Home ΟικονομίαΕργασία Η Νταϊάν Κόχυλα μαγειρεύει στην αμερικανική τηλεόραση και μιλά στο Reader.gr

Η Νταϊάν Κόχυλα μαγειρεύει στην αμερικανική τηλεόραση και μιλά στο Reader.gr

by ikariaki.gr
41 views

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ

Με καταγωγή από την Ικαρία, μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη με την αγάπη της για την Ελλάδα, τον πολιτισμό και τη γαστρονομία της να ριζώνει βαθιά μέσα της. Η Νταϊάν Κόχυλα, διεθνώς γνωστή ως ειδήμων σε θέματα ελληνικής και μεσογειακής μαγειρικής και διατροφής, συγγραφέας πολλών βιβλίων, δημοσιογράφος αλλά και σύμβουλος σε θέματα ελληνικής γαστρονομίας σε κορυφαία πανεπιστήμια, μεταξύ των οποίων τα Harvard και Yale, ετοιμάζεται να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα: να δείξει στην χώρα που γεννήθηκε την χώρα καταγωγής της, μέσα από τις γεύσεις, τα προϊόντα, τους ανθρώπους της αλλά και από την εκπομπή «My Greek Table with Diane Kochilas».

Πώς προέκυψε η πρόταση από τη δημόσια τηλεόραση στις ΗΠΑ (American Public Television) για την εκπομπή «My Greek Table with Diane Kochilas»;
Ουσιαστικά η πρόταση έγινε από εμάς. Ο συμπαραγωγός μου, ο Matt Cohen, ειδικεύεται στις ταξιδιωτικές-μαγειρικές εκπομπές και έχει  δουλέψει με τα μεγαλύτερα ονόματα της Αμερικής, όπως Lidia Bastianich, Steven Raichlin, Todd English και άλλους. Από την αρχή πιστέψαμε ότι μια εκπομπή που θα προβάλει τα ελληνικά προϊόντα και τις περιοχές της Ελλάδας που παρουσιάζουν ξεχωριστό γαστρονομικό ενδιαφέρον, θα έχει μεγάλο κοινό.

Τι θα δει το κοινό στα 13 επεισόδια της σεζόν; 
Όλα τα επεισόδια του πρώτου κύκλου είναι γυρισμένα στην Ελλάδα, ενώ έχουμε προσθέσει και μια σκηνή στην Νέα Υόρκη, όπου ξεκινάω το επεισόδιο της πίτας και του φύλλου, με κάτι που γνωρίζουν όλοι οι Αμερικανοί, την «spa-na-ko-PEE-ta». Στη συνέχεια βρισκόμαστε στην Ελλάδα για να δούμε την «πηγή» και την αυθεντική εκδοχή της.  Κάναμε γυρίσματα στην Κρήτη, στην Πελοπόννησο, στη Νάουσα (Ημαθίας), στο Βόλο, στο Πήλιο, στα Ζαγοροχώρια, στην Ικαρία, στη Σαντορίνη, στη Λέσβο και στην Αθήνα. Κάποια είναι θεματικά, π.χ. για την ελιά Καλαμών και το λάδι, από το μάζεμα μέχρι το τραπέζι, κάποια άλλα είναι πιο «φιλοσοφικά», όπως για την έννοια του φιλότιμου και πώς εκφράζεται στην Λέσβο μέσα από τις γαστρονομικές παραδόσεις και της πρόσφατης αλλά και παλαιότερης ιστορίας ως τόπος προσφυγιάς. Στην Ικαρία, κάναμε την κουζίνα της μακροζωίας. Στην Σαντορίνη και στη Νάουσα επικεντρωθήκαμε στο κρασί.

Ποιος τόπος σας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση; 
Αυτό είναι σαν να με ρωτάτε ποιο από τα παιδιά μου αγαπάω περισσότερο! Ειλικρινά, δεν μπορώ να ξεχωρίσω.

Ποια είναι η δική σας γνώμη για τα προϊόντα μας; 
Έχουμε μια πλούσια μαγειρική παράδοση, η οποία είναι πολύ δυνατά ριζωμένη στην ιστορία του τόπου. Η Ελλάδα παράγει μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων. Η κρίση ξύπνησε την ανάγκη των εξαγωγών. Γιατί να μην σταθεί το ελληνικό γλυκό του κουταλιού δίπλα στα πανάκριβα μαρόν γλασέ της Γαλλίας ή τα κατσικίσια και άλλα τυριά μας δίπλα στα chevres, manchego; Οι Αμερικάνοι μέσα από την εκπομπή θα γνωρίσουν πολλά από τα προϊόντα μας και πιστεύω ότι θα ακολουθήσει και η ζήτηση.

Θεωρείτε ότι στο εξωτερικό είναι παρεξηγημένη η ελληνική κουζίνα; 
Δεν θα το έλεγα αυτό. Νομίζω μάλιστα το αντίθετο, ότι η ελληνική κουζίνα έχει πολλούς οπαδούς. Είναι, όμως, σημαντικό να μάθουν και στην Αμερική αλλά και στις υπόλοιπες χώρες, ότι η κουζίνα μας δεν έχει παραμείνει μόνο στην «ρουστίκ» μορφή της αλλά ότι έχει εξελιχθεί σημαντικά, γεγονός που είναι εμφανές στα εστιατόρια και στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό όπου προσφέρεται ελληνική κουζίνα.  Η ελληνική κουζίνα πρέπει να συνεχίσει να αναδεικνύει την ποικιλία και ποιότητα των πρώτων υλών της και ανεξάρτητα από το τι θα επιλέξει ο τηλεθεατής, ο πελάτης ενός ελληνικού εστιατορίου αλλά και ο μετέπειτα επισκέπτης στη χώρα μας, θα πρέπει να πάρει ένα σωστό, αυθεντικό και ποιοτικό φαγητό: Είτε πρόκειται για ένα κλασσικό πιάτο, όπως ο μουσακάς, είτε ένα εμπνευσμένο πιάτο με βούτυρο από φιστίκι Αιγίνης  ως βάση για παντζάρια που δημιούργησε ο συνεργάτης μου στo εστιατόριο «Committee» στην Βοστόνη.

Οι Ξένοι τι αγαπούν περισσότερο από τα αγαθά της ελληνικής γης; 
Τη φέτα, τις ελιές, το ελαιόλαδο, όλα αυτά είναι γνωστά εδώ και χρόνια στο εξωτερικό. Νομίζω ότι το πνεύμα της φιλοξενίας που έχει ο Έλληνας στο DNA του είναι αυτό που κερδίζει τον Αμερικανό πιο πολύ απ΄ όλα. Δυστυχώς, αυτό δεν μπαίνει σε βαζάκι!

Το ελληνικό κοινό θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί μέσω web την εκπομπή;
Εξετάζουμε το ενδεχόμενο αυτό το διάστημα. Θα μου άρεσε, επίσης, να δω την εκπομπή μου σε ένα από τα ελληνικά κανάλια. Γιατί να δείχνουν Jamie και όχι Diane; (γέλια)

Μετά την εκπομπή «Τι θα φάμε σήμερα μαμά», φύγατε από τα φώτα της τηλεόρασης. Για ποιο λόγο απέχετε;  
Θεωρώ ότι η εκπομπή έκανε τον κύκλο της μετά από δύο σεζόν. Ήθελα το επόμενο βήμα μου να με πήγαινε ακόμα πιο κοντά στο όνειρό μου: Να δείξω στην χώρα που γεννήθηκα την χώρα καταγωγής μου, μέσα από τις γεύσεις της, τα προϊόντα, τους ανθρώπους της. Προτίμησα σε αυτή την φάση της δουλειάς μου να αφιερώσω όσο χρόνο χρειαζόταν για να κάνω αυτό το όνειρο πραγματικότητα.

Τι άλλο να περιμένουμε από εσάς; 
Έχουμε επικεντρωθεί με τους συνεργάτες μου στην εκπομπή και στον επόμενο κύκλο επεισοδίων που πρόκειται να ακολουθήσει. Θέλουμε να δείξουμε ακόμα περισσότερες περιοχές της Ελλάδας, ωραία προϊόντα και ανθρώπους. Αυτό σημαίνει άπειρος χρόνος έρευνας και προετοιμασίας και στη συνέχεια αρκετός χρόνος εκτέλεσης. Γι’ αυτό προς έχω αφοσιωθεί στην εκπομπή.

 

 

 

Αναδημοσίευση από : https://www.reader.gr

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue