ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ρόδος, 17/04/2018
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ομιλία του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στο 13ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση του Νοτίου Αιγαίου
Φίλες και φίλοι, πολίτες της Ρόδου αλλά και άλλων νησιών της Δωδεκανήσου κυρίως, πολίτες των Κυκλάδων όλου του Νότιου Αιγαίου που σήμερα μας παρακολουθείτε, θέλω να εκφράσω τη χαρά μου, την ευγνωμοσύνη μου, διότι είχα την τύχη αυτές τις μέρες να βρεθώ μέσα σε μία εβδομάδα δύο φορές στα Δωδεκάνησα. Είχα την τύχη να περάσω τις διακοπές του Πάσχα στην Τήλο και σήμερα να βρεθώ στο Καστελόριζο και στη Ρω και άρα είμαι χορτασμένος από τη φιλοξενία, από την καλοσύνη, από την ομορφιά αυτού του τόπου και των ανθρώπων του.
Ήρθα, όμως, εδώ, στα πλαίσια ενός πολύ σημαντικού θεσμού που πιστεύω ότι έχει αρχίσει να παράγει ουσιαστικά αποτελέσματα. Ενός θεσμού σύνθεσης απόψεων, ανθρώπων και φορέων που δεν είναι κατ’ ανάγκη στην ίδια αντίληψη, κάθε άλλο, όμως, βρίσκονται εξ’ ανάγκης σε κοινές θέσεις για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα, τις προκλήσεις της νέας εποχής σε ό,τι αφορά τον τόπο τους. Και αυτός είναι ο θεσμός των Περιφερειακών Συνεδρίων, που όταν τον ξεκινήσαμε είχα, αν θυμάστε, προσκαλέσει τους περιφερειάρχες στο Μέγαρο Μαξίμου. Κάποιοι θεώρησαν ότι θα είναι ένας θεσμός επικοινωνιακού – όχι ένας θεσμός – μία παράσταση επικοινωνιακού χαρακτήρα. Όμως, η ίδια η ζωή δείχνει ότι είναι μία ανάγκη. Ανάγκη συνεννόησης, ανάγκη συνεργασίας, αντιπαράθεσης, γιατί είναι, αν θέλετε, πλούτος της Δημοκρατίας και οι διαφορετικές απόψεις, αλλά στο τέλος της ημέρας, από κοινού προσπάθειες να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες και να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που έχουμε μπροστά μας. Και θέλω να πω ότι, αν θέλετε, η μεγάλη καινοτομία αυτής της προσπάθειας, αν εξαιρέσουμε το σκέλος της συνεννόησης, που δεν είναι καθόλου αυτονόητο στον τόπο μας, η μεγάλη καινοτομία είναι ότι ξεκινάμε να σχεδιάζουμε το αναπτυξιακό μοντέλο, ξεκινάμε να οργανώνουμε τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της χώρας μας όχι από το κέντρο, αλλά από τις περιφέρειες. Όχι σε κλειστές πόρτες σε κάποια υπουργικά γραφεία, αλλά από τις περιφέρειες σε επαφή άμεση, διαδραστική με τους τοπικούς φορείς, τους ίδιους τους πολίτες που έρχονται να καταθέσουν τις απόψεις, τις θέσεις, τις προτάσεις τους. Και όταν με το καλό θα ήμαστε σε θέση να έχουμε ολοκληρώσει σε όλες τις περιφέρειες αυτόν το κατά τόπους, κατά περιφέρεια σχεδιασμό, να έχουμε δηλαδή τους περιφερειακούς σχεδιασμούς για την ανάπτυξη και την αξιοποίηση των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων, των διαφορετικών της κάθε περιφέρειας, τότε θα μπορέσουμε ψηφίδα-ψηφίδα να συνθέσουμε το παζλ και να μπορέσουμε να αποκτήσουμε ένα ρεαλιστικό, αισιόδοξο, φιλόδοξο, εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο.
Φίλες και φίλοι, νομίζω, λοιπόν, ότι αυτή η ολοκλήρωση σιγά – σιγά αυτού του κύκλου των συνεδρίων, μας γεμίζει με σημαντικές εμπειρίες, γνώση αλλά κυρίως, θα έλεγα, με αυτή την σημαντική εμπειρία μιας άλλης κουλτούρας, συνεννόησης και συναντίληψης. Και υπ’ αυτή την έννοια θα ήθελα και εδώ να ευχαριστήσω τοπικούς φορείς που σήμερα μας φιλοξενούν, τον Δήμο της Ρόδου, αλλά και την Περιφέρεια του Νοτίου Αιγαίου και βεβαίως να ευχαριστήσω όλους εσάς που λάβατε μέρος σε έναν ουσιαστικό, γόνιμο διάλογο.
Η ολοκλήρωση όμως, αν θέλετε, αυτού του κύκλου που θα μας οδηγήσει στην ανάγκη να προχωρήσουμε σε ένα στάδιο πιο αυξημένων απαιτήσεων, διότι, αν θέλετε, ίσως είναι και το πιο εύκολο να εξαγγείλεις έναν σχεδιασμό. Το πιο δύσκολο είναι να υλοποιήσεις αυτόν τον σχεδιασμό και εκεί θα κριθούμε όλοι μας. Και ήδη έχουμε συγκροτήσει μία δομή για να παρακολουθούμε μέρα τη μέρα την υλοποίηση όλων όσων εξαγγείλαμε μέχρι σήμερα στα 12 προηγούμενα περιφερειακά συνέδρια και παρ’ ότι βρισκόμαστε ακόμη εν εξελίξει στη διαδικασία των συνεδρίων, ήδη έχει υλοποιηθεί ένα μεγάλο μέρος όλων όσων έχουμε εξαγγείλει. Θα βρεθούμε, λοιπόν, ξανά σε κάθε περιφέρεια μαζί με τους υπουργούς για να εξετάσουμε την πορεία υλοποίησης όλων όσων έχουμε συμφωνήσει. Όπως μας είπε ο Περιφερειάρχης, στην τοπική διάλεκτο, το follow up. Να έρθουμε, λοιπόν, σε επαφή ξανά για να δούμε, αν όλα όσα είπαμε, υλοποιούνται.
Έλεγα, όμως, ότι η ολοκλήρωση αυτού του πρώτου και σημαντικού κύκλου, η θεσμοθέτηση, αν θέλετε, αυτής της διαδικασίας διαλόγου και συναπόφασης με τις τοπικές κοινωνίες, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους παραγωγικούς φορείς, συμπίπτει με μία μεγάλη τομή για τον τόπο, με μία μεγάλη καμπή για τον τόπο. Μια αλλαγή σελίδας για την χώρα, μετά από μία πολύ μακρά περίοδο επιτροπείας και σκληρών δημοσιονομικών περιορισμών και με το τεράστιο βάρος των δύο πρώτων προγραμμάτων, που αντί να οδηγήσουν σε έξοδο από την κρίση, κατέστρεψαν το 25% του ΑΕΠ, το 25% του παραγόμενου πλούτου της οικονομίας μας και μεθόδευσαν τη λεηλασία του κοινωνικού κράτους και οδήγησαν και στην απελπισία ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας μας. Με το βάρος, λοιπόν, αυτό και με οιωνούς δύσκολους, διότι είχαμε να αντιμετωπίσουμε όλο αυτό το διάστημα όχι μόνο την κρίση, αλλά και άλλες κρίσεις και προκλήσεις που βρήκαμε μπροστά μας, όπως την προσφυγική και άλλες σημαντικές προκλήσεις, εν τούτοις η μεγάλη καμπή, η μεγάλη αλλαγή είναι ότι αυτή η περιπέτεια ευτυχώς για τη χώρα τελειώνει. Και ξέρετε κάτι; Αυτό δεν είναι ένα φυσικό φαινόμενο. Και άλλες φορές το ακούσατε αυτό, δεν συνέβη όμως. Από τότε, πριν από οκτώ χρόνια που Έλληνας Πρωθυπουργός ξαναπήγε στο Καστελλόριζο για να ανακοινώσει εν χορδαίς και οργάνοις το ασφαλές λιμάνι – που δεν ήταν ασφαλές όπως αποδείχθηκε, είχε πολύ μεγάλες τρικυμίες – ακούγαμε, ότι τελειώνουμε. Το πρόγραμμα αυτό θα διαρκέσει λίγους μήνες, θα βγούμε. Τα ίδια και τη δεύτερη φορά. Τώρα, λοιπόν, δεν υπάρχουν περιθώρια, γιατί εδώ κρινόμαστε όλοι. Και το μεγάλο ευτύχημα για τον τόπο είναι ότι τούτη τη φορά, εκεί που άλλοι απέτυχαν, φαίνεται ότι εμείς πετυχαίνουμε. Και αυτό δεν είναι επιτυχία της κυβέρνησης, είναι επιτυχία της χώρας.
Και θέλω να σας πω, ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η εκχώρηση κυριαρχίας σε ότι αφορά τον οικονομικό σχεδιασμό, τελειώνει οριστικά με την ολοκλήρωση και της τέταρτης αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος σε μερικούς μήνες από σήμερα, σε μερικές μέρες από σήμερα. Και τα πράγματα, όσο κι αν κάποιους μπορεί αυτό να τους ενοχλεί ή να μην τους αρέσει, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Οδεύουμε σε μία καθαρή έξοδο από τα μνημόνια. Σε μία έξοδο, δηλαδή, χωρίς πιστοληπτική γραμμή, χωρίς πιστοληπτική γραμμή στήριξης και χωρίς, αυτό είναι το κυριότερο, νέες βαριές δεσμεύσεις για τη χώρα και το λαό, όπως κάποιοι προεξοφλούσαν ότι θα συμβεί και δεν το έκρυβαν μάλιστα με συνεχείς τους δηλώσεις, όχι χρόνια πριν, λίγους μήνες, λίγες μέρες πριν. Και νομίζω ότι αυτοί οι κάποιοι, ενδεχομένως να στενοχωριούνται λίγο με αυτή την εξέλιξη. Όχι, γιατί πραγματικά πιστεύουν, ενδεχομένως κάποιοι και να το πιστεύουν, δεν βάζω το χέρι στη φωτιά γι’ αυτό. Ενδεχομένως κάποιοι να πιστεύουν, ότι αυτή η χώρα πρέπει να ’ναι διαρκώς υπό το καθεστώς της αιρεσιμότητας και της σκληρής επιτροπείας. Αλλά πιστεύω ότι οι περισσότεροι από αυτούς δεν επέμεναν στο να προεξοφλούν, ότι θα οδηγηθούμε σε μια πιστοληπτική γραμμή, διότι τη θεωρούν αποτελεσματικότερη, αλλά γιατί ίσως να την χρειαζόντουσαν ώστε να μπορούν να φωνάζουν ότι η χώρα δεν βγαίνει από την κρίση, ότι η χώρα δεν μπορεί να ανασάνει, ότι η χώρα δεν μπορεί να ανακάμψει, ότι κανείς δεν μπορεί να πετύχει, εκεί όπου αυτοί παταγωδώς απέτυχαν.
Αλλά ξέρετε κάτι φίλες και φίλοι, αυτοί που στεναχωριούνται, δεν είναι η πρώτη φορά αυτά τα χρόνια που διαψεύδονται. Είναι οι ίδιοι, σας το θυμίζω, που το 2015 προεξοφλούσαν ότι θα γυρίσουμε στη δραχμή. Είναι οι ίδιοι που το 2016 προεξοφλούσαν ότι δεν θα κλείσουν οι δύο πρώτες αξιολογήσεις και θα καταρρεύσει η οικονομία. Είναι οι ίδιοι που το 2017 προεξοφλούσαν ότι θα ενεργοποιηθεί ο λεγόμενος «κόφτης», ο περίφημος «κόφτης», αν τον θυμάστε. Τον ξεχάσαμε ευτυχώς όλοι, γιατί δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Αυτοί οι ίδιοι, λοιπόν, δεν κουράζονται φαίνεται διαρκώς να προεξοφλούν αρνητικές εξελίξεις για τη χώρα και την ελληνική οικονομία. Έτσι, λοιπόν, και φέτος το ’18 προεξόφλησαν ότι δεν θα υπάρξει καθαρή έξοδος από τα μνημόνια, αλλά πιστοληπτική γραμμή. Δηλαδή, τι σημαίνει αυτό; Νέο μνημόνιο, για να είμαστε συνεννοημένοι μεταξύ μας. Ευτυχώς, όμως, ατύχησαν. Ευτυχώς για τη χώρα, δυστυχώς για αυτούς, ατύχησαν σε όλες τους τις αρνητικές προβλέψεις. Παρόλα αυτά επιμένουν, παρόλα αυτά δεν κουράζονται, αλλά νομίζω ότι κούρασαν τον κόσμο και το ακροατήριο τους. Δεν τους ακούει πια κανείς κι ας έχουν την συντριπτική υπεροπλία μέσων επικοινωνίας για να αναπαράγει αυτές τις Κασσανδρικές προβλέψεις. Βαθιά μου πεποίθηση είναι ότι μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού δεν έχει τον δικό τους χαβά, ανεξάρτητα από το σε ποιο πολιτικό χώρο ανήκει, ποια είναι η ιδεολογική τοποθέτηση του καθενός και της καθεμιάς. Διότι αυτή η συντριπτική πλειοψηφία στην οποία αναφέρομαι όχι μόνο κουράστηκε την γκρίνια και την μιζέρια αλλά ζητά από όλους μας, από όλες τις πολιτικές δυνάμεις και από όλους τους φορείς αυτού του τόπου, όχι μόνο από τα κόμματα και τους πολιτικούς αλλά από όλους όσους έχουν δημόσιο λόγο και δημόσια αξιώματα. Από τους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, από τους παραγωγικούς φορείς ζητά να κοιτάξουμε επιτέλους με μεγαλύτερη αισιοδοξία τις δυνατότητες και τις προοπτικές και έχει αυτός ο τόπος.
Ζητά να κουβεντιάσουμε για την ουσία της πολιτικής.
Ζητά να σχεδιάσουμε με σύνεση το μέλλον της χώρας και να το σχεδιάσουμε σε ποιο στέρεες βάσεις. Να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος. Γιατί αυτά τα λάθη ήταν που μας οδήγησαν στην χρεοκοπία. Και να χτίσουμε το αύριο όχι με τα υλικά τα χθες αλλά αξιοποιώντας τις μεγάλες δυνατότητες που έχει αυτός ο τόπος, τις μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες, το ανθρώπινο κεφάλαιο αυτού του τόπου, τις δυνατότητες κάθε τόπου και κάθε περιφέρειας ξεχωριστά, ώστε να μπορέσουμε όλοι μαζί –και αυτό θα είναι μία εθνική επιτυχία, μία συλλογική επιτυχία- να ξαναβάλουμε την χώρα σε ένα σταθερό μονοπάτι ανάπτυξης και ανάτασης.
Και μετά θα έχουμε δεκάδες θέματα και πάρα πολύ χρόνο να τσακωνόμαστε, να διαφωνούμε, να αντιπαρατιθέμεθα, δεν θα τελειώσει ποτέ η πολιτική διαμάχη. Αλλά όχι αυτή η διαμάχη να γίνεται διαρκώς στην πλάτη του ελληνικού λαού και του εθνικού συμφέροντος.
Διότι η πορεία της χώρας, έξω από αυτή την τραγική περιπέτεια στην οποία μπήκε το 2010, είναι ένα ύψιστης σημασίας εθνικό θέμα για το ποίο όλοι μας πρέπει να βάλουμε πλάτη, πρέπει να ενώσουμε δυνάμεις για να τα καταφέρουμε.
Δεν είναι ζήτημα μιας κυβέρνησης, είναι ζήτημα της χώρας, είναι ζήτημα του λαού μας, που αξίζει αυτός ο λαός να τελειώσει αυτή η περιπέτεια, αξίζει καλύτερες μέρες και θα καταφέρουμε να το πετύχουμε, θα έχει καλύτερες μέρες.
Σήμερα λοιπόν μετά από 8 ολόκληρα χρόνια σκληρά και πέτρινα, νομίζω ότι το βλέπουμε όλοι μας, δειλά-δειλά, όχι ίσως με μεγάλες ταχύτητες να συμφωνήσω, αλλά βλέπουμε ότι η οικονομία πατάει στα πόδια της.
Και βλέπουμε ότι η Ελλάδα, η πατρίδα μας είναι σε θέση, μετά από πολύ καιρό, να διαμορφώσει αυτόνομα την δική της αναπτυξιακή της πολιτική, να φτιάξουμε το δικό μας σχέδιο βασισμένο στις δικές μας ανάγκες, για πρώτη φορά, επαναλαμβάνω, μετά από πολλά χρόνια χωρίς τις υποδείξεις τρίτων. Αυτό που λέει και το σύνθημα εδώ «Το δικό μας μέλλον στα δικά μας χέρια».
Και μία αναπτυξιακή πολιτική, προφανώς που θα έχει κανόνες. Δεν λέει κανείς ότι δεν θα έχει κανόνες. Και όλοι γνωρίζουμε ότι η χώρα μας βρίσκεται σε ένα πλαίσιο, βρίσκεται στην ΕΕ. Αλλά το θέμα είναι αυτή η αναπτυξιακή πολιτική να σχεδιαστεί έτσι ώστε όχι μόνο να φέρνει αριθμούς υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά αυτή η ανάπτυξη –ανεξαρτήτως από το πόσο μεγάλη θα είναι- να κατανέμεται δίκαια στο πληθυσμό και δίκαια σε ότι αφορά την γεωγραφία της χώρας. Και βεβαίως να είναι μία ανάπτυξη και μία αναπτυξιακή πολιτική που δεν θα δουλεύει μόνο για τους ισχυρούς, αλλά θα στηρίζει την πραγματική οικονομία. Τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους τους επαγγελματίες, τους επιστήμονες, τους νέους και τις νέες με ένα και δύο πτυχία με πολύ υψηλή εξειδίκευση, που δυστυχώς στα χρόνια της κρίσης μετανάστευσαν μαζικά στο εξωτερικό.
Μια αναπτυξιακή πολιτική που θα στηρίζει αντί να υπονομεύει το κοινωνικό κράτος, την δημόσια υγεία, την δημόσια παιδεία.
Και θα διασφαλίζει μια δίκαιη αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου, όπως σε κάθε κανονική ευρωπαϊκή χώρα.
Φίλες και Φίλοι,
Θέλω να σας πω ότι ερχόμενος στο Περιφερειακό Συνέδριο του Νοτίου Αιγαίου σκεφτόμουν ότι είσαστε εξαιρετικά τυχεροί άνθρωποι γιατί ζείτε σε μία γωνιά του πλανήτη μας που είναι ευλογημένη. Ίσως έναν από τους ομορφότερους τόπους στον πλανήτη. Με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Βεβαίως αυτός ο τόπος, όπως έχει αυτά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, αυτό το μοναδικό φυσικό περιβάλλον, αυτά τα πανέμορφα τοπία, αυτή την πολύμορφη και υπέροχη πολιτισμική παράδοση έχει και μεγάλες δυσκολίες. Γιατί η ιδιαιτερότητα αυτού του τόπου, αν θέλετε, πηγάζει από τη ίδια την γεωγραφία.
Στην Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου υπάρχουν τρία μνημεία που έχουν χαρακτηριστεί από την UNESCO σαν τόποι διεθνούς πολιτιστικής σημασίας και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε, διότι ο πολιτισμός είναι η βάση πάνω στην οποία θα εποικοδομήσουμε αν θέλετε οποιοδήποτε μοντέλο και αναπτυξιακό μοντέλο.
Αναφέρομαι αγαπητέ δήμαρχε στην μεσαιωνική πόλη της Ρόδου, αλλά και στην Δήλο στην Πάτμο, ακόμα υπάρχουν χιλιάδες άλλα μνημεία με τεράστιο ενδιαφέρον. Αναφέρομαι στην αστική Ερμούπολη και την Άνω Χώρα της Σύρου, το κάστρο της Νάξου, τους εκατοντάδες νησιώτικούς οικισμούς τους αρχαιολογικούς τόπους.
Είναι λοιπόν ένας τόπος όμορφος, ένας τόπος ιδιαίτερος, με πολύ μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά αλλά και ένας τόπος απαιτητικός.
Πρώτα από όλα γιατί έχει αυτή τη σπάνια γεωγραφική ιδιομορφία της νησιωτικότητας. Των δεκάδων διάσπαρτων νησιών που για να υποστηριχθούν και να αναπτυχθούν, χρειάζεται ιδιαίτερη δουλειά, στις συγκοινωνίες, στις υποδομές, στα δίκτυα, σε κάθε τομέα της πολιτικής.
Επιπρόσθετα, όμως, αυτός ο τόπος δεν είναι ιδιαίτερος μόνο γεωγραφικά ή μορφολογικά αλλά είναι ιδιαίτερος και γεωπολιτικά, καθώς βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι πολιτισμών στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Και ας μη ξεχνάμε ότι κάποια από τα νησιά της περιφέρειας βρέθηκαν και στο μέτωπο της προσφυγικής κρίσης που χτύπησε τη πόρτα μας μετά τη κρίση στη Συρία.
Είναι αυτονόητο λοιπόν ότι τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου χρειάζονται σήμερα ακόμα μεγαλύτερη βοήθεια, στήριξη και υποστήριξη.
Στο πλαίσιο αυτό, άμεσα, μέσα από νομοθετική πρωτοβουλία που είναι ήδη έτοιμη, πρόκειται να προχωρήσουμε στην υλοποίηση μιας δέσμευση μας, που εγώ, παρά το όσα ο αγαπητός μου φίλος ο Περιφερειάρχης, και εμβληματικού και ιστορικού χαρακτήρα διότι αποτελεί την υλοποίηση ενός αιτήματος δεκαετιών για τους πολίτες του Νοτίου Αιγαίου. Αναφέρομαι στο λεγόμενο μεταφορικό ισοδύναμο.
Αγαπητέ Περιφερειάρχη, ξέρεις, επειδή άκουσα την παρατήρηση σου, αν ήμουν στην θέση σου, σχετικά εκ του ασφαλούς δηλαδή, με την έννοια γενική κυβέρνηση έχει την ευθύνη της φορολογίας ακόμα, ίσως δυστυχώς, αλλά ακόμα, στον τόπο, δεν θα έλεγα αυτό που είπες. Δεν θα έλεγα καταργείστε το μεταφορικό ισοδύναμο. Θα έλεγα προχωρήστε σε αυτήν την τομή, τη μεγάλη τομή, την εμβληματική τομή και όταν βγούμε από τα μνημόνια, φέρτε και το καθεστώς του ΦΠΑ. Αλλά εσύ μας έβαλες να διαλέξουμε ένα από τα δύο.
Και το λέω αυτό αγαπητοί φίλοι γιατί όλοι γνωρίζουμε σε αυτόν τον τόπο ότι δεν ήταν επιλογή μας η φορολογική εξίσωση στον ΦΠΑ. Σας θυμίζω, για όσους δεν θυμούνται, ήταν και παραμένει μία από τις βασικές εμμονές κάποιων εκ των θεσμών, την ιδέα όμως τους την έδωσαν κάποιοι από την χώρα. Σας θυμίζω ότι ήταν μία από τις βασικές δεσμεύσεις, στο mail Χαρδούβελη το περιβόητο, η αύξηση του ΦΠΑ στο Νότιο Αιγαίο. Για να συνεννοούμαστε και για να μην ξεχνάμε τα βασικά.
Όμως ανεξάρτητα από αυτό εγώ πιστεύω ότι δεν πρέπει να συσχετίσουμε την συζήτηση που κάνουμε τώρα για το μεταφορικό ισοδύναμο με την φορολογική πολιτική. Επαναλαμβάνω, πρόκειται για ένα αίτημα πολλών δεκαετιών, αίτημα των πολιτών, των νησιωτών μας, και είναι ένα αίτημα δίκαιο πάνω στο οποίο, αν το δουλέψουμε σωστά, μπορούμε να οικοδομήσουμε ένα πιο δίκαιο αναπτυξιακό μοντέλο.
Και αυτό λοιπόν φίλες και φίλοι γίνεται τώρα δυνατό παρά το γεγονός ότι ακόμα βρισκόμαστε σε καιρούς σοβαρών δημοσιονομικών δεσμεύσεων, γιατί στο κέντρο της λογικής μας βρίσκεται πάντοτε αυτό το ζητούμενο της κοινωνικής δικαιοσύνης, στην δημιουργία των αναπτυξιακών προϋποθέσεων για ολόκληρη την κοινωνία. Έτσι ώστε να έχουν όλοι οι πολίτες, ανεξάρτητα από το πού κατοικούν ίσες ευκαιρίες και ίσες δυνατότητες μετακίνησης.
Η εφαρμογή του μεταφορικού ισοδυνάμου, τι προσπαθεί να πετύχει; Προσπαθεί να εναρμονίσει το κόστος μετακίνησης των νησιωτών, των επιβατών αλλά και των εμπορευμάτων, από και προς τα νησιά, σε σχέση με το κόστος των χερσαίων μετακινήσεων. Και έτσι άρει μία πάγια αδικία ανάμεσα σε αυτούς που κατοικούν σε μία νησιωτική περιοχή και σε αυτούς που κατοικούν στην ηπειρωτική χώρα.
Διότι εγώ για παράδειγμα για να μετακινηθώ από την Αθήνα που μένω και να πάω σε μία ίση χιλιομετρικά απόσταση –για παράδειγμα να πάω στην Ήπειρο, από εκεί κατάγομαι, ένα ορεινό χωριό. Και εκεί, να ξέρετε υπάρχει ένα σοβαρό θέμα, υπάρχει και μία άλλη Ελλάδα που δεν είναι μόνο η Αθήνα, όπου εκεί δεν είχανε ποτέ ειδικό φορολογικό καθεστώς στον ΦΠΑ. Είναι μία από τις φτωχότερες περιφέρειες της χώρας αλλά είχαν την ευκολία πάντοτε, όχι της ατομικής μετακίνησης αλλά και της μετακίνησης των εμπορευμάτων. Διότι και γρήγορα μπορούσαν να μετακινηθούν και φτηνά. Εδώ λοιπόν για να άρουμε αυτήν την δομική αντίθεση και αδικία για τον νησιωτικό χώρο πρέπει να προχωρήσουμε στην θέσπιση ενός μοντέλου που θα εξισώνει το κόστος, τον χρόνο δεν είναι εύκολο να τον εξισώσει, και γιατί όχι σιγά-σιγά να πάμε και σε ένα μοντέλο που θα πυκνώνει τις γραμμές μετακίνησης της ακτοπλοΐας ώστε να υπάρχει και η δυνατότητα εύκολης μετακίνησης από και προς το κέντρο προς τα νησιά μας. Αυτή λοιπόν είναι η βασική ιδέα.
Το κόστος αυτό, θα επιδοτείται από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων με κανόνες συμβατούς για τις κρατικές ενισχύσεις στην Ε.Ε. Και αυτό που σας λέω δεν είναι κάτι απλό και εύκολο. Δεν είναι δηλαδή ότι δεν είχαν σκεφτεί και παλαιότερα να προχωρήσουν σε αυτήν την επιλογή. Αλλά δυστυχώς είχαν -και εμείς είχαμε και είναι σημαντικό το ότι καταφέραμε να ξεπεράσουμε, σημαντικά εμπόδια και δυσκολίες από την ίδια την ΕΕ σε σχέση με τους κανόνες ανταγωνισμού.
Η πιλοτική εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδυνάμου, πρόκειται να ξεκινήσει την 1η Ιουλίου 2018, σε λίγους μήνες από σήμερα, για μία σειρά από νησιά, ανάμεσα τους σχεδόν όλα του Ανατολικού Αιγαίου, εδώ στα Δωδεκάνησα είναι η Κως, η Πάτμος, η Αστυπάλαια, η Κάλυμνος, η Κάρπαθος, η Κάσος, η Λέρος, η Νίσυρος, η Σύμη, η Τήλος και το Καστελόριζο. Αλλά και μια σειρά από μικρότερα νησιά, όπως οι μικρές Κυκλάδες, σε πρώτη φάση πιλοτικά.
Η χρηματοδότηση για το 2018 έχουμε φροντίσει να ανέρχεται στα 50 εκατομμύρια ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, αλλά για το 2019 τουλάχιστον στα 150 εκατομμύρια ευρώ.
Έτσι λοιπόν από 1-1-2019, αυτός ο σχεδιασμός που θα ξεκινήσει από 1 Ιουλίου πιλοτικά σε αυτά τα νησιά θα επεκταθεί στο σύνολο της νησιωτικής χώρας συμπεριλαμβανομένων και των Ιονίων νήσων, εξαιρουμένης βεβαίως της Κρήτης.
Το μέτρο, εκτός από οικονομικά και κοινωνικά μεγέθη, λαμβάνει υπόψη τον δείκτη νησιωτικότητας, ο οποίος αθροίζει διάφορους παράγοντες όπως ο βαθμός απομόνωσης, η απόσταση από ηπειρωτικούς λιμένες ή νησιωτικά διοικητικά κέντρα, οι υποδομές παιδείας και υγείας και άλλοι δείκτες που έχουν μία ιδιαίτερη ευαισθησία.
Για τους κατοίκους των νησιών θα δίνεται η δυνατότητα εγγραφής σε ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία θα δηλώνονται τα στοιχεία και τα ταξίδια τους και θα πιστώνεται το ποσό που αντιστοιχεί στα ταξίδια τους και στο μεταφορικό ισοδύναμο του τόπου που διαμένουν, στο τραπεζικό τους λογαριασμό αυτόματα.
Ενώ για τις πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις θα εισάγονται σε ηλεκτρονική πλατφόρμα τα δεδομένα μεταφοράς των εμπορευμάτων. Και θα επιδοτείται, η διαφορά κόστους της θαλάσσιας από την χερσαία μεταφορά.
Έτσι, το μέτρο αυτό θα καλύψει τις περισσότερες αν όχι όλες τις μετακινήσεις των κατοίκων των απομονωμένων νησιών μας και ευελπιστούμε ότι θα δώσει μια ώθηση στις επιχειρήσεις που αγωνιούν να επιβιώσουν όχι μόνο απέναντι στον ανταγωνισμό, αλλά και απέναντι στην απομόνωση.
Παράλληλα εξακολουθούμε να εργαζόμαστε για την θεσμική στήριξη της νησιωτικότητας διερευνώντας την προοπτική να επεκταθεί η ρήτρα νησιωτικότητας σε όλα τα νομοσχέδια που κατατίθενται στην ελληνική βουλή. Ανοίγοντας την συζήτηση επίσης και για ειδική αναφορά στις νησιωτικές πολιτικές, στο Σύνταγμα, όπως θα διαμορφωθεί στην επικείμενη Συνταγματική αναθεώρηση που θα ξεκινήσει με την προβλεπόμενη κοινοβουλευτικά διαδικασία το ερχόμενο φθινόπωρο. Ο στόχος μας είναι αυτές οι θετικές εξαιρέσεις που θέλουμε να θεσπίσουμε για τους νησιώτες μας, να έχουν μόνιμη εφαρμογή και όχι ευκαιριακή.
Ενώ ταυτόχρονα θα δώσουμε αγώνα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να κατοχυρωθεί η ρήτρα νησιωτικότητας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να υπάρξουν ολοκληρωμένες θεσμικές και αναπτυξιακές παρεμβάσεις, να τεθούν πιο σαφή κριτήρια νησιωτικότητας στην κατανομή των πόρων, αλλά και ένας ξεχωριστός πυλώνας χρηματοδότησης για την διαχείρισή της.
Στο πλαίσιο αυτό, η χώρας μας διεκδικεί ενεργά την Δημιουργία ενός Ταμείου Νησιωτικής Συνοχής και Ανάπτυξης για τη περίοδο 2021-2027.
Μέχρι σήμερα, έχουμε πετύχει να υπάρξει η παραδοχή ότι στα νησιά δεν μπορούν να εφαρμοστούν οι κοινοί κανόνες με την ίδια μέθοδο όπως στις ηπειρωτικές περιοχές. Αλλά κυρίως έχουμε διασφαλίσει την δέσμευση για ένα πρόγραμμα καινοτόμων δράσεων στα νησιά.
Παράλληλα προχωρούν και άλλες θεσμικές παρεμβάσεις, όπως η Ίδρυση του Ερευνητικού Ινστιτούτου Νησιωτικής Πολιτικής, για την οποία απομένει η υπογραφή του σχετικού προεδρικού διατάγματος.
Η ίδρυση, μιας και βλέπω εδώ το Παναγιώτη Κουρουπλή, της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού στην Κάλυμνο, την οποία εξαγγείλαμε όταν πήγαμε μαζί, για την οποία η σχετική υπουργική τροπολογία έχει συνταχθεί ήδη και είναι έτοιμη για κατάθεση.
Θα ήθελα να κάνω εδώ μια ειδική αναφορά στην ακτοπλοΐα. Γιατί πιστεύω πραγματικά ότι μαζί με το ισοδύναμο η ακτοπλοΐα δηλαδή η δυνατότητα επαρκούς διασυνδεσιμότητας των νησιών μας είναι κρίσιμο μέγεθος.
Ήδη μια ομάδα εργασίας εξετάζει την αναδιάρθρωση του θεσμικού πλαισίου των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών και τις αναγκαίες αλλαγές στον νόμο, που ισχύει από το 2001.
Οι προτάσεις της θα κατατεθούν σύντομα και θα τεθούν σε διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες.
Ήδη, στον νόμο του Υπουργείου Ναυτιλίας για τις προγραμματικές συμβάσεις ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας, δώσαμε την δυνατότητα στους δήμους έως 5000 κατοίκων, καθώς και στις μικρές δημοτικές ενότητες, να μπορούν να πάρουν στα χέρια τους την ακτοπλοϊκή σύνδεση του τόπου τους και να μην εξαρτώνται από τις επιχειρηματικές διαθέσεις και επιδιώξεις.
Επιτρέψτε μου σ’ αυτό το σημείο να κάνω μια αναφορά σε μια ξεχωριστή προσωπικότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης που δεν είναι πια μαζί μας αλλά που έδωσε μια τέτοια μάχη. Ήταν ο δήμαρχος της Τήλου. Ο δήμαρχος της Τήλου ο Αλιφέρης έδωσε αυτή τη μάχη. Μια μάχη που βεβαίως έδωσε πνοή στην Τήλο εκείνη την εποχή. Δυστυχώς η κατάληξη δεν ήταν η καλύτερη δυνατή. Όμως όλοι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε, και οι κυβερνώντες και η τοπική αυτοδιοίκηση, ότι η δυνατότητα του κάθε νησιού ξεχωριστά να μπορεί να ορίζει την τύχη του. Διότι η συγκοινωνία και μάλιστα όταν είναι στα χέρια μιας δημοτικής επιχείρησης αυτό σημαίνει να ορίζει την τύχη του. Είναι κρίσιμο μέγεθος για την ανάπτυξη ενός τόπου. Θέλω να φέρω ένα μικρό παράδειγμα για να καταλάβετε τι εννοώ για τη δική μας αντίληψη.
Για πολλά χρόνια, το κόστος των άγονων αεροπλοϊκών γραμμών βρισκόταν περίπου στα 46 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.
Εμείς όταν αναλάβαμε το 2015, παρά τις δυσκολίες και όχι κατ’ επίταση της τρόικας, προσπαθήσαμε να εξορθολογήσουμε αυτό το σύστημα και κάναμε για πρώτη φορά διαγωνισμούς οι οποίοι ήταν αδιάβλητοι και το κόστος από 46 εκατομμύρια σήμερα κατέβηκε στα 10.
Και οι γραμμές όχι μόνο δεν περιορίστηκαν αλλά πύκνωσαν σε πολλές περιπτώσεις.
Ας βγάλει ο καθένας και η κάθε μια από εσάς τα συμπεράσματά του.
Και με μέρος των χρημάτων που εξοικονομήθηκαν το 2017, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας προβαίνει σε διαγωνισμό για την προμήθεια 2 ελικοπτέρων, παντός καιρού για πτήσεις μεταφοράς επιβατών από τα μικρά νησιά των Δωδεκανήσων και των Κυκλάδων, στη Ρόδο και στη Σύρο. Τις αεροδιακομιδές που σώζουν ζωές σε πολίτες ακριτικών νησιών.
Ήδη έχουν αναρτηθεί οι προδιαγραφές και προχωρά ο διαγωνισμός.
Αυτή είναι η προσπάθεια που κάνουμε. Όχι πάντα εύκολη, όχι χωρίς αντιξοότητες, όχι χωρίς λάθη. Αλλά είναι μια προσπάθεια σύγκρουσης πολλές φορές όχι μόνο με τα μεγάλα αλλά και με τα μικρότερα συμφέροντα που μας κρατούν καθηλωμένους.
Και ένα τελευταίο πάνω στο θέμα αυτό. Ο σχεδιασμός θα ολοκληρωθεί επιτέλους με την αδειοδότηση των υδατοδρομίων σε 25 νησιά του Νοτίου Αιγαίου.
Ήδη το Σχέδιο Νόμου για την απλοποίηση των διαδικασιών βρίσκεται υπό επεξεργασία και μέσα στο έτος θα γίνουν οι διαγωνισμοί για την υλοποίηση τους.
Στόχος μας είναι όλα τα νησιά ανεξάρτητα από την τουριστική τους κίνηση να έχουν ένα υδατοδρόμιο.
Γεγονός που θα συμβάλει πολύμορφα στη τοπική οικονομία και ιδιαίτερα στη τουριστική ανάπτυξη.
Και μιας και μιλώ για τουριστική ανάπτυξη, δε νομίζω ότι χρειάζονται πολλά να πω για τις τεράστιες δυνατότητες του τουρισμού στον τόπο σας.
Αυτό που θέλω να σημειώσω είναι το εξής: Μια βιώσιμη στρατηγική για τον τουρισμό, οφείλει να κινείται πάνω σε ορισμένες βασικές αρχές.
Πρώτον, οφείλει αυτή η βιώσιμη στρατηγική για τον τουρισμό να σέβεται αυτό που ονομάζουμε αρμονική συνύπαρξη των τουριστικών υποδομών με το φυσικό περιβάλλον.
Δεύτερον, την οργάνωση τα τουριστικής ανάπτυξης, με τέτοιο τρόπο, ώστε το όφελος να διαχέεται κατά το μέγιστο δυνατόν στην τοπική κοινωνία.
Πρώτα και κύρια, μέσα από την δημιουργία θέσεων αξιοπρεπούς και ικανοποιητικά αμειβόμενης εργασίας.
Αλλά και μέσα από την στενότερη σύνδεση του τουρισμού με τους άλλους παραγωγικούς τομείς του κάθε τόπου και κυρίως με αυτό που ονομάζουμε πρωτογενή παραγωγή.
Κάτω από αυτό το πρίσμα οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε κατά τη γνώμη μας τον τουρισμό, που είναι η βασική παραγωγική δραστηριότητα για την περιφέρεια του Νότιου Αιγίου.
Μια παραγωγική δραστηριότητα με αποδόσεις οι οποίες διαρκώς βελτιώνονται.
Είμαι ευτυχής να βλέπω και να ακούω ότι εδώ στη Ρόδο έχουν ξεκινήσει ήδη οι πτήσεις τσάρτερ από τον Μάρτιο. Το 2017 ήταν η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που κάναμε ρεκόρ. Φέτος θα είναι η τρίτη συνεχόμενη. Το 2017 οι αφίξεις αυξήθηκαν οι 12%, οι διανυκτερεύσεις 16%, οι εισπράξεις 17%.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία μας η τάση αυτή όχι μόνο θα διατηρηθεί αλλά θα ενισχυθεί.
Οι αφίξεις κρουαζιέρας στα λιμάνια της Μυκόνου, της Σαντορίνης, της Ρόδου και της Πάτμου, αντιπροσωπεύουν περίπου το 40% της ελληνικής κρουαζιέρας.
Ακόμα πιο θετικό είναι το γεγονός ότι οι ανοδικές τάσεις στον τουρισμό, συνδυάζονται πλέον με αύξηση της επενδυτικής δραστηριότητας στον τομέα αυτό.
Σε διάφορα στάδια της διαδικασίας αδειοδότησης, βρίσκεται αυτή τη στιγμή ένα μεγάλος αριθμός νέων, ή υφιστάμενων ξενοδοχειακών μονάδων, 4 και 5 αστέρων.
Πρόκειται περίπου για 108 ξενοδοχεία στα Δωδεκάνησα και αρκετά επίσης στις Κυκλάδες .
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στη Ρόδο και στην Κω την τριετία 2015-2017 δημιουργήθηκαν 7700 νέες κλίνες. Τόσο μέσα από την δημιουργία νέων μονάδων, όσο και από επενδύσεις επέκτασης σε υφιστάμενες μονάδες 4 και 5 αστέρων.
Από τις 73 προτάσεις που έχουν υποβληθεί στον Αναπτυξιακό Νόμο στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, οι 66 αφορούν ξενοδοχειακές επενδύσεις, με συνολικό προϋπολογισμό κοντά στα 290 εκατομμύρια ευρώ.
Ενώ για την αναβάθμιση υφιστάμενων τουριστικών επιχειρήσεων, έχουν ενταχθεί στο Νότιο Αιγαίο 234 δικαιούχοι οι οποίοι επιδοτούνται συνολικά με 13,5 εκατομμύρια ευρώ.
Με την επικείμενη ένταξη 128 επιπλέον δικαιούχων, το συνολικό ποσό θα ξεπεράσει τα 21 εκατομμύρια ευρώ.
Ενώ στα ΕΣΠΑ, είναι ανοιχτή η πρόσκληση των 120 εκατομμυρίων του ΕΣΠΑ για την ίδρυση νέων τουριστικών επιχειρήσεων.
Ίσως και γι’ αυτό τα καλά λόγια στον κ. Χαρίτση κύριε Περιφερειάρχη αλλά δεν ξέρω αν με τόσα καλά λόγια που ακούω για τον κ. Χαρίτση θα αρχίσω να ανησυχώ μήπως παρεκκλίνει προς τα δεξιά αλλά με διαβεβαιώσατε ότι είναι πολύ ΣΥΡΙΖΑ οπότε μένω ήσυχος.
Αγαπητές φίλες και φίλοι
Έρχομαι στον τομέα των υποδομών και θεωρώ ότι είναι ένας εξαιρετικά κρίσιμος τομέας ειδικά για τα νησιά μας.
Διότι δυστυχώς η νησιωτική Ελλάδα, στο σύνολό της, απουσίαζε από το πλάνο της αναπτυξιακής στρατηγικής των δημόσιων κυρίως υποδομών των προηγούμενων Κυβερνήσεων.
Η δική μας αντίληψη είναι διαφορετική.
Έτσι, έργα υποδομών, που για χρόνια ήταν στις εξαγγελίες και στις καλένδες έχουν δρομολογηθεί και σήμερα έχουν αρχίσει να υλοποιούνται. Για παράδειγμα η σύνδεση της πόλης της Ρόδου με το Αεροδρόμιο – η λεγόμενη Μεσογειακή Χάραξη- θα έχει ωριμάσει μέχρι το τέλος του χρόνου και θα δημοπρατηθεί το πρώτο δίμηνο του 2019.
Η βελτίωση του οδικού δικτύου στην Σαντορίνη, από το Αεροδρόμιο έως την Οία, ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου 2018.
Το έργο της επέκτασης του διαδρόμου στο αεροδρόμιο Σύρου, έχει δημοπρατηθεί και η κατασκευή του ξεκινά αμέσως με την υπογραφή της σύμβασης.
Ακόμα, μια μεγάλη σειρά από λιμενικά έργα στην Δονούσα, στους Λειψούς, στην Σκάλα της Πάτμου, στην Κω που χτυπήθηκε από τον σεισμό, στην Νίσυρο, στην Κίμωλο και στην Σαντορίνη, βρίσκονται αυτή τη στιγμή υπό διαδικασία δημοπράτησης.
Τα έργα αυτά προωθούνται από το Υπουργείο Υποδομών, υποστηρίζοντας τους μικρούς νησιωτικούς Δήμους, που δεν διαθέτουν τεχνική δυνατότητα και επάρκεια τεχνικών υπηρεσιών για την εκπόνηση των μελετών και την κατασκευή των αναγκαίων αυτών έργων. Η χρηματοδότησή τους θα υλοποιηθεί από το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Ενώ στο στάδιο της μελέτης βρίσκονται άλλα δύο λιμενικά σημαντικά έργα, στους Λειψούς και στην Πάρο, που θα δημοπρατηθούν και αυτά μέσα στο 2018.
Σε ότι αφορά τα υδραυλικά και περιβαλλοντικά έργα, στην φάση της μελέτης βρίσκονται η επιλογή τεχνικού συμβούλου για το φράγμα Κρητηνίας, στην Ρόδο.
Το διαχειριστικό σχέδιο της Περιφέρειας Νότιου Αιγίου για την ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων.
Η επέκταση του δικτύου ύδρευσης που συνδέεται με την αφαλάτωση στην Κύθνο.
Η επεξεργασία και τα δίκτυα υγρών αποβλήτων στην Φολέγανδρο και στο Βαθύ της Σίφνου.
Η δεύτερη φάση των έργων ύδρευσης της Ρόδου από το φράγμα Γαδουρά.
Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι τα τρία χρόνια που πέρασαν ολοκληρώθηκαν επίσης σημαντικά έργα στα νησιά μας.
Έργα που σχετίζονται με την διαχείριση υγρών αποβλήτων στην Τήνο, την Θηρασιά, την Δονούσα και την Κάρπαθο.
Εγκαταστάσεις αφαλάτωσης στην Κύθνο και την Αντίπαρο. Σήμερα εγκαινιάσαμε στο Καστελόριζο.
Χώροι διαχείρισης απορριμμάτων στην Νάξο και την Νότια Ρόδο.
Ενώ σε φάση ολοκλήρωσης βρίσκονται αντίστοιχα έργα διαχείρισης υγρών αποβλήτων στην Τήνο, την Πάτμο και την Κάρπαθο, και χώροι διαχείρισης στερεών αποβλήτων στην Τζιά, και την Σίφνο.
Επιτρέψτε μου, όμως, εδώ μια ειδικότερη αναφορά στο θέμα των Στερεών Αποβλήτων.
Το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Νοτίου Αιγαίου υιοθετεί ένα βασικό σενάριο με συνολικό κόστος διαχείρισης της Ανακύκλωσης Στερεών Αποβλήτων περίπου 79 εκατομμύρια ευρώ για τις Κυκλάδες και 77 εκατομμύρια ευρώ για τα Δωδεκάνησα.
Στις χρηματοδοτήσεις αυτές περιλαμβάνονται κόστη αποκατάστασης Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων, υποδομές μεταβατικής διαχείρισης, πράσινα σημεία και υποδομές διαχείρισης βιοαποβλήτων.
Στις προσκλήσεις του ΕΣΠΑ, έχουν ενταχθεί έργα που αφορούν τη Μήλο, την Τζια και την Πάρο. Ενώ έχουν υποβληθεί και αιτήσεις χρηματοδότησης για έργα σε άλλα 16 νησιά.
Ωστόσο, πρέπει να σημειώσουμε εδώ ότι σήμερα η ανακύκλωση αφορά, δυστυχώς, μόνο το 5%.
Η τοπική αυτοδιοίκηση, αγαπητοί Δήμαρχοι και αγαπητέ κύριε Περιφερειάρχη, πρέπει να επιταχύνει. Υπάρχουν ακόμα 8 χώροι ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων στην Περιφέρειά σας που πρέπει να κλείσουν. Και πρέπει να κλείσουν, όχι μόνο γιατί μας πιέζουν από την Ευρώπη και με πρόστιμα, αλλά γιατί εμείς θα έπρεπε να έχουμε ως προτεραιότητα να κλείσουν.
Και μια καλή ιδέα -θα έλεγα εγώ- είναι ο όγκος της ανακύκλωσης να συνδεθεί με τα δημοτικά τέλη, ώστε να υπάρχει ένα θετικό κίνητρο. Και τα τέλη να μειώνονται, όσο επεκτείνεται η ανακύκλωση σε επίπεδο δήμων.
Ενώ η τουριστική βιομηχανία πρέπει επίσης να συμβάλει στην προσπάθεια για τη μείωση των απορριμμάτων.
Να έρθω τώρα στο θέμα της Ενέργειας. Στα ενεργειακά.
Πριν από ένα περίπου μήνα ήμουν με τον δήμαρχο της Ερμούπολης και με τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, στη Σύρο, στην Ερμούπολη, και εγκαινιάζαμε την πρώτη από τις τρεις συνολικά προγραμματισμένες φάσεις ενός ιδιαίτερα σημαντικού έργου.
Αναφέρομαι στην Ηλεκτρική Διασύνδεση των Κυκλάδων με την ηπειρωτική χώρα.
Θέλω να θυμίσω ότι ο προϋπολογισμός του έργου αυτού ανέρχεται σε 245 εκατομμύρια ευρώ με χρηματοδότηση από τα ΕΣΠΑ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Με προσδοκώμενο, όμως, οικονομικό όφελος, μετά την ολοκλήρωση του έργου, στα 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ για την επόμενη 20ετία.
Η διασύνδεση των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για τη νησιωτική ανάπτυξη, καθώς μας οδηγεί σταδιακά στην απεξάρτηση της παραγωγής ενέργειας από το πετρέλαιο. Μειώνεται, έτσι, σημαντικά, το ενεργειακό κόστος και διαμορφώνεται ένα καλύτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Και ταυτόχρονα ανοίγονται οι προοπτικές μεγαλύτερης αξιοποίησης του δυναμικού από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Θέλω, όμως, και σε αυτό το θέμα να σταθώ λίγο. Στις ΑΠΕ. Καθώς, αν θέλετε, αποτελούν έναν τομέα, στον οποίο και σ’ αυτόν, θα έλεγα, η περιοχή σας πλεονεκτεί.
Αλλά η ανάπτυξή τους πρέπει να σχεδιαστεί με κάποια όρια. Πρέπει να σχεδιαστεί με σεβασμό στο περιβάλλον και στις υπόλοιπες χρήσεις των νησιών. Δηλαδή τον τουρισμό, τη γεωργία, τη θαλάσσια δραστηριότητα.
Και το λέω αυτό, διότι ο σχεδιασμός του παρελθόντος, στοχεύοντας αποκλειστικά στη μεγιστοποίηση του επιχειρηματικού κέρδους, προέβλεπε σε πολλές περιπτώσεις φαραωνικές εγκαταστάσεις, καταστροφικές για το συνολικό περιβάλλον.
Για αυτόν ακριβώς τον λόγο προχωράμε στην αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού των Ανανεώσιμων Πηγών, μια διαδικασία που έχει ήδη ξεκινήσει. Και η οποία θα ωριμάσει μόνο μέσα από εντατική διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες, τους παραγωγικούς φορείς, τις αρμόδιες περιφερειακές και δημοτικές αρχές και φυσικά με όλους τους ενδιαφερόμενους.
Στην κατεύθυνση, όμως, της αξιοποίησης του ανανεώσιμου ενεργειακού δυναμικού θα λειτουργήσει –πιστεύω- εξαιρετικά ευεργετικά και ο νόμος που πρόσφατα ψηφίσαμε και αφορά τις λεγόμενες Ενεργειακές Κοινότητες.
Πρωτοβουλία την οποία διεθνείς οικολογικές οργανώσεις χαιρέτησαν ως ένα σημαντικό βήμα για τον εκδημοκρατισμό του ενεργειακού τομέα και την κοινωνικά δίκαιη οικονομική ανάπτυξη στον τόπο μας.
Και αυτό γιατί για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα σε ΟΤΑ, αλλά και σε πολίτες και βεβαίως και σε μικρές και μεσαίες τοπικές επιχειρήσεις να εμπλακούν στον ενεργειακό σχεδιασμό, μέσα από τη συμμετοχή τους σε ενεργειακά εγχειρήματα.
Ήδη, στη Σίφνο έχουμε την πρώτη Ενεργειακή Κοινότητα που έχει συστήσει ο Ενεργειακός Συνεταιρισμός Σίφνου.
Κι αν θέλετε και εδώ έχει υπάρξει μια ειδική πρόβλεψη για τη νησιωτικότητα. Για νησιά με πληθυσμό λιγότερο των 3.100 κατοίκων, η συμμετοχή των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο συνεταιριστικό κεφάλαιο μπορεί να είναι έως και 50%, αντί για 40% που είναι στην υπόλοιπη χώρα. Ενώ για τα κερδοσκοπικού χαρακτήρα εγχειρήματα, απαιτείται ο ελάχιστος προβλεπόμενος αριθμός μελών να είναι 10, αντί για 15 που είναι στην υπόλοιπη χώρα.
Αντιλαμβάνεστε, βεβαίως, ότι η ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας είναι πολλαπλά σημαντικότερη για τα μη συνδεδεμένα νησιά. Όπου προωθείται ένας συγκεκριμένος σχεδιασμός για την αναβάθμιση του ενεργειακού αποτυπώματος, αλλά και για την ενεργειακή τους αυτονομία.
Ήδη, τρία νησιά έχουν επιλεγεί για την πιλοτική ανάπτυξη ενός έξυπνου Ηλεκτρικού Συστήματος μέσα από ειδικά τεχνικά έργα, αλλά και με πολύ μεγάλη διείσδυση Ανανεώσιμων Πηγών.
Τα πρώτα «Έξυπνα Νησιά» που έχουν επιλεγεί, είναι το Καστελόριζο, η Σύμη και η Αστυπάλαια.
Παράλληλα, η χώρα μας συμμετέχει ενεργά στην πρωτοβουλία για τη μετάβαση των νησιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην καθαρή ενέργεια. Θέμα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη νησιωτική Ελλάδα. Και ένας τομέας καινοτομίας, στον οποίο η χώρα μας έχει όλες τις προϋποθέσεις να βρίσκεται στην πρωτοπορία.
Για τον λόγο αυτό, στη λίστα των νησιών που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα, επιδιώκουμε, αγαπητέ Δήμαρχε, να είναι το νησί σας, η Ρόδος, καθώς και κάποια νησιά των Κυκλάδων.
Έρχομαι τώρα στον πρωτογενή τομέα.
Τα τοπικά προϊόντα, τα σταφύλια και το κρασί, το λάδι και το μέλι, τα τοπικά τυριά, που παράγονται εδώ στον τόπο σας, εδώ και εκατοντάδες χρόνια, θα έλεγε κανείς ότι σήμερα για την ποιότητά τους είναι περιζήτητα, όχι μόνο σε όλη την Ελλάδα, αλλά και έξω από τα σύνορα της χώρας.
Για τη στήριξη των δραστηριοτήτων αυτών, στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχουν εκχωρηθεί για έργα πόροι ύψους 25,3 εκατ. ευρώ.
Έτσι, μαζί με τα 18,8 εκατομμύρια ευρώ από το πρόγραμμα LEADER, το συνολικό ποσό θα φτάσει περίπου στα 44 εκατομμύρια ευρώ.
Ενώ στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, έχουν ενταχθεί έργα συνολικού προϋπολογισμού περίπου 75 εκατομμυρίων ευρώ, από τα οποία έχουν ήδη πληρωθεί περίπου 38 εκατομμύρια ευρώ.
Παράλληλα, έχουν προβλεφθεί ειδικές παρεμβάσεις για την τόνωση της νησιωτικότητας και εδώ.
Στο μέτρο των νέων αγροτών, το ποσό ατομικής ενίσχυσης αυξάνεται από 17.000 σε 22.000 ευρώ. Αλλά και στα κριτήρια βαθμολογίας, όπου πριμοδοτούνται επιπλέον τα χαρακτηριστικά της ορεινότητας και νησιωτικότητας του τόπου μόνιμης κατοικίας.
Το μέτρο αυτό, ο προϋπολογισμός του οποίου αναμένεται να αυξηθεί στα 70 εκατομμύρια ευρώ, είναι ένα μέτρο που εφαρμόζεται για πρώτη φορά. Ενισχύει κυρίως μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις, όπως αυτές που συναντά κανείς στα μικρά νησιά του Αιγαίου. Ενώ θα αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο ενίσχυσης των δικαιούχων, με δεδομένο ότι δεν απαιτείται η ιδιωτική τους συμμετοχή.
Παράλληλα, τα Σχέδια Βελτίωσης παρέχουν ειδικά μέτρα και κίνητρα για τον εκσυγχρονισμό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Για τις νησιωτικές περιοχές το ποσοστό ενίσχυσης ανέρχεται σε 75% και μπορεί να φτάσει και στο 85% στις περιπτώσεις των νέων γεωργών και σε συλλογικές επενδύσεις.
Στα ίδια επίπεδα θα διαμορφωθούν και οι ενισχύσεις στη μεταποίηση και στην εμπορία γεωργικών προϊόντων, φτάνοντας, μάλιστα, για τις περιπτώσεις δικαιούχων που συνδέονται με συγχωνεύσεις οργανώσεων παραγωγών, μέχρι το 90% .
Τέλος, προγραμματίζονται σημαντικές παρεμβάσεις και για την αλιεία.
Βρίσκεται ήδη σε επεξεργασία νόμος, ο οποίος θα αποτρέπει την παράνομη και λαθραία αλιεία, και θα δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ιχνηλασιμότητα των αλιευτικών προϊόντων.
Εργαλείο σε αυτή την προσπάθεια είναι το Εθνικό Πρόγραμμα Συλλογής Αλιευτικών, για το οποίο υπογράφηκε πρόσφατα η σχετική σύμβαση ανάθεσης. Ένα πρόγραμμα που δεν υλοποιήθηκε μέχρι σήμερα, παρότι αποτελεί το βασικό εργαλείο κάθε χώρας για την αειφόρο διαχείριση των ιχθυοαποθεμάτων της. Καθώς, βεβαίως, και για τη διατήρηση της βιωσιμότητας της αλιείας ως παραγωγικού κλάδου.
Κλείνοντας αυτό το κεφάλαιο, θέλω να επισημάνω ότι πέρα από τη σύνδεση με τον τουρισμό, του πρωτογενούς τομέα και της παραγωγής προϊόντων, βασική στόχευση της αγροτικής παραγωγής πρέπει να είναι η ενίσχυση της εξωστρέφειας και της εξαγωγικής δραστηριότητας.
Έτσι, στο πλαίσιο του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος για το Νότιο Αιγαίο, διατίθενται 3,2 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία εξαγωγικού συνεργατικού σχηματισμού, που θα προωθεί τα κυκλαδικά προϊόντα αγροδιατροφής. Ενώ, παράλληλα, η εξαγωγική δυνατότητα του πρωτογενούς τομέα στηρίζεται από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ «Επιχειρούμε έξω» -έτσι λέγεται, «Επιχειρούμε έξω», εκτός δηλαδή- καθώς και από πρωτοβουλίες, όπως το ειδικό σήμα για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα.
Φίλες και φίλοι, όμως, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της νέας εποχής, τις προκλήσεις που θέτει η γεωγραφική ιδιαιτερότητα, η νησιωτικότητα, αλλά και τις έκτακτες ανάγκες, τις ανάγκες που δημιουργήθηκαν από τις αυξημένες προσφυγικές ροές, το Υπουργείο Οικονομίας δημιούργησε το 2017 ένα πολύ σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο, και αναφέρομαι στα Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα που αφορούν το Βόρειο, αλλά και το Νότιο Αιγαίο.
Τα προγράμματα αυτά, που χρηματοδοτούνται από εθνικούς πόρους, αποσκοπούν στη στοχευμένη στήριξη των νησιών του Αιγαίου.
Και πρέπει να πω ότι σημείωσαν μεγάλη επιτυχία καθώς κατατέθηκαν πολλές και ποιοτικές προτάσεις από όλα τα νησιά.
Έτσι το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης προχώρησε στην αύξηση του προϋπολογισμού αυτών των προγραμμάτων.
Για το Νότιο Αιγαίο, ο προϋπολογισμός του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος υπερδιπλασιάζεται από 25 σε 58 εκατομμύρια ευρώ, χρηματοδοτώντας συνολικά 57 έργα. Ενώ άλλα 47 έργα που είχαν υποβληθεί στο Ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα Νότιου Αιγαίου εντάσσονται σε άλλα προγράμματα, εξασφαλίζοντας άλλα 55 εκατομμύρια ευρώ.
Έτσι, ο αρχικός προϋπολογισμός για το Νότιο Αιγαίο αυξάνεται περισσότερο από τέσσερεις φορές.
Χρηματοδοτούμε έτσι έργα υποδομών σε όλους τους τομείς, από την ύδρευση και την αποχέτευση, τα λιμάνια και την οδοποιία, μέχρι τον πολιτισμό και τον τουρισμό, την υγεία και την εκπαίδευση. Καθώς και παρεμβάσεις για την ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας.
Στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας έχουν ενταχθεί επίσης έργα προστασίας των οικοσυστημάτων, αναβάθμισης αρχαιολογικών χώρων, δημιουργίας μουσείων, λιμανιών.
Στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές, Μεταφορές, Περιβάλλον, Αστική Ανάπτυξη» έχει ενταχθεί έργο του Δήμου Μήλου για την αξιοποίηση του τουριστικού κεφαλαίου της περιοχής.
Ενώ στο πλαίσιο του ΠΕΠ έχουν ανακοινωθεί προσκλήσεις για δράσεις ολοκληρωμένης αστικής ανάπτυξης στη Ρόδο, στον Δήμο Ρόδου, προϋπολογισμού 3,2 εκατομμυρίων και δράσεις προστασίας των ακτών από τη διάβρωση, και προστασίας και ανάδειξης της φυσικής κληρονομιάς, συνολικού προϋπολογισμού 3,5 εκατομμυρίων.
Παράλληλα, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης υποστηρίζονται πλέον -και νομίζω ότι είναι για πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια, που κάτι σημαντικό γίνεται στον τομέα της χρηματοδότησης της αυτοδιοίκησης- από το λεγόμενο πρόγραμμα «Φιλόδημος», με το οποίο οι Δήμοι μπορούν να πάρουν Επενδυτικά Δάνεια, τα οποία θα εξυπηρετούνται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Αλλά και για το Ειδικό Πρόγραμμα Ενίσχυσης Δήμων, στο οποίο μπορούν να εντάσσονται έργα, προμήθειες, υπηρεσίες και μελέτες των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης των δήμων όλης της χώρας.
Μέχρι σήμερα, αν δεν κάνω λάθος, στο πρόγραμμα «Φιλόδημος» στο Νότιο Αιγαίο έχουν δοθεί περίπου 12,5 εκατομμύρια ευρώ. Και επιπλέον, περίπου 8 εκατομμύρια ευρώ για τη διαχείριση των ληξιπρόθεσμων δανείων των δήμων και το πρόγραμμα «Αυτοδιοίκηση – Κοινωνική Συνοχή – Ισόρροπη Ανάπτυξη» και περίπου 2,6 εκατομμύρια για ζημιές και θεομηνίες.
Με λίγα λόγια, φίλες και φίλοι, ίσως για πρώτη φορά μετά τα χρόνια της κρίσης υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία αξιόλογα. Και υπάρχει μια κινητικότητα και έργων και δραστηριοτήτων. Και μόνο από τα προγράμματα, στα οποία αναφέρθηκα και απαρίθμησα, πρέπει και πάλι να συνειδητοποιήσουμε ότι υπάρχουν πολύ σημαντικές δυνατότητες, που μαζί, από κοινού, οφείλουμε να αξιοποιήσουμε.
Επιτρέψτε μου να πω και δυο λόγια για την επιχειρηματικότητα. Διότι πιστεύω ότι μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο η στήριξη της επιχειρηματικότητας στον αναπτυξιακό σχεδιασμό του τόπου. Είναι κάτι που, ξέρετε, ξεφεύγει από τον ειδικό ορίζοντα του τουρισμού. Δεν αναφέρομαι στον τουρισμό.
Στον Νέο Αναπτυξιακό Νόμο έχουν υποβληθεί προτάσεις από 2 βιομηχανικές επιχειρήσεις στο Νότιο Αιγαίο, συνολικού προϋπολογισμού 3,2 εκατομμυρίων ευρώ.
Από τις τέσσερις προσκλήσεις του προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα- Επιχειρηματικότητα- Καινοτομία» θα διατεθούν συνολικά 33 εκατομμύρια ευρώ σε επιχειρήσεις της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Ενώ στο πρόγραμμα «Ερευνώ- Δημιουργώ- Καινοτομώ», που ενισχύει την έρευνα και την καινοτομία και τη σύζευξή τους με την παραγωγή, στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου βρίσκονται στο στάδιο της ένταξης 6 προτάσεις, συνολικού προϋπολογισμού άνω του 1 εκατομμυρίου.
Όμως, μιας και αναφέρομαι στην επιχειρηματικότητα, να πω και κάτι σημαντικό που συνέβη το προηγούμενο διάστημα και δίνει και πνοή στον τόπο τον συγκεκριμένο, αλλά θα έλεγα ότι αποτελεί και ένα παράδειγμα, συνολικά αισιόδοξο παράδειγμα, υπόδειγμα και παράδειγμα, για την ανάκαμψη και την επιστροφή στην ανάπτυξη. Και αναφέρομαι, αγαπητέ Δήμαρχε της Ερμούπολης, στην επαναλειτουργία των Ναυπηγείων, στην Ερμούπολη, στη Σύρα, που, αν θέλετε, είναι και μία ένδειξη ότι η οικονομία μας, η πραγματική οικονομία -όχι σε αριθμούς- αρχίζει και παίρνει μπροστά.
Θέλω, φίλες και φίλοι, να κλείσω την παρέμβασή μου με μία αναφορά στα θέματα της Υγείας.
Ξέρετε, θα ρωτήσουν κάποιοι και θα πουν: «μα, σε ένα Αναπτυξιακό Συνέδριο, αναφέρεσαι στα ζητήματα της Υγείας;». Ναι. Ναι, διότι πιστεύουμε ότι και οι κοινωνικές υποδομές παίζουν κομβικό ρόλο στη δημιουργία ενός παραγωγικού μοντέλου, αναπτυξιακού μοντέλου δίκαιου. Διότι οι κοινωνικές αυτές υποδομές είναι που προστατεύουν τους πιο αδύναμους οικονομικά, τους πιο ευάλωτους.
Και ξέρετε για εμάς αποτελεί ένα θέμα εξαιρετικής προτεραιότητας. Πολύ περισσότερο μάλιστα για αυτήν εδώ την Περιφέρεια, όπου, λόγω του μεγάλου αριθμού των νησιών, χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα, σε ό,τι αφορά την πρόσβαση των κατοίκων, αλλά και των επισκεπτών στο σύστημα Υγείας.
Η αύξηση του προσωπικού, ιατρικού, νοσηλευτικού, τεχνολογικού και βοηθητικού, είναι, όπως άλλωστε σε όλη τη χώρα, ένας διαρκής στόχος της πολιτικής μας στον τομέα της Υγείας.
Έτσι, ειδικά στην Περιφέρεια του Νοτίου Αιγαίου, είχαμε τα εξής:
Στο νοσοκομείο Ρόδου κατά την περίοδο 2015-2018, και παρά τις μεγάλες δημοσιονομικές δυσκολίες, διορίστηκαν 95 γιατροί. Και το 2017 και 2018 προκηρύχθηκαν 16 θέσεις επιμελητών.
Στα νοσοκομεία της Κω, της Σύρου, της Νάξου, της Καλύμνου και της Λέρου διορίστηκαν 25 γιατροί και καλύφθηκαν αντίστοιχες θέσεις νοσηλευτικού και άλλου προσωπικού.
Ενώ στα υπόλοιπα νησιά έγιναν 23 διορισμοί επικουρικών γιατρών, προκηρύχθηκαν 31 θέσεις εργασίας, μέσω ΑΣΕΠ, και τοποθετήθηκαν ή πήραν παράταση συμβάσεων άλλοι 29 εργαζόμενοι.
Παράλληλα, αποφασιστικής σημασίας για την υγεία στην Περιφέρεια είναι η στήριξη του ΕΚΑΒ.
Η δραστηριοποίηση του ΕΚΑΒ περιλαμβάνει τη λειτουργία τομέων στα μεγαλύτερα νησιά και την κάλυψη όλων των Κυκλάδων με αεροδιακομιδές και πλωτές διακομιδές.
Στη Σύρο λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 2016 βάση αεροδιακομιδών, όλο τον χρόνο, 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα. Μειώνοντας έτσι σημαντικά την ταχύτητα της μεταφοράς, αλλά και το κόστος, ώστε η υπηρεσία αυτή να γίνεται ακόμα πιο αποτελεσματική.
Με την ολοκλήρωση του νέου διαγωνισμού, στο δυναμικό του ΕΚΑΒ θα προστεθούν 9 ασθενοφόρα μικρού όγκου, 1 Κινητή Μονάδα και 2 ασθενοφόρα για δυσπρόσιτες περιοχές. Ενώ προγραμματίζεται και διαγωνισμός για 3 πλωτά μέσα.
Για τη στήριξη και βελτίωση των υποδομών, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Ειδικού Σκοπού για το Νότιο Αιγαίο έχουν δεχτεί προτάσεις πάνω από 2 εκατομμύρια ευρώ, για αναβάθμιση του εξοπλισμού των νοσοκομείων της περιφέρειας. Ενώ η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση έχει δεχθεί προτάσεις για ένταξη στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, έργων συνολικής αξίας 14,3 εκατομμυρίων ευρώ. Μεταξύ των οποίων, βρίσκεται και το έργο που αφορά τη μελέτη, την κατασκευή και τον εξοπλισμό του Γενικού Νοσοκομείου Καρπάθου, προϋπολογισμού 6,1 εκατομμυρίων ευρώ.
Και βεβαίως να μην ξεχάσουμε το γεγονός ότι δώσαμε μια ιδιαίτερη μάχη, προκειμένου ένα υπερσύγχρονο νοσοκομείο, στην καρδιά του Αιγαίου, στη Σαντορίνη, να μην ρημάζει -επειδή κάποιο άλλο ιδιωτικό δίπλα λειτουργούσε- αλλά να ανοίξει. Να ανοίξει με εξοπλισμό, με προσωπικό, με γιατρούς, με νοσηλευτές.
Γιατί, φίλες και φίλοι, η απαξίωση της δημόσιας υγείας δεν ήταν ένα φυσικό φαινόμενο, ούτε ήρθε μέσα από τη μεγάλη αυτή περιπέτεια που έζησε η χώρα μας, της δημοσιονομικής συρρίκνωσης στα χρόνια του μνημονίου. Αλλά ήταν μια στοχευμένη επιλογή, που ξεκίνησε πολλά χρόνια πριν έρθουν τα μνημόνια στη χώρα. Από το «μεγάλο πάρτι» της διαφθοράς και της διαπλοκής μέχρι τη στοχευμένη υποβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας προς όφελος κάποιων ιδιωτικών συμφερόντων.
Αποτελεί, λοιπόν, για εμάς προτεραιότητα, και ιδιαίτερα για περιοχές όπως η δική σας, η στήριξη του ΕΣΥ. Αποτελεί, όμως, ταυτόχρονα και προτεραιότητα να τελειώσει επιτέλους –και έχει τελειώσει- αυτό το «πάρτι» με τα λεφτά των ελλήνων φορολογουμένων. Και αυτοί οι πόροι να διατεθούν προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, προκειμένου να μπορέσουμε όχι μόνο να οικοδομήσουμε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, αλλά αυτό το μοντέλο να μην βασίζεται σε πήλινα πόδια. Να είναι δίκαιο και να αφορά όλους τους Έλληνες και όλες τις Ελληνίδες.
Και για αυτό τον λόγο σας διαβεβαιώνω και από εδώ, από τη Ρόδο, ότι εάν χρειαστεί, θα συγκρουστούμε για ακόμη μια φορά με συμφέροντα μεγάλα και μικρά.
Οι δυνατότητες της χώρας δεν είναι απεριόριστες. Τα δημοσιονομικά δεδομένα είναι γνωστά. Παρ’ όλα αυτά, και με αυτά τα δημοσιονομικά δεδομένα, μπορούμε να κάνουμε το περισσότερο δυνατό. Και θα κάνουμε το περισσότερο δυνατό, για να στηρίξουμε αυτούς που έχουν ανάγκη. Να στηρίξουμε τους πιο αδύναμους, να στηρίξουμε τους πιο ευάλωτους.
Φίλες και φίλοι
Με αυτές τις σκέψεις θα ήθελα, για άλλη μια φορά, να σας πω ότι αυτά τα Συνέδρια αποτέλεσαν μία νέα αρχή γόνιμου διαλόγου και συζήτησης.
Όμως, εμείς, από εδώ και στο εξής, θα κριθούμε όχι για το αν σας εξήγγειλα πολλά ή λίγα σήμερα, αλλά για το αν αυτά που σήμερα σας εξήγγειλα -και αποτελούν αντικείμενο συλλογικής επεξεργασίας μαζί με τους φορείς- θα υλοποιηθούν και σε ποιον βαθμό θα υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα.
Και εδώ θα είμαστε για να κριθούμε.
Σας λέω, λοιπόν, ότι σκοπεύω, μέχρι τον Σεπτέμβρη του 2019 που είναι οι εθνικές εκλογές, θα ξανάρθω στη Ρόδο, στα Δωδεκάνησα. Θα ξανάρθω για να κάτσουμε μαζί με τον Δήμαρχο, με τον Περιφερειάρχη, να δούμε σε ποιον βαθμό υλοποιήθηκαν αυτές οι εξαγγελίες.
Και πιστεύω ότι η συμμετοχή όλων, και των φορέων και των πολιτών, σε αυτή την κοινή προσπάθεια, είναι ο δείκτης που θα κρίνει την αποτελεσματικότητά μας. Καμιά κυβέρνηση δεν μπορεί μόνη της, κανένας Δήμαρχος και κανένας Περιφερειάρχης, αν δεν υπάρχει η συναίνεση και η συμμετοχή. Η κοινή προσπάθεια της τοπικής κοινωνίας, των ενεργών δημιουργικών δυνάμεων της τοπικής κοινωνίας. Αυτές τις ενεργές και δημιουργικές δυνάμεις πρέπει να αφυπνίσουμε, να ενεργοποιήσουμε, να τους βάλουμε μπροστά. Η δημιουργική Ελλάδα να μπει μπροστά. Γιατί μπορούμε να αισιοδοξούμε σε ένα καλύτερο μέλλον, αν οι ενεργές δυνάμεις της κοινωνίας μας μπουν μπροστά για να κάνουν πράξη ένα όραμα αναπτυξιακού σχεδιασμού, που θα μας οδηγήσει στην Ελλάδα της νέας εποχής.
Σας ευχαριστώ θερμά για την υπομονή σας, την αντοχή σας και την αγάπη σας.
Σας εύχομαι τα καλύτερα για τη φετινή χρονιά.
Καλή δύναμη. Καλή συνέχεια.
Να είστε καλά.