Του Δημήτρη Κατσαγάνη
“Kρυφές” μειώσεις στο εισόδημα των εργαζομένων και των αυταπασχολούμενων έως το 2022 πέραν των φανερών μειώσεων στις αποδοχές των συνταξιούχων περιλαμβάνει το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που ψήφισε η κυβέρνηση την περασμένη Πέμπτη.
Και αυτό γιατί ενώ προβλέπεται η αύξηση της απασχόλησης, τα έσοδα από τις ασφαλιστικές εισφορές αναμένεται να μειωθούν.
Σημειώνεται πως οι εισφορές υπολογίζονται ως ποσοστό των αποδοχών τόσο για τους μισθωτούς, όσο και για τους μη μισθωτούς.
Συνεπώς, όταν τα έσοδα εμφανίζονται μειωμένα, τότε και οι αποδοχές θα είναι μειωμένες.
Έτσι, την επόμενη πενταετία και προπαντός από το 2019, δεν θα μειωθούν μόνο οι αποδοχές των συνταξιούχων (μέσω του περιορισμού της “προσωπικής διαφοράς”), αλλά και οι αποδοχές των εργαζομένων και ελευθέρων επαγγελματιών. Και αυτό ενώ το ΑΕΠ προβλέπεται να “τρέχει” με θετικό ρυθμό.
Έτσι, αν και θα αυξάνεται το ΑΕΠ, θα μειώνονται οι αποδοχές των εργαζομένων, αλλά και των συνταξιούχων.
Μe άλλα λόγια, οι προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου το οποίο συνδιαμόρφωσε η ίδια η κυβέρνηση, καταρρίπτουν το βασικό πολιτικό αφήγημά περί “δίκαιης ανάπτυξης”, ειδικά μετά την επικείμενη έξοδο από τα Μνημόνια τον ερχόμενο Αύγουστο.
Η τάση αυτή (σ.σ. αύξηση απασχόλησης με μείωση αποδοχών) έχει εκδηλωθεί ήδη, καθώς την τελευταία 3ετία, έχουν πέσει κατά 8% οι αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα –σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ- την ίδια περίοδο που η απασχόληση αυξανόταν κατά 1,1% κατά μέσο όρο -σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ- κάθε χρόνο…
Η μείωση στα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές προβλέπεται ενώ οι εργοδοτικές εισφορές του Δημοσίου θα βρίσκονται σε τροχιά αύξησης έως το 2021 (προκειμένου να φτάσουν το 13,3%, όπως ισχύει και στον ιδιωτικό τομέα). Παράλληλα, από την 1η Ιανουαρίου 2019, θα καταργηθεί η έκπτωση 15% στη βάση υπολογισμού των εισφορών των μη μισθωτών (επαγγελματίες και αγρότες).
Πιο αναλυτικά, βάσει του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, την περίοδο 2017 -2022:
* Η απασχόληση προβλέπεται να αυξάνεται με 1,45% κατά μέσο όρο
· Η ανεργία , κατ΄επέκταση, θα πέσει ως ποσοστό του εργατικού δυναμικού θα πέσει από το 19,8% στο 13,1%. Δηλαδή θα μειωθεί κατά 6,7 μονάδες
· Το ΑΕΠ , θα αυξάνεται κατά 2 % κατά μέσο όρο κάθε χρόνο
· Αντίθετα, τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές θα πέσουν κατά 1%. Συγκεκριμένα, θα πέσουν τα 26,072 δισ. ευρώ στα 25,804 δισ. ευρώ
Αναδημοσίευση από : http://www.capital.gr