«Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) καλωσορίζει τις δεσμεύσεις που έγιναν σήμερα στη συνάντηση για τη μετανάστευση και το άσυλο στο Παρίσι.
Είναι ενθαρρυντική η ανακοίνωση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης που θα υποστηρίζει την υλοποίηση μακροπρόθεσμων λύσεων στο πολύπλοκο ζήτημα της μεικτής μετανάστευσης και θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση των βασικών αιτιών που την προκαλούν, σε στενή συνεργασία με τις χώρες προέλευσης και διαμετακόμισης και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
Σύμφωνα με την εμπειρία που έχει αποκομίσει η Υ.Α., η λήψη μέτρων που απλά έχουν ως στόχο να περιορίσουν τον αριθμό των αφίξεων δεν επιλύει το πρόβλημα της αναγκαστικής μετανάστευσης. Οποιαδήποτε ουσιαστική προσέγγιση θα πρέπει να περιλαμβάνει μια σειρά από ισχυρές και αποφασιστικές δράσεις για τη διασφάλιση διαρκούς ειρήνης στις χώρες όπου μαίνονται συρράξεις καθώς και κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης στις χώρες προέλευσης.
Με χαροποιεί η ανανέωση της δέσμευσης να στηριχθούν οι προσπάθειες για τη διάσωση των ανθρώπων που διατρέχουν κίνδυνο στη θάλασσα και την έρημο. Η διάσωση ανθρώπων θα πρέπει να παραμείνει προτεραιότητα στο πλαίσιο της ανταπόκρισης, μαζί με την αποφασιστική δράση εναντίον των διακινητών.
Πολλοί από τους ανθρώπους εν κινήσει διαφεύγουν από τον πόλεμο ή τις διώξεις. Καλωσορίζω το ότι αρκετά κράτη βεβαιώνουν σήμερα την ανάγκη να δοθεί στους ανθρώπους αυτούς διεθνής προστασία. Η διασφάλιση της πρόσβασης και η ενδυνάμωση του συστήματος ασύλου είναι θεμελιώδους σημασίας για όλες τις χώρες ασύλου και διαμετακόμισης. Η πολιτική σταθερότητα και η ασφάλεια στη Λιβύη έχουν τεράστια σημασία για τη διασφάλιση της κατάλληλης πρόσβασης σε χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν παγιδευτεί στη χώρα. Οι περισσότεροι υπομένουν τώρα σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους και απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης.
Είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτη η δέσμευση για την παροχή περισσότερων ευκαιριών για επανεγκατάσταση σε ανθρώπους που χρήζουν διεθνούς προστασίας από όλες τις περιοχές κατά μήκος της οδού της κεντρικής Μεσογείου και για την επιτάχυνση της διαδικασίας μετεγκατάστασης εντός της Ε.Ε. από την Ιταλία και την Ελλάδα. Χρειάζονται επίσης συμπληρωματικές οδοί, μεταξύ άλλων η διευκόλυνση της οικογενειακής επανένωσης. Όλα αυτά αποτελούν θετικά βήματα προόδου που πρέπει να υλοποιηθούν και να διευρυνθούν άμεσα.»