Συνοπτική Περιγραφή και Προσωρινός Απολογισμός
Τριμερούς Σύμβασης για την Αντιμετώπιση Ακρίδων στον Άγιο Ευστράτιο
Η Ν. «Άγιος Ευστράτιος», νότια της Λήμνου, και η παράκτια θαλάσσια ζώνη της, αποτελεί προστατευόμενη περιοχή,ενταγμένη στο δίκτυο NATURA 2000,και χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη ενός εκτεταμένου συμπλέγματος οικοσυστημάτων με υψηλό οικολογικό ενδιαφέρον.
Τα τελευταία έτη, ειδικά από το 2015 και μετά, το νησί πλήττεται κατ’ εξακολούθηση από πληθυσμιακή έξαρση ακρίδων. Τα έντομα αυτά καταστρέφουν αδιακρίτως όλα τα φυτικά είδη της προστατευόμενης περιοχής, συμπεριλαμβανομένων των οικοτόπων προτεραιότητας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση των λειτουργιών των οικοσυστημάτων που σχετίζονται με παραγωγικές δραστηριότητες του πρωτογενή τομέα, και ειδικά την κτηνοτροφία, καθώς και της βιοποικιλότητας στην περιοχή NATURA.
Η πληθυσμιακή έξαρση είναι τόσο μεγάλη που υπήρξε εισβολή των ακρίδων στον οικισμό του νησιού την άνοιξη του 2016, προκαλώντας πανικό και εντομοφοβία σε μεγάλη μερίδα των κατοίκων (Εικ. 1-3). Τον χειμώνα του ιδίου έτους, λόγω της καταστροφής της χορτονομής από τις ακρίδες (Εικ. 4-6), υπήρξαν μαζικοί θάνατοι παραγωγικών ζώων από απίσχναση. Την άνοιξη του 2017, λόγω της πληθυσμιακής έξαρσης των ακρίδων, το νησί κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, γεγονός που προσέδωσε σημαντική δημοσιότητα στο πρόβλημα.
Ύστερα από σχετική πρόσκληση, μέσω του μέλος ΕΔΙΠ του ΓΠΑ με καταγωγή από τον Άγιο Ευστράτιο και γνώστη του προβλήματος, Δρ. Μαρίας Γερογιαννάκη, εκπρόσωπος του Εργαστηρίου Γεωργικής Ζωολογίας και Εντομολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών προέβη σε επιτόπια αυτοψία για ποιοτική και ποσοτική εκτίμηση του πληθυσμού των ακρίδων. Η αυτοψία έδειξε ότι ο πληθυσμός αποτελείτο σε συντριπτική πλειοψηφία (99,9%) από ένα είδος ακρίδας (Dociostaurusmaroccanus)σε εντυπωσιακά υψηλό πληθυσμό, ο οποίος σε πλείστες περιπτώσεις υπερέβαινε τα 10.000 άτομα / m2(!)(Εικ. 7, 8). Χαρακτηριστική ήταν ακόμη η μηδαμινή παρουσία φυσικών εχθρών των ακρίδων (ωφέλιμα αρθρόποδα, όπως ορθόπτερα της οικογένειας Tettigoniidae – πράσινες ακρίδες, κολεόπτερα εδάφους, κ.α.).
Ύστερα από άμεσες ενέργειες της Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου,κας Χριστιάνας Καλογήρου,και της Δημάρχου Αγίου Ευστρατίου,κας Μαρίας Κακαλή, συνήφθη Τριμερής Σύμβαση Συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, του Δήμου Αγίου Ευστρατίου και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η χρηματοδότηση για την σύμβαση έφτασε το ποσό των 496 χιλ. ευρώ και προήλθε κατά 97% από την Περιφέρεια Β. Αιγαίου και κατά 3% από τον Δήμο Αγίου Ευστρατίου. Στο πλαίσιο της σύμβασης, το Εργαστήριο Γεωργικής Ζωολογίας και Εντομολογίας του ΓΠΑ ανέλαβε την εκπόνηση και υλοποίηση δράσης για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των ακρίδων στην Προστατευόμενη Περιοχή του Αγίου Ευστρατίου, με καινοτόμες μεθόδους και φιλικά προς το περιβάλλον υλικά. Η σύμβαση έχει ορίζοντα υλοποίησης 42 μηνών, αρχής γενομένης από την υπογραφή της σύμβασης (Μάιος 2017). Επιστημονικός Υπεύθυνος της Σύμβασης είναι ο τ. Πρύτανις του ΓΠΑ, Καθηγητής Γεώργιος Παπαδούλης, και Αναπληρωτής – Εκτελεστικός Επιστημονικός Υπεύθυνος το μέλος ΕΔΙΠ, Δρ. Αντώνιος Τσαγκαράκης.
Αντικειμενικός σκοπός της σύμβασης είναι η μείωση του πληθυσμού των ακρίδων σε επίπεδα κάτω από την επιζήμια πληθυσμιακή πυκνότητα με μεθόδους φιλικές προς το περιβάλλον, την διατήρηση/αύξηση του πληθυσμού των φυσικών εχθρών και την τελική αποκατάσταση ισορροπίας μεταξύ αυτών και των ακρίδων.
Στο πλαίσιο αυτό, το ΓΠΑ αιτήθηκε και έλαβε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έγκριση χρήσης βιολογικού εντομοκτόνου για πειραματικούς σκοπούς, απολύτως συμβατού με το περιβάλλον NATURA και με ελάχιστο οικολογικό αντίκτυπο σε οργανισμούς μη-στόχους.