Την Παρασκευή 28 Ιούλη παρακολουθήσαμε στο μικρό ανοικτό θεατράκι του Οινοποιείου του Νίκου Αφιανέ το αριστουργηματικό ποίημα του ποιητή Γιάννη Ρίτσου “Η Σονάτα του Σεληνόφωτος” σε θεατρική διασκευή με σκηνοθεσία και ερμηνεία από τον νεαρό ηθοποιό Μάριο Ιορδάνου και ερμηνεία, χορός, τραγούδι από τη Σοφία Καζαντζιάν.
Ο πρόλογος έγινε από την οικοδεσπότη της παράστασης κα Ράνια Μύτικα, το γραφείο της οποίας κάλεσε τους ηθοποιούς στην Ικαρία.
Αυτό που είδαμε ήταν μια μαγεία, η ερμηνεία των δύο ηθοποιών τέλεια, οι χορογραφίες της Σοφίας Καζαντζιάν συγκλονιστικές, το τραγούδι της επίσης. Η σκηνοθετική μεταφορά του ποιήματος του Γιάννη Ρίτσου εξαιρετική, ο λόγος των δυο ηθοποιών καθαρός, μεστός, γεμάτος μηνύματα που πάντα συνήθιζε να μας μεταφέρει με τα λόγια του ο ποιητής.
Άφησα τελευταίο το κοινό που είναι από τις λίγες φορές (τουλάχιστον που έχω παρακολουθήσει εγώ) που το θεατράκι του Οινοποιείου Αφιανέ ήταν ασφυκτικά γεμάτο μέχρι και τα γύρω διαζώματα με τις βυτίνες ήταν επίσης γεμάτα κόσμο, που παρακολουθούσε με απόλυτη ησυχία αυτή την πανέμορφη παράσταση κάτω από ένα ξάστερο ουρανό με ένα όμορφο φεγγάρι, όπως το ορίζει και ο τίτλος.
Είναι πολύ σημαντικό να έρχονται τέτοιες ποιοτικές παραστάσεις στον τόπο μας, με τόσο συγκλονιστικές ερμηνείες από δυο νέους ηθοποιούς αλλά με πολύ λαμπρό μέλλον όπως όλα δείχνουν και δίκαι εισέπραξαν το παρατεταμένο χειροκρότημα των θεατών.
Η Σοφία Καζαντζιάν παρά το νεαρό της ηλικίας της έδωσε μια εξαιρετική ερμηνεία, γεμάτη συναίσθημα που δεν άφηνε κανένα ασυγκίνητο. Ο Μάριος Ιορδάνου παρά την περιορισμένη παρουσία του στη σκηνή, η ερμηνεία του και οι σκηνοθετικές του ικανότητες δεν πέρασαν απαρατήρητες.
Η παράσταση έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στην καρδιά της Ιρλανδίας, στο Πανεπιστήμιο του Δουβλίνου, ένα από τα ιστορικότερα Πανεπιστήμια του κόσμου με απόφοιτους όπως ο Όσκαρ Ουάιλντ και ο Σάμιουελ Μπέκετ στις 25 Μαρτίου υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας και της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού.
Είναι η πρώτη φορά που η Σονάτα ανεβαίνει με μία νέα σε ηλικία ηθοποιό, τη Σοφία Καζαντζιάν η οποία υπογράφει και τη θεατρική διασκευή, στον πρωταγωνιστικό ρόλο συμβολίζοντας έτσι την ψυχή του ανθρώπου που θέλει πάντα να ονειρεύεται, να ερωτεύεται και να ξεπερνάει το χρόνο και τη φθορά, να σπάει τις αλυσίδες και τα όρια. Ο Γιάννης Ρίτσος πίστευε σε μία ποίηση που ενώνει τους ανθρώπους και στόχος της παράστασης είναι να “ακουστεί” η φωνή του ποιητή. Η προσθήκη στον τίτλο της λέξης “Venceremos” συμβολίζει λοιπόν, τον αγώνα του ανθρώπου να ξεπεράσει τον ίδιο του τον εαυτό και να βγει νικητής. Πρόκειται για λέξη με την οποία έκλεινε τις ομιλίες του ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, περνώντας το μήνυμα ότι ο άνθρωπος μπορεί να βγει νικητής και να ξεπεράσει κάθε εμπόδιο.
Η Σοφία Καζαντζιάν ερμηνεύει, χορεύει, τραγουδάει και ενσαρκώνει την ηρωίδα του ποιήματος υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Μ. Ιορδάνου, ο οποίος συμμετέχει και ο ίδιος στην παράσταση.
Ο Μάριος Ιορδάνου και η Σοφία Καζαντζιάν έχουν στο ενεργητικό τους μία ευρωπαϊκή θεατρική πορεία (Βερολίνο, Ζυρίχη, Μόναχο, Παρίσι, Μόσχα, Λονδίνο, Δουβλίνο) με τις παραστάσεις τους “Δε φοβάμαι. Δεν ελπίζω. Είμαι…” για τον Νίκο Καζαντζάκη και “Ο Κρητικός (Ύμνος εις τον Έρωτα)” για τον Διονύσιο Σολωμό, πορεία η οποία βραβεύτηκε τον Οκτώβριο από την Unesco για την ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό. Επόμενοι σταθμοί της παράστασης στο εξωτερικό θα είναι το Παρίσι, η Κριμαία, η Μόσχα και το Λονδίνο.
Σκηνοθεσία: Μάριος Ιορδάνου
Θεατρική Διασκευή/Χορογραφίες: Σοφία Καζαντζιάν
Ερμηνεύουν: Σοφία Καζαντζιάν, Μάριος Ιορδάνου
Για την Ικαριακή Ραδιοφωνία
Σωτήρης Πολίτης