Home ΚοινωνίαΕλλάδα Α.Ε. Μοσχάτου: Αθλητική & κοινωνική προσφορά από το 1926

Α.Ε. Μοσχάτου: Αθλητική & κοινωνική προσφορά από το 1926

by ikariaki.gr
18 views

Δράση δεκαετιών καταγράφει στην ιστορία της η Αθλητική Ένωση Μοσχάτου, από το 1926 που ιδρύθηκε μέχρι και σήμερα, που παραμένει ένας ιδιαίτερα δραστήριος σύλλογος, με σημαντική αθλητική και κοινωνική προσφορά.

Επισκεφτήκαμε τα γραφεία της ομάδας και συνομιλήσαμε με τους Στέφανο Μπιζάνη (παλιό μέλος της διοίκησης και ιστοριοδίφη της ομάδας), Βασίλη Γκούμα (αναπληρωτής πρόεδρος) και Διονύση Φαναρίτη (έφορος ποδοσφαιρικού τμήματος), που μας ενημέρωσαν για την ιστορία, αλλά και για την τρέχουσα δραστηριότητα της Α.Ε.Μ.

Τα πρώτα χρόνια

Το Μοσχάτο ιδρύθηκε το 1926, σε συνθήκες που η κοινωνική ζωή στην περιοχή χαρακτηρίζονταν από ανέχεια, αύξηση του πληθυσμού από την εγκατάσταση προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής (εγκαταστάθηκαν κοντά στον Κηφισό), ενώ η αγορά εργασίας και η οικονομία, βρισκόταν σε περίοδο μετασχηματισμού, με τη δημιουργία βιομηχανιών και εμπορικών επιχειρήσεων, συγκεντρώνοντας στην περιοχή δραστηριότητες και επαγγέλματα που σε μεγάλο βαθμό συνδέονταν με το λιμάνι του Πειραιά.

Στην περιοχή υπήρξαν και ανεξάρτητες ομάδες όπως ο Άρης, ο Ανίκητος, ο Ολυμπιακός Μοσχάτου, εκ των οποίων οι καλύτεροι παίκτες τροφοδότησαν το Μοσχάτο, τον Εθνικό και τον Ολυμπιακό.

Η άρνηση του Μοσχάτου να πάρει μέρος σε παρέλαση επί δικτατορίας Μεταξά, οδήγησε σε έρευνες μήπως η δράση του σωματείου «υπέκρυπτε» άλλες επιλογές, αλλά τελικά δεν υπήρξαν συνέπειες σε βάρος της ομάδας.

Όλα αυτά τα πρώτα χρόνια η ομάδα αγωνίζεται σε πρωταθλήματα που προκύπτουν από τις απόπειρες (και διαμάχες που οδηγούν σε αποσχίσεις οργανωτικές και ξέχωρες διοργανώσεις) να πάρουν μορφή οι ποδοσφαιρικές διοργανώσεις στη χώρα μας.

Το πλήρες όνομα της ομάδας ήταν «Αθλητικός Σύνδεσμος Φιλάθλων Το Μοσχάτο». Ενσωματώθηκε στο σύλλογο και ο στίβος του «Αθλητικού Γυμναστικού Συλλόγου Μοσχάτου» το 1939, για να υπάρξει «επανεκκίνηση» της ομάδας τον Αύγουστο του 1943, με την ένωσή της με την ομάδα «ΕΛΛΑΣ Μοσχάτου» και νέο όνομα «Αθλητική Ένωση Ελλάς Μοσχάτου».

αιτήσεις εγγραφής στην Αθλητική Ένωση Μοσχάτου «ΕΛΛΑΣ»

Το σκληρό μετεμφυλιακό κλίμα οδηγεί σε πιέσεις ώστε η ομάδα να αλλάξει όνομα γιατί ηχητικά το ΕΛΛΑΣ (Ελλάδα) θυμίζει τον ΕΛΑΣ (Ελληνικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός). Έτσι το νέο όνομα είναι Αθλητική Ένωση Μοσχάτου, η οποία στο γήπεδο του Αιγάλεω δίνει και φιλικό αγώνα με τη Μικτή Μακρονήσου, με αποτέλεσμα 3-3.

Το κλίμα της εποχής οδηγεί στην απαγόρευση ενασχόλησης με το σύλλογο για τους Ζολώτα και Στεφάνου.

Την περίοδο 1948-1949 μπαίνουν στην ομάδα και βιομήχανοι και αυξάνονται οι δυνατότητές της, με αποτέλεσμα να αρχίσει ανοδική αγωνιστική πορεία.

 

Η επανεκκίνηση του 1943

Το 1950 ο σύλλογος ιδρύει και καλλιτεχνικό τμήμα. Τα επόμενα χρόνια άλλη μία πολιτική παρέμβαση στο όνομα γίνεται «από τα πάνω» λόγω του Κυπριακού!!

Για να μην θυμίζει η λέξη «Ένωση» το αίτημα για ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, αρκετά σωματεία πιέζονται να το αλλάξουν. Έτσι το νέο όνομα γίνεται «Αθλητικός Όμιλος Μοσχάτου».

Οι αλλαγές που κάνει η δικτατορία 1967-1974 στη διάρθρωση των κατηγοριών στο ποδόσφαιρο, έχουν σαν συνέπεια, αν και στη λήξη της αγωνιστικής περιόδου του 1967, το Μοσχάτο να είναι πρωταθλήτρια ομάδα στην Α’ Πειραιώς να μην ανέβει στη Β’ Εθνική.

Όμως το Μοσχάτο έχει γράψει στην ιστορία του και άλλη μία σημαντική σελίδα. Όπως έγραφε η εφημερίδα «Το Μοσχάτο μας» για τα χρόνια που εκεί στις αρχές της δεκαετίας του 1970 η ομάδα έκανε εξαιρετικές χρονιές και ανέβηκε στη Β’ Εθνική, είναι μία «ομάς επιστημόνων» και ανέγραφε τα ονόματα και τις επαγγελματικές ιδιότητες των αθλητών, ή τις φοιτητικές, γεγονός που έσπαγε την επικρατούσα αντίληψη της εποχής, που ήθελε τους ποδοσφαιριστές σχεδόν αμόρφωτους. Η ίδια εφημερίδα ζητώντας σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις και αποδυτήρια, έγραφε ότι δεν μπορούν να αλλάζουν οι ποδοσφαιριστές «κάτω από τα μπαλκόνια που είναι απλωμένα τα σεντόνια της κυρά Μαριγώς και της κυράς Ευτέρπης»!!

Ιούνιος 1974, γήπεδο Νέας Ιωνίας, το Μοσχάτο κερδίζει με 5-4- στα πέναλτι τον ΠΑΟ Αγίου Δημητρίου και ανεβαίνει κατηγορία. Αρχείο φωτο Α.Ε.Μοσχάτου, από το φωτογραφείο «Ψυχογιός».

Η σημερινή περίοδος

Η ομάδα έχει ανδρικό τμήμα αλλά και τμήματα υποδομών, με 250 ενεργούς αθλητές. Στο δημοτικό γήπεδο Μοσχάτου (συνθετικός χορτοτάπητας) έχουν έδρα και χώρο προπονήσεων όλα τα τμήματα και η στήριξη του Δήμου Μοσχάτου – Ταύρου είναι πλήρης, καθώς όλες οι παροχές στο σωματείο είναι δωρεάν. Επίσης υπάρχει ικανοποιητική κάλυψη στο θέμα των διαθέσιμων ωρών για προπονήσεις. Όμως η μαζικοποίηση των υποδομών (ίσως οι μεγαλύτερες στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, μετά τον Ολυμπιακό) σε μία πόλη 30.000 κατοίκων, δημιουργεί την ανάγκη να υπάρξει προετοιμασία και για ένα σχέδιο δημιουργίας επιπλέον αθλητικών χώρων, ώστε μελλοντικά να μην υπάρξει πίεση.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις υποδομές όλοι οι προπονητές είναι διπλωματούχοι, ενώ υπάρχει υποστήριξη από διατροφολόγο, ψυχολόγο, καρδιολόγο και ορθοπεδικό.

Παράλληλα, η ομάδα συνεργάζεται σε μόνιμη βάση με το «Χαμόγελο του Παιδιού», από το οποίο συμμετέχουν παιδιά στα τμήματα υποδομών.

Η ομάδα είναι ιδιαίτερα λαοφιλής και ένα χαρακτηριστικό περιστατικό, είναι ότι σε φιλικό αγώνα στα μέσα Αυγούστου 2018, συγκέντρωσε 500 θεατές.

Οικονομικά ο Δήμος στηρίζει την ομάδα, που προσπαθεί όπως όλα τα ερασιτεχνικά σωματεία, με λαχνούς, εκδηλώσεις και συνδρομές να αντιμετωπίσει τα λειτουργικά της έξοδα. Ο αγωνιστικός της στόχος είναι η άνοδος στη Γ’ Εθνική και η κατάκτηση του κυπέλλου Πειραιά.

Έρευνα- συνεντεύξεις: Νάσος Μπράτσος

 

 

Αναδημοσίευση από : http://www.ert.gr

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue