Παντελής Φύκαρης
Ο νεότερος υποψήφιος περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου στην αιρετή ιστορία του θεσμού, Παναγιώτης Χριστόφας, μιλά στον «π» και καταθέτει σκέψεις και προτάσεις για την Περιφέρεια της επόμενης δεκαετίας.
Η ξαφνική απόσυρση της υποψηφιότητας του Σταμάτη Μαλέλη από το Βόρειο Αιγαίο δημιούργησε ένα σημαντικό κενό, που αρχικά κάποιοι πίστεψαν ότι θα είναι δυσαναπλήρωτο για το ΚΙΝ.ΑΛ.. Όμως – ως γνωστόν- στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Αυτό το σημαντικό κενό ήρθε γρήγορα να κλείσει με την υποψηφιότητά του, ο 38χρονος πολιτικός μηχανικός Παναγιώτης Χριστόφας.
Άνθρωπος προσιτός, αυτό που κάποιοι θα χαρακτήριζαν ως άνθρωπο της διπλανής πόρτας, με πορεία στον ιδιωτικό τομέα, ενεργή συμμετοχή στα κοινά και λάτρης της συναντίληψης και της σύνθεσης απόψεων, ο Π. Χριστόφας ανοίγει τα χαρτιά του στον «π», συστήνεται στους Χιώτες και μιλά για όλους και για όλα.
Τα παιδικά χρόνια στη Μυτιλήνη, η φυγή στην Αθήνα και η επιστροφή
- Γεννήθηκα στη Μυτιλήνη πριν 38 χρόνια κι εκεί έζησα τα παιδικά μου χρόνια και μεγάλωσα. Το 1999 πέρασα στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ως πολιτικός μηχανικός και μετά τις προπτυχιακές σπουδές ολοκλήρωσα δύο κύκλους μεταπτυχιακών σπουδών. Το πρώτο μου μεταπτυχιακό ήταν στο σχεδιασμό και στην κατασκευή υπογείων έργων και το δεύτερο στην επιστήμη υδάτινων πόρων.
- Στην Αθήνα παρέμεινα μέχρι το 2012, όπου εργαζόμουν σε τεχνικές εταιρείες κυρίως στον μελετητικό κλάδο και στη συνέχεια, μαζί με τη σύζυγό μου, όταν γεννήθηκε το πρώτο μας παιδί, επιστρέψαμε στη Μυτιλήνη όπου δραστηριοποιούμουν σε εταιρείες με δημόσια έργα και εδώ και δύο χρόνια διατηρώ τεχνικό γραφείο μαζί με άλλους δύο συνεργάτες αναλαμβάνοντας κυρίως ιδιωτικά έργα.
Η πρώτη επαφή με τον χώρο της Κεντροαριστεράς
- Η πρώτη μου επαφή ήταν με την ΠΑΣΠ του Ε.Μ.Π. και διετέλεσα 2 χρόνια Γραμματέας. Στη συνέχεια, όταν αποφοίτησα, δεν συνέχισα στη νεολαία ΠΑΣΟΚ αλλά ασχολήθηκα με το Τεχνικό Επιμελητήριο, όπου εκλέχθηκα με τον ΠΑΣΚ στον Πανελλήνιο Σύλλογο Πολιτικών Μηχανικών. Όταν επέστρεψα στη Μυτιλήνη δημιουργήσαμε μία παράταξη με την ονομασία Προοδευτική Ενότητα Μηχανικών, με την οποία εκλέχθηκα και τώρα είμαι στο Τ.Ε.Ε. Βορείου Αιγαίου.
Η απόφαση καθόδου στην Περιφέρεια
- Είμαι ενεργός πολίτης και ως τέτοιος πιστεύω στο θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Από τη στιγμή που επέστρεψα στο νησί μου είχαν τη πεποίθηση ότι και ο πρώτος και ο δεύτερος βαθμός Αυτοδιοίκησης είναι αυτοί που μπορούν να δημιουργήσουν και να αλλάξουν τη μοίρα των νησιών μας.
- Πήρα αυτή την απόφαση να μπω στην αρένα, παρά τους αρχικούς μου ενδοιασμούς. Είναι μία ευκαιρία να δείξουμε ότι αυτή η γενιά, η γενιά της κρίσης, μπορεί και πρέπει να πρωταγωνιστήσει για να αλλάξουν τα πράγματα. Είμαστε μία γενιά μορφωμένη, μία γενιά που υποφέραμε από την κρίση, μία γενιά που ζει με μία μόνιμη αγωνία και πρέπει να αλλάξουμε αυτή την καθημερινότητα κυρίως βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής μας.
- Θα πρέπει επιτέλους να περάσουμε από τη θεωρία στην πράξη, ώστε η γενιά μας και οι επόμενες γενιές που ακολουθούν μετά από εμάς να μπορούν να μείνουν και να δημιουργήσουν στα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Ας κοιτάξουμε γύρω μας. Η νέα γενιά, οι φίλοι μας, οι γνωστοί μας φεύγουν από τα νησιά μας, φεύγουν από την Ελλάδα και πηγαίνουν στο εξωτερικό, χωρίς να έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους να επιστρέψουν στο άμεσο μέλλον. Η φυγή στο εξωτερικό θα πρέπει να μην αποτελεί πια την πρώτη επιλογή των νέων του Βορείου Αιγαίου.
Ανανέωση και απλή αναλογική
- Αυτό που εμείς προτάσσουμε είναι η ανανέωση των στελεχών στο Βόρειο Αιγαίο αλλά αυτό δεν είναι το μόνο. Η παράταξη που τώρα δημιουργούμε είναι μία παράταξη έμπειρων ανθρώπων αυτοδιοικητικά αλλά με βάση στα νέα πρόσωπα, όχι κατ’ ανάγκη ηλικιακά αλλά σαν παρουσίες στα κοινά. Ζητώ από τον κόσμο να μας δώσει την ευκαιρία να δείξουμε τί μπορεί να προσφέρει αυτή η γενιά.
- Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι τον Μάιο οι εκλογές- είτε μας αρέσει είτε όχι- διεξάγονται με τον νόμο της απλής αναλογικής που φέρνει ο «Κλεισθένης». Έτσι χρειάζονται πρόσωπα που θα μπορούν σε κάθε περίπτωση να συνεργάζονται. Δεν χρειαζόμαστε πολιτικούς παλαιάς κοπής αλλά ανθρώπους που έχουν αποδείξει ότι μπορούν να συνυπάρχουν και να συνεργάζονται με μία ομάδα για το κοινό καλό. Για εμένα είναι εξαιρετικά σημαντική η έννοια της ομάδας και με αυτή την έννοια μπορώ να πω ότι είμαι ομαδικός παίχτης. Στη Χίο αποζητώ μία ομάδα δυνατή, που θα συνεχίσει να λειτουργεί, ανεξάρτητα με το ποιοι θα εκλεγούν ή όχι.
Ο ρόλος της Περιφέρειας
- Η Περιφέρεια καλείται να παίξει έναν ισχυρό αναπτυξιακό και στρατηγικό ρόλο και αυτός ο ρόλος έχει να κάνει με τα έργα, τον τουρισμό, τον αγροτικό τομέα. Δυστυχώς αυτός ο σχεδιασμός δεν υπάρχει και είναι κάτι που αποτυπώνεται στα στοιχεία. Συνεπώς πρέπει να δούμε πως μπορούμε να βελτιώσουμε τον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό, παράλληλα με τη βελτίωση της ποιότητας ζωής μας.
- Η Περιφέρεια, ως θεσμός, πρέπει σαφώς να συνεργάζεται με τους Δήμους και αυτό δεν συμβαίνει. Μέχρι σήμερα παρατηρούμε μία προσπάθεια να καπηλευτούν διάφοροι τα έργα που γίνονται αλλά ξεχνούν ότι τα έργα δεν ανήκουν ούτε στον περιφερειάρχη ούτε στο δήμαρχο. Ανήκουν στους πολίτες του Βορείου Αιγαίου, στους Μυτιληνιούς, στους Χιώτες, στους Σαμιώτες, στους Ικαριώτες και στους Λημνιούς. Δεν έχουμε καταλάβει ότι απαιτείται συνεργασία.
- Έχω ξαναπεί ότι το νέο ΕΣΠΑ δίνει τεράστιες ευκαιρίες, που όμως βασίζονται στη συνεργασία των φορέων. Δεν πρέπει σε καμία των περιπτώσεων να φθάσουμε στο 2027 και να μην έχουμε καταφέρει τίποτα μέσα σε μία δεκαετία.
Τα ζητήματα του Βορείου Αιγαίου
- Το πρώτο ζητούμενο για εμένα είναι το τι γίνεται με το προσφυγικό και το μεταναστευτικό ζήτημα. Είναι ένας διάλογος που δεν θέλω να αποφύγω, παρότι δεν είναι ένα ζήτημα που μπορεί να λυθεί μόνο με τη συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ενωμένοι πρέπει να πιέσουμε και να πούμε «φθάνει πια, δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση». Προσωπικά θεωρώ ότι στα νησιά δεν μπορεί να γίνεται τίποτα άλλο πέρα από την καταγραφή και την ταυτοποίηση. Αυτή τη στιγμή – για να είμαστε ειλικρινής- με βάση τη συμφωνία που έχει υπογραφεί δεν μπορεί να γίνει τίποτα από τα παραπάνω. Για να μιλήσουμε για αποσυμφόρηση θα πρέπει να στελεχωθούν σοβαρά οι υπηρεσίες ασύλου και να έρθουν μεταφραστές ώστε να μην έχουμε καμία γραφειοκρατική καθυστέρηση στις διαδικασίες που η Ελλάδα και η Ευρώπη έχουν αποδεχτεί ότι ακολουθούν για τις αιτήσεις ασύλου.
- Ο τουρισμός είναι αλληλένδετος με άλλα ζητήματα, όπως τα έργα υποδομής. Για παράδειγμα στην περίπτωση της Χίου δεν νοείται τουρισμός, αν προηγουμένως δεν λύσουμε ζητήματα όπως το αεροδρόμιο, η ύδρευση και το λιμάνι.
- Το ζήτημα του αεροδρομίου θέλει ιδιαίτερη προσοχή, με δεδομένο ότι το νέο ΕΣΠΑ δεν χρηματοδοτεί καμία ανάλογη υποδομή. Έτσι ό,τι είναι να γίνει θα πρέπει να γίνει μέχρι το 2022.
- Ο τουρισμός του Βορείου Αιγαίου δεν πρέπει να κατευθυνθεί στο πρότυπο των Κυκλάδων. Θέλουμε έναν τουρισμό ήπιο, που θα συνδέεται με τη φύση, με το κρασί στη Σάμο, με τη μαστίχα στη Χίο και την ελιά στη Λέσβο. Για την περίπτωση της Χίου αποτελεί επίσης σημαντικό πλεονέκτημα το οργανωμένο δίκτυο πεζοπορικών διαδρομών. Η Περιφέρεια όλα αυτά θα πρέπει να τα ενισχύσει σημαντικά και μαζί με αυτά και πολλές ιδιωτικές προσπάθειες, όπως ο ημιμαραθώνιος της Χίου στον Κάμπο, στον οποίο έχω συμμετάσχει.
Η υποψηφιότητα και το ΚΙΝ.ΑΛ.
- Φυσικά σέβομαι κι εκτιμώ τον χώρο στον οποίο ανήκω πολιτικά. Όμως οι αυτοδιοικητικές εκλογές είναι κάτι το διαφορετικό. Υπό αυτή την έννοια λίγη σημασία έχουν πια τα χρίσματα.
- Η παράταξη που δημιουργούμε είναι μία παράταξη του ευρύτερου προοδευτικού χώρου. Δεν υπάρχουν πια οι εποχές που χωρίζαμε τους πολίτες σε πράσινους, μπλε και κόκκινους. Αυτά έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί. Είμαι ανοιχτός να συζητάω με ανθρώπους από διάφορους πολιτικούς χώρους, καθώς και κομματικά ανένταχτους. Έτσι το πρόγραμμα που θα ανακοινώσουμε θα είναι αποτέλεσμα αυτών των συζητήσεων που ξεκινάμε τώρα και θα συνεχίσουμε και στο άμεσο μέλλον.
- Τα πράγματα έχουν προχωρήσει και δυστυχώς για την περιφερειακή αρχή έχει μείνει πίσω. Το βασικό λάθος ήταν ότι επέλεξε τον συγκεντρωτισμό των αρμοδιοτήτων στη Μυτιλήνη. Εμείς επενδύουμε σε ένα αποκεντρωμένο μοντέλο διοίκησης με αρμοδιότητες στον τοπικό αντιπεριφερειάρχη ώστε να μπορεί ο περιφερειάρχης να έχει ευελιξία κινήσεων για να μπορεί να διαπραγματεύεται και να διεκδικεί.
- Ο Χιώτης αντιπεριφερειάρχης θα έχει τις αρμοδιότητες που πρέπει γιατί θα μένει εδώ, θα ζει εδώ και θα μπορεί πιο άμεσα να δίνει λύσεις στο πλαίσιο μίας συγκεκριμένης κατεύθυνσης και στρατηγικής που θα έχει επιλέξει η περιφερειακή αρχή και το Περιφερειακό Συμβούλιο. Το σημερινό μοντέλο για εμάς τελειώνει εδώ.
Τα επόμενα βήματα
- Προς το παρόν συνεχίζω τις επαφές μου και στη Χίο και στα υπόλοιπα νησιά. Θα συγκροτήσουμε την ομάδα μας και στη συνέχεια θα ανακοινώσουμε τις θέσεις μας και το ψηφοδέλτιό μας. Θα ανακοινωθούν οι γενικές κατευθύνσεις του συνδυασμού μας, όμως θα υπάρξει εξειδίκευση για κάθε νησί ξεχωριστά.
- Το ψηφοδέλτιό μας θα συγκροτείται κατ’ αρχήν γεωγραφικά. Θέλω κάθε Δημοτική Ενότητα να έχει τον υποψήφιο περιφερειακό της σύμβουλο και κατά μεγάλο ποσοστό θα ήθελα να έχει φρέσκα πρόσωπα. Σίγουρα όμως χρειαζόμαστε κι έμπειρους αυτοδιοικητικούς, που έχουν προσφέρει σημαντικά στον τόπο.
- Δεσμεύομαι κι εγώ προσωπικά και ο συνδυασμός μου ότι θα παραμείνουμε όλοι- ανεξαρτήτως αποτελέσματος- στα νησιά του Β. Αιγαίου και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε ακόμα κι αν κάποιοι δεν καταφέρουν να εκλεγούν. Το Βόρειο Αιγαίο θα πρέπει να πάψει να είναι το σκαλοπάτι κάποιων για την κεντρική πολιτική σκηνή.
Αναδημοσίευση από : https://www.politischios.gr