Φως στην αντιστασιακή πλευρά του αθλητισμού στα χρόνια της κατοχής, έριξε η εναρκτήρια εκδήλωση, με την οποία «άνοιξαν» οι πολυήμερες εκδηλώσεις για τα 75 χρόνια από το Μπλόκο της Καλογρέζας, με διοργανωτή το Δήμο Νέας Ιωνίας.
Τίτλος της εκδήλωσης ήταν «Εθνική Αντίσταση και ποδόσφαιρο» και πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 13 Μαρτίου στο συνεδριακό κέντρο του Δήμου Νέας Ιωνίας, παρουσία αρκετών ανθρώπων του αθλητισμού και της τοπικής κοινωνίας.
Το άνοιγμα των εκδηλώσεων έκανε ο Δήμαρχος Νέας Ιωνίας Ηρακλής Γκότσης.
Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο Κώστας Αρβανίτης που δήλωσε ότι όταν αποδέχτηκε την πρόταση δεν ήξερε για την υποψηφιότητά του και ζήτησε να αντιμετωπιστεί η παρουσία του σαν δημοσιογράφου και όχι σαν υποψήφιου ευρωβουλευτή και μάλιστα σε δημοτική εκδήλωση.
Ακολούθησαν οι εισηγητές, όλοι τους δημοσιογράφοι.
O νεοϊωνιώτης δημοσιογράφος και ερευνητής της τοπικής ιστορίας, Κώστας Χαλέμος αναφέρθηκε στα βιώματα που είχαν από το Μπλόκο της Καλογρέζας, γνωστά ονόματα της αθλητικής ιστορίας της Νέας Ιωνίας και παρουσίασε ηχητικό ντοκουμέντο από συνέντευξη του Βαγγέλη Πανάκη.
Ο Νάσος Μπράτσος, επίσης κάτοικος και δημότης Νέας Ιωνίας, αναφέρθηκε στις δύο αντιλήψεις που συγκρούστηκαν στην περίοδο του Μεσοπολέμου (η χιτλερική – φασιστική αντίληψη για τον αθλητισμό και ο αντίπαλός της το ρεύμα του εργατικού αθλητισμού) και συνέχισαν την αντιπαράθεσή τους και στην κατοχική περίοδο και ακολούθως αναφέρθηκε στη δράση της Ένωσης Ελλήνων Αθλητών και της παρέμβασης της ΕΠΟΝ στον αθλητισμό.
Ο Γιάννης Γεωργάκης έκανε αναλυτική παρουσίαση – αναφορά στους Έλληνες αθλητές, που είτε στο ελληνοαλβανικό μέτωπο, είτε στην κατοχική περίοδο άλλοι θυσιάστηκαν και άλλοι είχαν σημαντική συμβολή στις αντιστασιακές – αθλητικές δραστηριότητες. Στο χώρο υπήρχε έκθεση φωτογραφίας, με υλικά από το αρχείο των εισηγητών, αλλά και του Λουκά Χριστοδούλου.
Αναδημοσίευση από : http://nasosbratsos.blogspot.com