Δεν με ενδιαφέρει τόσο να αφήσω το όνομα το δικό μου στην ιστορία, αλλά με ενδιαφέρει να το πω αυτό. Μίλησε για την ανάγκη να φτιάξουμε στην Ανατολική Αττική ένα μεγάλο δημόσιο νοσοκομείο. Του απάντησα, και επειδή αυτό μου το είπε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής βέβαια, θα φαντάζεστε, μου είπε «πρέπει να αφήσεις κι εσύ όπως ο Ανδρέας Παπανδρέου το όνομα σου με ένα μεγάλο έργο στην περιοχή». Του απάντησα «έχουμε ακόμα και δεύτερη τετραετία για να υλοποιήσουμε αυτό το όραμα. Μην τα περιμένεις όλα σε αυτή την τετραετία».
Αυτή την τετραετία, φίλες και φίλοι, στόχος και όραμά μας είναι να βγάλουμε με ασφάλεια τη χώρα από τη μεγαλύτερη περιπέτεια που οδηγήθηκε από τη μεταπολίτευση και μετά. Να βγάλουμε την κοινωνία όρθια και τη χώρα όρθια από αυτή την μεγάλη, τραγική περιπέτεια της χρεοκοπίας, ας είμαστε ειλικρινείς, της απώλειας εθνικής κυριαρχίας σε ό,τι αφορά την οικονομία, την διαχείριση δηλαδή των οικονομικών, να ανακτήσουμε τη χαμένη μας κυριαρχία, να ξαναγίνουμε μια χώρα που θα πατά γερά στα δικά της πόδια με τις δικές της δυνάμεις. Και ταυτόχρονα να αποκαταστήσουμε σιγά-σιγά τις μεγάλες πληγές που άφησε η κρίση και να φτιάξουμε ένα θεσμικό πλαίσιο για να στήσουμε σε στέρεες βάσεις την επόμενη μέρα του τόπου.
Αυτός είναι ο βασικός στόχος αυτής της προσπάθειας που ξεκινήσαμε το 2015 και που θέλουμε σε πείσμα πολλών, μέσα κι έξω από τη χώρα, να ολοκληρώσουμε.
Ξέρω όμως πολύ καλά και κλείνω με αυτό. Αυτή η μεγάλη προσπάθεια είναι εθνική προσπάθεια. Δεν είναι προσπάθεια ενός κόμματος, δεν είναι προσπάθεια μιας παράταξης, δεν είναι προσπάθεια μιας κυβέρνησης, δεν είναι προσπάθεια ενός πρωθυπουργού. Είναι εθνική προσπάθεια.
Και θα είμαι ευτυχής αν μέσα από αυτά τα Περιφερειακά Συνέδρια μπορέσουμε να συνειδητοποιήσουμε ότι παρά τις διαφορές μας τις πολιτικές, παρά τις διαφωνίες μας για τα επιμέρους, μπορούμε να χτίσουμε μια κουλτούρα διαλόγου και συνεννόησης, μπορούμε να αναληφθούμε ότι για τα μεγάλα τουλάχιστον εθνικής σημασίας ζητήματα, μπορούμε κάποιες φορές να αφήνουμε κατά μέρους αυτές τις διαφορές, να καθόμαστε μαζί, να σχεδιάζουμε μαζί, να διαφωνούμε και να τσακωνόμαστε, αν θέλετε, αλλά να αντιμετωπίζουμε μαζί τα προβλήματα. Γιατί τα προβλήματα δεν κοιτάζουν ούτε κόμματα, ούτε χρώματα, αφορούν όλους τους πολίτες.
Θέλω, λοιπόν, να σας πω ότι βγαίνω περισσότερο αισιόδοξος βλέποντας τη συμμετοχή των παραγωγικών φορέων, αλλά και την αισιοδοξία των φορέων της αυτοδιοίκησης που έρχονται και συνδράμουν σε αυτή την προσπάθεια.
Και θέλω να ευχαριστήσω όλους και όλες όσοι συνέβαλλαν στην επιτυχία και αυτού του Συνεδρίου.
Και να κλείσω λέγοντας: Είναι βέβαιο ότι θα κριθούμε το επόμενο διάστημα από την υλοποίηση, εγώ θα έλεγα από την ταχύτητα υλοποίησης όλων όσων σήμερα εξαγγέλθηκαν. Χρόνο θα έχετε μπροστά σας εσείς οι πολίτες της Ανατολικής Αττικής να μας κρίνετε. Και μας και τους δημάρχους. Και μέσα από τις θεσμικές τομές που θα γίνουν το επόμενο διάστημα και στην Αυτοδιοίκηση και στο πολιτικό σύστημα να έρθετε πιο κοντά εσείς οι πολίτες στα κέντρα της λήψης αποφάσεων, αλλά και στον έλεγχο υλοποίησης των αποφάσεων αυτών.
Θέλω, λοιπόν, να σας ευχαριστήσω θερμά και να ανανεώσω μαζί σας το ραντεβού, όπως σας υποσχέθηκα, όταν θα ξεκινούν τα μεγάλα έργα για τη σύνδεση των δυο μεγάλων λιμανιών, της Ραφήνας και του Λαυρίου με την Αττική Οδό και τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο. Και είναι βέβαιο ότι θα γίνουν μέσα στο χρονοδιάγραμμα που σήμερα εξαγγείλαμε.
Να είστε καλά.
Γεια σας. Ευχαριστώ.