Την Πέμπτη 30 και την Παρασκευή 31 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στην Σπάρτη η Διεπιστημονική Διημερίδα με θέμα “Περιφερειακή Πολιτική, Τουρισμός και Μ.Μ.Ε.”. Την Διημερίδα συνδιοργάνωσαν το Τμήμα Επικοινωνίας Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου, η Ένωση Συντακτών Επαρχιακού Τύπου, η Εταιρία Επιστημόνων Επικοινωνίας και Δημοσιογραφίας ΤΑΔ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου (Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας) υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.
Εισηγητές ήταν εξαιρετικοί καθηγητές ελληνικών Πανεπιστημίων, δημοσιογράφοι και τοπικοί φορείς. Παρουσιάστηκαν οι διαφορετικές μορφές τουρισμού, η εξέλιξη του τουρισμού από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας ενώ τέθηκαν σοβαροί προβληματισμοί που αφορούν την τουριστική ανάπτυξη, τη συνεργασία των φορέων ώστε να υπάρξει η κατάλληλη προβολή των τουριστικών δυνατοτήτων του κάθε τόπου και ο ρόλος που παίζουν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης σε αυτή την προβολή.
Στην έναρξη των εργασιών της Διημερίδας μας υποδέχτηκαν με όμορφες μουσικές το Εθνικό Ωδείο Σπάρτης και Μουσικός Όμιλος Γυθείου, ενώ στην εναρκτήρια ομιλία του ο Αναπληρωτής Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Σπύρος Συρόπουλος αναφέρθηκε στην έννοια της τουριστικής ανάπτυξης και της οργανωμένης φιλοξενίας στην αρχαία Ελλάδα.
Ακολούθησαν οι εισηγήσεις της Αν. Καθηγήτριας και Προέδρου του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Μαριάννας Ψύλλα και του Επικ. Καθηγητή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κυριάκου Νικολάου-Πατραγά, ο οποίος πραγματικά καθήλωσε το κοινό με τον μεστό λόγο του.
Την επόμενη μέρα παρουσιάστηκαν εισηγήσεις με γενικότερο θέμα την Περιφέρεια και τον Τουρισμό, που αφορούσαν κυρίως τις δράσεις της Περιφέρειας και στον φορέων σχετικά με την τουριστική προβολή, ενώ παρουσιάστηκε μια πολύ ενδιαφέρουσα πτυχή του τουρισμού από την δημοσιογράφο κ. Βάλια Αμπατζή που είχε σχέση με τον Τουρισμό μέσα από τις Ένοπλες Δυνάμεις (πολεμικά μουσεία, αγώνες δρόμου, επιδείξεις πολεμικών αεροσκαφών κ.α.) με τη συμβολή της στρατιωτικής δημοσιογραφίας.
Στην ενότητα Περιφερειακά Μ.Μ.Ε. – Νέα Μέσα και Διαδίκτυο ο Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Επαρχιακού Τύπου κ. Γιώργος Κουκουλιάτας και η Έφορος Δημοσίων Σχέσεων της Ένωσης κ. Τάνια Δούλαλα παρουσίασαν έρευνα σχετικά με την προβολή θεμάτων που αφορούν τον Τουρισμό σε πρωτοσέλιδα τοπικών εφημερίδων ενώ η υπ. Δρ. του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Βασιλική Δάλλα με την δημοσιογράφο και υπ. Δρ. του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ κ. Ελένη Τσαλκατίδου παρουσίασαν αντίστοιχη έρευνα σε ιστοσελίδες του τοπικού τύπου, σε μία κοινή μελέτη υπό την επίβλεψη της Καθηγήτριας Κοινωνιολογίας και Επικοινωνίας του Α.Π.Θ. κ. Τέσσας Δουλκέρη.
Η δικηγόρος-δημοσιογράφος κ. Χρυσαυγή Ατσιδάκου μίλησε για την ποιότητα των προγραμμάτων στην ελληνική τηλεόραση ενώ ο διευθυντής μάρκετινγκ και εταιρικής ευθύνης του ΙΟΝΙΑΝ TV κ. Διονύσης Μηλέσης παρουσίασε το ρόλο του περιφερειακού Μέσου ως κανάλι εξωστρέφειας και ανάδειξης των τοπικών κοινωνιών.
Ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση μεταξύ των δημοσιογράφων και εκπροσώπων τουριστικών καταλυμάτων της Λακωνίας, με συντονιστές τον Πρόεδρο της ΕΣΕΤ κ. Γιώργο Κουκουλιάτα και τον δημοσιογράφο κ. Αιμίλιο Τσαρουχά. Το κύριο πρόβλημα που παρουσιάστηκε ήταν η έλλειψη αεροδρομίου στην Σπάρτη αλλά και η έλλειψη μέσων συγκοινωνίας που θα ενώνουν το αεροδρόμιο της Καλαμάτας με τη Σπάρτη, ενώ τονίστηκε η ανάγκη στενής συνεργασίας όσων εμπλέκονται με το προϊόν του τουρισμού, δηλαδή δημοσίων φορέων, ιδιοκτητών καταλυμάτων, επιχειρηματιών στον τουρισμό και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.
Στην τελευταία συνεδρία απολαύσαμε την ομιλία του Διευθυντή του Ινστιτούτου Φιλοσοφικών Ερευνών με έδρα την Πάτρα, κ. Απόστολου Πιερρή, ο οποίος τιμάει με την παρουσία του κάθε χρόνο και το νησί της Ικαρίας. Η εισήγησή του είχε ως θέμα την Πολιτιστική Πολιτική για μια ιδιαίτερη περίπτωση Σπάρτη-Λακεδαίμων και την κληρονομιά των Λακώνων από την αρχαία Σπάρτη που μπορεί να εκμεταλλευτεί ορθά για την τουριστική προβολή της Σπάρτης.
Από την Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας η Αντιπεριφερειάρχης κ. Αδαμαντία Τζανετέα και η Σύμβουλος της Περιφέρειας Πελοποννήσου κ. Μαντώ Μπεγλερή αναφέρθηκαν στην περιφερειακή πολιτική σχετικά με την τουριστική προβολή αλλά και τις προσπάθειες που γίνονται από πλευράς Περιφέρειας ώστε να επιλυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες του τουρισμού στην Περιφέρεια Λακωνίας.
Τέλος έγινε η παρουσίαση του συλλογικού τόμου «Τουριστική Επικοινωνία» που επιμελήθηκε η κ. Τέσσα Δουλκέρη [Εκδόσεις Παπαζήση].
Στο περιθώριο της Διημερίδας είχαμε την ευκαιρία να ξεναγηθούμε στην όμορφη Σπάρτη. Αν και ο χρόνος ήταν περιορισμένος ήταν αρκετός ώστε να πάρουμε πληροφορίες για την Λακωνία και να φύγουμε με την όρεξη να επισκεφτούμε στο άμεσο μέλλον και πάλι την Σπάρτη και την ευρύτερη περιοχή. Η Σπάρτη βρίσκεται ανάμεσα στις οροσειρές του Ταΰγετου, οι κορφές του οποίου είναι ακόμη χιονισμένες) και του Πάρνωνα.
Στην άκρη της σημερινής πόλης βρίσκεται η αρχαία πόλη. Στην ακρόπολη της αρχαίας πόλης θαυμάσαμε το αρχαίο θέατρο με φόντο την πόλη της Σπάρτης, ένα από τα μεγαλύτερα αρχαία θέατρα της Ελλάδας, με το πλάτος του να φθάνει τα 140μ.
Δεν μπορούσαμε να φύγουμε από την Σπάρτη χωρίς να επισκεφτούμε το επιβλητικό κάστρο του Μυστρά. Μετά την 4η σταυροφορία του 1204 ολοκληρώθηκε η κατάκτηση της Πελοποννήσου από τους Φράγκους. Το 1249 ο τρίτος ηγεμόνας της Αχαΐας Γουλιέλμος Β’ Βιλεαρδουίνος έχτισε το κάστρο του, στην ανατολική πλευρά του Ταϋγέτου, πάνω στο λόφο του Μυστρά. Βρίσκεται 5χλμ. Βορειοδυτικά από την σημερινή Σπάρτη.
Τέλος, δεν πρέπει να παραλείψω να αναφερθώ στην εξαιρετική φιλοξενία των Σπαρτιατών και να ευχαριστήσω όσους μας περιποιήθηκαν κατά την διαμονή μας στην Σπάρτη, με την ευχή να την επισκεφτώ και πάλι για να μπορέσω να θαυμάσω και τις υπόλοιπες ομορφιές της Λακωνίας.
Σοφία Σιδηροπούλου – Ικαριακή Ραδιοφωνία
(μέλος Ε.Σ.Ε.Τ.)