Μια από τις πιο θλιβερές επετείους της νεότερης Ελληνικής Ιστορίας είναι αυτή της κατάρρευσης του μικρασιατικού μετώπου που οδήγησε στη στρατιωτική ήττα και συντριβή, αλλά και στον ξεριζωμό εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων από τη μικρασιατική γη. Τα ιστορικά γεγονότα του Αυγούστου-Σεπτεμβρίου του 1922 έχουν καταγραφεί στο σύνολό τους με τον τίτλο «Μικρασιατική Καταστροφή».
Η ήττα του 1922 μπορεί να συγκριθεί με αυτήν του 1453 και να θεωρηθεί ακόμα μεγαλύτερη, γιατί μ’ αυτήν ξεριζώθηκε η από χιλιάδων ετών ελληνική παρουσία στην ιωνική γη.
Η Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος καθιερώθηκε με ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων το 1998 και τιμάται κάθε χρόνο στις 14 Σεπτεμβρίου. Φέτος οι εκδηλώσεις μνήμης πραγματοποιούνται στις 17/9/17.
Ενενήντα πέντε χρόνια έχουν περάσει από την εξόντωση των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, ενενήντα πέντε χρόνια από τότε που ο ελληνισμός ξεριζώθηκε από τα μικρασιατικά παράλια εξαιτίας της βαρβαρότητας του νεοτουρκικού εθνικισμού, των γεωπολιτικών συμφερόντων και σκοπιμοτήτων των «μεγάλων δυνάμεων» και των εγγενών αδυναμιών της Ελλάδας που προήλθαν από τον εθνικό διχασμό.
Ημέρα μνήμης και πόνου η σημερινή αλλά και απόδοσης τιμής στον Μικρασιατικό Ελληνισμό, η ιστορία του οποίου είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Ελληνικής Ιστορίας που δεν παραγράφεται και δεν λησμονιέται και είναι χρέος μας, τόσο εθνικό όσο και ιστορικό, να το διαφυλάξουμε.
Η 14Η Σεπτεμβρίου κάθε έτους αποτελεί ακόμα ένα δίδαγμα γνώσης και μνήμης, μιας μνήμης που δεν μπορεί να αποτελεί τη διαιώνιση των παθών του παρελθόντος αλλά πως τα έθνη και οι λαοί που δεν γνωρίζουν και δεν μαθαίνουν από την ιστορία τους είναι καταδικασμένοι να ξαναζήσουν τις πιο τραγικές σελίδες της ιστορικής τους πορείας. Ένα από τα σημαντικότερα διδάγματα που λαμβάνουμε από εκείνα τα ταραγμένα χρόνια είναι ότι η δύναμη της εθνικής ενότητας αποτελεί προϋπόθεση και κινητήρια δύναμη επιβίωσης και δημιουργικής πορείας του ελληνισμού στον ευμετάβλητο και δύσκολο γεωπολιτικό περιβάλλον της περιοχής που ζούμε.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΤΡΑΚΑΖΟΣ
ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΣΑΜΟΥ